Filtrowanie pytań
Jakie elementy wchodzą w skład nakrycia do serwisu płatków z mlekiem?
W którym dziale hotelu realizowane są zamówienia związane z organizacją wydarzeń?
Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?
Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
Jaką z wymienionych metod serwowania śniadań rekomenduje się dla grup turystycznych?
Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż która z podanych usług jest obowiązkowa ze względu na wymagania kategoryzacyjne dla hotelu czterogwiazdkowego, natomiast dla hotelu trzygwiazdkowego jest usługą podwyższającą standard obiektu.
| Oferta usług podstawowych i uzupełniających | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wymagania | Kategorie hoteli | ||||
| ***** | **** | *** | ** | * | |
| Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości – czynne całą dobę | o | o | o | o | o |
| Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej | o | o | o | ||
| Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej | o | o | |||
| Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach – możliwość skorzystania z apteczki i przywołania pomocy medycznej, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej | o | o | o | o | o |
| Usługi gastronomiczne: aperitif-bar lub bar kawowy | o | o | o | o | |
| o - usługa obowiązkowa | |||||
Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?
- kawa, herbata, kakao - tosty, rogaliki, chleb - masło, dżem, miód | - kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy - pieczywo jasne pszenne - masło, dżem, miód - jajka po wiedeńsku |
| A. | B. |
- kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe - tosty, grzanki - masło, dżem, miód - musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane - omlety, jajka sadzone - fasolka w sosie pomidorowym - świeże owoce cytrusowe | - kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem - tosty, rogaliki, chleb - masło, dżem, miód - płatki kukurydziane, musli - placki jęczmienne - omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon - naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego - świeże owoce cytrusowe - duszone owoce |
| C. | D. |
Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?
Jaja mollet powinny być gotowane
Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?
Goście zarezerwowali w hotelu nocleg z wzmocnionym śniadaniem wiedeńskim. W składzie śniadaniowym kelner nie podaje
Przygotowując śniadanie dla osoby z nietolerancją laktozy, warto pamiętać, żeby w ofercie nie znalazły się
Jakie produkty, ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo, powinny być oddzielnie przechowywane?
Na stół do śniadania kontynentalnego, dla każdego z gości, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, co należy jeszcze przygotować?
Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?
Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?
Jaką czynność związana z serwowaniem śniadania należy przeprowadzać wyłącznie od prawej strony gościa?
Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?
Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu
Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?
Który z wymienionych produktów powinien być przechowywany w chłodniach?
Wskaż poprawny sposób nakrycia stołu bielizną stołową zgodny z zasadami panującymi w hotelarstwie?
Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?
Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
Podaj właściwą sekwencję nakrycia stołu bielizną stołową.
Do jakiego dania serwowanego na śniadanie powinno się podać talerzyk na resztki?
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 |
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 |
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 |
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 |
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 |
| Parówka | 301 | Sałata | 10 |
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 |
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 |
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 |
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 |
Na podstawie zamieszczonej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Polanicy-Zdroju.
| Oferta hotelu w Polanicy-Zdroju | ||
| Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa. | ||
| Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie wykonywane rytuały w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu. |
Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.
| Rodzaj usługi | Informacje dodatkowe |
|---|---|
Apartament - 620 zł/dobę Śniadanie – w cenie noclegu Obiad – 70 zł/os Kolacja – 80 zł/os Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 130 zł/os Strefa Spa – w cenie noclegu Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców – 20% | doba hotelowa trwa od 13.00 do 10.00 wydawane w godz. 7.00 – 10.00 wydawany w godz. 13.00 – 16.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 dostępna w godz. 7.00 – 21.00 |