Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z kremową, orzechowo-brązową pianką określaną jako crema, to

A. con panna
B. espresso
C. au lait
D. macchiato
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?

A. Wstawki śniadaniowej
B. Bufetu śniadaniowego
C. Table d`hóte
D. A la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
D. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. łaźnię suchą
B. zajęcia fitness
C. grę w bilard
D. jazdę konno
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
B. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
C. Zasugerować gościowi nalanie kawy
D. Wręczyć gościowi menu room-service
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?

A. talerz głęboki, widelec i łyżkę
B. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
C. talerz zakąskowy, widelec i nóż
D. talerz głęboki, widelec i nóż
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?

A. 100,00 zł
B. 120,00 zł
C. 50,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.03 Pytanie 12
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?

A. 6 minut
B. 3 minuty
C. 8-10 minut
D. 4-5 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do

A. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
B. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
C. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
D. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
HGT.03 Pytanie 16
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?

A. Orzechów, owoców
B. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
C. Oliw, ryb
D. Masła, jaj
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:

A. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. mleko, śmietankę, cukier
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?

A. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
B. Rogaliki, konfitury, kawa
C. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
D. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
HGT.03 Pytanie 20
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

A.B.

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

  • kawa, herbata, kakao
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy
  • pieczywo jasne pszenne
  • masło, dżem, miód
  • jajka po wiedeńsku
Zestaw 1.Zestaw 2.
  • kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe
  • tosty, grzanki
  • masło, dżem, miód
  • musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane
  • omlety, jajka sadzone
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • świeże owoce cytrusowe
  • kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • płatki kukurydziane, musli
  • płatki jęczmienne
  • omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon
  • naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego
  • świeże owoce cytrusowe
  • suszone owoce
Zestaw 3.Zestaw 4.

A. Zestaw 3.
B. Zestaw 2.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 4.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Aperitif
B. Brunch
C. Lampka wina
D. Przyjęcie bufetowe
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?

A. Śniadanie à la carte
B. Bufet śniadaniowy
C. Paczki śniadaniowe
D. Podawanie do pokoju
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?

A. Metoda rosyjska
B. Metoda angielska
C. Metoda niemiecka
D. Metoda francuska
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który akcesorium bielizny stołowej zabezpiecza powierzchnie stołów przed zarysowaniami, wyrównuje nierówności w ich połączeniach oraz tłumi dźwięki związane z zastawą?

A. Napperon
B. Obrus
C. Molton
D. Laufer
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej znajduje się w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i po wcześniej ustalonej cenie?

A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Bufetu śniadaniowego
D. Table d’hóte
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na stół do śniadania kontynentalnego, dla każdego z gości, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, co należy jeszcze przygotować?

A. kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę
B. nóż do zakąsek, widelec do zakąsek
C. menaż, filiżankę oraz łyżeczkę
D. nóż do zakąsek, filiżankę z podstawką oraz łyżeczkę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?

A. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
B. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
C. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
D. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które obejmują nie tylko noclegi i wyżywienie, ale również usługi SPA, co powinien zaproponować hotel?

A. łaźnię parową
B. jazdę konno
C. grę w bilard
D. zajęcia fitness
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?

A. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
B. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
C. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
D. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?

A. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
B. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
C. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
D. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa