Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Jogurty, sery
B. Ryby, krewetki
C. Pieczywo, ciasta
D. Owoce, warzywa
HGT.03 Pytanie 2
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:
A. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
B. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
C. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
D. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
HGT.03 Pytanie 3
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obowiązki pełni supervisor housekeeping?
A. zarządzanie magazynem bielizny zarówno brudnej, jak i czystej
B. kolaboracja z działem kadr przy rekrutacji pracowników
C. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
D. nadzorowanie działań zespołu służby pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?
A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C
B. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C
C. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C
D. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty powinny być składowane w magazynie dla towarów suchych?
A. Napoje i konfitury.
B. Cukier i kawę
C. Kiełbasy i tłuszcze.
D. Owoce i warzywa.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto jest odpowiedzialny, gdy w magazynie brak bielizny pościelowej?
A. Pokojowa lotna
B. Kierownik recepcji
C. Inspektor pięter
D. Magazynier bielizny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto w hotelu zajmuje się zarządzaniem magazynem bielizny zarówno czystej, jak i brudnej?
A. Pracownik pralni
B. Kierownik pięter
C. Magazynier bielizny
D. Inspektor pięter
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z zamieszczonych wózków hotelowych stosowany jest do jednoczesnego przewożenia czystej i brudnej bielizny?

A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?
A. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
B. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
C. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
D. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto jest odpowiedzialny za zidentyfikowanie braku ręczników kąpielowych w magazynie?
A. Kierownik recepcji
B. Inspektor pięter
C. Magazynier bielizny
D. Pokojowa lotna
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile wody należy dodać, aby przygotować roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeśli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 1,01
B. 0,51
C. 2,01
D. 4,01
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty, ze względu na mikrobiologiczne bezpieczeństwo, powinny być oddzielnie przechowywane?
A. Ryż i mąka
B. Mięso i wędliny
C. Słodycze i pieczywo
D. Owoce i warzywa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?
A. 1 tydzień
B. 5 dni
C. 12 godzin
D. 2 dni
HGT.03 Pytanie 14
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba z działu gastronomii, która przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania potraw, powinna szczególnie zwracać uwagę na wyznaczone przez firmę kluczowe punkty kontroli, które są istotne przy wdrożeniu systemu
A. GHP
B. ISO 9001
C. HACCP
D. GMP
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych produktów powinien być przechowywany w chłodniach?
A. Mleko sterylizowane
B. Konserwa mięsna
C. Ser twarogowy
D. Czerwone wino
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych osób nie jest zatrudniona w dziale obsługi pięter w hotelu?
A. Magazynier bielizny
B. Goniec hotelowy
C. Korytarzowa
D. Pokojowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Pracownik sektora gastronomicznego, który przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania dań, powinien zwrócić szczególną uwagę na kluczowe punkty kontroli, które są istotne w kontekście wykorzystania systemu
A. HACCP
B. GHP
C. ISO 9001
D. GMP
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie podanej instrukcji określ ilość proszku do prania 30 kg obrusów.
Do prania obrusów użyj: 20 dag proszku na 1 kg prania
A. 6,0 kg
B. 2,0 kg
C. 1,5 kg
D. 3,5 kg
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z poniższych zadań wchodzi w zakres obowiązków pokojowej?
A. Przygotowanie miesięcznych planów pracy
B. Codzienna kontrola porządku w pokojach
C. Zarządzanie magazynem środków czystości
D. Zbieranie brudnej bielizny pościelowej do prania
Obsługa gości w obiekcie świa…
Określ właściwe warunki, jakie powinny panować w pomieszczeniach magazynowych przeznaczonych do przechowywania suchych artykułów zbożowych?
A. Wilgotność względna 95%, dobra wentylacja, temperatura od 0 °C do 5 °C
B. Wilgotność względna 60%, dobra wentylacja, temperatura od 8 °C do 10 °C
C. Wilgotność względna 90%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 18 °C do 26 °C
D. Wilgotność względna 60%, brak cyrkulacji powietrza, temperatura od 0 °C do 4 °C
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
A. Od +7°C do +15°C
B. Od -5°C do -1°C
C. Od -10°C do -6°C
D. Od 0°C do +6°C
HGT.03 Pytanie 22
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obowiązki wykonuje housekeeper supervisor?
A. nadzór nad pracą służby pięter oraz kontrolę pokoi przygotowanych dla gości
B. zarządzanie magazynem bielizny brudnej i czystej
C. współpracę z działem HR przy rekrutacji pracowników
D. realizowanie zadań i czynności zleconych przez inspektora pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy pościeli oraz bielizny pościelowej są konieczne do standardowego zaścielenia łóżka małżeńskiego?
A. Ochraniacz na łóżko, jedno prześcieradło, dwie poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
B. Ochraniacz na łóżko, cztery prześcieradła, cztery poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
C. Ochraniacz na łóżko, trzy prześcieradła, sześć poszewek na poduszki, poszwa na kołdrę
D. Ochraniacz na łóżko, dwa prześcieradła, trzy poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
A. Od 0 °C do +6 °C
B. Od -10 °C do -6 °C
C. Od -5 °C do -1 °C
D. Od +10 °C do +15 °C
HGT.03 Pytanie 25
Obsługa gości w obiekcie świa…
Z gościa odbiera wypełniony formularz zamówienia na usługę prania razem z brudnymi ubraniami
A. inspektorka pięter
B. magazynier bielizny
C. pokojowa
D. recepcjonista
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania należy podjąć, gdy w magazynie z pościelą zauważono gryzonie?
A. Sanityzacja
B. Deratyzacja
C. Dezynsekcja
D. Dezynfekcja
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?
A. Od 0ºC do 4ºC
B. Od 5ºC do 8ºC
C. Od -4ºC do 0ºC
D. Od -18ºC do -5ºC
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do prania obrusów użyj: 15 dag proszku na 1 kg prania. Na podstawie podanej instrukcji oblicz, ile proszku potrzebujesz do wyprania 20 kg obrusów?
A. 2,0 kg
B. 1,5 kg
C. 2,5 kg
D. 3,0 kg
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?
A. Od 0°C do 4°C
B. Od -4°C do 0°C
C. Od 5°C do 8°C
D. Od -18°C do -5°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?
A. W zakresie od +30 °C do +40 °C
B. W zakresie od +15 °C do +20 °C
C. W przedziale od +5 °C do +10 °C
D. W granicach od 0 °C do +4 °C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
A. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
B. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
C. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?
A. Od - 5°C do - 2°C
B. Od +6°C do +10°C
C. Od 0°C do +5°C
D. Od - 2°C do 0°C
- ‹
- 1
- ›