Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Artykuły piśmiennicze
B. Naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie gości w pokoju
C. Torba na bieliznę gościa przeznaczoną do prania
D. Zestaw do pielęgnacji obuwia
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?
A. Łóżko jednoosobowe, telewizor, biurko
B. Łóżko małżeńskie, klimatyzacja, jacuzzi
C. Łóżko piętrowe, zestaw do prasowania, ekspres do kawy
D. Dwa łóżka pojedyncze, minibar, sejf
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak nazywa się miękka tkanina, która jest układana na stole w celu lepszego ułożenia obrusa?
A. Molton
B. Laufer
C. Napperon
D. Skirting
Obsługa gości w obiekcie świa…
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
A. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
B. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
C. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie wymiary powinien mieć obrus do przykrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm, zakładając, że długość zwisu ma wynosić 30 cm?
A. 110 cm x 150 cm
B. 130 cm x 180 cm
C. 140 cm x 180 cm
D. 160 cm x 240 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?
A. Serwowanie posiłków do pokoi
B. Całodobowe przechowywanie bagażu
C. Całodobowa usługa bagażowa
D. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który typ apartamentu hotelowego znajduje się na dwóch poziomach?
A. Suitę
B. Penthouse
C. Duplex
D. Studio
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż sposób przygotowania łóżka, w którym materac pokryty jest jednym prześcieradłem, a na nim umieszczone jest drugie prześcieradło, następnie kładzie się koc, który jest zawijany na końcu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora.
A. Standardowa.
B. Niemiecka.
C. Angielska.
D. Francuska.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy stanowią podstawowe wyposażenie węzła sanitarno-higienicznego w hotelowym pokoju?
A. Wanna z baterią i prysznicem, umywalka z blatem i górnym oświetleniem, WC
B. Wanna, bidet, WC z umywalkami, ręczniki
C. Prysznic, osłona prysznica, bidet, umywalka
D. Prysznic, umywalka z blatem i bocznym oświetleniem, ręczniki kąpielowe, WC
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?
A. W hotelach i motelach 4*
B. W hotelach i motelach 5*
C. Tylko w hotelach 5*
D. Wyłącznie w motelach 4*
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję układania bielizny na stół.
A. Napperon, obrus stołowy, skirting
B. Obrus stołowy, laufer, skirting
C. Molton, obrus stołowy, napperon
D. Molton, napperon, skirting
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który członek personelu hotelowego ma obowiązek aktualizowania danych o stanie pokoi dostępnych dla gości?
A. Recepcjonista
B. Kierownik recepcji
C. Inspektor pięter
D. Sprzątaczka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiej czynności nie wykonuje usługa serwisu wieczornego w hotelach luksusowych w pokojach gościnnych?
A. Włączenia lampki nocnej.
B. Przygotowania przy łóżku kapci.
C. Zabrania narzuty z łóżka.
D. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?
A. W dniu wyjazdu gościa
B. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
C. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
D. Na dzień przed przybyciem gościa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy, oprócz deski oraz noża, powinny znaleźć się na stole śniadaniowym w obszarze do krojenia chleba?
A. Sztućce do serwowania
B. Białą serwetę
C. Naczynie z wodą
D. Podkłady pod talerze
Obsługa gości w obiekcie świa…
Której z wymienionych czynności nie dokonuje się podczas codziennego porządkowania w węźle higieniczno-sanitarnym?
A. Czyszczenia fug.
B. Uzupełniania kosmetyków.
C. Opróżniania kosza na śmieci.
D. Czyszczenia armatury.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zadanie wieczorne dotyczące obsługi pokoju oraz przygotowania łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelowych o pięciogwiazdkowym standardzie, to
A. room service
B. all inclusive
C. turndown service
D. executive lounge
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelach i motelach pięciogwiazdkowych usługa room service powinna być dostępna przez minimum
A. 8 godzin
B. 12 godzin
C. 20 godzin
D. 18 godzin
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki rozmiar obrusa powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 120 cm x 80 cm podczas aranżacji sali konsumpcyjnej na śniadanie?
A. 120 cm x 120 cm
B. 140 cm x 140 cm
C. 180 cm x 140 cm
D. 120 cm x 160 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?
A. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
B. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
C. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
D. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
Obsługa gości w obiekcie świa…
Według norm categorii w skład podstawowych elementów wyposażenia jednostki noclegowej w hotelu o trzech gwiazdkach wchodzi między innymi
A. bagażnik, stół nocny lub półka przy łożku, lustro
B. sejf, bagażnik, biurko lub stół
C. minibar, wieszak na odzież zewnętrzną
D. sofa, szafa wnękowa, ognioodporny kosz na odpady
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wymień czynności, jakie są realizowane podczas codziennego sprzątania pomieszczenia mieszkalnego zajmowanego przez gościa?
A. Ścielenie łóżek, czyszczenie urządzeń łazienkowych, wymiana ręczników
B. Opróżnianie koszy i popielniczek, zmiana pościeli, czyszczenie żyrandoli
C. Czyszczenie luster, pielęgnacja ram obrazów, odkurzanie tapicerki mebli
D. Odkurzanie podłóg, usuwanie kurzu z mebli, czyszczenie wnętrz szuflad
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z wymienionych usług przewyższają podstawowe wymagania dotyczące usług oferowanych w hotelach 3*?
A. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
B. Pranie, prasowanie oraz czyszczenie odzieży gości.
C. Bar aperitifowy lub kawiarnia.
D. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów higienicznych.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rodzina licząca pięć osób dokonała rezerwacji w hotelu na dwa pokoje: dwuosobowy z łóżkiem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż, które z pokoi muszą być przygotowane na przyjęcie gości?
A. APT, TPL
B. TPL, DBL
C. DBL, TWIN
D. TPL, SGL
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki rozmiar obrusa powinien być wybrany do stołu o wymiarach 80 cm x 80 cm?
A. 180 cm x 200 cm
B. 140 cm x 140 cm
C. 140 cm x 180 cm
D. 200 cm x 200 cm
HGT.03 Pytanie 26
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie
A. gerydonu
B. tacy
C. talerza
D. półmiska
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który komplet zawiera podstawowe elementy wyposażenia meblowego pokoju w hotelu 4*?
A. Schowek na bagaż, stolik i toaletka z lustrem
B. Stolik nocny, sofa, szafka RTV
C. Garderoba lub wnęka na ubrania, lustro, stolik
D. Wieszak na odzież wierzchnią, biurko, komoda
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z jednostek mieszkalnych jest standardowo wyposażona w udogodnienia dla rodzin?
A. Executive
B. Superior
C. Rezydencjonalna
D. Studio
HGT.03 Pytanie 29
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania ubytki w wyposażeniu pokoju, z którego wyjechał gość?
A. Do recepcjonisty dyżurnego
B. Do dyrektora hotelu
C. Do kierownika działu technicznego
D. Do kierownika służby pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj metodę układania pościeli, w której materac jest przykrywany jednym prześcieradłem, na którym umieszczane jest drugie prześcieradło, a następnie koc, który jest zawijany z fragmentu drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc coś w rodzaju śpiwora?
A. Standardowa
B. Angielska
C. Niemiecka
D. Francuska
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą sekwencję czynności, które wykonuje pokojowa podczas porządkowania pokoju?
A. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie
B. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki
C. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie
D. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Usługa przechowywania bagażu dla gości to oferta hotelowa
A. towarzysząca
B. uzupełniająca
C. fakultatywna
D. podstawowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel o trzech gwiazdkach musi mieć w swojej ofercie
A. dystrybucję lub udostępnianie gazet codziennych.
B. kwiaciarnie lub opcję dostawy kwiatów.
C. pranie, prasowanie i czyszczenie odzieży gości.
D. centrum wellness.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
B. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
C. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
D. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wieczorna obsługa lokalu mieszkalnego, polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w hotelach o standardzie 5*, to
A. room service
B. executive lounge
C. all inclusive
D. turndown service
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rodzina składająca się z pięciu osób zarezerwowała dwa pokoje w hotelu: jeden dwuosobowy z małżeńskim łożem oraz jeden trzyosobowy. Wskaż, jakie pokoje powinny być przygotowane na przybycie gości?
A. APT, TPL
B. TPL, DBL
C. DBL, APT
D. TPL, SGL
HGT.03 Pytanie 37
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?
A. Pensjonaty 1*-3*
B. Hotele l*-3*
C. Pensjonaty 3*-5*
D. Hotele 3*-5*
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego rodzaju bielizna stołowa jest wykorzystywana do ozdabiania boków stołów bankietowych?
A. Laufry
B. Napperony
C. Skirtingi
D. Moltony
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność powinno się wykonać jako pierwszą przy porządkowaniu przestrzeni mieszkalnej?
A. Odkurzyć dywan.
B. Otworzyć okno
C. Zabrzeć śmieci.
D. Pościelić łóżko.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie wyposażenie jest wymagane w pokojach hotelowych we wszystkich klasach obiektów noclegowych?
A. Stolik nocny lub półka przy każdym łóżku, szafa lub wnęka na ubrania, wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią, biurko lub stół, lustro
B. Stolik nocny lub półka przy każdym łóżku, wnęka na ubrania lub wieszak ścienny, biurko lub stół, krzesło lub fotel, bagażnik
C. Dywan lub dywanik przy łóżku, stolik nocny przy każdym łóżku, szafa lub wieszak ścienny, krzesło lub inny mebel do siedzenia, biurko lub stół, telefon
D. Dywan lub dywanik przy łóżku, wieszak ścienny, co najmniej jedno krzesło lub fotel do siedzenia, szafa, biurko lub stół, zestaw do czyszczenia odzieży