Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 1 521
Prowadzenie sprzedaży

Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane

A. w opakowaniach zbiorczych
B. w zbyt wysokiej temperaturze
C. w zbyt niskiej temperaturze
D. w opakowaniach jednostkowych
HAN.01 Pytanie 1 522
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto sprzedaży opakowania farby do włosów wynosi 13,00 zł. Produkt ten jest obciążony 23% stawką VAT. Jaką cenę brutto osiąga towar?

A. 13,91 zł
B. 15,99 zł
C. 10,01 zł
D. 13,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 523
Prowadzenie sprzedaży

Jakie aspekty pozwala ocenić analiza SWOT?

A. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń przedsiębiorstwa
B. szans i zagrożeń oraz wpływów i wydatków firmy
C. przychodów i kosztów oraz wpływów i wydatków przedsiębiorstwa
D. słabych i mocnych stron oraz szans i zagrożeń konkurentów
HAN.01 Pytanie 1 524
Prowadzenie sprzedaży

Przygotowanie produktów do sprzedaży obejmuje między innymi

A. ocenę ilości produktów oraz porównywanie stanów magazynowych z ewidencją
B. badanie stanów ewidencyjnych i weryfikację złożonych zamówień
C. ocenę jakości towaru, porcjowanie i układanie w pojemnikach
D. analizę stanów magazynowych oraz składanie zamówień
HAN.01 Pytanie 1 525
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mleczne na stoisku z nabiałem są dodatkowo chronione przed wpływem bakterii?

A. Jogurty owocowe oraz naturalne
B. Ser żółty i ser biały
C. Kefir oraz ser żółty
D. Maślanka oraz ser biały
HAN.02 Pytanie 1 526
Prowadzenie działań handlowych

Do innych wydatków operacyjnych w firmie handlowej należy zaliczyć

A. koszty delegacji służbowej
B. wartość sprzedanych towarów
C. zapłacone odsetki od kredytów
D. koszty postępowania sądowego
HAN.01 Pytanie 1 527
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż towar, dla którego wywieszka cenowa została sporządzona zgodnie z przepisami prawa.

SOK BARTUŚ
jabłkowy

4,50 PLN
Cena sprzedaży
MASŁO NATURAL
roślinne
250 g

6,50 PLN netto
SZAMPON LUX
13% taniej

10,99 zł/op.
340 ml
BALSAM DO CIAŁA
BEAUTY

250 ml
8,50 zł/szt.

34,00zł/1litr

A. Masło NATURAL
B. Szampon LUX
C. Sok BARTUŚ
D. Balsam do ciała BEAUTY
HAN.01 Pytanie 1 528
Prowadzenie sprzedaży

W jakim z poniższych przypadków należy wykonać inwentaryzację nadzwyczajną?

A. Po przyjęciu do magazynu nowo zakupionego towaru
B. Po włamaniu do sklepu i dokonaniu kradzieży
C. Na zakończenie roku kalendarzowego
D. Podczas przekazywania odpowiedzialności za towary innemu pracownikowi sklepu
HAN.01 Pytanie 1 529
Prowadzenie sprzedaży

Jaką stawką VAT objęty jest towar, gdy jego cena sprzedaży netto wynosi 80,00 zł, a cena brutto to 84,00 zł?

A. 23%
B. 5%
C. 8%
D. 4%
HAN.01 Pytanie 1 530
Prowadzenie sprzedaży

Koszt zakupu przez drogerię kremu do pielęgnacji Natura jest o 20% niższy od jego ceny detalicznej, która wynosi 30 zł/szt. W jakiej kwocie drogeria nabyła ten krem?

A. 30 zł/szt.
B. 36 zł/szt.
C. 24 zł/szt.
D. 6 zł/szt.
HAN.01 Pytanie 1 531
Prowadzenie sprzedaży

Realizując kompensację braków w składnikach majątkowych nadwyżką, stosuje się zasadę

A. wyższej ceny i większej ilości
B. niższej ceny i mniejszej ilości
C. niższej ceny i większej ilości
D. wyższej ceny i mniejszej ilości
HAN.01 Pytanie 1 532
Prowadzenie sprzedaży

Zasada, według której sprzedawca na własny koszt zobowiązuje się dostarczyć zamówiony towar do lokalizacji wskazanej przez odbiorcę, nazywana jest

A. franco
B. inkaso
C. loco
D. skonto
HAN.02 Pytanie 1 533
Prowadzenie działań handlowych

W firmie handlowej na koniec miesiąca naliczony podatek VAT wynosił 5 700,00 zł, podczas gdy podatek VAT należny osiągnął kwotę 7 700,00 zł. W zestawieniu obliczeń w deklaracji VAT-7 powinno się wykazać

A. należność od Urzędu Skarbowego w wysokości 5 700,00 zł
B. zobowiązanie wobec Urzędu Skarbowego w wysokości 2 000,00 zł
C. należność od Urzędu Skarbowego w wysokości 2 000,00 zł
D. zobowiązanie wobec Urzędu Skarbowego w wysokości 7 700,00 zł
HAN.02 Pytanie 1 534
Prowadzenie działań handlowych

Zdarzenie gospodarcze: OT - wprowadzono do użytkowania zestaw komputerowy w dziale handlu należy zaksięgować na kontach

A. Wn Środki trwałe, Ma Rozliczenie zakupu
B. Wn Rachunek bieżący, Ma Środki trwałe
C. Wn Wartości niematerialne i prawne, Ma Rozliczenie zakupu
D. Wn Rozliczenie zakupu, Ma Środki trwałe
HAN.01 Pytanie 1 535
Prowadzenie sprzedaży

Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?

A. 3,20 zł
B. 4,80 zł
C. 4,00 zł
D. 11,20 zł
HAN.01 Pytanie 1 536
Prowadzenie sprzedaży

Klient, który dokonał zakupu, ma prawo do odstąpienia od umowy bez podawania przyczyny zwrotu towaru

A. w kiosku z warzywami
B. w sklepie detalicznym
C. w domu towarowym
D. w sklepie internetowym
HAN.01 Pytanie 1 537
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy przedstawionych danych ustal, w którym oddziale firmy wydajność pracy przypadająca na 1 zatrudnionego pracownika jest najwyższa.

Oddział firSprzedaż
w tys. zł
Liczba
zatrudnionych
w Warszawie480 0008
w Łodzi360 0006
w Gdańsku250 0005
w Krakowie630 0009

A. Oddział w Krakowie.
B. Oddział w Warszawie.
C. Oddział w Łodzi.
D. Oddział w Gdańsku.
HAN.02 Pytanie 1 538
Prowadzenie działań handlowych

Jeśli obrót debetowy aktywnego konta wynosi 1 000,00 zł, a obrót kredytowy to 800,00 zł, to jakie jest saldo końcowe?

A. debetowe wynosi 1 800,00 zł
B. kredytowe wynosi 800,00 zł
C. kredytowe wynosi 1 000,00 zł
D. debetowe wynosi 200,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 539
Prowadzenie sprzedaży

W jakiej sytuacji klient nie ma prawa do zwrotu gotówki za zareklamowany produkt z powodu jego niezgodności z umową?

A. Naprawa produktu jest niemożliwa.
B. Sprzedawca proponuje wymianę reklamowanego towaru na inny produkt.
C. W punkcie serwisowym odmówiono wykonania naprawy towaru w przewidzianym czasie.
D. Sprzedawca oferuje wymianę reklamowanego towaru na taki sam przedmiot zgodny z umową.
HAN.01 Pytanie 1 540
Prowadzenie sprzedaży

Do metod konserwacji produktów w sposób fizyczny należy zaliczyć

A. marynowanie
B. kwaszenie
C. suszenie
D. solenie
HAN.01 Pytanie 1 541
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni kosmetycznej przeprowadzono inwentaryzację. Na podstawie danych z inwentaryzacji zawartych w tabeli określ wartość niedoboru towarów.

Lp.Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Ilość towaru według
spisu z naturyksiąg rachunkowych
1.Krem nawilżającyszt.30,00703700
2.Szampon z odżywkąszt.27,00630650
3.Mydło w płynieszt.9,002 2102 200

A. 360,00 zł
B. 540,00 zł
C. 20,00 zł
D. 180,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 542
Prowadzenie sprzedaży

Weryfikacja jakości produktów przeznaczonych do sprzedaży obejmuje

A. stan opakowania i oznakowanie
B. cenę produktu oraz jego oznakowanie
C. jakość opakowania oraz cenę produktu
D. cenę opakowania oraz stan opakowania
HAN.01 Pytanie 1 543
Prowadzenie sprzedaży

Pracownik nie kontrolował terminów przydatności do spożycia towarów, za które ponosił pełną odpowiedzialność materialną. W magazynie powstał zapas towarów przeterminowanych. Na podstawie przepisów Kodeksu pracy, określ maksymalną wysokość odszkodowania dla pracodawcy za powstałą szkodę.

Fragment Kodeksu pracy

(…)

Art. 118. W razie wyrządzenia szkody przez kilku pracowników każdy z nich ponosi odpowiedzialność za część szkody stosownie do przyczynienia się do niej i stopnia winy. Jeżeli nie jest możliwe ustalenie stopnia winy i przyczynienia się poszczególnych pracowników do powstania szkody, odpowiadają oni w częściach równych.

Art. 119. Odszkodowanie ustala się w wysokości wyrządzonej szkody, jednak nie może ono przewyższać kwoty trzymiesięcznego wynagrodzenia przysługującego pracownikowi w dniu wyrządzenia szkody.

Art. 120. § 1. W razie wyrządzenia przez pracownika przy wykonywaniu przez niego obowiązków pracowniczych szkody osobie trzeciej, zobowiązany do naprawienia szkody jest wyłącznie pracodawca.

(…)

A. Pełna wysokość szkody, nie większa jednak od trzymiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
B. Dwukrotna wysokość szkody, nie większa jednak od dwumiesięcznego wynagrodzenia pracownika.
C. Trzykrotna wysokość szkody, nie większa jednak od miesięcznego wynagrodzenia pracownika.
D. Pełna wysokość szkody, nie większa jednak od miesięcznego wynagrodzenia pracownika.
HAN.01 Pytanie 1 544
Prowadzenie sprzedaży

Jogurty powinny być przechowywane

A. na paletach uniwersalnych
B. w oszklonych witrynach
C. w chłodniczych ladach
D. w pojemnikach
HAN.01 Pytanie 1 545
Prowadzenie sprzedaży

Spółka akcyjna postanowiła przeznaczyć zysk na wypłatę dywidendy w kwocie 80 000 zł. Wypłata dywidendy odbywa się proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Udziałowiec pierwszy ma 10% udziałów, udziałowiec drugi 30% udziałów, udziałowiec trzeci 20% udziałów, a udziałowiec czwarty 40% udziałów. Kwoty dywidend wypłaconych poszczególnym udziałowcom przedstawiają się następująco:

A. 24 000 zł, 32 000 zł, 16 000 zł, 8 000 zł
B. 8 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł, 32 000 zł
C. 8 000 zł, 32 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł
D. 32 000 zł, 16 000 zł, 24 000 zł, 8 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 546
Prowadzenie sprzedaży

W wyniku powodzi część towarów składowanych w magazynie została zniszczona przez wodę, co doprowadziło do powstania różnicy inwentaryzacyjnej, która jest klasyfikowana

A. do niedoborów bezspornych
B. do niedoborów naturalnych
C. do niedoborów nadzwyczajnych
D. do niedoborów zawinionych
HAN.01 Pytanie 1 547
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. śmietany.
B. mleka.
C. maślanki.
D. kefiru.
HAN.02 Pytanie 1 548
Prowadzenie działań handlowych

Dokumentacja z analizy rynku wykonanej przez agencję marketingową na zlecenie firmy jest dla zleceniodawcy źródłem danych?

A. pierwotnym zewnętrznym
B. pierwotnym wewnętrznym
C. wtórnym wewnętrznym
D. wtórnym zewnętrznym
HAN.01 Pytanie 1 549
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
B. specjalnych reagentów chemicznych
C. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
D. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
HAN.02 Pytanie 1 550
Prowadzenie działań handlowych

Jaką metodę reklamy powinien wybrać producent, który wprowadza na polski rynek markowe buty, aby dotrzeć do jak największej liczby potencjalnych nabywców?

A. Prezentację oferty na targach lokalnych
B. Emisję filmu reklamowego w ogólnokrajowej telewizji
C. Ogłoszenie reklamowe w regionalnej prasie
D. Bezpośrednie wręczanie ulotek na stołecznej ulicy
HAN.02 Pytanie 1 551
Prowadzenie działań handlowych

Która z metod oceny jakości towarów opiera się na zastosowaniu zmysłów do analizy ich charakterystycznych właściwości?

A. Mikrobiologiczna
B. Organoleptyczna
C. Instrumentalna
D. Chemiczna
HAN.01 Pytanie 1 552
Prowadzenie sprzedaży

Kto powinien być obecny podczas przeprowadzania inwentaryzacji towarów przez komisję inwentaryzacyjną?

A. osoby posiadającej wiedzę o gospodarce magazynowej
B. członków działu księgowości
C. przedstawiciela związków zawodowych
D. osób materialnie odpowiedzialnych
HAN.01 Pytanie 1 553
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych z tabeli oceń, jak zmienił się udział sprzedaży wykonany w stosunku do planowanego obuwia damskiego i męskiego w sprzedaży ogółem.

Struktura sprzedaży
WyszczególnienieUdział sprzedaży
Planowany w %Wykonany w %
Obuwie damskie7580
Obuwie męskie2520
Razem100100

A. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego wzrósł.
B. Udział sprzedaży obuwia damskiego wzrósł a obuwia męskiego spadł.
C. Udział sprzedaży obuwia damskiego i obuwia męskiego spadł.
D. Udział sprzedaży obuwia damskiego spadł a obuwia męskiego wzrósł.
HAN.01 Pytanie 1 554
Prowadzenie sprzedaży

Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?

A. 200 000 zł
B. 160 000 zł
C. 180 000 zł
D. 20 000 zł
HAN.01 Pytanie 1 555
Prowadzenie sprzedaży

Wyznacz cenę sprzedaży netto jednego kilograma towaru, który jest oferowany w opakowaniu jednostkowym o wadze 125 g, przy cenie sprzedaży netto 20,00 zł za opakowanie jednostkowe.

A. 25,00 zł
B. 16,00 zł
C. 6,25 zł
D. 160,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 556
Prowadzenie sprzedaży

Do kategorii przypraw nasiennych wlicza się

A. cynamon
B. wanilię
C. gorczycę
D. bazylię
HAN.02 Pytanie 1 557
Prowadzenie działań handlowych

Sprzedawca, który chce wzmocnić w klientach przekonanie, że nabywany przez nich produkt charakteryzuje się jeszcze wyższą jakością, jest modny i bardzo pożądany, powinien zastosować reklamę

A. konkurencyjną
B. informacyjną
C. utrwalającą
D. edukacyjną
HAN.01 Pytanie 1 558
Prowadzenie sprzedaży

Odpady handlowe, które w przypadku niewłaściwego składowania stają się największym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, to odpady

A. tekturowe
B. organicze
C. z tworzyw sztucznych
D. szklane
HAN.01 Pytanie 1 559
Prowadzenie sprzedaży

W wersji kalkulacyjnej rachunku zysków i strat nie znajdziemy pozycji

A. koszty finansowe
B. zysk ze sprzedaży
C. zysk z działalności operacyjnej
D. amortyzacja
HAN.01 Pytanie 1 560
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
B. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek