Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 1 041
Prowadzenie działań handlowych
A. Rabat 10% obowiązuje przy płatności w dniu zakupu towaru
B. Po odbiorze towarów zauważono wady techniczne
C. Towar odbierzemy własnym transportem
D. Towar dostarczamy od poniedziałku do piątku
HAN.01 Pytanie 1 042
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.
„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku" | ||||
---|---|---|---|---|
KWARTAŁY | SKLEPY | |||
Maja | Ewa | Basia | Olga | |
I | 10 | 8 | 11 | 5 |
II | 5 | 6 | 6 | 12 |
III | 5 | 6 | 6 | 10 |
IV | 7 | 8 | 10 | 5 |
A. Sklep Ewa.
B. Sklep Maja.
C. Sklep Olga.
D. Sklep Basia.
HAN.01 Pytanie 1 043
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można przechowywać w sąsiedztwie wyrobów tytoniowych?
A. Ryby
B. Przyprawy
C. Warzywa
D. Wina
HAN.01 Pytanie 1 044
Prowadzenie sprzedaży
Spółka z o.o. planuje produkcję na następny rok analizując dane liczbowe przedstawione w tabeli, dotyczące sprzedaży określonych towarów. Jakie zmiany w asortymencie sprzedawanych wyrobów powinna wprowadzić spółka w następnym roku?
Dochody ze sprzedaży według asortymentu w tys. zł | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wyszczególnienie | 2004 | 2005 | 2006 | Dynamika w % | |
2005/2004 | 2006/2005 | ||||
Batoniki | 14 562 | 20 569 | 6 589 | 141,25 | 32,03 |
Pierniczki | 58 900 | 57 367 | 52 366 | 97,40 | 91,28 |
Cukierki | 23 400 | 25 600 | 37 596 | 109,40 | 146,75 |
Czekolada | 34 800 | 25 300 | 26 500 | 72,70 | 104,74 |
Wafelki | 32 100 | 20 000 | 22 596 | 62,31 | 112,98 |
A. Zmniejszyć produkcję wafelków.
B. Zwiększyć produkcję cukierków.
C. Zmniejszyć produkcję czekolady.
D. Zwiększyć produkcję batoników.
HAN.01 Pytanie 1 045
Prowadzenie sprzedaży
Z powodu sezonowej promocji, sprzedawca obniżył cenę kurtki zimowej z 600,00 zł do 180,00 zł. Jak wysoki był udzielony rabat procentowy?
A. 70%
B. 30%
C. 50%
D. 60%
HAN.02 Pytanie 1 046
Prowadzenie działań handlowych
Do przychodów związanych z podstawową działalnością operacyjną w hurtowni zaliczamy przychody z tytułu sprzedaży
A. obligacji
B. udziałów w spółce
C. towarów
D. wyrobów gotowych
HAN.01 Pytanie 1 047
Prowadzenie sprzedaży
Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj
A. promocji sprzedaży.
B. promocji.
C. sponsoringu.
D. sprzedaży bezpośredniej.
HAN.02 Pytanie 1 048
Prowadzenie działań handlowych
Do której podklasy należy działalność gospodarcza z dominującą sprzedażą artykułów spożywczych?
Fragment klasyfikacji PKD | ||
---|---|---|
grupa/klasa/podklasa | Nazwa grupowania | Opis dodatkowy |
47.1 | Sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach | |
47.11 | Sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych | |
47.11.Z | Sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych | Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną różnego rodzaju towarów, wśród których przeważa żywność, napoje i wyroby tytoniowe. Poza sprzedażą ww. artykułów jako głównej działalności handlowej, prowadzi się także sprzedaż innych towarów, takich jak: odzież, meble, urządzenia gospodarstwa domowego, artykuły metalowe, kosmetyki itp. |
47.19 | Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach | |
47.19.Z | Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach | Podklasa ta obejmuje:
|
A. 47.11.Z
B. 47.19.Z
C. 47.1
D. 47.11
HAN.01 Pytanie 1 049
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona w formie tabeli baza danych osobowych kandydatów na stanowisko pracownika sekretariatu została sklasyfikowana według kryterium
Nazwisko i imię | Data urodzenia | Miejsce urodzenia |
---|---|---|
Grzelak Ewa | 13.04.1973 r. | Głowno |
Królak Anna | 16.07.1980 r. | Zgierz |
Sieradzka Emila | 15.03.1976 r. | Poznań |
A. geograficznego.
B. rzeczowego.
C. alfabetycznego.
D. chronologicznego.
HAN.01 Pytanie 1 050
Prowadzenie sprzedaży
Polskim wyspecjalizowanym organem nadzoru, ustanowionym w celu ochrony praw i interesów konsumentów oraz gospodarczych interesów państwa, jest
A. Państwowa Inspekcja Pracy
B. Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta
C. Inspekcja Handlowa
D. Urząd Skarbowy
HAN.02 Pytanie 1 051
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, w którym roku przedsiębiorstwo handlowe uzyskało największy zysk netto z 1 złotówki przychodu ze sprzedaży.
Przychody i zyski przedsiębiorstwa handlowego w latach 2015-2018 | ||
---|---|---|
Rok | Zysk netto w zł | Przychody ze sprzedaży w zł |
2015 | 13 000,00 | 170 000,00 |
2016 | 19 000,00 | 190 000,00 |
2017 | 14 000,00 | 180 000,00 |
2018 | 13 000,00 | 190 000,00 |
A. W 2016 roku.
B. W 2015 roku.
C. W 2017 roku.
D. W 2018 roku.
HAN.02 Pytanie 1 052
Prowadzenie działań handlowych
Oblicz wartość netto za 1 kilogram czekoladowych pralinek, które są sprzedawane w opakowaniach o wadze 20 dag w cenie 7,38 zł brutto za opakowanie, przy stawce VAT wynoszącej 23%
A. 36,90 zł
B. 369,00 zł
C. 300,00 zł
D. 30,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 053
Prowadzenie sprzedaży
Faktury VAT, które potwierdzają sprzedaż produktów, powinny być przechowywane
A. przez 5 lat, licząc od zakończenia roku, w którym miał miejsce termin zapłaty podatku
B. do dnia, w którym biegły rewident przeprowadza badanie sprawozdań finansowych
C. do momentu zatwierdzenia sprawozdania finansowego za dany rok obrotowy
D. na stałe
HAN.02 Pytanie 1 054
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz przeciętny stan zapasów czekolad w hurtowni w IV kwartale roku, metodą średniej arytmetycznej wszystkich stanów zapasów.
Tabela. Zestawienie stanu zapasu czekolady w IV kwartale | |
---|---|
Data | Zapasy w szt. |
01.10.2021 | 320 |
31.10.2021 | 340 |
30.11.2021 | 380 |
31.12.2021 | 280 |
A. 340 szt.
B. 380 szt.
C. 255 szt.
D. 330 szt.
HAN.02 Pytanie 1 055
Prowadzenie działań handlowych
Na który rodzaj zapasu wskazuje przedstawiony stan magazynowy czekolady mlecznej?
Stan magazynowy czekolady mlecznej | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Stan magazynowy | Zapas minimalny | Zapas maksymalny |
1. | Czekolada mleczna | szt. | 55 | 20 | 40 |
A. Maksymalny.
B. Zbędny.
C. Nadmierny.
D. Minimalny.
HAN.01 Pytanie 1 056
Prowadzenie sprzedaży
Jaką kwotę będzie musiał zapłacić klient, który zakupił 5 kg bananów w cenie netto 2,00 zł/kg oraz 2 kg cytryn w cenie netto 5,00 zł/kg, jeżeli na te produkty nałożona jest stawka VAT w wysokości 8%?
A. 10,80 zł
B. 24,60 zł
C. 20,00 zł
D. 21,60 zł
HAN.01 Pytanie 1 057
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru
A. w sklepie detalicznym
B. w sklepie internetowym
C. w domu towarowym
D. w kiosku z warzywami
HAN.02 Pytanie 1 058
Prowadzenie działań handlowych
W skład wynagrodzenia brutto pracownika wchodzi płaca podstawowa w wysokości 2 000,00 zł oraz prowizja wynosząca 2% od przychodów ze sprzedaży. Oblicz, o ile wzrosło wynagrodzenie brutto pracownika w grudniu w porównaniu do listopada, jeżeli przychód ze sprzedaży w listopadzie wyniósł 20 000,00 zł, a w grudniu 26 000,00 zł.
A. 520,00 zł
B. 2 520,00 zł
C. 120,00 zł
D. 2 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 059
Prowadzenie sprzedaży
Kiedy pracownik wystawił ostatni dowód księgowy Wz – Wydanie zewnętrzne, oznaczył go numerem 14/01/2020. Jaki numer powinien mieć dowód Wz, który zostanie sporządzony następnie w tym samym miesiącu?
A. 14/01/2020
B. 15/01/2020
C. 14/01
D. 15/2020
HAN.01 Pytanie 1 060
Prowadzenie sprzedaży
Które z wymienionych produktów znajdujących się w hurtowni spożywczej nie wymagają ochrony przed wchłanianiem wilgoci?
A. Przyprawy
B. Wędliny
C. Kasze
D. Cukry
HAN.01 Pytanie 1 061
Prowadzenie sprzedaży
Ile egzemplarzy faktury jest wystawianych w sklepie detalicznym?
A. Jedynie jeden
B. Przynajmniej trzy
C. Przynajmniej cztery
D. Przynajmniej dwa
HAN.02 Pytanie 1 062
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ rodzaj i wartość różnic inwentaryzacyjnych towaru X.
Rodzaj towaru | Cena jednostkowa | Stan wg zapisów księgowych | Stan wg spisu z natury |
---|---|---|---|
Towar X | 12,00 zł/szt. | 60 szt. | 55 szt. |
A. Niedobór 60,00 zł
B. Nadwyżka 60,00 zł
C. Niedobór 55,00 zł
D. Nadwyżka 55,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 063
Prowadzenie sprzedaży
Do sklepu z zabawkami z tradycyjną metodą sprzedaży wszedł klient z zamiarem zakupu prezentu dla dwuletniego dziecka. Prawidłowy przebieg jego obsługi opisany został w tabeli w wierszu
A. | zachęcanie do dalszych zakupów, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie potrzeb, inkaso należności |
B. | ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości, prezentacja produktu |
C. | prezentacja produktu, ustalenie potrzeb, zachęcanie do dalszych zakupów, inkaso należności, wyjaśnienie wątpliwości |
D. | ustalenie potrzeb, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, inkaso należności, zachęcanie do dalszych zakupów |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 1 064
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość netto zamówionego jogurtu.
Lp. | Nazwa jogurtu | Pojemność w gramach | Liczba opakowań zbiorczych | Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym | Cena jednostkowa bez podatku VAT w zł/szt. |
---|---|---|---|---|---|
1. | Jogurt naturalny | 450 | 50 | 30 | 1,20 |
A. 36,00 zł
B. 60,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 540,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 065
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów może być umieszczony na półkach sklepowych bez konieczności przechowywania w urządzeniach chłodniczych?
A. Śmietanka do kawy UHT
B. Świeży sok z marchwi
C. Mleko pasteryzowane w butelkach plastikowych
D. Ser żółty w plastrach zapakowany próżniowo
HAN.01 Pytanie 1 066
Prowadzenie sprzedaży
Miejsca sprzedaży, które sprzedają swoje wyroby w ilościach hurtowych firmom w samoobsługowych obiektach o dużej powierzchni znane są jako
A. cash & carry
B. domy towarowe
C. centra handlowe
D. sklepy dyskontowe
HAN.01 Pytanie 1 067
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje prawidłowość skanowania towaru, znajduje się
A. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
B. na początku
C. na końcu
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.01 Pytanie 1 068
Prowadzenie sprzedaży
Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć
A. kwaszenie
B. suszenie
C. marynowanie
D. solenie
HAN.01 Pytanie 1 069
Prowadzenie sprzedaży
Co stanowi podstawę do obliczenia podatku VAT?
A. łączna wartość brutto towarów oraz usług
B. wydatki związane z zakupem towarów i usług
C. cena hurtowa nabycia towarów i usług
D. wartość netto towarów oraz usług
HAN.01 Pytanie 1 070
Prowadzenie sprzedaży
Pracownik, który z powodu niewykonania lub niewłaściwego wykonania obowiązków służbowych z własnej winy wyrządził szkodę pracodawcy, ponosi odpowiedzialność materialną, która nie może być większa niż kwota jego wynagrodzenia
A. czteromiesięcznego
B. trzymiesięcznego
C. dwumiesięcznego
D. miesięcznego
HAN.01 Pytanie 1 071
Prowadzenie sprzedaży
Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?
A. nota korygująca
B. faktura pro-forma
C. faktura korygująca
D. nota odsetkowa
HAN.02 Pytanie 1 072
Prowadzenie działań handlowych
W sytuacji, gdy dostawca ma obowiązek dostarczenia towarów do kontrahenta na własny koszt, realizacja dostawy następuje na zasadach
A. franco stacja załadowania
B. franco magazyn odbiorcy
C. loco stacja załadowania
D. loco magazyn dostawcy
HAN.01 Pytanie 1 073
Prowadzenie sprzedaży
Aby udokumentować transfer towaru pomiędzy własnymi magazynami w ramach tej samej firmy, należy sporządzić dokument
A. Przychód wewnętrzny
B. Przesunięcie międzymagazynowe
C. Wydanie zewnętrzne
D. Przyjęcie z zewnątrz
HAN.01 Pytanie 1 074
Prowadzenie sprzedaży
Aby chronić książki przed kradzieżą, które są prezentowane w sali sprzedaży, należy wdrożyć
A. etykietę zabezpieczającą
B. kasetę zabezpieczającą
C. klips zabezpieczający z aktywatorem
D. system elektroniczny z czujnikiem i elastycznym kablem
HAN.01 Pytanie 1 075
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są wrażliwe na wysokie temperatury?
A. obuwie i odzież
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. artykuły gospodarstwa domowego (AGD)
D. wyroby przemysłu papierniczego
HAN.01 Pytanie 1 076
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?
SER ŻÓŁTY Masa netto 250gALEK Produkt przeznaczony do spożycia. Ser podpuszczkowy dojrzewający, pełnotłusty. Pakowany próżniowo. Należy spożyć przed 08.06.2024. Nr partii: 324567 Masa netto 150 g Opakowanie - 10 plastrów | TWARÓG WartośćPÓŁTŁUSTY energetyczna 118 kcal. Należy spożyć do 21.04.2024 r. Tłuszcz 6%, Węglowodany 2%, Cukry 3%, Białko 34%, Sól 2% Nr partii 34398276 | MLEKO ŚWIEŻE Zawartość tłuszczupasteryzowane. 2,0%. Termin przydatności do spożycia 12.05.2024 r. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 h. Objętość netto 1L. Opakowanie zawiera 4 sugerowane porcje produktu. | HERBATNIKI 50gMAŚLANE ZIZIU Nr partii 321879 Herbatniki kruche. Składniki: mąka, cukier, tłuszcz palmowy, jajka, skrobia, orzechy. Należy spożyć przed końcem 05.2024 r Herbatniki idealne do deserów dla dzieci. |
A. Herbatniki maślane Zizu.
B. Mleko świeże 2%.
C. Ser żółty Alek.
D. Twaróg półtłusty.
HAN.01 Pytanie 1 077
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku podejrzenia o wadę jakościową przyjmowanego towaru, której nie da się potwierdzić w sposób organoleptyczny, należy
A. towar skierować do analizy laboratoryjnej
B. przyjąć towar bez zastrzeżeń i przeznaczyć go do sprzedaży
C. towar poddać ocenie konsumenckiej
D. odmówić przyjęcia towaru
HAN.01 Pytanie 1 078
Prowadzenie sprzedaży
Andrzej Sroka sporządził dokument, w którym zobowiązał się przelać na rzecz Jacka Puchacza kwotę 5 000 zł. Jakie to rozliczenie?
A. akredytywy
B. weksla własnego
C. polecenia przelewu
D. weksla trasowanego
HAN.02 Pytanie 1 079
Prowadzenie działań handlowych
Zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, konsument ma prawo zrezygnować z umowy z możliwością zwrotu pieniędzy lub domagać się obniżenia ceny towaru, jeżeli
A. po roku użytkowania stwierdzono wady towaru
B. naprawa lub wymiana towaru są niemożliwe
C. towar jest dostępny w niższej cenie w innym sklepie
D. towar nie odpowiada wymaganiom konsumenta
HAN.02 Pytanie 1 080
Prowadzenie działań handlowych
Która zasada rachunkowości wskazuje, że działalność podmiotów powinna być przedstawiana w określonych przedziałach czasowych, takich jak miesiąc czy rok obrotowy?
A. Periodyzacji.
B. Ciągłości.
C. Memoriału.
D. Znaczenia.