Filtrowanie pytań
HAN.02 Pytanie 1 481
Prowadzenie działań handlowych
A. Umowę handlową
B. Zlecenie
C. Zamówienie wstępne
D. Propozycję handlową
HAN.02 Pytanie 1 482
Prowadzenie działań handlowych
Do innych wydatków operacyjnych w firmie handlowej należy zaliczyć
A. koszty delegacji służbowej
B. zapłacone odsetki od kredytów
C. koszty postępowania sądowego
D. wartość sprzedanych towarów
HAN.01 Pytanie 1 483
Prowadzenie sprzedaży
Do kategorii napojów niefermentowanych można zaliczyć
A. kefir
B. mleko zagęszczone
C. jogurt
D. maślankę
HAN.01 Pytanie 1 484
Prowadzenie sprzedaży
Które z poniższych należy do warzyw strączkowych?
A. ogórki
B. soję
C. pomidory
D. ziemniaki
HAN.01 Pytanie 1 485
Prowadzenie sprzedaży
Dodatnio oddziałująca na procesy rynkowe opłacana i masowa metoda promocji produktu lub marki to
A. aktywizacja
B. sponsoring
C. reklama
D. skonto
HAN.02 Pytanie 1 486
Prowadzenie działań handlowych
Wylicz wartość netto ceny sprzedaży hurtowej jednego fotela, jeśli koszt produkcji partii 100 sztuk wynosi
50 000,00 zł, zysk jednostkowy to 20% kosztu produkcji, a marża hurtowa wynosi 25% ceny zakupu.
A. 520,00 zł
B. 750,00 zł
C. 545,00 zł
D. 725,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 487
Prowadzenie sprzedaży
Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?
A. 3 paczki
B. 5 paczek
C. 6 paczek
D. 4 paczki
HAN.02 Pytanie 1 488
Prowadzenie działań handlowych
Sklep z odzieżą oferuje płaszcze damskie w cenie 1 230,00 zł brutto za sztukę, stosując detaliczną marżę na poziomie 17% obliczaną metodą "w stu" oraz doliczając 23% podatku VAT. Jaka jest wartość ceny zakupu netto?
A. 830,00 zł
B. 508,00 zł
C. 738,00 zł
D. 770,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 489
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia kosmetyczna nalicza marżę w wysokości 10% od ceny zakupu. Cena netto zakupu kremu do opalania wynosi 15 zł. Po sezonie dla stałych klientów hurtownia wprowadziła rabat w wysokości 20%, obliczany od ceny hurtowej netto. Jaka będzie cena hurtowa netto po zastosowaniu rabatu?
A. 13,20 zł
B. 16,00 zł
C. 16,50 zł
D. 13,50 zł
HAN.01 Pytanie 1 490
Prowadzenie sprzedaży
Gwarancja na produkt jest zapewniana przez producenta
A. dobrowolnie
B. koniecznie
C. po wniesieniu dodatkowej opłaty
D. na prośbę klienta
HAN.02 Pytanie 1 491
Prowadzenie działań handlowych
Wyznacz cenę netto sprzedaży towaru, który objęty jest stawką VAT 8%, jeśli cena zakupu netto wynosi 50,00 zł, a firma handlowa stosuje 20% marżę obliczaną od ceny zakupu netto?
A. 60,00 zł
B. 62,50 zł
C. 54,00 zł
D. 64,80 zł
HAN.02 Pytanie 1 492
Prowadzenie działań handlowych
Na jakie z wymienionych produktów można zastosować model sprzedaży subskrypcyjnej?
A. Książki publikowane w seriach
B. Artykuły spożywcze o charakterze substytucyjnym
C. Dodatki do odzieży
D. Elementy zamienne do aut
HAN.01 Pytanie 1 493
Prowadzenie sprzedaży
Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w odpowiednio wydzielonych strefach
B. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
C. w sąsiedztwie kas
D. w tylnej części sali sprzedażowej
HAN.02 Pytanie 1 494
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość wyniku finansowego netto.
Fragment ustalania wyniku finansowego przedsiębiorstwa handlowego za rok 2017 metodą statystyczną | |
---|---|
Elementy składowe wyniku finansowego i wyniki cząstkowe | Wartość w zł |
............. | ............. |
6. Zysk (strata) z działalności operacyjnej | 42 800,00 |
7. Przychody finansowe | 4 700,00 |
8. Koszty finansowe | 3 500,00 |
9. Zysk (strata) z działalności finansowej (7-8) | 1 200,00 |
10. Zysk (strata) brutto (6+9) | 44 000,00 |
11. Obowiązkowe obciążenia wyniku finansowego brutto | 8 360,00 |
12. Zysk (strata) netto (10−11) | ............. |
A. 52 360,00 zł
B. 35 640,00 zł
C. 42 800,00 zł
D. 44 000,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 495
Prowadzenie działań handlowych
Które z raportów finansowych dostarcza danych o źródłach finansowania?
A. Zestawienie zmian w kapitale własnym
B. Rachunek zysków i strat
C. Rachunek przepływów pieniężnych
D. Bilans
HAN.01 Pytanie 1 496
Prowadzenie sprzedaży
Aby uzyskać dane dotyczące dostępnych produktów, ich cen oraz warunków sprzedaży, należy skierować do kontrahenta
A. specyfikację towarową
B. zapytanie ofertowe
C. ofertę sprzedaży
D. folder informacyjny
HAN.01 Pytanie 1 497
Prowadzenie sprzedaży
Sklep detaliczny zmniejszył cenę produktu z 200 zł do 120 zł, co oznacza
A. o 66%
B. o 60%
C. o 24%
D. o 40%
HAN.01 Pytanie 1 498
Prowadzenie sprzedaży
Umieszczając na sprzęcie wystawienniczym płaszcze, szale oraz nakrycia głowy, sprzedawca wykorzystał zasadę
A. komplementarności
B. dostępności towarów
C. substytucyjności
D. przejrzystości
HAN.01 Pytanie 1 499
Prowadzenie sprzedaży
Raportem fiskalnym, który należy sporządzić na kasie rejestrującej, jest raport
A. dobowy
B. kasjerów
C. sprzedaży
D. roczny
HAN.01 Pytanie 1 500
Prowadzenie sprzedaży
Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?
A. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
B. Kasa fiskalna
C. Metkownica dwurzędowa
D. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
HAN.01 Pytanie 1 501
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zabezpieczenie przeciw kradzieży powinno być zastosowane w przypadku smartfona, aby umożliwić klientowi przetestowanie jego funkcji?
A. Klips do sklepu
B. Zabezpieczenie kabelkowe
C. Witryna z zamkiem
D. Ring antykradzieżowy
HAN.01 Pytanie 1 502
Prowadzenie sprzedaży
Dane w tabeli przedstawiają stan faktyczny oraz stan księgowy składników majątku. Wynikiem końcowym inwentaryzacji jest
Stan zapasów towarów | 12 000 zł |
Stan opakowań | 1 300 zł |
Stan gotówki | 1 100 zł |
Stan księgowy majątku | 14 230 zł |
A. superata 200 zł.
B. nadwyżka 170 zł.
C. niedobór 150 zł.
D. manko 170 zł.
HAN.01 Pytanie 1 503
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych rodzajów towarów nie powinien być przechowywany w magazynie otwartym?
A. Ceramiczne materiały budowlane
B. Wyroby stalowe
C. Cement
D. Piasek
HAN.01 Pytanie 1 504
Prowadzenie sprzedaży
Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na
A. zapakowaniu flakonów
B. oznaczeniu za pomocą wywieszki
C. użyciu testera
D. odbiorze płatności
HAN.02 Pytanie 1 505
Prowadzenie działań handlowych
W trakcie ustalania ceny, obydwie strony uzyskały pewne korzyści, ale także poniosły pewne straty, aby dojść do porozumienia. Jaki typ negocjacji został wykorzystany?
A. Dostosowanie
B. Unikanie
C. Kompromis
D. Dominacja
HAN.02 Pytanie 1 506
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal, która hurtownia uzyskała największą rentowność sprzedaży netto.
Hurtownia | Zysk netto w tys. zł | Przychody ze sprzedaży towarów w tys. zł |
---|---|---|
A. | 28 | 820 |
B. | 33 | 600 |
C. | 36 | 360 |
D. | 40 | 500 |
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HAN.02 Pytanie 1 507
Prowadzenie działań handlowych
Jakiego rodzaju odbioru dokonał pracownik sklepu, który porównał liczbę dostarczonych ciastek z fakturą, którą otrzymał?
A. Jakościowego szczegółowego
B. Jakościowego wstępnego
C. Ilościowego wstępnego
D. Ilościowego szczegółowego
HAN.01 Pytanie 1 508
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
B. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
HAN.02 Pytanie 1 509
Prowadzenie działań handlowych
W sklepie działającym w systemie samoobsługowym, dopuszczalny poziom niedoborów towarowych wynosi 0,12%. Jakie zdarzenie miało miejsce w sklepie, jeśli całkowita sprzedaż w analizowanym okresie wyniosła 180 000,00 zł, a zauważony niedobór wyniósł 250,00 zł?
A. Zauważony niedobór był wyższy od dopuszczalnego limitu o 14%
B. Zauważony niedobór był niższy od dopuszczalnego limitu o 34,00 zł
C. Zauważony niedobór był niższy od dopuszczalnego limitu o 14%
D. Zauważony niedobór był wyższy od dopuszczalnego limitu o 34,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 510
Prowadzenie sprzedaży
Klient zaciągnął w banku kredyt na kwotę 24 000,00 zł na czas 1 roku, spłacany jednorazowo na zakończenie okresu kredytowania. Całkowita kwota odsetek związana z kredytem wynosi 3 120,00 zł. Oprocentowanie kredytu to
A. 30% w przeliczeniu miesięcznym
B. 13% w przeliczeniu rocznym
C. 13% w przeliczeniu miesięcznym
D. 30% w przeliczeniu rocznym
HAN.01 Pytanie 1 511
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?
A. 23,00 zł
B. 35,00 zł
C. 29,00 zł
D. 38,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 512
Prowadzenie sprzedaży
Jakie informacje dotyczące warunków zakupu płynu do mycia naczyń mogą być ważne dla klienta indywidualnego?
A. Przy zakupie 50 sztuk 5% zniżki
B. Przy zakupie 100 sztuk płatność w ciągu 14 dni
C. Dla zamówień powyżej 3 000 zł netto darmowy transport
D. Przy zamówieniu dwóch sztuk trzecia sztuka bezpłatnie
HAN.01 Pytanie 1 513
Prowadzenie sprzedaży
Firma handlowa "AS" - Jan Kot podpisała umowę leasingu samochodu z producentem. Zgodnie z postanowieniami umowy nie wykonuje odpisów amortyzacyjnych. Jaki to rodzaj leasingu?
A. finansowy
B. operacyjny
C. pośredni
D. kapitałowy
HAN.02 Pytanie 1 514
Prowadzenie działań handlowych
Jakie z podanych produktów powinny być przechowywane w pomieszczeniach o wilgotności względnej wynoszącej 90%?
A. Kasze
B. Mrożonki
C. Cukierki
D. Proszek do pieczenia
HAN.01 Pytanie 1 515
Prowadzenie sprzedaży
Dokument, który może stanowić podstawę do wniesienia reklamacji w ramach gwarancji udzielonej przez producenta, to
A. zamówienie
B. aktualna oferta producenta
C. karta gwarancyjna
D. oświadczenie nabywcy
HAN.01 Pytanie 1 516
Prowadzenie sprzedaży
W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest
A. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
B. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
C. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
D. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
HAN.02 Pytanie 1 517
Prowadzenie działań handlowych
Jakie z poniższych zjawisk nie ma wpływu na jakość przechowywanych produktów sypkich, takich jak cukier czy mąka?
A. Szkodniki
B. Hałas
C. Temperatura
D. Wilgotność
HAN.01 Pytanie 1 518
Prowadzenie sprzedaży
Jakie wyroby są wytwarzane z surowców roślinnych?
A. bluzka z jedwabiu
B. czapka z moheru
C. sweter z wełny
D. koszula z bawełny
HAN.01 Pytanie 1 519
Prowadzenie sprzedaży
Do zadań sprzedawcy należy
A. pobranie zaliczki od klienta, jeśli wartość transakcji przekracza kwotę 2 000,00 zł
B. sprawdzenie i usunięcie potencjalnych wad ukrytych sprzedawanego towaru
C. poinformowanie klienta (w przypadku sprzedaży towarów w obniżonej cenie) o cechach, które mogą wpływać na obniżenie jakości towaru, stanowiących podstawę do obniżenia ceny
D. udzielenie odpowiedzi ustnej na reklamację towaru złożoną w formie pisemnej w terminie nieprzekraczającym 7 dni
HAN.01 Pytanie 1 520
Prowadzenie sprzedaży
Faza rozmowy sprzedażowej, w której sprzedawca odpowiada na pytanie zadane przez klientkę "Czy ta bluzka z pewnością nie rozciągnie się w trakcie prania?", to
A. rozpoznanie potrzeb
B. prezentacja towaru
C. realizacja zamówienia
D. wyjaśnienie wątpliwości