Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 281
Prowadzenie sprzedaży
A. 160,00 zł
B. 16,00 zł
C. 25,00 zł
D. 6,25 zł
HAN.01 Pytanie 1 282
Prowadzenie sprzedaży
Na półce widnieje informacja o promocji na wyeksponowany produkt, którego cena z 1 200,00 zł została obniżona do 1 019,00 zł. Jaką kwotę zmniejszono cenę tego produktu?
A. o 81,00 zł
B. o 181,00 zł
C. o 291,00 zł
D. o 219,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 283
Prowadzenie sprzedaży
Aby wędliny mogły być sprzedawane na stoisku z samodzielną obsługą, muszą zostać poddane procesowi
A. segregacji
B. porcjonowania
C. kalibrowania
D. kompletowania
HAN.01 Pytanie 1 284
Prowadzenie sprzedaży
Próbowanie produktów w sklepie detalicznym stanowi rodzaj
A. promocji.
B. sponsoringu.
C. promocji sprzedaży.
D. sprzedaży bezpośredniej.
HAN.01 Pytanie 1 285
Prowadzenie sprzedaży
Typowym sposobem informowania klientów małego sklepu detalicznego o dostępnych produktach jest
A. prezentacja towarów w witrynie
B. przygotowanie oferty telefonicznej
C. zamieszczenie informacji na stronie internetowej
D. emitowanie reklamy telewizyjnej
HAN.01 Pytanie 1 286
Prowadzenie sprzedaży
W pomieszczeniu przeznaczonym do składowania kosmetyków należy zapewnić
A. stałą temperaturę i dostęp światła słonecznego
B. dostęp światła słonecznego i kontrolę poziomu wilgotności
C. intensywną wentylację i stabilną temperaturę
D. intensywną wentylację i zwiększony poziom wilgotności
HAN.01 Pytanie 1 287
Prowadzenie sprzedaży
W sklepie z artykułami spożywczymi doszło do awarii zamrażarki, przez co artykuły w niej umieszczone się rozmroziły. W tej sytuacji należy
A. obniżyć cenę rozmrożonych towarów i wprowadzić je do sprzedaży
B. koniecznie wycofać z rynku wszystkie rozmrożone artykuły
C. wycofać z obiegu produkty o krótkim terminie ważności, a pozostałe zamrozić
D. niezwłocznie zamrozić wszystkie produkty, które się rozmroziły
HAN.01 Pytanie 1 288
Prowadzenie sprzedaży
Mleko pasteryzowane w plastikowych butelkach powinno być przechowywane w sklepie
A. w lodówce
B. na półce sklepowej
C. w witrynie
D. w koszu
HAN.01 Pytanie 1 289
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które są efektem fermentacji, nie obejmują
A. serwatki
B. mleka smakowego
C. mleka zsiadłego
D. jogurtu
HAN.01 Pytanie 1 290
Prowadzenie sprzedaży
Jakie działanie jest charakterystyczne dla finalnego etapu sprzedaży akwizycyjnej?
A. Zadbanie o właściwy przebieg dostawy
B. Pokazanie sposobu korzystania z towaru
C. Zorganizowanie pokazu towaru wśród znajomych
D. Sporządzenie listy potencjalnych klientów
HAN.01 Pytanie 1 291
Prowadzenie sprzedaży
Na którym etapie procesu sprzedaży występuje zwrot "Proszę, koszula w kolorze granatowym z rozpinanymi guzikami"?
A. Prezentacja produktu.
B. Identyfikacja potrzeb.
C. Ustalanie korzyści.
D. Wyjaśnianie wątpliwości.
HAN.01 Pytanie 1 292
Prowadzenie sprzedaży
Klientka uregulowała płatność za zakupione artykuły banknotem 100 zł. Sprzedawca wydał jej 20 zł i 20 groszy reszty. Jaką wartość miały zakupione towary?
A. 89,20 zł
B. 88,20 zł
C. 79,80 zł
D. 80,80 zł
HAN.01 Pytanie 1 293
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku sprzedaży wysyłkowej najczęściej używa się inkasa płatności w formie
A. czeku gotówkowego
B. gotówki
C. polecenia przelewu
D. karty zbliżeniowej
HAN.01 Pytanie 1 294
Prowadzenie sprzedaży
Ile kartonów zbiorczych trzeba wydać, jeśli klient zamówił dostawę 1 800 szt. szamponu do włosów o pojemności 360 ml, który pakowany jest po 12 sztuk w opakowaniu?
A. 150 opakowań
B. 54 opakowań
C. 648 opakowań
D. 30 opakowań
HAN.01 Pytanie 1 295
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 5.01 wartość towaru wynosiła 1 000,00 zł. Sprzedawca 6.01 obniżył ją o 10%, a 8.01 podniósł o 10%. Jaką cenę miał towar 8.01?
A. 1 100,00 zł
B. 990,00 zł
C. 900,00 zł
D. 1 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 296
Prowadzenie sprzedaży
Który typ wydruku z kasy fiskalnej powinien zostać wykonany, aby uzyskać zestawienie całkowitej sprzedaży za dany miesiąc, z rozbiciem na właściwe stawki VAT?
A. Raport stanu kasy
B. Paragon fiskalny
C. Sprzedaż według grup
D. Raport fiskalny
HAN.01 Pytanie 1 297
Prowadzenie sprzedaży
Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru
A. w kiosku z warzywami
B. w sklepie internetowym
C. w domu towarowym
D. w sklepie detalicznym
HAN.01 Pytanie 1 298
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca jest zobowiązany do odniesienia się do zgłoszenia reklamacyjnego oraz żądania klienta z dnia 15.05.2016 r. w terminie do
A. 15.05.2017 r.
B. 15.05.2018 r.
C. 29.05.2016 r.
D. 22.05.2016 r.
HAN.01 Pytanie 1 299
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument powinien być użyty do rejestrowania dostaw i wydawania towarów?
A. Kartotekę magazynową
B. Arkusz spisu z natury
C. Fakturę zakupu
D. Rejestr zakupu VAT
HAN.01 Pytanie 1 300
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto towaru, jeśli cena zakupu netto wynosi 40,00 zł, a marża na poziomie 20% jest obliczana od ceny sprzedaży netto?
A. 50,00 zł
B. 32,00 zł
C. 48,00 zł
D. 60,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 301
Prowadzenie sprzedaży
Podczas przeprowadzania odbioru ilościowego produktów należy zweryfikować
A. cechy produktów
B. liczbę dostarczonych opakowań zbiorczych
C. poprawność etykietowania opakowania
D. wygląd produktów
HAN.01 Pytanie 1 302
Prowadzenie sprzedaży
Produkt przed zniżką kosztował 200,00 zł. Sprzedawca na ten produkt zastosował rabat 20%. Jaką kwotę zapłaci klient za dwie sztuki produktu w obniżonej cenie?
A. 160,00 zł
B. 320,00 zł
C. 480,00 zł
D. 400,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 303
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia nabywa towar w cenie 2,00 zł netto za sztukę. Koszty związane z zakupem przypadające na jedną sztukę wynoszą 0,50 zł, a zamierzony zysk jednostkowy stanowi 50% wartości zakupu netto. Jaka jest cena sprzedaży netto towaru?
A. 3,00 zł
B. 3,50 zł
C. 2,50 zł
D. 5,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 304
Prowadzenie sprzedaży
Cena nabycia netto spodni wynosi 120,00 zł za sztukę, marża na poziomie 30% obliczana jest od ceny nabycia netto, a stawka VAT wynosi 23%. Oblicz cenę sprzedaży brutto tych spodni?
A. 173,00 zł
B. 147,60 zł
C. 156,00 zł
D. 191,88 zł
HAN.01 Pytanie 1 305
Prowadzenie sprzedaży
Cyfra kontrolna w kodzie kreskowym, która weryfikuje poprawność skanowania produktów, znajduje się
A. na pierwszej pozycji
B. za cyfrą wskazującą nazwę producenta
C. na ostatniej pozycji
D. za cyfrą określającą kraj pochodzenia
HAN.01 Pytanie 1 306
Prowadzenie sprzedaży
Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?
A. Napędowy spalinowy
B. Beznapędowy hydrauliczny
C. Beznapędowy pneumatyczny
D. Napędowy akumulatorowy
HAN.01 Pytanie 1 307
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy, który sprzedaje świeże ryby na wagę, powinien wdrożyć system sprzedaży
A. wysyłkową
B. tradycyjną
C. samoobsługową
D. preselekcyjną
HAN.01 Pytanie 1 308
Prowadzenie sprzedaży
Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem
A. franco
B. skonto
C. inkaso
D. loco
HAN.01 Pytanie 1 309
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Owoce
B. Płatki śniadaniowe
C. Przyprawy
D. Wędzone ryby
HAN.01 Pytanie 1 310
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie zatrudnionych jest 3 pracowników, którzy podpisali umowę o wspólnej odpowiedzialności materialnej w równych częściach. Po przeprowadzeniu inwentaryzacji wykryto braki na kwotę 15 000,00 zł, z czego 12 000,00 zł wynika z winy pracowników. Jaka jest kwota, za którą odpowiada każdy z pracowników?
A. 4 000,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 9 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 311
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zabezpieczenie przeciw kradzieży powinno być zastosowane w przypadku smartfona, aby umożliwić klientowi przetestowanie jego funkcji?
A. Ring antykradzieżowy
B. Klips do sklepu
C. Witryna z zamkiem
D. Zabezpieczenie kabelkowe
HAN.01 Pytanie 1 312
Prowadzenie sprzedaży
Skutek powodzi spowodował, że część towarów w magazynie została zalana i całkowicie zniszczona. Taki niedobór nazywamy
A. niezawiniony
B. naturalny
C. zawiniony
D. pozorny
HAN.01 Pytanie 1 313
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych produktów powinien być zaproponowany klientce szukającej mięsa o najniższej wartości kalorycznej?
A. Pierś z indyka
B. Udziec jagnięcy
C. Schab wieprzowy
D. Gicz cielęca
HAN.01 Pytanie 1 314
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej z wymienionych kategorii produktów można zakwalifikować balsam do ciała?
A. Makijażowych
B. Pielęgnacyjnych
C. Perfumeryjnych
D. Higienicznych
HAN.01 Pytanie 1 315
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinno się wykorzystać w sklepie mięsnym dla produktów nieporcjowanych?
A. Preselekcyjna
B. Samoobsługowa
C. Tradycyjna
D. Mieszana
HAN.01 Pytanie 1 316
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży należy wybrać w handlu, która pozwala na dostęp do określonych produktów i usług poprzez regularne dokonywanie cyklicznych płatności abonamentowych?
A. Sprzedaż tradycyjną
B. Sprzedaż subskrypcyjną
C. Samoobsługę
D. Preselekcję
HAN.01 Pytanie 1 317
Prowadzenie sprzedaży
Dokument Wz w magazynie jest tworzony w momencie
A. przyjęcia zamówienia towarów
B. sprzedaży towarów
C. wydania towarów z magazynu
D. reklamacji towarów
HAN.01 Pytanie 1 318
Prowadzenie sprzedaży
Jakie opakowanie patyczków kosmetycznych powinnaś polecić klientce, która szuka produktu o najlepszej cenie?
A. 80 szt. w cenie 1,40 zł
B. 100 szt. w cenie 1,60 zł
C. 120 szt. w cenie 2,30 zł
D. 150 szt. w cenie 3,10 zł
HAN.01 Pytanie 1 319
Prowadzenie sprzedaży
Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?
A. Żytnią
B. Jaglaną
C. Orkiszową
D. Pszenną
HAN.01 Pytanie 1 320
Prowadzenie sprzedaży
Klient dokonał płatności za zakupy w sklepie internetowym przy użyciu smartfona, korzystając z mobilnej aplikacji bankowej, która umożliwia uzyskanie jednorazowego kodu do potwierdzenia zgody na obciążenie swojego konta. Jaką metodę płatności wybrał kupujący?
A. BLIK
B. Kartę debetową
C. P24NOW
D. Przelew tradycyjny