Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. komplementarna, bezpłatna
B. towarzysząca, płatna
C. uzupełniająca, płatna
D. fakultatywna, bezpłatna
Obsługa gości w obiekcie świa…
Której z wymienionych potraw nie da się przygotować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?
A. Płatków z owocami
B. Kuskusa z warzywami
C. Brokułów na parze
D. Jajek w koszulkach
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego składnika używa się jako dodatku do kawy po wiedeńsku?
A. Bitą śmietankę
B. Konfiturę z wiśni
C. Nieco koniaku
D. Skórkę pomarańczową
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki element wyposażenia dodatkowego w jednostkach mieszkalnych jest wymagany w hotelach wszystkich klas?
A. Torba na bieliznę gościa przeznaczoną do prania
B. Zestaw do pielęgnacji obuwia
C. Naczynia do picia w liczbie odpowiadającej liczbie gości w pokoju
D. Artykuły piśmiennicze
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podstawowe nakrycie do śniadania kontynentalnego w wersji rozszerzonej obejmuje serwetkę, talerzyk deserowy, nóż zakąskowy, filiżankę ze spodkiem oraz łyżeczkę do kawy, a także
A. widelec zakąskowy, talerzyk na pieczywo, nóż do masła
B. łyżkę oraz średni widelec stołowy, goblet
C. widelec zakąskowy, kieliszek na podstawce, goblet
D. średni widelec stołowy, szklankę do napoju zimnego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co można powiedzieć o depozycie hotelowym jako usłudze?
A. uzupełniająca, dodatkowo płatna
B. towarzysząca, wliczona w koszt noclegu
C. fakultatywna, dodatkowo płatna
D. komplementarna, wliczona w koszt noclegu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Informacja o potencjalnych zagrożeniach oraz zasadach wezwania pomocy przekazywana turystom zatrzymującym się w schronisku jest usługą
A. obowiązkową, komplementarną
B. nieobowiązkową, towarzyszącą
C. obowiązkową, towarzyszącą
D. nieobowiązkową, komplementarną
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką kategorię usług hotelowych reprezentują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?
A. Podstawowych
B. Uzupełniających
C. Towarzyszących
D. Fakultatywnych
HGT.03 Pytanie 9
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie przygotowań do organizacji przyjęcia okolicznościowego w hotelu, ważne jest, aby ustalić z klientem
A. koszt przypadający na jednego gościa.
B. typ dekoracji.
C. wynagrodzenie pracowników obsługi.
D. szczegółowy plan obsługi.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych usług dostępnych w hotelu 4* jest uznawana za opcjonalną usługę dodatkową?
A. Przechowalnia
B. Basen
C. Sklep z kwiatami
D. Obudzenie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki z grilla oraz pomidory to między innymi elementy śniadania
A. francuskiego
B. wiedeńskiego
C. angielskiego
D. polskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą
A. bezpłatną, towarzyszącą
B. płatną, dodatkową
C. płatną, opcjonalną
D. bezpłatną, dodatkową
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w sali konferencyjnej hotelu?
A. Flipchart
B. Hoker
C. Wizualizer
D. Projektor
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie zamieszczonego kwitu, oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.
| Kwit parkingowy | |
|---|---|
| Nr kwitu: 26/03 | Nr rejestracyjny auta: DKL 9809W |
| Imię i nazwisko gościa: Zuzanna Kowalska | |
| Data wjazdu: 26.03. | Data wyjazdu: 29.03. |
| Cena za dobę: 15 zł | Do zapłaty: |
| Podpis dysponenta: Antoni Kos | Podpis Gościa: Zuzanna Kowalska |
A. 75,00 zł
B. 45,00 zł
C. 90,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.03 Pytanie 15
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kto przejmuje z pokoju gościa formularz zamówienia usługi pralni wraz z zabrudzoną odzieżą?
A. Recepcjonista
B. Magazynier bielizny
C. Pokojowa
D. Inspektorka pięter
Obsługa gości w obiekcie świa…
Właściciel hotelu o standardzie 3* dąży do podwyższenia klasy swojego obiektu na 4*. Jaką kategorię usług hotel powinien rozszerzyć w porównaniu do dotychczasowego zakresu?
A. Sprzedaż kosmetyków oraz artykułów do higieny osobistej
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej
C. Usługi prania, prasowania i czyszczenia bielizny oraz odzieży gości
D. Codzienne sprzątanie pokoi lub na życzenie gości
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż, co według regulacji można zaliczyć do rzeczy wniesionych przez gościa hotelowego.
A. Walizka schowana w samochodzie
B. Auto zaparkowane na terenie hotelu
C. Pies zostawiony w pokoju
D. Kamera oddana w depozyt
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności
A. umowę na przeprowadzenie imprezy
B. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
C. ofertę na zorganizowanie usługi
D. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową należy zapewnić gościom w każdym hotelu, niezależnie od jego klasyfikacji?
A. Sprzedaż lub dostęp do prasy codziennej
B. Całodobowa usługa bagażowa
C. Całodobowe przechowywanie bagażu
D. Serwowanie posiłków do pokoi
Obsługa gości w obiekcie świa…
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
A. sery dojrzewające
B. napoje owocowe
C. zimne przekąski
D. wypieki
Obsługa gości w obiekcie świa…
Które produkty powinny być jako pierwsze umieszczone w bufecie na śniadanie?
A. Chleb i inne pieczywo
B. Wędliny oraz pasztety
C. Mleko i wyroby mleczne
D. Dżemy, powidła i konfitury
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który typ apartamentu hotelowego znajduje się na dwóch poziomach?
A. Penthouse
B. Suitę
C. Studio
D. Duplex
Obsługa gości w obiekcie świa…
Którą usługę o charakterze rozrywkowym z zamieszczonej oferty może zaproponować hotel zorganizowanej grupie gości biznesowych?
| Oferta usług hotelu | |
|---|---|
| Depozyt | bezpłatnie dla gości hotelowych |
| Sauna | bezpłatnie dla gości hotelowych |
| Kąpiel błotna ciała | 125 zł/os. |
| Masaż twarzy | 40 zł/os. |
| Pokaz mima | 450 zł za występ |
| Aromatoterapia | 200 zł/os. |
| Wynajem sali konferencyjnej | 40 zł/godz. |
A. Wynajem sali konferencyjnej.
B. Pokaz mima.
C. Kąpiel błotną ciała.
D. Depozyt.
HGT.03 Pytanie 24
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:
A. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
B. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
C. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
D. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba pracująca w hotelu, przyjmując zamówienie na dodatkowe usługi dla zorganizowanej grupy, powinna uzyskać od zlecającego
A. informację o rodzaju zamawianych usług ze wskazaniem ich wykonawców
B. informację o rodzaju usług z uwzględnieniem liczby, terminu oraz formy płatności
C. wstępny kosztorys zamawianych usług
D. informację o rodzaju świadczonych usług podstawowych
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
A. polskiego
B. czeskiego
C. amerykańskiego
D. szwedzkiego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych usług hotelowych nie stanowi usługi dodatkowej?
A. Zajęcia fitness
B. Przechowalnia
C. Użycie apteczki
D. Dostarczanie korespondencji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, gdy dysponuje małą liczbą pracowników, a ma wielu gości?
A. Room service
B. Bufet śniadaniowy
C. Serwis a la carte
D. Serwis talerzowy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie
A. wiedeńskie
B. amerykańskie
C. francuskie
D. angielskie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się
A. bankietowy
B. a' la carte
C. table d’hôte
D. bufetowy
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?
A. Tylko w hotelach 5*
B. W hotelach i motelach 4*
C. W hotelach i motelach 5*
D. Wyłącznie w motelach 4*
HGT.03 Pytanie 32
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. kierownika służby pięter
B. menedżera hotelu
C. pokojowej
D. szefa recepcji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?
A. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
B. Biała kawa lub herbata, bułki pełnoziarniste, masło, jajka na twardo
C. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
D. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiej czynności nie wykonuje usługa serwisu wieczornego w hotelach luksusowych w pokojach gościnnych?
A. Przygotowania przy łóżku kapci.
B. Zabrania narzuty z łóżka.
C. Włączenia lampki nocnej.
D. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to
A. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
B. zabiegi zdrowotne
C. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
D. usługi rozrywkowe
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?
A. Na dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
C. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
D. W dniu wyjazdu gościa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient złożył zamówienie na śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje to zamówienie za pomocą formy
A. bufetu śniadaniowego
B. serwisu a’la carte
C. serwisu talerzowego
D. room service’u
Obsługa gości w obiekcie świa…
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?
A. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
B. Kawa/sok, bagietka, wędliny
C. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
D. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dla kogo przeznaczony jest druk minibaru?
A. dla recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w hotelowym barze
B. dla barmana, który sprzedaje wybrane produkty
C. dla gościa, który korzysta z minibaru w lokalu mieszkalnym
D. dla pokojowej, która uzupełnia zawartość minibaru
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel o wysokim standardzie, gdy gości jest niewielu?
A. Śniadania a la carte
B. Zestawy śniadaniowe
C. Paczki śniadaniowe
D. Bufet śniadaniowy