Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

A.B.

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HGT.03 Pytanie 4
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakim naczyniu można serwować mleko do kawy?

A. W filiżance
B. W kokilce
C. W dzbanuszku
D. W nelsonce
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także

A. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
B. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
C. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
D. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
HGT.03 Pytanie 13
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość energii powinny zapewniać tłuszcze w diecie na cały dzień?

A. Od 20 do 35%
B. Od 58 do 65%
C. Od 12 do 14%
D. Od 36 do 44%
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. francuskie
B. wiedeńskie
C. angielskie
D. amerykańskie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?

A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C
B. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C
C. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C
D. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się

A. table d’hôte
B. a' la carte
C. bankietowy
D. bufetowy
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?

A. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%
B. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?

A. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
B. Biała kawa lub herbata, bułki pełnoziarniste, masło, jajka na twardo
C. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
D. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?

A. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
B. Kawa/sok, bagietka, wędliny
C. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
D. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?

A. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
B. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
C. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
D. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z reguł dotyczących nakrywania stołu jest niewłaściwa?

A. Łyżki i widelce należy układać grzbietem do dołu
B. Liczba sztućców po lewej stronie nie powinna być większa niż trzy
C. Maksymalnie dwie łyżki można ułożyć obok siebie
D. Ostrza noży powinny być zwrócone w lewą stronę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

A.B.

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw składników stanowi wyłącznie elementy typowe dla angielskiego śniadania?

A. Płatki kukurydziane, płatki pszenne, musli, ryba podawana na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
B. Naleśniki na gorąco, jajka sadzone z boczkiem, masło, konfitury, dżem oraz miód, chleb jasny lub ciemny, kawa, woda z cytryną
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami bekonu, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
D. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, chleb jasny lub ciemny, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
HGT.03 Pytanie 33
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo powinno się gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 2-3 min
B. 3-4 min
C. 4-5 min
D. 8-10 min
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kierownik banku złożył zlecenie do hotelu na zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być bankiet na stojąco dla mniej więcej 100 osób. Jaki rodzaj bankietu powinien być zaproponowany klientowi?

A. Lampkę wina
B. Przyjęcie bufetowe
C. Aperitif
D. Brunch
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów zawiera jedynie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
B. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery
C. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery
D. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery