Filtrowanie pytań
HAN.01 Pytanie 161
Prowadzenie sprzedaży
A. damskie
B. dziecięce
C. męskie
D. młodzieżowe
HAN.01 Pytanie 162
Prowadzenie sprzedaży
Jeśli cena z VAT towaru objętego podstawową stawką podatku VAT wynosi 61,00 zł, to jaka jest cena netto tego towaru?
A. 59,22 zł
B. 55,45 zł
C. 57,01 zł
D. 50,00 zł
HAN.01 Pytanie 163
Prowadzenie sprzedaży
Elementy takie jak paski skórzane, skarpetki oraz pasta do butów dostępne w sklepie obuwniczym tworzą asortyment
A. uzupełniający
B. uniwersalny
C. specjalistyczny
D. podstawowy
HAN.01 Pytanie 164
Prowadzenie sprzedaży
Sklep spożywczy nabył towar po cenie netto wynoszącej 20 zł i sprzedaje go z marżą równą 20% od ceny sprzedaży. Jeśli towar objęty jest stawką VAT 7%, to ile wynosi cena sprzedaży brutto?
A. 25,00 zł
B. 28,62 zł
C. 26,75 zł
D. 30,62 zł
HAN.01 Pytanie 165
Prowadzenie sprzedaży
Na jakich rachunkach księgowych należy zarejestrować wydatek z magazynu papieru do pakowania produktów?
A. Dt "Towary", Ct "Zużycie materiałów i energii"
B. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Materiały"
C. Dt "Materiały", Ct "Zużycie materiałów i energii"
D. Dt "Zużycie materiałów i energii", Ct "Towary"
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży
Księgowa z hurtowni otrzymała fakturę za transport zamówionych produktów. Wydatki te są księgowane w Zespole 4. Ewidencja poniesionych wydatków powinna być zarejestrowana na kontach
A. Dt "Usługi obce", Ct "Rozrachunki z dostawcami"
B. Dt "Rachunek bieżący", Ct "Usługi obce"
C. Dt "Koszty zarządu", Ct "Rozliczenie kosztów"
D. Dt "Rozliczenie kosztów", Ct "Koszty zakupu"
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży
Operacja gospodarcza o charakterze może wpłynąć na zmiany w aktywach oraz pasywach firmy
A. wypłata z kasy zaliczki na wyjazd służbowy pracownika
B. spłata kredytu bankowego poprzez przelew z konta bieżącego
C. zakup surowców za gotówkę
D. spłata zobowiązań wobec dostawcy z kredytu obrotowego
HAN.01 Pytanie 168
Prowadzenie sprzedaży
Firma zrealizowała zakup towarów i otrzymała fakturę, której termin płatności wynosi 14 dni. Kwota określona na fakturze stanowi dla firmy - nabywcy
A. należność długoterminowa
B. zobowiązanie długoterminowe
C. zobowiązanie z tytułu dostaw i usług
D. należność z tytułu dostaw i usług
HAN.01 Pytanie 169
Prowadzenie sprzedaży
Jeżeli sprzedano środek trwały o wartości początkowej 200 000 zł, a dotychczasowe umorzenie wynosi 20 000 zł, to jaką kwotę należy zaksięgować na koncie "Pozostałe koszty operacyjne"?
A. 180 000 zł
B. 160 000 zł
C. 20 000 zł
D. 200 000 zł
HAN.01 Pytanie 170
Prowadzenie sprzedaży
Towar I gatunku kosztuje 180 zł więcej niż towar II gatunku, co odpowiada 10% ceny towaru I. Jaką wartość ma cena towaru I gatunku?
A. 190 zł
B. 1 620 zł
C. 1 800 zł
D. 198 zł
HAN.01 Pytanie 171
Prowadzenie sprzedaży
W firmie zajmującej się handlem, po upływie określonego czasu ustalono na podstawie prowadzonych ksiąg rachunkowych, że
- wynik (zysk) ze sprzedaży to 180 000 zł
- przychody operacyjne wynoszą 50 000 zł
- pozostałe wydatki operacyjne wynoszą 30 000 zł
Jaki jest zysk z działalności operacyjnej przedsiębiorstwa za ten okres?
A. 200 000 zł
B. 260 000 zł
C. 80 000 zł
D. 20 000 zł
HAN.01 Pytanie 172
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży warto zastosować przy dystrybucji paczkowanych mrożonych owoców?
A. Samoobsługową
B. Preselekcyjną
C. Z rozwiniętą obsługą
D. Z automatów
HAN.01 Pytanie 173
Prowadzenie sprzedaży
Podstawową zasadą ochrony przeciwpożarowej jest zakaz
A. przeprowadzania działań, które mogą prowadzić do pożaru
B. spalania odpadów w sposób, który może doprowadzić do zapłonu sąsiednich obiektów
C. korzystania z elektrycznych urządzeń grzewczych umieszczonych na palnym podłożu
D. podgrzewania materiałów za pomocą ognia w odległości mniejszej niż 5 m od budynku
HAN.01 Pytanie 174
Prowadzenie sprzedaży
Jak długo przechowuje się dokumenty inwentaryzacyjne?
A. 5 lat
B. 25 lat
C. 75 lat
D. 50 lat
HAN.01 Pytanie 175
Prowadzenie sprzedaży
Czerwona sygnalizacja świetlna w magazynie hurtowni wskazuje na
A. ostrzeganie przed poruszającymi się przedmiotami
B. zagrożenie
C. drogę transportu bez przeszkód
D. ostrzeżenie przed uruchomieniem systemów transportowych
HAN.01 Pytanie 176
Prowadzenie sprzedaży
Niedostosowanie się przez pracownika hurtowni do zasad podnoszenia podczas układania paczkowanych, ciężkich produktów na najwyższych półkach magazynowych może prowadzić do:
A. urazu kręgosłupa, zwichnięcia nogi, skaleczenia
B. zwichnięcia nogi, potłuczenia, skaleczenia
C. zwichnięcia ręki, skaleczenia, przepukliny
D. urazu kręgosłupa, urazu kończyn, przepukliny
HAN.01 Pytanie 177
Prowadzenie sprzedaży
Co rozumiemy przez zapasy towarowe?
A. towary przechowywane jedynie na zapleczu
B. towary umieszczone na sali sprzedaży
C. wszystkie towary zgromadzone w sklepie
D. towary, które niedawno dotarły do sklepu
HAN.01 Pytanie 178
Prowadzenie sprzedaży
Utrata naturalna towarów jest spowodowana
A. niedostatkiem uczciwości ze strony klientów
B. fizyczno-chemicznymi właściwościami towarów
C. użyciem niewłaściwego opakowania
D. brakiem uczciwości pracowników
HAN.01 Pytanie 179
Prowadzenie sprzedaży
Znak jakości (KJ), który może być umieszczony na etykiecie produktu lub towaru, potwierdza przeprowadzenie kontroli jakości przez
A. producenta
B. dystrybutora
C. nabywcę
D. sprzedawcę detalicznego
HAN.01 Pytanie 180
Prowadzenie sprzedaży
Etykieta produktu zawierająca znak E 300 oznacza
A. kod producenta
B. informację o użyciu substancji dodatkowej w procesie produkcji
C. informację o przeprowadzonej kontroli jakości produktu
D. znak ostrzegający
HAN.01 Pytanie 181
Prowadzenie sprzedaży
Jaką metodę sprzedaży powinien zaimplementować właściciel małego zakładu przetwórstwa mięsnego w swoim sklepie, gdzie oferuje sprzedaż towarów na wagę?
A. Preselekcyjną
B. Tradycyjną
C. Samoobsługową
D. Obnośną
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży
W którym z podanych zestawów produktów wszystkie elementy mogą być oferowane w automacie sprzedającym?
A. Papierosy, ciastka z kremem, batoniki
B. Ciastka z kremem, batoniki, lody
C. Papierosy, batoniki, lody
D. Papierosy, batoniki, napoje w puszkach
HAN.01 Pytanie 183
Prowadzenie sprzedaży
Produkty, które mają na celu zachęcenie klienta do dokonania nieplanowanego zakupu podczas jego pobytu w sklepie, powinny być rozmieszczone na półkach
A. w sąsiedztwie kas
B. z towarami w promocji
C. w rejonie głównego wejścia do sklepu
D. z artykułami codziennego użytku
HAN.01 Pytanie 184
Prowadzenie sprzedaży
Proszek do prania ARIEL był przechowywany w temperaturze 18°C oraz wilgotności 75%, co spowodowało znaczące zbrylenie. Przyczyną wady towaru było
A. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 70%
B. niewłaściwego zabezpieczenia magazynu przed działaniem promieni słonecznych
C. przechowywania proszku w pomieszczeniach o wilgotności powyżej 70%
D. zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach magazynowych
HAN.01 Pytanie 185
Prowadzenie sprzedaży
Kto ponosi odpowiedzialność za towary przekazane do transportu?
A. konwojent
B. magazynier
C. akwizytor
D. odbiorca
HAN.01 Pytanie 186
Prowadzenie sprzedaży
Czynniki naturalne wpływające na jakość przechowywanych świeżych owoców i warzyw to:
A. temperatura, opakowanie oraz wilgotność powietrza
B. temperatura, wilgotność powietrza i światło
C. metoda składowania, wilgotność powietrza i opakowanie
D. metoda składowania, opakowanie i światło
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży
Magazynowanie masła, margaryny oraz produktów czekoladowych sprzyja procesowi jełczenia tłuszczów, gdy te artykuły są przechowywane
A. w opakowaniach jednostkowych
B. w zbyt niskiej temperaturze
C. w zbyt wysokiej temperaturze
D. w opakowaniach zbiorczych
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży
Jakie towary są szczególnie wrażliwe na wysoką temperaturę podczas przechowywania?
A. obuwie oraz odzież
B. artykuły perfumeryjno-kosmetyczne
C. wyroby z branży papierniczej
D. produkty gospodarstwa domowego
HAN.01 Pytanie 189
Prowadzenie sprzedaży
W której z wymienionych sytuacji przeprowadzono inwentaryzację kontrolno-okresową odnoszącą się do działalności sklepu, w celu skontrolowania stanu zapasów i zestawienia go ze stanem księgowym?
A. Sklep jest w trakcie likwidacji
B. W sklepie miało miejsce włamanie połączone z kradzieżą oraz zniszczeniem mienia
C. Kierownik sklepu, z powodu długotrwałej nieobecności zdrowotnej, powołał swojego zastępcę
D. Na zakończenie roku kalendarzowego wykonano spis wszystkich składników majątkowych
HAN.01 Pytanie 190
Prowadzenie sprzedaży
Kto powinien być obecny podczas przeprowadzania inwentaryzacji towarów przez komisję inwentaryzacyjną?
A. członków działu księgowości
B. osób materialnie odpowiedzialnych
C. przedstawiciela związków zawodowych
D. osoby posiadającej wiedzę o gospodarce magazynowej
HAN.01 Pytanie 191
Prowadzenie sprzedaży
Który z podanych zestawów produktów powinien być przechowywany w zamrażarkach w sklepie?
A. Lody, wędliny paczkowane, jogurty
B. Mrożonki, koncentraty spożywcze
C. Mleko, śmietana, jogurty, lody
D. Lody, mrożonki owocowe i warzywne
HAN.01 Pytanie 192
Prowadzenie sprzedaży
Wydanie dokumentu Zamówienie na towary może być poprzedzone
A. sporządzeniem reklamacji
B. zawiadomieniem o wysyłce
C. zapytaniem o ofertę
D. sporządzeniem faktury
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży
Pokazanie perfum przez sprzedawcę w klasycznej metodzie sprzedaży opiera się na
A. oznaczeniu za pomocą wywieszki
B. odbiorze płatności
C. zapakowaniu flakonów
D. użyciu testera
HAN.01 Pytanie 194
Prowadzenie sprzedaży
Jakiego dokumentu powinien użyć sprzedawca podczas przyjmowania reklamacji od klienta?
A. Fakturę VAT
B. Paragon fiskalny
C. Fakturę VAT korektę
D. Zgłoszenie reklamacyjne
HAN.01 Pytanie 195
Prowadzenie sprzedaży
Klient zakupił 01 marca 2009 r. zmywarkę do naczyń. Dnia 10 maja 2009 r. zgłosił problem z urządzeniem do punktu sprzedaży, w którym dokonał zakupu. Do 26 maja 2009 r. sklep nie udzielił odpowiedzi. W tej sytuacji można stwierdzić,
A. że klient powinien samodzielnie naprawić zmywarkę
B. że klient powinien oddać zmywarkę do sklepu
C. że reklamacja została uznana
D. że reklamacja została odrzucona
HAN.01 Pytanie 196
Prowadzenie sprzedaży
W formie preselekcji sprzedażowej klient ma opcję
A. swobodnego i niezależnego wyboru towaru oraz dokonania zakupu bez bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą
B. swobodnego i niezależnego wyboru towaru, realizacji przymiarek oraz wstępnego wyboru i nawiązania rozmowy ze sprzedawcą w celu sprecyzowania swoich oczekiwań
C. samodzielnego wyboru towaru, dokonania przymiarek oraz kontaktu ze sprzedawcą wyłącznie w momencie płatności
D. wyboru towaru jedynie przy pomocy sprzedawcy, który doradza, prezentuje produkty oraz rozwiewa wątpliwości
HAN.01 Pytanie 197
Prowadzenie sprzedaży
Której z kasz nie powinno się rekomendować klientowi, który szuka produktów bezglutenowych?
A. Kasza kukurydziana
B. Kasza gryczana
C. Kasza jaglana
D. Kasza manny
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży
Próbki zapachów używane jako element promocji nie mogą być
A. sprzedawane w sklepie.
B. dołączane do rachunku.
C. rozdawane na ulicy.
D. rozdawane w sklepie.
HAN.01 Pytanie 199
Prowadzenie sprzedaży
Cena jednego kilograma winogron wynosi 8,00 zł. Właściciel sklepu postanowił obniżyć cenę o 40%. Jaka jest nowa cena 1 kg winogron po tej obniżce?
A. 11,20 zł
B. 3,20 zł
C. 4,00 zł
D. 4,80 zł
HAN.01 Pytanie 200
Prowadzenie sprzedaży
W przypadku klienta, który zamierza szybko nabyć określony produkt codziennego użytku, sprzedawca powinien
A. proponować także inne produkty
B. zachęcać do rozmowy dotyczącej sprzedaży
C. ograniczyć się do wydania towaru
D. przekonywać do zasadności zakupu