Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 81
Prowadzenie sprzedaży

Podczas obsługi klientów w dziale mięsnym sprzedawca powinien dysponować:

A. czepkiem ochronnym, wynikami badań lekarskich
B. fartuchm, nakryciem głowy, obuwiem antypoślizgowym
C. certyfikatem ukończenia kursu bhp, nakryciem głowy
D. czystymi dłońmi, książeczką zdrowia, białym fartuchm
HAN.01 Pytanie 82
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?

A. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
B. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
C. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
D. zatrucie wydobywającym się gazem
HAN.01 Pytanie 83
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. blanszowanie
B. tyndalizacja
C. pasteryzacja
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 84
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego surowca włókienniczego pochodzenia zwierzęcego dotyczy pytanie?

A. len
B. bawełna
C. juta
D. wełna
HAN.01 Pytanie 85
Prowadzenie sprzedaży

Który z podanych zestawów produktów zawiera wyłącznie artykuły o wysokiej zawartości białka?

A. Fasola szparagowa, filet drobiowy, rodzynki.
B. Czekoladowy baton, cebula, mleko w proszku.
C. Czekolada mleczna, groszek z puszki, morele.
D. Ser żółty, soja, filet rybny z dorsza.
HAN.01 Pytanie 86
Prowadzenie sprzedaży

Która metoda sprzedaży nie wymaga posiadania sklepu?

A. Bezpośrednia
B. Samoobsługowa
C. Klasyczna
D. Preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 87
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty powinny być ustawione obok siebie w sklepie?

A. W opakowaniach o tym samym kolorze
B. W opakowaniach o identycznych rozmiarach
C. W tej samej kategorii cenowej
D. Zaspokajające tę samą potrzebę
HAN.01 Pytanie 88
Prowadzenie sprzedaży

Towary kupowane w sposób impulsywny, które zaspokajają nieprzewidziane potrzeby i charakteryzują się niską ceną jednostkową, lokalizuje się

A. przy kasie
B. w najdalszej części sklepu
C. przy najdroższych towarach
D. na najwyższych półkach
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży

Towary handlowe w punktach obrotu detalicznego, według ustawy o rachunkowości, powinny być poddawane inwentaryzacji

A. jednokrotnie w ciągu dwóch lat
B. jednokrotnie w roku
C. jednokrotnie w ciągu czterech lat
D. jednokrotnie w miesiącu
HAN.01 Pytanie 90
Prowadzenie sprzedaży

Przekazanie gwarancji jakości produktu odbywa się poprzez

A. danie kupującemu paragonu wraz z zakupionym towarem
B. ustne zapewnienie o jakości przez sprzedawcę
C. potwierdzenie zakupu towaru paragonem
D. wręczenie dokumentu gwarancyjnego kupującemu razem z towarem
HAN.01 Pytanie 91
Prowadzenie sprzedaży

Umowa sprzedaży gotówkowej jest uznawana za zawartą w momencie, gdy dokonane zostaną następujące działania:

A. wydanie towaru, pobranie należności i pożegnanie klienta
B. pakowanie towaru, wydanie towaru oraz pożegnanie klienta
C. prezentacja towaru, pobranie należności oraz wydanie towaru
D. wydanie towaru, pobranie należności oraz wydanie dokumentu sprzedaży
HAN.01 Pytanie 92
Prowadzenie sprzedaży

Jak przebiega proces obsługi klienta w osiedlowym sklepie spożywczym, który stosuje tradycyjną formę sprzedaży?

A. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
B. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, prezentacja produktów, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
C. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, prezentacja produktów, doradztwo w wyborze, wydanie towaru, negocjowanie ceny, pobranie zapłaty, pożegnanie
D. powitanie klienta, identyfikacja potrzeb, wydanie żądanego towaru, pobranie zapłaty, pożegnanie
HAN.01 Pytanie 93
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych produktów można zgłaszać do reklamacji z powodu niezgodności z umową, jeśli reklamacja została dokonana w odpowiednim czasie?

A. Płaszcz, którego tkanina odbarwiła się podczas deszczu
B. Sukienkę z rozdarciem wynikającym z niedbalstwa użytkownika
C. Bluzkę, która straciła kolor po praniu w zbyt wysokiej temperaturze
D. Torebkę uszkodzoną w wyniku naturalnego zużycia materiału
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży

Na półkach obok produktów zbożowych takich jak: mąka, kasze, makarony można umieszczać

A. nabiał oraz wyroby garmażeryjne
B. mięso i wędliny
C. ryby oraz przetwory rybne
D. cukier i stałe wyroby cukiernicze
HAN.01 Pytanie 95
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji klient nie ma prawa do zwrotu gotówki za zareklamowany produkt z powodu jego niezgodności z umową?

A. Naprawa produktu jest niemożliwa.
B. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na inny produkt.
C. Sprzedawca oferuje wymianę reklamowanego towaru na taki sam przedmiot zgodny z umową.
D. W punkcie serwisowym odmówiono wykonania naprawy towaru w przewidzianym czasie.
HAN.01 Pytanie 96
Prowadzenie sprzedaży

Prezentacja produktów w tradycyjnej formie sprzedaży odbywa się

A. u wytwórcy
B. w sklepie stacjonarnym
C. u dostawcy
D. u nabywcy
HAN.01 Pytanie 97
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?

A. 6 zł/szt.
B. 36 zł/szt.
C. 24 zł/szt.
D. 30 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 98
Prowadzenie sprzedaży

W jakich okolicznościach sprzedawca nie ma obowiązku dostarczenia pisemnego potwierdzenia zawarcia umowy sprzedaży?

A. Na prośbę konsumenta
B. W sytuacji sprzedaży ratalnej
C. Przy transakcji gotówkowej za kwotę do 2 tysięcy złotych
D. W przypadku sprzedaży za kwotę przekraczającą 2 tysiące złotych
HAN.01 Pytanie 99
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodą przeprowadza się inwentaryzację towarów w magazynie?

A. ustaloną przez menedżera jednostki
B. uzgadniania sald
C. spisu z natury
D. sprawdzania dokumentów
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Podatek VAT od sprzedaży towarów, na które obowiązuje stawka 22%, wynosi 220 złotych. Jaką kwotę obrotu wzięto pod uwagę przy obliczaniu podatku VAT?

A. 100 zł
B. 220 zł
C. 48 zł
D. 1 000 zł
HAN.01 Pytanie 101
Prowadzenie sprzedaży

Właścicielka sklepu spożywczego nabyła 80 kg słodyczy w cenie 10 zł/kg. Aby sprzedaż słodyczy przyniosła zysk, ustaliła marżę na poziomie 30% ceny zakupu. Jaką kwotę uzyska z marży, jeżeli wszystkie słodycze zostaną sprzedane?

A. 30 zł
B. 240 zł
C. 300 zł
D. 24 zł
HAN.01 Pytanie 102
Prowadzenie sprzedaży

W okresie rozliczeniowym piekarnia uzyskała przychód wynoszący 200 000 złotych. Limit na zrekompensowanie niezawinionego niedoboru ustalono na poziomie 0,21% wartości przychodu. Jaką maksymalną kwotę niedoboru można oszacować w ramach ustalonych norm naturalnych ubytków?

A. 4 000 zł
B. 2 200 zł
C. 440 zł
D. 400 zł
HAN.01 Pytanie 103
Prowadzenie sprzedaży

Netto cena zakupu tabliczki czekolady wynosi 4 zł/szt., a detaliczna marża to 20% wartości sprzedaży netto. Jaką kwotę stanowi marża uzyskiwana ze sprzedaży tabliczki czekolady?

A. 8,00 zł/szt.
B. 5,00 zł/szt.
C. 1,00 zł/szt.
D. 0,80 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 104
Prowadzenie sprzedaży

Jednostka handlowa sprzedała towar kontrahentowi z Francji o wartości 20 000 EUR. Średni kurs euro w dniu wystawienia faktury wynosił 4,40 zł/EUR. Należność liczona w złotych od kontrahenta wyniesie?

A. 88 000 zł
B. 80 000 zł
C. 20 000 zł
D. 44 000 zł
HAN.01 Pytanie 105
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył 1 kg mięsa mielonego w cenie 12,50 zł/kg oraz 0,50 kg szynki Babuni po 15,00 zł/kg. Jaką kwotę powinien uiścić za zamówione produkty?

A. 27,50 zł
B. 12,50 zł
C. 15,00 zł
D. 20,00 zł
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi

A. tylko na prośbę nabywcy
B. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
C. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
D. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż zasadę rozmieszczenia towarów w sklepie, mającą na celu zachęcenie klienta do zakupów i przynoszącą duże zyski.

A. Towary drogie, rzadko kupowane są układane na regale przy kasie.
B. Towary nabywane pod wpływem impulsu, na których realizowana jest największa marża są układane na wysokości oczu klienta.
C. Towary lekkie są układane wyżej, a ciężkie niżej.
D. Towary tańsze są układane wyżej, a droższe niżej.
HAN.01 Pytanie 108
Prowadzenie sprzedaży

W placówkach samoobsługowych sprzedaż wędlin i serów na wagę powinna być realizowana na

A. wyodrębnionych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
B. tych samych stanowiskach i przez tego samego sprzedawcę
C. tych samych stanowiskach, ale przez odrębnego sprzedawcę
D. wyodrębnionych stanowiskach i przez odrębnego sprzedawcę
HAN.01 Pytanie 109
Prowadzenie sprzedaży

Sklep sprzedający mięso oraz wędliny powinien być wyposażony w umywalkę z odpowiednią armaturą

A. z bieżącą wodą oraz lustrem
B. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz do ich higienicznego suszenia
C. z bieżącą zimną i ciepłą wodą, środki do mycia rąk oraz krem do rąk
D. z bieżącą zimną i ciepłą wodą oraz lustrem
HAN.01 Pytanie 110
Prowadzenie sprzedaży

Jak wpłynie na funkcjonowanie małych sklepów pojawienie się w ich sąsiedztwie dużych obiektów handlowych?

A. Zwiększy się zapotrzebowanie na asortyment oferowany przez mały sklep
B. Zmniejszy się ilość reklamacji dotyczących towarów sprzedawanych w małym sklepie
C. Wzrasta dostępność produktów w małym sklepie
D. Spadną obroty małego sklepu
HAN.01 Pytanie 111
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych towarów mogą być sprzedawane z automatów?

A. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane.
B. Zeszyty, napoje, warzywa.
C. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki.
D. Pieczywo, zabawki, owoce.
HAN.01 Pytanie 112
Prowadzenie sprzedaży

Szkolenie pracownika z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy powinno być realizowane

A. po godzinach pracy i na koszt pracownika
B. po godzinach pracy i na koszt pracodawcy
C. w godzinach pracy i na koszt pracownika
D. w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

Kiedy pracownik hurtowni ceramiki budowlanej spada z wysokości i nie używa środków ochrony indywidualnej, które części ciała są najczęściej narażone na uraz?

A. głowa i oczy
B. głowa, ręce i nogi
C. głowa, nogi i oczy
D. głowa i ręce
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca marketu przemysłowego, układający towary na dużych wysokościach, powinien stosować przede wszystkim środki ochrony

A. oczu.
B. głowy.
C. słuchu.
D. twarzy.
HAN.01 Pytanie 115
Prowadzenie sprzedaży

W trakcie sprawozdawczym przedsiębiorstwo detaliczne uzyskało przychody ze sprzedaży wynoszące 40 000 zł, a średni stan zapasów towarów wyniósł 10 000 zł. Ile razy średni zapas został sprzedany?

A. 4 razy
B. 40 razy
C. 1 raz
D. 10 razy
HAN.01 Pytanie 116
Prowadzenie sprzedaży

Jakie wyroby są stworzone z materiału imitującego skórę?

A. Torebka damska ze skaju
B. Kozaki męskie ze skóry bukatowej
C. Rękawiczki damskie z szewro
D. Mokasyny męskie z nubuku
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży

Jakie twarde, żółte ser można zaproponować klientce do przygotowania zapiekanki?

A. bryndzę
B. parmezan
C. brie
D. fetę
HAN.01 Pytanie 118
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
B. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
C. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
D. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży

Podczas zakupów, jeden z klientów głośno wyrażał swoje niezadowolenie z wysokich cen. Przekonywał innych nabywców, że w innych sklepach te same produkty można kupić znacznie taniej. W tej sytuacji sprzedawca powinien

A. stanowczo uspokoić klienta
B. spokojnie porozmawiać z klientem
C. zdecydowanie wyprosić klienta ze sklepu
D. poprosić o interwencję kierownika sklepu
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym znajduje się 60 opakowań serka homogenizowanego. Termin jego przydatności do spożycia został określony przez producenta na opakowaniu jako: "Najlepiej spożyć do 10 marca 2008 roku". W związku z tym od 11 marca kierownik sklepu powinien

A. usunąć cały zapas serka z oferty sprzedaży
B. sprzedać serek
C. zwrócić serek dostawcy z prośbą o wymianę na nowy
D. wręczyć serek klientom jako darmowy dodatek do zakupów