Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 241
Prowadzenie sprzedaży
A. pęknięcia na skórce chleba
B. asymetria pomidorów
C. nierównomierne oczka w serze
D. bombaż konserw w puszkach
HAN.01 Pytanie 1 242
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona etykieta dotyczy
Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii | |
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g | |
Wartość energetyczna | 188 kJ/kcal |
Białko | 3,2 g |
Węglowodany | 4,8 g |
Tłuszcz | 1,4 g |
A. kefiru.
B. mleka.
C. maślanki.
D. śmietany.
HAN.01 Pytanie 1 243
Prowadzenie sprzedaży
Podział sklepu na strefę dla sprzedawcy oraz strefę dla klientów, a także brak bezpośredniego dostępu klientów do towaru to charakterystyka sprzedaży
A. samoobsługowej
B. tradycyjnej
C. preselekcyjnej
D. internetowej
HAN.01 Pytanie 1 244
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny nabywa ręczniki od hurtowni za cenę netto 80 zł/szt. Na sprzedaży stosuje marżę detaliczną w wysokości 30% od ceny netto zakupu, dodając podatek VAT w wysokości 23%. Ile zapłaci klient sklepu detalicznego za jeden ręcznik?
A. 127,92 zł
B. 98,40 zł
C. 114,29 zł
D. 104,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 245
Prowadzenie sprzedaży
Jakie artykuły nie są oferowane w sprzedaży obwoźnej?
A. Dywanów
B. Mięs
C. Kołder
D. Ręczników
HAN.02 Pytanie 1 246
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych:
- wartość sprzedaży brutto - 13 000 zł
- wartość sprzedaży netto - 11 000 zł
- rabaty ilościowe udzielone przez to przedsiębiorstwo - 1 000 zł
- bonifikaty udzielone przez to przedsiębiorstwo - 500 zł,
określ obrót przedsiębiorstwa handlowego.
A. 12 500 zł
B. 11 500 zł
C. 9 000 zł
D. 9 500 zł
HAN.01 Pytanie 1 247
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które najczęściej znajdują nabywców w sklepie typu tradycyjnego, powinny być umieszczane
A. na regale w zasięgu ręki sprzedawcy
B. na półce przy drzwiach wyjściowych
C. na najwyższych poziomach regału
D. na dolnych półkach regału
HAN.01 Pytanie 1 248
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towaru z podanych mogą być nabywane w automatach?
A. Bilety komunikacji miejskiej, napoje, batoniki
B. Odzież, obuwie, cukierki paczkowane
C. Zeszyty, napoje, warzywa
D. Pieczywo, zabawki, owoce
HAN.02 Pytanie 1 249
Prowadzenie działań handlowych
Dla firmy publikacje Głównego Urzędu Statystycznego stanowią źródło danych
A. wewnętrznym wtórnym
B. zewnętrznym pierwotnym
C. zewnętrznym wtórnym
D. wewnętrznym pierwotnym
HAN.01 Pytanie 1 250
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni doszło do pożaru, w wyniku którego zniszczone zostały towary. Taka sytuacja wymaga wykonania inwentaryzacji
A. doraźnej
B. cyklicznej
C. ciągłej
D. okresowej
HAN.01 Pytanie 1 251
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?
A. Paragon fiskalny
B. Raport fiskalny
C. Sprzedaż według grup
D. Raport stanu kasy
HAN.01 Pytanie 1 252
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów spożywczych powinien być przechowywany w chłodni?
A. Mleko UHT w kartonie
B. Dżem w słoiku
C. Mleko skondensowane w puszce
D. Wędlina w hermetycznym opakowaniu
HAN.02 Pytanie 1 253
Prowadzenie działań handlowych
W której z poniższych sekcji biznesplanu powinny znaleźć się informacje o sieci hurtowników i detalistów, z którymi firma planuje współpracować w realizacji projektu?
A. W planie finansowym
B. W planie marketingowym
C. W planie technicznym
D. W planie organizacyjnym
HAN.01 Pytanie 1 254
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszą metodą sprzedaży paczkowanych słodyczy w sklepie dyskontowym jest
A. sprzedaż wysyłkowa
B. sprzedaż tradycyjna
C. sprzedaż preselekcyjna
D. sprzedaż samoobsługowa
HAN.01 Pytanie 1 255
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie zakupiono spódnicę o wartości netto 120 zł za sztukę. Marża wynosząca 30% obliczana jest od ceny zakupu netto, a stawka VAT to 23%. Jaka jest cena sprzedaży brutto tej spódnicy?
A. 156,00 zł
B. 120,00 zł
C. 203,75 zł
D. 191,88 zł
HAN.01 Pytanie 1 256
Prowadzenie sprzedaży
Jakie będą odsetki od rocznej lokaty w wysokości 2 000 zł, przy rocznym oprocentowaniu 6% oraz kapitalizacji odsetek raz w roku?
A. 600 zł
B. 120 zł
C. 12 zł
D. 60 zł
HAN.01 Pytanie 1 257
Prowadzenie sprzedaży
Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to
A. tyndalizacja
B. pasteryzacja
C. blanszowanie
D. sterylizacja
HAN.01 Pytanie 1 258
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
B. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
C. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
D. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
HAN.02 Pytanie 1 259
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych ustal wielkość zapotrzebowania na towar w czerwcu.
Tabela. Poziom zapasów i prognoza wielkości sprzedaży towaru w czerwcu | ||
---|---|---|
Zapas na 1 czerwca (zapas początkowy) | Planowany zapas na 30 czerwca (zapas końcowy) | Prognoza sprzedaży w czerwcu |
100 szt. | 80 szt. | 640 szt. |
A. 620 szt.
B. 640 szt.
C. 720 szt.
D. 820 szt.
HAN.01 Pytanie 1 260
Prowadzenie sprzedaży
Osobie kupującej towar od akwizytora przysługuje możliwość odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny w czasie
A. 30 dni
B. 7 dni
C. 14 dni
D. 21 dni
HAN.01 Pytanie 1 261
Prowadzenie sprzedaży
Posiadacz księgarni nabył w hurtowni słowniki angielskie w cenie 50 zł/szt. Wprowadza on 10% marżę opartą na cenie zakupu. Stawka VAT wynosi 5%. Cena detaliczna (sprzedaży brutto) pojedynczego słownika to
A. 50,00 zł
B. 60,75 zł
C. 55,00 zł
D. 57,75 zł
HAN.01 Pytanie 1 262
Prowadzenie sprzedaży
W firmie handlowej umowa dotycząca wspólnej odpowiedzialności materialnej zobowiązuje kierownika działu do pokrycia 10% wartości niedoboru oraz trzech pracowników, z których każdy odpowiada za 30% niedoboru. Jeśli w trakcie inwentaryzacji wykryto niedobór wynoszący 6 000 zł, to kto ponosi odpowiedzialność za ten niedobór?
A. trzech pracowników, każdy w wysokości 2 000 zł
B. wyłącznie kierownik, w wysokości 6 000 zł
C. kierownik i pracownicy, wszyscy w wysokości 1 500 zł
D. kierownik w wysokości 600 zł i trzech pracowników, każdy w wysokości 1 800 zł
HAN.01 Pytanie 1 263
Prowadzenie sprzedaży
Jaką treść powinna mieć operacja gospodarcza, która została zewidencjonowana na kontach "Inne środki pieniężne" Wn oraz "Rozrachunki z odbiorcami" Ma?
A. Otrzymano czek rozrachunkowy od odbiorcy.
B. Przekazano odbiorcy czek rozrachunkowy.
C. Odbiorca uregulował należność przelewem.
D. Przekazano odbiorcy weksel.
HAN.01 Pytanie 1 264
Prowadzenie sprzedaży
Jak nazywa się w handlu międzynarodowym relacja pomiędzy zmianami cen towarów eksportowanych a zmianami cen towarów importowanych?
A. Import netto
B. Bilans handlowy
C. Eksport netto
D. Terms of trade
HAN.01 Pytanie 1 265
Prowadzenie sprzedaży
Klient dokonał zakupów zgodnie z przedstawioną listą i zapłacił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Ile reszty powinien otrzymać klient?
Lista zakupów klienta | ||
6 czekolad w cenie 3,50 zł/szt. | ||
2 kg mandarynek w cenie 6,00 zł/kg | ||
1 jogurt naturalny w cenie 4,00 zł/szt. |
A. 13,00 zł
B. 29,00 zł
C. 37,00 zł
D. 17,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 266
Prowadzenie sprzedaży
Konsumentka sklepu z kosmetykami poprosiła o tani szampon do włosów. Co powinien zrobić sprzedawca?
A. zapytać klientkę o typ włosów i zaproponować kilka przystępnych cenowo szamponów dostosowanych do jej włosów
B. przedstawić klientce całą ofertę szamponów i pozwolić jej na samodzielny wybór produktu
C. zapytać klientkę o typ włosów i zasugerować drogi, ale dobrze oceniany przez użytkowników szampon, odpowiedni do jej typu włosów
D. wybrać dla klientki najtańszy szampon
HAN.01 Pytanie 1 267
Prowadzenie sprzedaży
W oparciu o dane zamieszczone w tabeli, oszacuj maksymalną wartość ubytków towarowych, jeżeli w hurtowni kosmetycznej stosującej sprzedaż tradycyjną, obrót pomiędzy kolejnymi inwentaryzacjami wyniósł 500 000,00 zł.
Limit niedoborów w % w branży perfumeryjno-drogerynej | ||||
---|---|---|---|---|
Samoobsługa i preselekcja | Sprzedaż tradycyjna | |||
minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
0,23 | 0,35 | 0,2 | 0,3 |
A. 1 500,00 zł
B. 1 750,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 1 150,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 268
Prowadzenie sprzedaży
Klient może swobodnie i samodzielnie korzystać z towaru, ale aby go nabyć, potrzebuje wsparcia ze strony sprzedawcy. Jaką formę sprzedaży to opisuje?
A. samoobsługowa
B. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
C. preselekcyjna
D. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
HAN.02 Pytanie 1 269
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz odchylenie bezwzględne przychodów uzyskanych ze sprzedaży towarów.
Wielkość sprzedaży i ceny towarów | |||
---|---|---|---|
Lp. | Wyszczególnienie | Rok podstawowy | Rok badany |
1 | Ilość sprzedanych towarów | 10 000 szt. | 20 000 szt. |
2 | Cena towaru | 5,00 zł | 4,00 zł |
A. +30 000,00 zł
B. -30 000,00 zł
C. +60 000,00 zł
D. -60 000,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 270
Prowadzenie działań handlowych
Postrzeganie rozmówców jako rywali, stosowanie presji oraz unikanie ustępstw w trakcie dyskusji to przykład negocjacji
A. twardych
B. prawnych
C. merytorycznych
D. delikatnych
HAN.01 Pytanie 1 271
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca ponosi odpowiedzialność przed konsumentem za towar, jeśli wada zostanie zauważona w ciągu
A. dwóch lat od daty sprzedaży towaru
B. jednego roku od daty wydania towaru
C. dwóch lat od daty wydania towaru
D. jednego roku od daty sprzedaży towaru
HAN.02 Pytanie 1 272
Prowadzenie działań handlowych
Jakie jest miesięczne wynagrodzenie brutto pracownika, który otrzymuje wynagrodzenie prowizyjne, jeśli jego stawka prowizyjna wynosi 0,50%, a obrót hurtowni w tym miesiącu wyniósł 600 000,00 zł?
A. 500,00 zł
B. 6 000,00 zł
C. 600,00 zł
D. 3 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 273
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument jest sporządzany w chwili przyjęcia towarów do magazynu w hurtowni?
A. Kartotekę magazynową
B. Fakturę
C. Pz - przyjęcie z zewnątrz
D. Zamówienie
HAN.01 Pytanie 1 274
Prowadzenie sprzedaży
Który z produktów został stworzony z surowca roślinnego?
A. Bluzka z materiału bawełnianego
B. Czapka z moheru
C. Szalik uszyty z jedwabiu
D. Sweter wykonany z wełny
HAN.01 Pytanie 1 275
Prowadzenie sprzedaży
Stwierdzenie: "Cena rozmów telefonicznych w naszej ofercie jest niższa niż u głównego dostawcy" należy zakwalifikować jako reklamę
A. społeczna
B. podprogowa
C. ukryta
D. porównawcza
HAN.02 Pytanie 1 276
Prowadzenie działań handlowych
Wartość kapitałów własnych, przedstawiona w bilansie na koniec roku obrotowego, stanowi wartość, która jest pokazana jako stan początkowy w roku następnym, zgodnie z zasadą
A. gotówkową
B. ciągłości
C. memoriałową
D. periodyzacji
HAN.01 Pytanie 1 277
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawczyni w sklepie spożywczym dostrzegła niewielką ilość pleśni na jabłkach. W związku z tym powinna
A. obniżyć cenę tych jabłek o 50%
B. usunąć pleśń, pokroić na kawałki i zaoferować do degustacji klientom
C. wycofać je ze sprzedaży i przekazać do utylizacji
D. dokładnie je umyć, osuszyć czystą ściereczką i wystawić ponownie do sprzedaży
HAN.01 Pytanie 1 278
Prowadzenie sprzedaży
Ergonomia to dziedzina naukowa, która zajmuje się przystosowaniem stanowisk pracy do potrzeb poszczególnych pracowników. Odpowiednio zorganizowane ergonomicznie miejsce pracy kasjera w strefie kasowej to stanowisko
A. wyposażone w terminale do kart płatniczych i kasę fiskalną
B. przystosowane do realizacji różnorodnych zadań na sali sprzedażowej
C. dostosowane do charakteru wykonywanej pracy oraz indywidualnych potrzeb kasjera
D. wyposażone w obrotowe krzesło z podłokietnikami
HAN.01 Pytanie 1 279
Prowadzenie sprzedaży
Towary sprzedawane w cenach promocyjnych oraz obniżonych oznaczane są poprzez umieszczenie informacji na wywieszce
A. nowej ceny promocyjnej oraz obniżonej.
B. dotychczasowej ceny oraz nowej promocyjnej.
C. dotychczasowej ceny oraz nowej obniżonej.
D. dotychczasowej ceny przekreślonej oraz nowej promocyjnej lub obniżonej.
HAN.01 Pytanie 1 280
Prowadzenie sprzedaży
Skład: brzoskwinie, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier, substancja żelująca - pektyna, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, łączna zawartość cukru 38 g na 100 g. Jakim produktem owocowym jest opisany przetwór?
A. Galaretki owocowej
B. Kisielu
C. Dżemu
D. Pianki owocowej