Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.02 Pytanie 81
Prowadzenie działań handlowych

Na podstawie zamieszczonego fragmentu przepisów ustal, na jakiej podstawie może być prowadzona przez przedsiębiorstwo handlowe sprzedaż hurtowa napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 18%.

Fragment ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
(…)
Art. 9.1. Obrót hurtowy w kraju napojami alkoholowymi o zawartości powyżej 18% alkoholu może być prowadzony tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez ministra właściwego do spraw gospodarki.
2. Obrót hurtowy w kraju napojami alkoholowymi o zawartości do 18% alkoholu może być prowadzony tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez marszałka województwa.
(…)
Art. 18.1. Sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży może być prowadzona tylko na podstawie zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży, zwanego dalej „organem zezwalającym".
(…)

A. Koncesji wydanej przez właściwego kierownika urzędu skarbowego.
B. Zezwolenia wydanego przez Ministra Gospodarki.
C. Koncesji wydanej przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży.
D. Zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży.
HAN.01 Pytanie 82
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego dokumentu powinien użyć Sklep "KAJA", jeśli w fakturze, którą otrzymał od dostawcy towarów, zauważono błąd w danych adresowych sklepu?

A. Duplikat faktury.
B. Reklamacja.
C. Nota korygująca
D. Faktura VAT.
HAN.01 Pytanie 83
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie z sukniami ślubnymi buty stanowią element oferty

A. podstawowym
B. głębokim
C. szerokim
D. uzupełniającym
HAN.01 Pytanie 84
Prowadzenie sprzedaży

Jaką dokumentację należy dostarczyć do banku razem z wpływem za pośrednictwem inkasenta bankowego?

A. Dowód wpłaty gotówkowej
B. Polecenie przelewu
C. Dowód KW-kasa wypłaci
D. Dowód KP-kasa przyjmie
HAN.01 Pytanie 85
Prowadzenie sprzedaży

Jak długo klient sklepu stacjonarnego ma prawo do korzystania z uprawnień z powodu niezgodności towaru z umową?

A. 8 miesięcy od zakupu towaru
B. 24 miesiące od zakupu towaru
C. 16 miesięcy od zakupu towaru
D. 10 miesięcy od zakupu towaru
HAN.01 Pytanie 86
Prowadzenie sprzedaży

Źródłem wiedzy o wymaganiach klientów nie są

A. oferty handlowe od dostawców
B. wywiady z klientami
C. zamówienia od klientów
D. ankiety przeprowadzone wśród klientów
HAN.01 Pytanie 87
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ, w którym sklepie, w ciągu całego 2013 roku, najczęściej wymieniany był zapas towarowy.

„Rotacja w razach w wybranych sklepach firmy X w 2013 roku"
KWARTAŁYSKLEPY
MajaEwaBasiaOlga
I108115
II56612
III56610
IV78105

A. Sklep Maja.
B. Sklep Olga.
C. Sklep Basia.
D. Sklep Ewa.
HAN.02 Pytanie 88
Prowadzenie działań handlowych

Klient zgłosił ukrytą wadę w nabytym produkcie. Jakie dokumenty powinien przygotować sprzedawca?

A. dowód przyjęcia
B. zgłoszenie wady
C. zgłoszenie reklamacyjne
D. protokół przyjęcia
HAN.01 Pytanie 89
Prowadzenie sprzedaży

Która z aktywności realizowanej przez sprzedawcę nie jest związana z obsługą zamówienia klienta?

A. Pokazanie asortymentu.
B. Pobranie płatności.
C. Ustawianie towaru na regałach.
D. Wydanie paragonu.
HAN.01 Pytanie 90
Prowadzenie sprzedaży

Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez

A. producenta
B. dystrybutora
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego
HAN.01 Pytanie 91
Prowadzenie sprzedaży

Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta

A. po wniesieniu dodatkowej opłaty
B. dobrowolnie
C. na prośbę klienta
D. koniecznie
HAN.01 Pytanie 92
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na etykietach towarów i kontrolą przeprowadzoną 10 maja 2024 r. wskaż, które produkty nie spełniają norm jakości?

SER ŻÓŁTY
ALEK
Masa netto 250g
Produkt
przeznaczony
do spożycia.
Ser podpuszczkowy
dojrzewający,
pełnotłusty.
Pakowany
próżniowo.
Należy spożyć przed
08.06.2024.
Nr partii: 324567
Masa netto 150 g
Opakowanie - 10
plastrów
TWARÓG
PÓŁTŁUSTY
Wartość
energetyczna
118 kcal.
Należy spożyć
do 21.04.2024 r.
Tłuszcz 6%,
Węglowodany 2%,
Cukry 3%,
Białko 34%,
Sól 2%
Nr partii 34398276
MLEKO ŚWIEŻE
pasteryzowane.
Zawartość tłuszczu
2,0%. Termin
przydatności
do spożycia
12.05.2024 r.
Po otwarciu
opakowania
przechowywać
w warunkach
chłodniczych nie
dłużej niż 24 h.
Objętość netto 1L.
Opakowanie zawiera
4 sugerowane porcje
produktu.
HERBATNIKI
MAŚLANE ZIZIU
50g
Nr partii 321879
Herbatniki kruche.
Składniki: mąka,
cukier, tłuszcz
palmowy, jajka,
skrobia, orzechy.
Należy spożyć
przed końcem
05.2024 r
Herbatniki idealne
do deserów dla
dzieci.

A. Mleko świeże 2%.
B. Twaróg półtłusty.
C. Ser żółty Alek.
D. Herbatniki maślane Zizu.
HAN.01 Pytanie 93
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych przedstawionych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15,00 zł.

Wyniki inwentaryzacji towarów
TowarStan według
spisu z naturyzapisów księgowych
Zeszyty10 szt. po 10,00 zł/szt.13 szt. po 10,00 zł/szt.
Ołówki55 szt. po 1,00 zł/szt.67 szt. po 1,00 zł/szt.
Notatniki15 szt. po 11,00 zł/szt.10 szt. po 11,00 zł/szt.
Długopisy65 szt. po 2,00 zł/szt.55 szt. po 2,00 zł/szt.

A. Notatniki.
B. Długopisy.
C. Ołówki.
D. Zeszyty.
HAN.01 Pytanie 94
Prowadzenie sprzedaży

Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić

A. sadzonki drzew i krzewów
B. kwiaty sztuczne
C. odżywki do roślin
D. bukiety z kwiatów ciętych
HAN.01 Pytanie 95
Prowadzenie sprzedaży

Hurtownia nabyła narty od producenta w cenie zakupu netto wynoszącej 600,00 zł za parę, przy stawce VAT na poziomie 23%. Jaką wartość zysku uzyska hurtownia ze sprzedaży jednej pary nart, zakładając, że zrealizuje zysk równy 40% ceny zakupu?

A. 295,20 zł
B. 240,00 zł
C. 360,00 zł
D. 442,80 zł
HAN.01 Pytanie 96
Prowadzenie sprzedaży

...Dzień dobry. Reprezentuję firmę XYZ i chciałbym zaprezentować Państwu naszą ofertę promocyjną. Jeśli zdecydują się Państwo na zakup już dzisiaj, ten odkurzacz mogą Państwo nabyć za jedyne 4 999,00 zł. Umowę wyślę Państwu pocztą. Od umowy można odstąpić w ciągu 14 dni... Jaką formę sprzedaży przedstawia ten fragment rozmowy sprzedażowej?

A. Komisyjną.
B. Zwykłą.
C. Telefoniczną.
D. Preselekcyjną.
HAN.02 Pytanie 97
Prowadzenie działań handlowych

Jaką z wymienionych metod badania za pomocą kwestionariuszy powinien wybrać badacz, który dysponuje danymi teleadresowymi uczestników oraz pragnie szybko uzyskać odpowiedzi na trzy krótkie pytania?

A. Wywiad telefoniczny.
B. Wywiad osobisty.
C. Ankietę wysyłaną pocztą.
D. Ankietę w grupie.
HAN.01 Pytanie 98
Prowadzenie sprzedaży

Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie cenowej, gdy planujesz sprzedaż cukierków na wagę w sklepie detalicznym?

A. Nazwa producenta, cena brutto, stawka VAT
B. Cena netto, jednostka miary, nazwa towaru
C. Stawka VAT, cena netto, nazwa towaru
D. Nazwa towaru, jednostka miary, cena brutto
HAN.01 Pytanie 99
Prowadzenie sprzedaży

Osoba odpowiedzialna za ważenie towaru dostarczanego do sklepu, wykonuje kontrolę

A. wstępną ilościową
B. wstępną jakościową
C. szczegółową jakościową
D. szczegółową ilościową
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie wartość transakcji na podstawie fragmentu paragonu?

Fragment paragonu
Czekolada mleczna 100 g1 × 2,95=2,95A
Czekolada gorzka 100 g1 × 4,42=4,42A
Czekolada deserowa 100 g1 × 5,61=5,61A

A. 15,89 zł
B. 12,98 zł
C. 13,89 zł
D. 14,98 zł
HAN.01 Pytanie 101
Prowadzenie sprzedaży

Które z poniższych stwierdzeń ilustruje zasadę eksponowania produktów w sklepie spożywczym?

A. Najcięższe produkty powinny być umieszczane na środkowych półkach regału
B. Towary z nowych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału przed produktami z wcześniejszych dostaw
C. Towary z najnowszych dostaw powinny być umieszczane na półkach regału za towarami z wcześniejszych dostaw
D. Produkty najczęściej wydawane z magazynu powinny być umieszczane na górnych półkach regału
HAN.02 Pytanie 102
Prowadzenie działań handlowych

Do przychodów związanych z podstawową działalnością operacyjną w hurtowni zaliczamy przychody z tytułu sprzedaży

A. wyrobów gotowych
B. udziałów w spółce
C. towarów
D. obligacji
HAN.02 Pytanie 103
Prowadzenie działań handlowych

Aby przeprowadzić analizę wielkości oraz wartości obrotów w punktach sprzedaży, należy zastosować

A. obserwację kontrolowaną
B. panel konsumentów
C. obserwację niekontrolowaną
D. panel sklepowy
HAN.01 Pytanie 104
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. maślanki.
B. śmietany.
C. kefiru.
D. mleka.
HAN.01 Pytanie 105
Prowadzenie sprzedaży

Jaką rolę pełni marża w działalności handlowej?

A. finansowanie zakupów towarów
B. pokrycie kosztów operacyjnych oraz osiągnięcie zysku
C. zwiększenie wartości towarów w magazynie
D. zaspokojenie wydatków
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych rodzajów opakowań najlepiej nadają się do transportu i przeprowadzania operacji manipulacyjnych?

A. Zbiorcze
B. Transportowe
C. Bezzwrotne
D. Jednostkowe
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego identyfikatora, składającego się z czterech cyfr, powinien użyć pracownik, aby wpłacić utarg do wpłatomatu?

A. NIP
B. VAT
C. NIK
D. PIN
HAN.02 Pytanie 108
Prowadzenie działań handlowych

Jakie z podanych produktów powinny być składowane na najwyższych półkach regałów podczas magazynowania?

A. Namioty
B. Hantle
C. Leżaki
D. Karimaty
HAN.02 Pytanie 109
Prowadzenie działań handlowych

Rejestracja operacji gospodarczej, która zwiększa wartość zapasów na koncie Towary, określana jest jako

A. zapisanie w ciężar konta
B. zapisanie na dobro konta
C. kredytowanie konta
D. uznanie konta
HAN.01 Pytanie 110
Prowadzenie sprzedaży

Szkolenie pracownika z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy powinno być realizowane

A. w godzinach pracy i na koszt pracodawcy
B. po godzinach pracy i na koszt pracownika
C. w godzinach pracy i na koszt pracownika
D. po godzinach pracy i na koszt pracodawcy
HAN.01 Pytanie 111
Prowadzenie sprzedaży

Pracowanie w zimnych i wilgotnych warunkach może prowadzić do

A. reumatyzmu
B. żylaków nóg
C. płaskostopia
D. przepukliny
HAN.01 Pytanie 112
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?

A. kapitałowy
B. operacyjny
C. pośredni
D. finansowy
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

Według definicji Głównego Urzędu Statystycznego, "sklepy o powierzchni sprzedażowej wynoszącej od 2 500 m2, prowadzące sprzedaż głównie w systemie samoobsługowym, oferujące szeroki asortyment artykułów codziennego użytku, zarówno żywnościowych, jak i nieżywnościowych, zazwyczaj z parkingiem samochodowym", nazywamy

A. domami handlowymi
B. domami towarowymi
C. megasamymi
D. hipermarketami
HAN.01 Pytanie 114
Prowadzenie sprzedaży

Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować

A. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
B. poprawność etykietowania opakowania
C. cechy produktów
D. wygląd produktów
HAN.02 Pytanie 115
Prowadzenie działań handlowych

Pracownicy zatrudnieni w punkcie sprzedaży detalicznej otrzymują wynagrodzenie zasadnicze w wysokości 3 000 zł oraz premię. Premia uzależniona jest od przekroczenia planowanej wartości sprzedaży. Przy przekroczeniu planu co najmniej:
o 10% - premia wynosi 10% wynagrodzenia zasadniczego,
o 15% - premia wynosi 15% wynagrodzenia zasadniczego,
o 20% - premia wynosi 20% wynagrodzenia zasadniczego.

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, który z pracowników otrzyma najwyższe miesięczne wynagrodzenie.

PracownikPlanowana wartość sprzedaży w złZrealizowana wartość sprzedaży w zł
A.20 00024 000
B.120 000132 000
C.15 00017 250
D.25 00026 000

A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HAN.02 Pytanie 116
Prowadzenie działań handlowych

Zasada stosowana w zarządzaniu magazynem, według której jako pierwsze wydawane są z magazynu produkty o najkrótszym okresie ważności, to

A. FILO
B. FIFO
C. FEFO
D. LIFO
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży

Palenie papierosów w obiektach magazynowych jest

A. dozwolone, pod warunkiem że nie ma klientów
B. bezwarunkowo zabronione
C. zabronione podczas odbioru towarów
D. dozwolone jedynie w wydzielonych miejscach
HAN.02 Pytanie 118
Prowadzenie działań handlowych

Złożenie zamówienia przez firmę następuje bezpośrednio po otrzymaniu przez nią

A. propozycji cenowej
B. oferty handlowej
C. specyfikacji wysyłkowej
D. potwierdzenia zamówienia
HAN.01 Pytanie 119
Prowadzenie sprzedaży

Najlepszym sposobem sprzedaży owoców cytrusowych dla klientów jest sprzedaż

A. preselekcyjna
B. obwoźna
C. samoobsługowa
D. wysyłkowa
HAN.02 Pytanie 120
Prowadzenie działań handlowych

W marcu dzienna sprzedaż dwóch lokalnych gazet wynosiła odpowiednio 400 szt. oraz 300 szt. Jakie będzie dzienne zapotrzebowanie na te gazety w lipcu, jeśli wiadomo, że w sezonie letnim sprzedaż maleje o 30%?

A. 370 szt. i 210 szt.
B. 280 szt. i 270 szt.
C. 280 szt. i 210 szt.
D. 370 szt. i 270 szt.