Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 441
Prowadzenie sprzedaży
A. tradycyjna z rozwiniętą obsługą nabywcy
B. samoobsługowa
C. preselekcyjna
D. tradycyjna ze zredukowaną obsługą nabywcy
HAN.02 Pytanie 1 442
Prowadzenie działań handlowych
Pracownik, którego wynagrodzenie jest oparte na prowizji, sprzedał w danym miesiącu produkty o łącznej wartości 80 000,00 zł. Przy stawce prowizji wynoszącej 3% jego zarobek będzie wynosić
A. 8 000,00 zł
B. 2 400,00 zł
C. 24 000,00 zł
D. 80 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 443
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli można stwierdzić, że w przedsiębiorstwie w roku badanym w porównaniu z rokiem poprzednim
Wyszczególnienie | Rok poprzedni w zł | Rok badany w zł |
---|---|---|
Wartość sprzedaży | 200 000,00 | 255 000,00 |
Koszty handlowe | 50 000,00 | 52 000,00 |
Wartość aktywów obrotowych | 620 000,00 | 644 000,00 |
Wartość kredytów | 25 000,00 | 18 200,00 |
A. wzrosła wartość sprzedaży.
B. wzrosła wartość aktywów ogółem.
C. wzrosła wartość zaciągniętych kredytów na zakup towarów i opakowań.
D. wzrósł udział kosztów na zakup towarów w stosunku do kosztów ogółem.
HAN.02 Pytanie 1 444
Prowadzenie działań handlowych
Jakie z podanych produktów powinny być składowane na najwyższych półkach regałów podczas magazynowania?
A. Leżaki
B. Namioty
C. Hantle
D. Karimaty
HAN.01 Pytanie 1 445
Prowadzenie sprzedaży
Na etykiecie sera widnieje informacja: "należy spożyć do 10 stycznia 2014 r.". W dniu 11 stycznia 2014 r. manager sklepu powinien
A. zostawić ser na półce
B. usunąć ser z oferty sprzedażowej
C. zwrócić ser do producenta i poprosić o nową dostawę sera świeżego
D. zorganizować promocję, w ramach której ser będzie dodatkiem dla klientów wydających powyżej 20 zł
HAN.02 Pytanie 1 446
Prowadzenie działań handlowych
Oblicz wartość brutto sprzedaży produktu objętego stawką VAT wynoszącą 23%, jeśli cena zakupu netto to 70,00 zł, a firma handlowa stosuje marżę na poziomie 30% od ceny netto.
A. 111,93 zł
B. 91,00 zł
C. 86,10 zł
D. 123,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 447
Prowadzenie działań handlowych
Jaką deklarację podatkową składa podatnik, który rozlicza się ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych?
A. PIT-28
B. PIT-37
C. PIT-11
D. PIT-5
HAN.01 Pytanie 1 448
Prowadzenie sprzedaży
Jaką zasadę rozkładu towarów zastosował sprzedawca, eksponując płaszcze oraz nakrycia głowy?
A. Dostępności.
B. Substytucyjności.
C. Porządku dostaw.
D. Komplementarności.
HAN.01 Pytanie 1 449
Prowadzenie sprzedaży
Prezentacja towarów w witrynie sklepowej, zorganizowana na czas Świąt Bożego Narodzenia, jest to ekspozycja
A. interaktywna
B. seryjna
C. okolicznościowa
D. reprezentacyjna
HAN.01 Pytanie 1 450
Prowadzenie sprzedaży
Kostium, którego metkę zamieszczono poniżej przeznaczony jest dla kobiety o wymiarach:
Kostium damski „KAJA" | |
Producent: „Dana" Kluczbork, ul. Warszawska 13 Tkanina: wełna Dodatki: jedwab Rozmiar: 164/90/94 |
A. wzrost 164 cm, obwód klatki piersiowej 90 cm, obwód bioder 94 cm.
B. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód pasa 94 cm.
C. wzrost 164 cm, obwód pasa 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
D. wzrost 164 cm, obwód bioder 90 cm, obwód klatki piersiowej 94 cm.
HAN.01 Pytanie 1 451
Prowadzenie sprzedaży
Manekiny, na których wyświetlana jest odzież w sklepach samoobsługowych oraz preselekcyjnych, są ustawiane bezpośrednio na podłodze lub na
A. kontenerach
B. skrzyniach
C. podestach
D. gondolach
HAN.01 Pytanie 1 452
Prowadzenie sprzedaży
Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?
S | M | L | XL | XXL | |
---|---|---|---|---|---|
Obwód talii | 82 | 86 | 90 | 94 | 98 |
Obwód bioder | 96 | 100 | 104 | 108 | 112 |
Obwód klatki piersiowej | 92-95 | 96-99 | 100-103 | 104-107 | 108-... |
Wzrost | 174-175 | 176-177 | 178-179 | 180-181 | 182-... |
A. L
B. XXL
C. M
D. XL
HAN.01 Pytanie 1 453
Prowadzenie sprzedaży
Odstąpienie od umowy kupna jest możliwe, gdy została ona zawarta poza lokalem sprzedaży w ciągu
A. 7 dni
B. 10 dni
C. 30 dni
D. 14 dni
HAN.01 Pytanie 1 454
Prowadzenie sprzedaży
Do działań związanych z ilościowym odbiorem towaru zalicza się
A. sprawdzenie zgodności ilości odebranego towaru z dokumentacją towarzyszącą dostawie
B. analiza właściwości towaru w porównaniu do tych podanych przez producenta
C. ocena i kontrola stanu opakowania towaru
D. weryfikacja poprawności etykietowania towaru
HAN.01 Pytanie 1 455
Prowadzenie sprzedaży
W skład rodziny warzyw kapustnych wchodzi
A. sałata
B. patison
C. szpinak
D. brokuł
HAN.01 Pytanie 1 456
Prowadzenie sprzedaży
Naturalny ubytek towarów jest spowodowany
A. brakiem rzetelności wśród pracowników
B. fizykochemicznymi właściwościami towarów
C. brakiem rzetelności ze strony klientów
D. użyciem niewłaściwego rodzaju opakowania
HAN.01 Pytanie 1 457
Prowadzenie sprzedaży
W magazynie hurtowni doszło do pożaru, w wyniku którego zniszczone zostały towary. Taka sytuacja wymaga wykonania inwentaryzacji
A. doraźnej
B. okresowej
C. cyklicznej
D. ciągłej
HAN.02 Pytanie 1 458
Prowadzenie działań handlowych
Jakiego rodzaju odbioru dokonał pracownik sklepu, który porównał liczbę dostarczonych ciastek z fakturą, którą otrzymał?
A. Jakościowego wstępnego
B. Ilościowego szczegółowego
C. Ilościowego wstępnego
D. Jakościowego szczegółowego
HAN.01 Pytanie 1 459
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 10 lutego 2021 r. klient nabył odkurzacz w miejscu innym niż sklep i nie otrzymał od sprzedawcy informacji o prawie do odstąpienia od umowy. Kiedy upływa termin na odstąpienie od tej umowy?
A. 31 grudnia 2022 r.
B. 24 lutego 2022 r.
C. 24 lutego 2021 r.
D. 10 marca 2021 r.
HAN.01 Pytanie 1 460
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi
A. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
B. tylko na prośbę nabywcy
C. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
D. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
HAN.02 Pytanie 1 461
Prowadzenie działań handlowych
Dane dotyczące zapotrzebowania na określony towar, uzyskane dzięki badaniom przeprowadzonym przez właściciela hurtowni wśród jego sprzedawców, są informacjami
A. wewnętrznymi pierwotnymi
B. zewnętrznymi pierwotnymi
C. wewnętrznymi wtórnymi
D. zewnętrznymi wtórnymi
HAN.01 Pytanie 1 462
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?
A. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
B. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
C. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
D. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
HAN.02 Pytanie 1 463
Prowadzenie działań handlowych
Która z poniższych czynności nie jest realizowana podczas oceny jakościowej towaru?
A. Weryfikacja oznakowania towarów
B. Sprawdzenie zgodności dostarczonego towaru z zamówieniem
C. Ocena stanu opakowania towaru
D. Analiza cech fizycznych towaru
HAN.02 Pytanie 1 464
Prowadzenie działań handlowych
W hurtowni obuwia, wartość sprzedanych męskich półbutów w netto powinna być zaksięgowana po stronie Ma na koncie
A. Przychody ze sprzedaży towarów
B. Przychody ze sprzedaży produktów gotowych
C. Koszt sprzedanych produktów gotowych
D. Wartość sprzedanych artykułów w cenach zakupu
HAN.01 Pytanie 1 465
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę
A. kolejności dostaw
B. dostępności towarów
C. substytucyjności
D. komplementarności
HAN.01 Pytanie 1 466
Prowadzenie sprzedaży
Personalizacja procesu obsługi klienta to
A. indywidualne podejście do każdego klienta
B. brak zainteresowania klientem przez sprzedawcę
C. jednakowe traktowanie wszystkich klientów
D. lekceważący stosunek sprzedawcy do klienta
HAN.02 Pytanie 1 467
Prowadzenie działań handlowych
Do wydatków związanych z operacyjną działalnością firmy handlowej nie wliczają się
A. koszty handlu papierami wartościowymi
B. odpisy na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych
C. wynagrodzenia wypłacane pracownikom na podstawie umów zlecenia
D. wydatki na zużycie energii cieplnej, wody, gazu
HAN.01 Pytanie 1 468
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawy do potraw oferowane w sklepie mięsnym stanowią asortyment
A. dodatkowy
B. kompleksowy
C. podstawowy
D. uzupełniający
HAN.02 Pytanie 1 469
Prowadzenie działań handlowych
Osoba zajmująca się magazynowaniem dokonała oceny dojrzałości dostarczonych warzyw na podstawie ich wyglądu oraz zapachu. Jaką metodą przeprowadzono tę kontrolę?
A. metodą oceny konsumenckiej
B. metodą sensoryczną
C. metodą użytkowania doświadczalnego
D. metodą instrumentalną
HAN.02 Pytanie 1 470
Prowadzenie działań handlowych
Jakie działania marketingowe stosują zachęty ekonomiczne w celu zwiększenia sprzedaży towaru lub usługi?
A. Relacje publiczne
B. Publicity
C. Promocja sprzedaży
D. Sprzedaż bezpośrednia
HAN.01 Pytanie 1 471
Prowadzenie sprzedaży
W dniu 5.01 wartość towaru wynosiła 1 000,00 zł. Sprzedawca 6.01 obniżył ją o 10%, a 8.01 podniósł o 10%. Jaką cenę miał towar 8.01?
A. 990,00 zł
B. 1 100,00 zł
C. 1 000,00 zł
D. 900,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 472
Prowadzenie działań handlowych
Wartość kapitału własnego firmy wynosi 100 000 zł, a osiągnięty zysk netto to 50 000 zł. Analiza rentowności kapitału własnego wskazuje, że każda złotówka zainwestowanego kapitału generuje
A. 2,00 zł zysku netto
B. 0,50 zł zysku netto
C. 5,00 zł zysku netto
D. 50,00 zł zysku netto
HAN.01 Pytanie 1 473
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż rozmiar rajstop, jaki należy zaproponować klientce o wzroście 168 cm i obwodzie bioder 112 cm.
Rozmiar | S/36-38 | M/40-42 | L/44-46 | XL/48-50 |
Wzrost /w cm/ | 162-164 | 164-170 | 164-170 | 170-176 |
Obwód bioder /w cm/ | 96-104 | 104-108 | 108-116 | 116-121 |
A. S/36-38
B. XL/48-50
C. M/40-42
D. L/44-46
HAN.02 Pytanie 1 474
Prowadzenie działań handlowych
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, będąca płatnikiem VAT i rozliczająca się w systemie miesięcznym, ma obowiązek złożyć podatek za maj do dnia
A. 10 czerwca
B. 25 czerwca
C. 20 czerwca
D. 15 czerwca
HAN.01 Pytanie 1 475
Prowadzenie sprzedaży
Do jakiej kategorii artykułów należy ozdobna choinka?
A. pierwszej potrzeby
B. sezonowego
C. luksusowego
D. podstawowego
HAN.01 Pytanie 1 476
Prowadzenie sprzedaży
Księgowanie dokumentu Pz (przyjęcie zakupionych towarów do magazynu) odbywa się na kontach
A. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozliczenie zakupu"
B. Wn (Dt) "Odchylenia od cen ewidencyjnych towarów", Ma (Ct) "Towary"
C. Wn (Dt) "Towary", Ma (Ct) "Rozrachunki z dostawcami"
D. Wn (Dt) "Rozliczenie zakupu", Ma (Ct) "Towary"
HAN.01 Pytanie 1 477
Prowadzenie sprzedaży
Proces oceny jakości dostarczonych do sklepu butów polega na
A. ocenie organoleptycznej butów
B. weryfikacji liczby opakowań zbiorczych
C. przeliczeniu otrzymanych par butów
D. analizie dokumentacji towarzyszącej dostawie
HAN.01 Pytanie 1 478
Prowadzenie sprzedaży
Według zasady komplementarności, w pobliżu zielonych roślin doniczkowych powinno się umieścić
A. sadzonki drzew i krzewów
B. kwiaty sztuczne
C. odżywki do roślin
D. bukiety z kwiatów ciętych
HAN.01 Pytanie 1 479
Prowadzenie sprzedaży
Podczas obsługi klientów w dziale mięsnym sprzedawca powinien dysponować:
A. certyfikatem ukończenia kursu bhp, nakryciem głowy
B. czepkiem ochronnym, wynikami badań lekarskich
C. czystymi dłońmi, książeczką zdrowia, białym fartuchm
D. fartuchm, nakryciem głowy, obuwiem antypoślizgowym
HAN.01 Pytanie 1 480
Prowadzenie sprzedaży
Wędliny oraz mięsa powinno się magazynować w odpowiednich pomieszczeniach
A. zwykłych
B. specjalnych
C. półotwartych
D. otwartych