Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 1 521
Prowadzenie sprzedaży
A. dokument dostarczenia produktów
B. list przewozowy
C. specyfikację
D. dowód przyjęcia towarów
HAN.01 Pytanie 1 522
Prowadzenie sprzedaży
Jakie zachowanie charakteryzuje klienta, który jest zdecydowany?
A. Skupia się na produktach, które go interesują, i zadaje konkretne pytania dotyczące towaru
B. Określa swoje oczekiwania, lecz jest ostrożny wobec sprzedawcy i oferowanych artykułów
C. Przyspiesza sprzedawcę i stara się przejść przed kolejką
D. Bezrefleksyjnie przyjmuje informacje udzielone przez sprzedawcę
HAN.02 Pytanie 1 523
Prowadzenie działań handlowych
Która z poniższych informacji jest częścią finansowego planu firmy?
A. Dane dotyczące etapów realizacji zadań, które firma musi wykonać w ramach prowadzonej działalności
B. Informacja o sieci hurtowników i detalistów, z którymi firma zamierza współpracować przy realizacji projektu
C. Wartość rzeczywistych przychodów, wydatków oraz nakładów inwestycyjnych
D. Wielkość przewidywanych przychodów, kosztów oraz zysków firmy
HAN.01 Pytanie 1 524
Prowadzenie sprzedaży
W poniedziałek wartość towaru wynosiła 100,00 zł. We wtorek sprzedawca obniżył ją o 10,00 zł, a w środę wprowadził zniżkę na poziomie 20%. Jaka jest cena towaru po dokonanych obniżkach?
A. 80,00 zł
B. 72,00 zł
C. 90,00 zł
D. 82,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 525
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie zawartych w tabeli danych wskaż rozmiar sukienki, który sprzedawca powinien zaproponować klientce o wzroście 170 cm, obwodzie klatki piersiowej 99 cm i obwodzie bioder 105 cm.
Rozmiar | Wymiary w cm | ||
---|---|---|---|
wzrost | obwód klatki piersiowej | obwód bioder | |
38 | 164 | 86-89 | 93-96 |
40 | 164 | 90-93 | 97-99 |
42 | 170 | 94-97 | 100-103 |
44 | 170 | 98-101 | 104-106 |
A. 38
B. 44
C. 42
D. 40
HAN.01 Pytanie 1 526
Prowadzenie sprzedaży
Hurtownia, która jest podatnikiem podstawowej stawki VAT, wystawiła fakturę VAT na kwotę brutto 1 230 zł. Jaką wartość ma sprzedaż netto?
A. 1 000,00 zł
B. 282,90 zł
C. 230,00 zł
D. 947,10 zł
HAN.01 Pytanie 1 527
Prowadzenie sprzedaży
Jaki dokument powinien być użyty do rejestrowania dostaw i wydawania towarów?
A. Kartotekę magazynową
B. Fakturę zakupu
C. Rejestr zakupu VAT
D. Arkusz spisu z natury
HAN.01 Pytanie 1 528
Prowadzenie sprzedaży
Gdzie w sklepie samoobsługowym umieszczane są artykuły codziennego użytku?
A. W strefach gorących.
B. Na końcu sali.
C. Przy stanowisku kasowym.
D. Przy wejściu.
HAN.01 Pytanie 1 529
Prowadzenie sprzedaży
Zachęcanie do zakupu przez atrakcyjne wyeksponowanie produktów w sklepach oznacza wykorzystanie
A. leasingu
B. merchandisingu
C. franchisingu
D. faktoringu
HAN.02 Pytanie 1 530
Prowadzenie działań handlowych
Jakie działania marketingowe stosują zachęty ekonomiczne w celu zwiększenia sprzedaży towaru lub usługi?
A. Relacje publiczne
B. Sprzedaż bezpośrednia
C. Publicity
D. Promocja sprzedaży
HAN.02 Pytanie 1 531
Prowadzenie działań handlowych
Osoba zatrudniona w sklepie, która porównała liczbę dostarczonych czekolad z fakturą, przeprowadziła odbiór
A. szczegółowe ilościowe
B. wstępne ilościowe
C. wstępne jakościowe
D. szczegółowe jakościowe
HAN.01 Pytanie 1 532
Prowadzenie sprzedaży
Zestaw wypoczynkowy "Alfa" ma cenę 1 750 zł. W związku z niskim zainteresowaniem tymi meblami producent postanowił obniżyć ich cenę o 30%. Jaka będzie cena zestawu wypoczynkowego "Alfa" po obniżce?
A. 1 697,50 zł
B. 525,00 zł
C. 1 802,50 zł
D. 1 225,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 533
Prowadzenie sprzedaży
W ciągu jednego miesiąca dealer samochodowy zrealizował sprzedaż 11 aut po cenie netto 68 000 zł za sztukę. Całkowita wartość sprzedaży netto w tym okresie wyniosła
A. 1 360 000 zł
B. 680 000 zł
C. 1 260 000 zł
D. 748 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 534
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedaż mięsa oraz wędlin w sklepach z samoobsługą nie może przebiegać
A. w opakowaniach hermetycznych
B. bez jednostkowego opakowania
C. w opakowaniach bezpośrednich
D. w opakowaniach porcjowanych
HAN.01 Pytanie 1 535
Prowadzenie sprzedaży
Spółka uzyskała od klienta czek gotówkowy za sprzedane produkty. Na jakich kontach księgowych powinno się zarejestrować tę transakcję gospodarczą?
A. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Inne środki pieniężne Ct
B. Inne środki pieniężne Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
C. Rozrachunki z odbiorcami Dt, Kasa Ct
D. Kasa Dt, Rozrachunki z odbiorcami Ct
HAN.01 Pytanie 1 536
Prowadzenie sprzedaży
Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.
A. 16,00 zł
B. 25,00 zł
C. 160,00 zł
D. 6,25 zł
HAN.01 Pytanie 1 537
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. drogę transportu bez przeszkód
B. zagrożenie
C. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
HAN.02 Pytanie 1 538
Prowadzenie działań handlowych
Osoba pracująca jako magazynier w hurtowni żywności, odpowiedzialna za transport towarów umieszczonych na drewnianych paletach, powinna korzystać w swojej pracy z
A. podnośnikiem koszykowym
B. przenośnikiem taśmowym
C. wózkiem czterokołowym
D. wózkiem widłowym
HAN.01 Pytanie 1 539
Prowadzenie sprzedaży
Stawka podstawowa podatku YAT w roku 2014 wynosi
A. 0%
B. 23%
C. 8%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 1 540
Prowadzenie sprzedaży
Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę
A. niższej ceny i większej ilości
B. niższej ceny i mniejszej ilości
C. wyższej ceny i mniejszej ilości
D. wyższej ceny i większej ilości
HAN.01 Pytanie 1 541
Prowadzenie sprzedaży
Wylicz cenę netto sprzedaży torebki damskiej, jeśli do jej netto ceny zakupu wynoszącej 60 zł doliczono marżę w wysokości 30%, obliczoną od ceny zakupu.
A. 90,00 zł
B. 60,18 zł
C. 78,00 zł
D. 61,80 zł
HAN.01 Pytanie 1 542
Prowadzenie sprzedaży
Jaką stawką VAT objęty jest produkt, gdy jego cena netto wynosi 25,00 zł, a cena brutto to 27,00 zł?
A. 0%
B. 23%
C. 8%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 1 543
Prowadzenie sprzedaży
Wskaż towar, który według przepisów prawa konsumenckiego jest niezgodny z umową.
A. Buty na jesień i zimę przesiąkają wodą przy styczności ze śniegiem.
B. Podczas używania łopaty uszkodzona została na niej warstwa farby.
C. Kupiona przez konsumenta bluza jest zbyt mała.
D. Na obudowie lodówki znajduje się rysa, co spowodowało obniżenie jej ceny.
HAN.01 Pytanie 1 544
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiona charakterystyka dotyczy klienta
Klient spodziewa się, że będzie oszukany przez sprzedawcę. Uważa, że w innym punkcie sprzedaży będzie lepiej obsłużony i kupi towar tańszy oraz lepszej jakości. |
A. niezdecydowanego.
B. nieufnego.
C. rozmownego.
D. niecierpliwego.
HAN.01 Pytanie 1 545
Prowadzenie sprzedaży
Jaka forma sprzedaży jest wykorzystywana w punktach detalicznych, które oferują wysoką jakość obsługi dla klientów pragnących luksusowych warunków w zamian za wyższe ceny?
A. Samoobsługowa
B. Tradycyjna ze zredukowaną obsługą klienta
C. Tradycyjna z rozwiniętą obsługą klienta
D. Preselekcyjna
HAN.01 Pytanie 1 546
Prowadzenie sprzedaży
Osoba, transportująca w zimie cegły i bloczki betonowe za pomocą wózka widłowego na terenie magazynu materiałów budowlanych, powinna być zaopatrzona w:
A. okulary ochronne, odzież izolującą oraz rękawice ochronne
B. obuwie ochronne, odzież izolującą, okulary ochronne
C. kask, obuwie ochronne oraz rękawice ochronne
D. rękawice ochronne, kask i odzież izolującą
HAN.01 Pytanie 1 547
Prowadzenie sprzedaży
Określ sekwencję kroków, które należy wykonać podczas prowadzenia rozmowy handlowej, w zgodzie z zasadami sprzedaży.
A. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie oraz pobranie płatności, wyjaśnienie wątpliwości
B. Przekonywanie do kolejnych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości
C. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja produktu, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, przekonywanie do kolejnych zakupów
D. Przekonywanie do kolejnych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie oraz pobranie płatności, prezentacja produktu, ustalenie potrzeb klienta
HAN.02 Pytanie 1 548
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz przeciętny stan zapasów batonów w hurtowni w I półroczu badanego roku.
Zestawienie stanu zapasów batonów | |
---|---|
Data | Zapasy batonów w szt. |
31.01 | 130 |
28.02 | 110 |
31.03 | 140 |
30.04 | 120 |
31.05 | 100 |
30.06 | 120 |
A. 100 szt.
B. 140 szt.
C. 120 szt.
D. 130 szt.
HAN.01 Pytanie 1 549
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa uzyskiwana z mielonej gorczycy, połączonej z wodą, solą, octem oraz cukrem i ziołowo-korzennymi dodatkami typowymi dla różnych gatunków, to
A. majonez
B. sos sojowy
C. sos winegret
D. musztarda
HAN.01 Pytanie 1 550
Prowadzenie sprzedaży
Klient działający w sposób racjonalny
A. tworzy spis zakupów, zestawia ceny, rozsądnie wykorzystuje promocje produktów
B. korzysta z ofert promocyjnych towarów, również tych, których w danej chwili nie potrzebuje
C. podąża za trendami, imituje innych, nie dba o swój interes finansowy
D. podejmuje decyzje zakupowe pod wpływem chwili
HAN.01 Pytanie 1 551
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego dokumentu powinien użyć sprzedawca podczas przyjmowania reklamacji od klienta?
A. Paragon fiskalny
B. Fakturę VAT
C. Fakturę VAT korektę
D. Zgłoszenie reklamacyjne
HAN.01 Pytanie 1 552
Prowadzenie sprzedaży
Który rodzaj wózka widłowego powinien być wykorzystywany wyłącznie w otwartych magazynach?
A. Beznapędowy pneumatyczny
B. Beznapędowy hydrauliczny
C. Napędowy spalinowy
D. Napędowy akumulatorowy
HAN.02 Pytanie 1 553
Prowadzenie działań handlowych
Do innych wydatków operacyjnych w firmie handlowej należy zaliczyć
A. koszty delegacji służbowej
B. zapłacone odsetki od kredytów
C. wartość sprzedanych towarów
D. koszty postępowania sądowego
HAN.01 Pytanie 1 554
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem o nominale 100 zł. Kwota reszty, którą powinien otrzymać klient wynosi
Wykaz towarów kupionych przez klienta | ||||
---|---|---|---|---|
Lp. | Nazwa towaru | Jednostka miary | Ilość | Cena jednostkowa brutto w zł |
1. | schab | kg | 1,5 | 18,00 |
2. | karkówka | dag | 60 | 15,00 |
A. 36,00 zł
B. 64,00 zł
C. 42,00 zł
D. 67,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 555
Prowadzenie działań handlowych
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal wartość różnic inwentaryzacyjnych.
naturalnego 57,00 zł.
Wyniki inwentaryzacji w hurtowni spożywczej | ||||
---|---|---|---|---|
Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Ilość towaru wg spisu z natury | Ilość towaru wg zapisów w księgach rachunkowych |
Jogurt naturalny | szt. | 1,90 | 500 | 470 |
Jogurt truskawkowy | szt. | 2,20 | 450 | 470 |
Jogurt malinowy | szt. | 2,30 | 600 | 610 |
A. Niedobór jogurtu truskawkowego 44,00 zł; nadwyżka jogurtu malinowego 23,00 zł; nadwyżka jogurtu
B. Nadwyżka jogurtu truskawkowego 44,00 zł; nadwyżka jogurtu malinowego 23,00 zł; niedobór jogurtu naturalnego 57,00 zł.
C. Niedobór jogurtu truskawkowego 44,00 zł; niedobór jogurtu malinowego 23,00 zł; nadwyżka jogurtu naturalnego 57,00 zł.
D. Nadwyżka jogurtu truskawkowego 44,00 zł; niedobór jogurtu malinowego 23,00 zł; niedobór jogurtu naturalnego 57,00 zł.
HAN.01 Pytanie 1 556
Prowadzenie sprzedaży
Pani Ewa nabyła maszynkę do mięsa w obniżonej cenie ze względu na porysowaną obudowę, o czym sprzedawca poinformował ją w momencie zakupu. Po miesiącu silnik maszyny uległ awarii. W zgłoszonej reklamacji klientka może najpierw żądać
A. wymiany sprzętu na inny
B. odstąpienia od umowy
C. naprawy obudowy oraz silnika
D. naprawy silnika
HAN.01 Pytanie 1 557
Prowadzenie sprzedaży
Jaką formę sprzedaży powinny wybierać osoby prowadzące działalność gospodarczą, które pragną zakupić towary w opakowaniach zbiorczych po cenach zbliżonych do hurtowych?
A. Dom handlowy
B. Outlet
C. Hipermarket
D. Cash & carry
HAN.01 Pytanie 1 558
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?
A. Mleko, śmietana, jogurty, lody
B. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
C. Mrożonki, koncentraty spożywcze
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
HAN.02 Pytanie 1 559
Prowadzenie działań handlowych
Jeśli w badanym okresie dochody ze sprzedaży w sklepie wyniosły 396 000,00 zł, a przeciętny stan zapasów to 16 500,00 zł, to jak często odnawiano zapas towarów?
A. 20 razy
B. 24 razy
C. 12 razy
D. 15 razy
HAN.02 Pytanie 1 560
Prowadzenie działań handlowych
Która z metod oceny jakości towarów opiera się na zastosowaniu zmysłów do analizy ich charakterystycznych właściwości?
A. Mikrobiologiczna
B. Instrumentalna
C. Chemiczna
D. Organoleptyczna