Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 1 081
Prowadzenie sprzedaży

W celu uzyskania informacji na temat asortymentu sprzedawanych towarów, ich cen i warunków sprzedaży, należy wysłać do kontrahenta

A. zapytanie ofertowe.
B. specyfikację towarową.
C. ofertę sprzedaży.
D. folder informacyjny.
HAN.01 Pytanie 1 082
Prowadzenie sprzedaży

Urządzeniem do transportu pionowego w wielkopowierzchniowych obiektach handlowych jest

A. przenośnik rolkowy.
B. wózek dwukołowy.
C. winda osobowa.
D. wózek paletowy ręczny.
HAN.01 Pytanie 1 083
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych produktów został zakonserwowany metodą biologiczną?

A. Konserwa mięsna.
B. Mleko pasteryzowane.
C. Ogórki kiszone.
D. Dżem jagodowy.
HAN.01 Pytanie 1 084
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Ilustracja do pytania 4
A. 0°C ÷ 3°C
B. -6°C ÷ -4°C
C. -1°C ÷ 5°C
D. 4°C ÷ 6°C
HAN.01 Pytanie 1 085
Prowadzenie sprzedaży

Urządzeniem usprawniającym bieżącą i systematyczną kontrolę stanu ilości towarów jest

A. higrometr.
B. inwentaryzator.
C. terminal płatniczy.
D. tensator.
HAN.01 Pytanie 1 086
Prowadzenie sprzedaży

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 6
A. tester banknotów.
B. czytnik kodów.
C. terminal płatniczy.
D. kasę fiskalną.
HAN.01 Pytanie 1 087
Prowadzenie sprzedaży

Czynnością związaną z przygotowaniem towaru do sprzedaży jest

A. sortowanie.
B. rejestracja obrotu w kasie.
C. pobranie zapłaty za towar.
D. inwentaryzacja.
HAN.01 Pytanie 1 088
Prowadzenie sprzedaży

Która zasada bazuje na założeniu, że towary, które pojawiły się w magazynie najwcześniej, opuszczą go jako pierwsze?

A. LIFO
B. LOFO
C. FIFO
D. HIFO
HAN.01 Pytanie 1 089
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku inwentaryzacji stwierdzono niedobór towarów o wartości 440,00 zł. Którą kwotą zostanie obciążony pracownik materialnie odpowiedzialny, jeżeli wartość sprzedaży w sklepie wyniosła 40 000,00 zł, a limit ubytków na pokrycie niedoborów wynosi 0,3% obrotu?

A. 440,00 zł
B. 120,00 zł
C. 320,00 zł
D. 132,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 090
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony piktogram umieszczany na opakowaniach oznacza

Ilustracja do pytania 10
A. <em>Górą nie przewracać</em>.
B. <em>Chronić przed upadkiem</em>.
C. <em>Środek ciężkości</em>.
D. <em>Tu otwierać</em>.
HAN.01 Pytanie 1 091
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż rysunek przedstawiający opakowanie specjalne.

Ilustracja do pytania 11
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HAN.01 Pytanie 1 092
Prowadzenie sprzedaży

Kompensata oznacza

A. wpłatę utargu do banku.
B. rozliczenie utargu.
C. pokrycie niedoboru nadwyżką towaru.
D. przejęcie długu.
HAN.01 Pytanie 1 093
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli ustal kwotę limitu ubytków, która może wystąpić w sklepie.

Ilustracja do pytania 13
A. 2 000,00 zł
B. 1 835,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 1 850,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 094
Prowadzenie sprzedaży

Choinkę ozdobną zalicza się do artykułu

A. sezonowego.
B. pierwszej potrzeby.
C. luksusowego.
D. podstawowego.
HAN.01 Pytanie 1 095
Prowadzenie sprzedaży

Którą technikę argumentacji stosuje sprzedawca, jeżeli skłania klienta do udzielania krótkich odpowiedzi TAK lub NIE?

A. Cenową.
B. Koncentracji.
C. Kompensacyjną.
D. Alternatywną.
HAN.01 Pytanie 1 096
Prowadzenie sprzedaży

Zamieszczona procedura obsługi klienta dotyczy sprzedaży

Ilustracja do pytania 16
A. preselekcyjnej.
B. tradycyjnej.
C. samoobsługowej.
D. internetowej.
HAN.01 Pytanie 1 097
Prowadzenie sprzedaży

Niezamierzony wcześniej zakup towaru spowodowany niską ceną, uzyskanym rabatem i udzieloną gwarancją jest motywem zachowania

A. fizjologicznego.
B. refleksyjnego.
C. nawykowego.
D. emocjonalnego.
HAN.01 Pytanie 1 098
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonego wykresu ustal, jaki odsetek stanowią klienci, którzy bardzo ostrożnie nastawieni są do nowości, czyli nabywają produkt jako ostatni.

Ilustracja do pytania 18
A. 34,0%
B. 13,5%
C. 2,5%
D. 16,0%
HAN.01 Pytanie 1 099
Prowadzenie sprzedaży

Który towar powinien zaproponować sprzedawca klientowi, mającemu zamiar zakupić energooszczędną pralkę do niewielkiej łazienki?

Ilustracja do pytania 19
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HAN.01 Pytanie 1 100
Prowadzenie sprzedaży

Która oferta handlowa dostawcy jest najkorzystniejsza cenowo przy zakupie 100 kostek masła?

Ilustracja do pytania 20
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HAN.01 Pytanie 1 101
Prowadzenie sprzedaży

Klient zakupił:
– 6 czekolad po 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek po 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne po 2,00 zł/szt.
Za zakupy zapłacił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Ile reszty powinien otrzymać klient?

A. 38,00 zł
B. 23,00 zł
C. 35,00 zł
D. 29,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 102
Prowadzenie sprzedaży

Wydruk z kasy fiskalnej potwierdzający transakcję kupna-sprzedaży to

A. paragon.
B. rachunek.
C. przelew.
D. faktura.
HAN.01 Pytanie 1 103
Prowadzenie sprzedaży

Ustal łączną wartość zamieszczonego zamówienia.

Ilustracja do pytania 23
A. 400,00 zł
B. 1 900,00 zł
C. 500,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 104
Prowadzenie sprzedaży

Którego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, będzie musiał użyć pracownik, odprowadzając utarg do wpłatomatu?

A. NIK
B. NIP
C. VAT
D. PIN
HAN.01 Pytanie 1 105
Prowadzenie sprzedaży

W ilu egzemplarzach wystawiana jest faktura w sklepie detalicznym?

A. Co najmniej w dwóch.
B. Tylko w jednym.
C. Co najmniej w trzech.
D. Co najmniej w czterech.
HAN.01 Pytanie 1 106
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zestawienia utargu ustal kwotę, którą odprowadzi sprzedawca do banku.

Ilustracja do pytania 26
A. 71 000,00 zł
B. 76 000,00 zł
C. 79 000,00 zł
D. 74 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 107
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie kwota podatku VAT ze sprzedaży towaru o wartości netto 27 500,00 zł, jeżeli towar objęty jest 8% stawką podatku VAT?

A. 2 200,00 zł
B. 6 325,00 zł
C. 2 037,04 zł
D. 5 142,28 zł
HAN.01 Pytanie 1 108
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie zamieszczonego fragmentu faktury ustal kwotę do zapłaty za zakupione towary.

Ilustracja do pytania 28
A. 3 000,00 zł
B. 3 690,00 zł
C. 2 460,00 zł
D. 1 230,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 109
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży netto 1 kilograma ryb wynosi 16,00 zł, a cena sprzedaży brutto wynosi 16,80 zł. Którą stawką podatku VAT opodatkowany jest ten towar?

A. 8%
B. 23%
C. 5%
D. 0%
HAN.01 Pytanie 1 110
Prowadzenie sprzedaży

Zakupiony towar w sklepie internetowym można zwrócić bez podawania przyczyny w ciągu

A. 30 dni.
B. 15 dni.
C. 10 dni.
D. 14 dni.
HAN.01 Pytanie 1 111
Prowadzenie sprzedaży

W przedstawionym zgłoszeniu reklamacyjnym brakuje informacji dotyczącej

Ilustracja do pytania 31
A. ceny towaru.
B. nazwy towaru.
C. ilości towaru.
D. wady towaru.
HAN.01 Pytanie 1 112
Prowadzenie sprzedaży

Dokumentami związanymi z transakcją zakupu towarów są

A. wydanie na zewnątrz i przyjęcie zewnętrzne.
B. faktura i raport obrotów.
C. raport obrotów i arkusz spisu z natury.
D. faktura i przyjęcie zewnętrzne.
HAN.01 Pytanie 1 113
Prowadzenie sprzedaży

W celu udokumentowania przemieszczenia towaru w obrębie własnych magazynów tego samego przedsiębiorstwa należy wystawić dokument

A. Przyjęcie z zewnątrz.
B. Przesunięcie międzymagazynowe.
C. Wydanie zewnętrzne.
D. Przychód wewnętrzny.
HAN.01 Pytanie 1 114
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych dokumentów stanowi podstawę do zgłoszenia reklamacji z tytułu niezgodności zamówionej ilości towaru z ilością dostarczoną?

A. Faktura zakupu.
B. Przyjęcie zewnętrzne.
C. Protokół różnic.
D. Wydanie zewnętrzne.
HAN.01 Pytanie 1 115
Prowadzenie sprzedaży

Podczas odbioru dostarczonego towaru zauważono uszkodzenie opakowania zbiorczego. Odbiorca w pierwszej kolejności powinien

A. przyjąć towar bez dodatkowych czynności kontrolnych.
B. odmówić przyjęcia dostarczonego towaru.
C. sporządzić protokół reklamacji.
D. niezwłocznie sprawdzić zawartość opakowania zbiorczego.
HAN.01 Pytanie 1 116
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionego fragmentu dokumentu ustal wartość netto przyjętego zamówienia na towary i opakowania łącznie.

Ilustracja do pytania 36
A. 1 000,00 zł
B. 150,00 zł
C. 100,00 zł
D. 1 050,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 117
Prowadzenie sprzedaży

Które spośród wymienionych towarów mogą być poddane całościowej kontroli wykonywanej podczas odbioru jakościowego?

A. Płyny do naczyń i ręczniki papierowe.
B. Mąka i cukier w opakowaniach kilogramowych.
C. Radia i słuchawki.
D. Banany i pomarańcze.
HAN.01 Pytanie 1 118
Prowadzenie sprzedaży

Najczęściej stosowaną metodą wyceny towarów, polegającą na podwyższeniu ceny nabycia o marżę handlową, jest metoda oparta na

A. kosztach.
B. percepcji wartości klienta.
C. informacji zwrotnej od klientów.
D. cenach konkurencji.
HAN.01 Pytanie 1 119
Prowadzenie sprzedaży

Klientka zakupiła w sklepie w cenach brutto: sukienkę za 140,00 zł oraz torebkę damską za 88,00 zł. Po przyznaniu 30% rabatu od wartości całego zakupu brutto klientka zapłaci

A. 228,00 zł
B. 159,60 zł
C. 168,40 zł
D. 293,40 zł
HAN.01 Pytanie 1 120
Prowadzenie sprzedaży

Cena zakupu towaru netto wynosi 13,00 zł, a cena sprzedaży netto 21,45 zł. Ustal stosowaną przez sprzedawcę wartość procentową marży handlowej liczonej od ceny zakupu netto (metoda "od sta").

A. 119%
B. 165%
C. 65%
D. 19%