Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 121
Prowadzenie sprzedaży

Towary "magnesy", które przyciągają uwagę konsumentów swoim wyglądem, powinny być rozmieszczone na półkach

A. w odpowiednio wydzielonych strefach
B. w tylnej części sali sprzedażowej
C. w sąsiedztwie kas
D. w centralnych miejscach sali sprzedażowej
HAN.01 Pytanie 122
Prowadzenie sprzedaży

Szeroki oraz płytki asortyment, charakterystyczny dla sprzedaży w kioskach, powinien być oferowany według metody

A. samoobsługi
B. wysyłkowej
C. tradycyjnej
D. preselekcji
HAN.01 Pytanie 123
Prowadzenie sprzedaży

Producent odzieży sportowej wysłał do hurtowni w całym kraju katalogi z nowymi wzorami swojej odzieży. Który etap zawierania umowy sprzedaży został w ten sposób przedstawiony?

A. Negocjowanie ceny
B. Oferta sprzedaży
C. Sprzedaż towarów
D. Zapytanie o ofertę
HAN.01 Pytanie 124
Prowadzenie sprzedaży

Pan Nowak planuje otworzyć sklep z wyrobami skórzanymi i szuka dostawców produktów. Od czego powinien rozpocząć swoje działania?

A. zapoznania się z asortymentem
B. wynegocjowania warunków dostawy
C. ustalenia najlepszej ceny
D. zapytania o ofertę
HAN.01 Pytanie 125
Prowadzenie sprzedaży

W nowo powstałym osiedlu otwiera się niewielki sklep zoologiczny. Jaką formę promocji powinien wybrać właściciel, aby jak największa liczba mieszkańców została poinformowana o otwarciu sklepu?

A. Ulotki roznoszone do mieszkań w osiedlu
B. Ogłoszenie w prasie ogólnokrajowej
C. Spoty reklamowe w telewizji krajowej
D. Spotkanie zorganizowane z przyszłymi klientami
HAN.01 Pytanie 126
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zestawienie towarów może być w pełni sprzedawane zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób?

A. Mleko, owoce, ciasto sprzedawane na wagę, zabawki, słodycze w opakowaniach
B. Owoce, słodycze w opakowaniach, wędliny krojone na życzenie klienta, mleko, zabawki
C. Słodycze w opakowaniach, mleko, żywe ryby, zabawki, owoce
D. Wędliny pakowane hermetycznie, owoce, mleko, zabawki, słodycze w opakowaniach
HAN.01 Pytanie 127
Prowadzenie sprzedaży

Kasza manna powstaje z

A. pszenicy.
B. jęczmienia.
C. owsa.
D. żyta.
HAN.01 Pytanie 128
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawczyni obsługująca klientów w klasycznym dziale nabiałowym, powinna być ubrana:

A. w czepek ochronny, fartuch gumowy, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
B. w wygodne obuwie na płaskiej podeszwie, rękawice ochronne, czepek ochronny
C. w gumowy fartuch, czepek ochronny, rękawice ochronne
D. w czysty fartuch, czepek ochronny, wygodne obuwie na płaskiej podeszwie
HAN.01 Pytanie 129
Prowadzenie sprzedaży

Producent popularnej marki kawy namawiał klientów do kupna jednego ze swoich wyrobów, umieszczając wewnątrz opakowania eleganckie, srebrne łyżeczki. Takie działania producenta określane są jako

A. reklama
B. promocja sprzedaży
C. public relations
D. sprzedaż osobista
HAN.01 Pytanie 130
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z zabawkami nabył dużą ilość porcelanowych lalek i ustawił je na półce z lalkami. Nowo zakupione produkty nie wzbudzały zainteresowania klientów. Aby uniknąć problemu z trudnymi do sprzedaży zapasami i zredukować straty, właściciel powinien

A. usunąć lalki z sali sprzedażowej, robiąc przestrzeń na towar 'chodliwy'
B. rozdać lalki dziewczynkom przychodzącym do sklepu
C. wyeksponować lalki w oknie wystawowym sklepu
D. zwrócić lalki do hurtowni zabawek, w której zostały zakupione
HAN.01 Pytanie 131
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni "Ewa" cena hurtowa netto jednego opakowania kawy "Finezja" o wadze 0,25 kg to 5 zł. Jaką kwotę zapłaci klient za 10 kg kawy, jeśli stawka podatku VAT na ten produkt wynosi 22%?

A. 122,00 zł
B. 100,00 zł
C. 200,00 zł
D. 244,00 zł
HAN.01 Pytanie 132
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie samoobsługowym klient dodał do koszyka pieczywo za 6,50 zł, nabiał za 8,30 zł oraz paczkę szynki o wadze 10 dkg w cenie 16 zł/kg. Jaką minimalną kwotę powinien mieć, aby opłacić zamówione produkty?

A. 31,00 zł
B. 25,00 zł
C. 16,00 zł
D. 17,00 zł
HAN.01 Pytanie 133
Prowadzenie sprzedaży

Pani Ewa nabyła maszynkę do mięsa w obniżonej cenie ze względu na porysowaną obudowę, o czym sprzedawca poinformował ją w momencie zakupu. Po miesiącu silnik maszyny uległ awarii. W zgłoszonej reklamacji klientka może najpierw żądać

A. wymiany sprzętu na inny
B. naprawy silnika
C. odstąpienia od umowy
D. naprawy obudowy oraz silnika
HAN.01 Pytanie 134
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami bhp oraz ochrony przeciwpożarowej w obiektach handlowych nie jest dozwolone

A. wieszanie gaśnic na ścianach
B. używanie telefonów komórkowych
C. blokowanie dostępu do wyjść awaryjnych składowanym towarem
D. umieszczanie na ścianach oznakowań ewakuacyjnych
HAN.01 Pytanie 135
Prowadzenie sprzedaży

Klient pragnie złożyć reklamację na towar z wadą produkcyjną. Zanim przystąpi do wypełnienia protokołu reklamacyjnego, powinien najpierw

A. uzyskać zgodę kierownika sklepu na przyjęcie reklamacji
B. pokazać fakturę lub paragon fiskalny dotyczący tego towaru
C. dostarczyć towar do reklamacji
D. pisemnie potwierdzić sprzedawcy nabycie towaru
HAN.01 Pytanie 136
Prowadzenie sprzedaży

Wartość netto sprzedaży 1 kg sera kortowskiego wynosi 15,00 zł. Stawka VAT na ten produkt to 7%. Jaka jest wartość brutto sprzedaży?

A. 10,50 zł
B. 16,05 zł
C. 13,95 zł
D. 15,00 zł
HAN.01 Pytanie 137
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył: 2 kg schabu w cenie 13,20 zł/kg, 1 kg mięsa mielonego w cenie 9,70 zł/kg oraz 0,5 kg polędwicy sopockiej w cenie 24 zł/kg. Za zakupione produkty klient uiścił płatność banknotem o nominale 100 zł. Jaką kwotę powinien otrzymać jako resztę?

A. 48,10 zł
B. 39,90 zł
C. 53,10 zł
D. 51,90 zł
HAN.01 Pytanie 138
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach z artykułami spożywczymi głównym zadaniem sprzedawcy w zakresie przygotowywania produktów do sprzedaży jest:

A. sprawdzanie smaku każdego nowego produktu, aby informować klientów o jego walorach smakowych
B. codzienna weryfikacja towarów w celu wycofania z obrotu artykułów przeterminowanych
C. systematyczne zmienianie lokalizacji towarów na półkach z powodów estetycznych
D. umieszczanie na półkach nowych produktów przed tymi z wcześniejszych dostaw
HAN.01 Pytanie 139
Prowadzenie sprzedaży

W sali sprzedażowej zainstalowano niewłaściwe oświetlenie. Długotrwała praca w takich warunkach może wywołać u ekspedientki

A. osłabienie refleksu i duszność
B. zwiększoną pobudliwość oraz problemy ze snem
C. zaburzenia widzenia oraz bóle głowy
D. problemy ze snem oraz bóle w okolicy serca
HAN.01 Pytanie 140
Prowadzenie sprzedaży

Właściciel sklepu z meblami po raz kolejny złożył zamówienie u producenta mebli o łącznej wartości 35 000 zł. Jako stały klient przy przygotowywaniu umowy otrzymał 10% zniżki. W związku z tym właściciel sklepu uiści płatność za zamówione meble

A. 34 650,00 zł
B. 38 500,00 zł
C. 31 500,00 zł
D. 35 350,00 zł
HAN.01 Pytanie 141
Prowadzenie sprzedaży

Zestaw wypoczynkowy "Alfa" ma cenę 1 750 zł. W związku z niskim zainteresowaniem tymi meblami producent postanowił obniżyć ich cenę o 30%. Jaka będzie cena zestawu wypoczynkowego "Alfa" po obniżce?

A. 525,00 zł
B. 1 697,50 zł
C. 1 802,50 zł
D. 1 225,00 zł
HAN.01 Pytanie 142
Prowadzenie sprzedaży

Na dzień 31 maja w magazynie hurtowni spożywczej znajdowało się 820 zgrzewek soku pomarańczowego. W dniu 01 czerwca dokonano zakupu dodatkowych 600 zgrzewek tego soku. Zapas, który umożliwia ciągłość sprzedaży, wynosi 1 000 zgrzewek. Ile wynosi zapas nadmierny?

A. 400 zgrzewek
B. 1 420 zgrzewek
C. 180 zgrzewek
D. 420 zgrzewek
HAN.01 Pytanie 143
Prowadzenie sprzedaży

Polędwica sopocka, która ma być sprzedawana w sklepie samoobsługowym, powinna być umieszczona na półkach

A. luzem, pokrojona na plasterki
B. w większych kawałkach, do samodzielnego krojenia
C. w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych
D. w kawałkach, bez opakowania
HAN.01 Pytanie 144
Prowadzenie sprzedaży

Wysoka elastyczność cenowa ma miejsce, gdy procentowa zmiana popytu jest

A. większa od procentowej zmiany ceny
B. mniejsza od procentowej zmiany dochodu
C. mniejsza od procentowej zmiany ceny
D. większa od procentowej zmiany dochodu
HAN.01 Pytanie 145
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj spółki, w której wszyscy wspólnicy osobiście zajmują się jej sprawami oraz odpowiadają za zobowiązania w sposób solidarny, nieograniczony i osobiście, to spółka

A. z ograniczoną odpowiedzialnością
B. jawna
C. akcyjna
D. komandytowa
HAN.01 Pytanie 146
Prowadzenie sprzedaży

Klient zgłosił reklamację dotyczącą aparatu fotograficznego. Uznano ją za uzasadnioną. Jakie powinny być zaspokojone roszczenia klienta w kolejności?

A. obniżenie ceny, naprawa, wymiana na nowy aparat, odstąpienie od umowy
B. naprawa, wymiana na nowy aparat, obniżenie ceny, odstąpienie od umowy
C. naprawa, obniżenie ceny, wymiana na nowy aparat, odstąpienie od umowy
D. wymiana na nowy aparat, naprawa, obniżenie ceny, odstąpienie od umowy
HAN.01 Pytanie 147
Prowadzenie sprzedaży

Rodzaj kosztu, który nie stanowi dla firmy wydatku, to

A. opłata za prowizję bankową
B. amortyzacja aktywów trwałych
C. wynagrodzenie dla pracowników
D. uregulowanie zobowiązań
HAN.01 Pytanie 148
Prowadzenie sprzedaży

Na którym z rynków obraca się lokatami terminowymi?

A. Finansowym
B. Pracy
C. Usług produkcyjnych
D. Dóbr konsumpcyjnych
HAN.01 Pytanie 149
Prowadzenie sprzedaży

Który element czeku jest opcjonalny?

A. Suma czekowa napisana słownie
B. Znak opłaty skarbowej
C. Nazwa dokumentu "czek"
D. Suma czekowa wyrażona cyframi
HAN.01 Pytanie 150
Prowadzenie sprzedaży

Dobra, które wzajemnie się dopełniają i nabycie jednego wymusza konieczność nabycia drugiego, to dobra

A. komplementarne
B. trwałe
C. naturalne
D. substytucyjne
HAN.01 Pytanie 151
Prowadzenie sprzedaży

Na jakiej podstawie dokonuje się opodatkowania towarów oraz usług podatkiem VAT?

A. cena detaliczna zakupu towarów i usług
B. kwota netto ze sprzedaży towarów i usług
C. wartość brutto ze sprzedaży towarów i usług
D. cena hurtowa nabycia towarów i usług
HAN.01 Pytanie 152
Prowadzenie sprzedaży

Jakie funkcje nie pełni pieniądz?

A. nośnika wymiany
B. wskaźnika użyteczności towarów
C. wskaźnika wartości dóbr
D. nośnika oszczędności
HAN.01 Pytanie 153
Prowadzenie sprzedaży

Firma handlowa korzysta, w celach badań marketingowych, z analiz statystycznych opublikowanych przez GUS. Te dane klasyfikuje się jako dane

A. wtórne
B. wewnętrzne
C. jednorazowe
D. pierwotne
HAN.01 Pytanie 154
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. produktu
B. ceny
C. dystrybucji
D. promocji
HAN.01 Pytanie 155
Prowadzenie sprzedaży

Formuła marketingowa AIDA wykorzystywana przez sprzedawców towarów oznacza:

A. A-wzbudź chęć posiadania I-zwróć uwagę D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
B. A-nakłoń do zakupu I-zwróć uwagę D-wzbudź chęć posiadania A-wzbudź zainteresowanie
C. A-zwróć uwagę I-wzbudź zainteresowanie D-wzbudź chęć posiadania A-nakłoń do zakupu
D. A-zwróć uwagę I-wzbudź chęć posiadania D-wzbudź zainteresowanie A-nakłoń do zakupu
HAN.01 Pytanie 156
Prowadzenie sprzedaży

Jakie czynności w tradycyjnej obsłudze klienta są realizowane w odpowiedniej kolejności?

A. prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta, ustalanie potrzeb klienta
B. ustalanie potrzeb klienta, prezentacja towaru, rozwiewanie wątpliwości klienta
C. rozwiewanie wątpliwości klienta, prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta
D. prezentacja towaru, ustalanie potrzeb klienta, rozwiewanie wątpliwości klienta
HAN.01 Pytanie 157
Prowadzenie sprzedaży

Za pomocą czego nie przeprowadza się rozliczeń bezgotówkowych?

A. polecenia zapłaty
B. przekazu pocztowego
C. czeku rozrachunkowego
D. akredytywy
HAN.01 Pytanie 158
Prowadzenie sprzedaży

Wysokość obliczonego podatku VAT określa się na podstawie

A. rejestru zakupu (nabycia) VAT
B. noty korygującej
C. raportów kasowych
D. rejestru sprzedaży (dostawy) VAT
HAN.01 Pytanie 159
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego dokumentu powinien użyć Sklep "KAJA", jeśli w fakturze, którą otrzymał od dostawcy towarów, zauważono błąd w danych adresowych sklepu?

A. Faktura VAT.
B. Nota korygująca
C. Duplikat faktury.
D. Reklamacja.
HAN.01 Pytanie 160
Prowadzenie sprzedaży

Jaką grupę technologiczną reprezentują rolady?

A. Wędzonki
B. Kiełbasy
C. Produkty blokowe
D. Wędliny podrobowe