Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?

A. Torba na bieliznę gościa przeznaczoną do prania
B. Zestaw do pielęgnacji obuwia
C. Naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie gości w pokoju
D. Artykuły piśmiennicze
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także

A. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
B. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
C. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
D. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Informacja o potencjalnych zagrożeniach oraz zasadach wezwania pomocy przekazywana turystom zatrzymującym się w schronisku jest usługą

A. obowiązkową, komplementarną
B. nieobowiązkową, towarzyszącą
C. obowiązkową, towarzyszącą
D. nieobowiązkową, komplementarną
HGT.03 Pytanie 8
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kategorię usług hotelowych reprezentują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?

A. Podstawowych
B. Uzupełniających
C. Towarzyszących
D. Fakultatywnych
HGT.03 Pytanie 10
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?

A. Przechowalnia
B. Basen
C. Sklep z kwiatami
D. Obudzenie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego kwitu, oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.

Kwit parkingowy
Nr kwitu: 26/03Nr rejestracyjny auta: DKL 9809W
Imię i nazwisko gościa: Zuzanna Kowalska
Data wjazdu: 26.03.Data wyjazdu: 29.03.
Cena za dobę: 15 złDo zapłaty:
Podpis dysponenta:
Antoni Kos
Podpis Gościa:
Zuzanna Kowalska

A. 75,00 zł
B. 45,00 zł
C. 90,00 zł
D. 60,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?

A. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
D. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. umowę na przeprowadzenie imprezy
B. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
C. ofertę na zorganizowanie usługi
D. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?

A. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
B. Całodobowa usługa bagażowa
C. Całodobowe przechowywanie bagażu
D. Serwowanie posiłków do pokoi
HGT.03 Pytanie 23
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą usługę o charakterze rozrywkowym z zamieszczonej oferty może zaproponować hotel zorganizowanej grupie gości biznesowych?

Oferta usług hotelu
Depozytbezpłatnie dla gości hotelowych
Saunabezpłatnie dla gości hotelowych
Kąpiel błotna ciała125 zł/os.
Masaż twarzy40 zł/os.
Pokaz mima450 zł za występ
Aromatoterapia200 zł/os.
Wynajem sali konferencyjnej40 zł/godz.

A. Wynajem sali konferencyjnej.
B. Pokaz mima.
C. Kąpiel błotną ciała.
D. Depozyt.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:

A. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
B. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
C. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
D. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba pracująca w hotelu, przyjmując zamówienie na dodatkowe usługi dla zorganizowanej grupy, powinna uzyskać od zlecającego

A. informację o rodzaju zamawianych usług ze wskazaniem ich wykonawców
B. informację o rodzaju usług z uwzględnieniem liczby, terminu oraz formy płatności
C. wstępny kosztorys zamawianych usług
D. informację o rodzaju świadczonych usług podstawowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. wiedeńskie
B. amerykańskie
C. francuskie
D. angielskie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się

A. bankietowy
B. a' la carte
C. table d’hôte
D. bufetowy
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?

A. Tylko w hotelach 5*
B. W hotelach i motelach 4*
C. W hotelach i motelach 5*
D. Wyłącznie w motelach 4*
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?

A. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
B. Biała kawa lub herbata, bułki pełnoziarniste, masło, jajka na twardo
C. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
D. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
HGT.03 Pytanie 35
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
B. zabiegi zdrowotne
C. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
D. usługi rozrywkowe
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?

A. Na dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
C. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
D. W dniu wyjazdu gościa
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?

A. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
B. Kawa/sok, bagietka, wędliny
C. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
D. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?

A. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
B. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
C. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
D. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru