Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy przedstawionych danych ustal, w którym oddziale firmy wydajność pracy przypadająca na 1 zatrudnionego pracownika jest najwyższa.

Oddział firSprzedaż
w tys. zł
Liczba
zatrudnionych
w Warszawie480 0008
w Łodzi360 0006
w Gdańsku250 0005
w Krakowie630 0009

A. Oddział w Krakowie.
B. Oddział w Łodzi.
C. Oddział w Gdańsku.
D. Oddział w Warszawie.
Prowadzenie działań handlowych

Sklep z odzieżą oferuje płaszcze damskie w cenie 1 230,00 zł brutto za sztukę, stosując detaliczną marżę na poziomie 17% obliczaną metodą "w stu" oraz doliczając 23% podatku VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto?

A. 770,00 zł
B. 830,00 zł
C. 508,00 zł
D. 738,00 zł
HAN.01 Pytanie 84
Prowadzenie sprzedaży

Zachowania nabywcze, które pozwalają na uzyskanie najwyższej satysfakcji, zazwyczaj związanej z zakupem jak największej ilości produktów przy określonym poziomie dochodu, to zachowania

A. planowane
B. racjonalne
C. dobrowolne
D. nieracjonalne
HAN.02 Pytanie 85
Prowadzenie działań handlowych

Analizując różnicę pomiędzy przychodami a kosztami w danym okresie sprawozdawczym, w rachunku zysków i strat, można określić

A. sprzedaż towarów
B. wynik finansowy
C. należności od odbiorców
D. zobowiązania firmy
HAN.01 Pytanie 87
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
C. specjalnych reagentów chemicznych
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
HAN.01 Pytanie 88
Prowadzenie sprzedaży

Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?

A. Mieszana
B. Preselekcyjna
C. Samoobsługowa
D. Tradycyjna
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie przedstawionych danych w tabeli oblicz, ile wynosi osiągnięty przez firmę handlową zysk brutto.

Zestawienie sald wybranych kont księgowych
WyszczególnienieWartość w zł
Przychody ze sprzedaży460 000
Rachunek bankowy220 000
Wartość sprzedanych towarów w cenie zakupu415 000
Zyski nadzwyczajne2 000
Straty nadzwyczajne3 000

A. 45 000 zł
B. 44 000 zł
C. 140 000 zł
D. 164 000 zł
Prowadzenie działań handlowych

Właściciel sklepu sportowego zamierza rozszerzyć asortyment o kijki do uprawiania "nordic walking" i zakupić jednorazowo 100 szt. produktu. Czterech dostawców proponuje równoważny pod względem jakościowym towar. Na podstawie analizy warunków dostawy wybierz najkorzystniejszą ofertę.

L.p.Warunki dostawyA.B.C.D.
1.Nazwa towaruTRAMPSPORTIWALKLEKSI
2.Cena netto za 1 szt.327,00 zł330,00 zł332,00 zł328,00 zł
3.Formuła dostawyloco magazyn dostawcy – koszty transportu pokrywa odbiorcafranco sklep – koszty transportu pokrywa dostawcafranco sklep – koszty transportu pokrywa dostawcaloco magazyn dostawcy – koszty transportu pokrywa odbiorca
4.Koszty transportu800,00 zł800,00 zł800,00 zł800,00 zł
5.Rabatprzy zakupie powyżej
60 szt. – 15%
przy zakupie powyżej
60 szt. – 15%
przy zakupie powyżej
60 szt. – 15%
przy zakupie powyżej
60 szt. – 15%
6.Termin dostawy3 dni3 dni3 dni3 dni
7.Forma płatnościprzelew – 14 dniprzelew – 14 dniprzelew – 14 dniprzelew – 14 dni

A. Oferta C.
B. Oferta A.
C. Oferta D.
D. Oferta B.
Prowadzenie działań handlowych

Właściciel marketu nabył towar po cenie netto wynoszącej 12,00 zł. W sklepie ustala się marżę detaliczną na poziomie 20%, obliczaną metodą w stu. Jaka jest cena sprzedaży netto tego towaru?

A. 18,45 zł
B. 14,40 zł
C. 15,00 zł
D. 18,54 zł
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie spożywczym zatrudniono 3 sprzedawców odpowiedzialnych za powierzone mienie, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w proporcjach przedstawionych w tabeli. Podczas inwentaryzacji stwierdzono niedobór w kwocie 2 600,00 zł. Ustal wartość odpowiedzialności pracowników.

L.p.PracownikOdpowiedzialność materialna
w % wartości niedoboru
1.A. Nowakowska30
2.A. Dębski30
3.J. Dudkiewicz40

A. A. Nowakowska 780,00 zł; A. Dębski 780,00 zł; J. Dudkiewicz 1 040,00 zł.
B. A. Nowakowska 600,00 zł; A. Dębski 600,00 zł; J. Dudkiewicz 1 400,00 zł.
C. A. Nowakowska 700,00 zł; A. Dębski 700,00 zł; J. Dudkiewicz 1 200,00 zł.
D. A. Nowakowska 730,00 zł; A. Dębski 730,00 zł: J. Dudkiewicz 1 140,00 zł.
HAN.01 Pytanie 93
Prowadzenie sprzedaży

Wielkość sprzedaży w domu towarowym wg asortymentu w tys. zł podaje tabela. Na podstawie analizy danych zamieszczonych w tabeli, ustal, który asortyment stanowił główny przedmiot sprzedaży w domu towarowym.

AsortymentRok poprzedni w tys. złRok badany w tys. złWskaźniki struktury w badanym roku w%Wskaźniki dynamiki w%
odzieżowo-włókienniczy30048036,6160
obuwie20028021,3140
radiowo-telewizyjny14016812,8120
meble12513810,5110
sprzęt AGD14013210,194
pozostałe1001148,7114
Razem10051312100,0

A. Meble.
B. Artykuły radiowo-telewizyjne.
C. Artykuły odzieżowo-włókiennicze.
D. Obuwie.
Prowadzenie działań handlowych

Otrzymanie płatności od kontrahenta na rachunek bieżący jednostki doprowadzi do zmiany obrotów na kontach

A. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
B. Rachunek bieżący (zwiększenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
C. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zwiększenie)
D. Rachunek bieżący (zmniejszenie), Rozrachunki z odbiorcami (zmniejszenie)
Prowadzenie działań handlowych

W sklepie odzieżowym od roku znajduje się 12 sukienek balowych, na które nie ma zainteresowania z powodu zmian w modzie oraz upodobaniach klientów. Ten stan magazynowy określa się jako

A. nieprawidłowy
B. rezerwowy
C. przedsezonowy
D. maksymalny
Prowadzenie działań handlowych

Jaki zwrot jest typowy dla oferty handlowej?

A. Opust 5% jest stosowany przy zakupie co najmniej 200 platonek
B. Towar odbierzemy transportem własnym
C. Proszę o dostarczenie jogurtów 15 października br. do mojego sklepu w godzinach od 6.00 do 17.00
D. Łączna wartość zamawianego towaru wynosi 6060 zł + VAT 8%
Prowadzenie sprzedaży

W grudniu do magazynu przyjęto 700 kartonów mleka o pojemności 1 litra, natomiast wydano 750 kartonów tego mleka. Jakie będzie saldo zapasu mleka na koniec grudnia, jeżeli na dzień 1 grudnia wynosił on 150 sztuk?

A. 100 litrów
B. 100 litrów
C. 150 litrów
D. 200 litrów
HAN.01 Pytanie 100
Prowadzenie sprzedaży

Umieszczając w ladzie chłodniczej masło obok margaryny, wykorzystano zasadę rozmieszczania artykułów w pobliżu siebie

A. komplementarnych
B. kupowanych razem
C. substytucyjnych
D. na które popyt występuje po sezonie
HAN.02 Pytanie 101
Prowadzenie działań handlowych

W jakiej sekcji planu marketingowego powinny znaleźć się informacje dotyczące działań przedsiębiorstwa w zakresie produktów, cen, dystrybucji i promocji?

A. W analizie sytuacji rynkowej
B. W zasadach nadzoru
C. W strategiach marketingowych
D. W podsumowaniu dla zarządu
HAN.01 Pytanie 106
Prowadzenie sprzedaży

Wszystkie właściwości produktu, takie jak: jakość, kolor oraz kształt, w kontekście marketingowym, stanowią

A. rdzeń produktu
B. produkt poszerzony
C. produkt potencjalny
D. produkt rzeczywisty
HAN.01 Pytanie 107
Prowadzenie sprzedaży

Towar I gatunku kosztuje 180 zł więcej niż towar II gatunku, co odpowiada 10% ceny towaru I. Jaką wartość ma cena towaru I gatunku?

A. 190 zł
B. 1 620 zł
C. 1 800 zł
D. 198 zł
HAN.01 Pytanie 109
Prowadzenie sprzedaży

Który sposób zachowania wyróżnia klienta, który podjął decyzję?

A. Próbowanie przyspieszenia obsługi przez sprzedawcę i omijanie kolejki.
B. Bezkrytyczne przyjmowanie informacji, które przekazuje sprzedawca.
C. Skierowanie się do produktów, które go interesują, oraz zadawanie konkretnych pytań o towar.
D. Określanie swoich potrzeb w sposób precyzyjny, ale z dystansem do sprzedawcy i oferowanych produktów.
HAN.01 Pytanie 111
Prowadzenie sprzedaży

Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce

A. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
C. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
D. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
HAN.01 Pytanie 112
Prowadzenie sprzedaży

Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi

A. segregacji
B. porcjonowania
C. kalibrowania
D. kompletowania
HAN.01 Pytanie 113
Prowadzenie sprzedaży

Na wystawach z przeszklonymi półkami, podświetlanymi ladami oraz zamykanymi gablotami najczęściej eksponuje się

A. krawaty
B. sprzęt AGD
C. zegarki
D. telewizory
Prowadzenie sprzedaży

Korzystając z danych zawartych w tabeli oblicz kwotę należności, którą powinien zapłacić klient za zakupione
0,5 kg kaszy, 3 kg grochu i 0,30 kg żurawiny.

Tabela. Cennik towarów
Nazwa towaruCena detaliczna brutto za 1 kg
Kasza8,00 zł
Groch4,00 zł
Żurawina30,00 zł

A. 20,00 zł
B. 25,00 zł
C. 38,00 zł
D. 42,00 zł
HAN.01 Pytanie 117
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment

A. specjalistyczny
B. uniwersalny
C. uzupełniający
D. podstawowy
Prowadzenie sprzedaży

Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.

A. 78,00 zł
B. 61,80 zł
C. 90,00 zł
D. 60,18 zł
HAN.01 Pytanie 120
Prowadzenie sprzedaży

Na którym etapie procesu sprzedaży występuje zwrot "Proszę, koszula w kolorze granatowym z rozpinanymi guzikami"?

A. Prezentacja produktu.
B. Wyjaśnianie wątpliwości.
C. Identyfikacja potrzeb.
D. Ustalanie korzyści.