Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. towarzysząca
B. fakultatywna
C. uzupełniająca
D. podstawowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Hotel o trzech gwiazdkach musi mieć w swojej ofercie
A. kwiaciarnie lub opcję dostawy kwiatów.
B. centrum wellness.
C. dystrybucję lub udostępnianie gazet codziennych.
D. pranie, prasowanie i czyszczenie odzieży gości.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Śniadanie à la carte
B. Paczki śniadaniowe
C. Bufet śniadaniowy
D. Podawanie do pokoju
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wieczorna obsługa lokalu mieszkalnego, polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w hotelach o standardzie 5*, to
A. all inclusive
B. room service
C. turndown service
D. executive lounge
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rodzina składająca się z pięciu osób zarezerwowała dwa pokoje w hotelu: jeden dwuosobowy z małżeńskim łożem oraz jeden trzyosobowy. Wskaż, jakie pokoje powinny być przygotowane na przybycie gości?
A. TPL, SGL
B. APT, TPL
C. DBL, APT
D. TPL, DBL
HGT.03 Pytanie 86
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
| Fragment 1. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny. |
| Fragment 2. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia. |
| Fragment 3. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy. |
| Fragment 4. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana. |
A. Fragment 4.
B. Fragment 3.
C. Fragment 2.
D. Fragment 1.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
A. 60,00 zł
B. 50,00 zł
C. 100,00 zł
D. 120,00 zł
HGT.03 Pytanie 88
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?
A. Hotele l*-3*
B. Hotele 3*-5*
C. Pensjonaty 1*-3*
D. Pensjonaty 3*-5*
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
B. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
C. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
D. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
HGT.03 Pytanie 90
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinien postąpić pracownik obsługi pięter, gdy po wykonaniu usługi pralniczej przyniósł odzież do pokoju gościa, a na drzwiach widniała wywieszka "Nie przeszkadzać"?
A. Poczekać, aż gość skontaktuje się z recepcją
B. Mimo wszystko zapukać i oddać odzież gościowi
C. Poczekać, aż gość zdejmie wywieszkę
D. Zostawić w drzwiach informację o wykonanej usłudze
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z poniższych sprzętów nie znajduje się w hotelowej sali konferencyjnej?
A. Wizualizer
B. Hoker
C. Projektor
D. Flipchart
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe.
| Cennik usług: | |
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 30 osób: 400 zł do 5 godzin |
| - | wynajęcie sali konferencyjnej do 60 osób: 600 zł do 5 godzin |
| - | każda dodatkowa godzina: 50 zł |
| - | 1 przerwa kawowa: 10 zł/os. |
| - | uroczysty obiad: 55 zł/os. |
| - | uroczysta kolacja: 35 zł/os. |
| Wszystkie ceny zawierają podatek VAT | |
A. 1 140 złotych.
B. 840 złotych.
C. 1 040 złotych.
D. 940 złotych.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Sałatkę owocową powinno się serwować
A. w kompotierce
B. w kokilku
C. na gerydonie
D. na paterze
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.
| Oferta hotelu |
|---|
| W trakcie pobytu uzupełnionego dedykowanymi zabiegami, zapewniamy opiekę pielęgniarską oraz szeroki zakres usług medycznych. Uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego możliwe jest dzięki wstępnym badaniom przeprowadzanym przez lekarzy specjalistów na początku każdego z pobytu. |
A. Medyczne.
B. Wypoczynkowe.
C. Turystyczne.
D. Kosmetyczne.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej znajduje się w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i po wcześniej ustalonej cenie?
A. A la carte
B. Table d’hóte
C. Bufetu śniadaniowego
D. Wstawki śniadaniowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?
A. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
B. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
C. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
D. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody powinna dodać osoba w pokoju, przygotowując roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 4,0 l
B. 1,0 l
C. 0,5 l
D. 2,0 l
HGT.03 Pytanie 98
Obsługa gości w obiekcie świa…
Rzeczy wartościowe odnalezione przez pracownika obsługi pięter są przechowywane
A. w sejfie w gabinecie dyrektora hotelu
B. w magazynie rzeczy znalezionych
C. w skrytce depozytowej w banku
D. w specjalnej kasetce w recepcji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?
A. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
B. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
C. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
D. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z poniższych usług hotelowych nie należy do usług dodatkowych?
A. Przechowanie bagażu
B. Zajęcia na kręgielni
C. Dostarczanie korespondencji
D. Użycie apteczki
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki typ aranżacji krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
A. Teatralne
B. Podkowę
C. Klasowe
D. Bankietowe
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
A. Table d`hôte
B. A la carte
C. Bufetu śniadaniowego
D. Wstawki śniadaniowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podejmując zlecenie na budzenie, powinno się ustalić z klientem hotelowym
A. metodę płatności za usługę
B. koszt usługi
C. przyczynę wykonania usługi
D. czas realizacji usługi
HGT.03 Pytanie 105
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
A. Czyszczenie stolików.
B. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
C. Otwieranie okien.
D. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak nazywa się typ lokalu mieszkalnego o podwyższonym standardzie, usytuowanego na najwyższym piętrze budynku hotelowego?
A. Junior suite
B. Executive
C. Duplex
D. Penthouse
HGT.03 Pytanie 107
Obsługa gości w obiekcie świa…
Osoba zajmująca się obsługą pięter powinna regularnie uzupełniać zapasy minibaru w pokoju hotelowym?
A. co drugi dzień
B. tylko po wyjeździe gościa
C. tylko na prośbę gościa
D. codziennie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
A. À la carte, room service, obsługa bufetowa
B. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
C. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
D. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
B. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
C. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
D. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie
A. wiedeńskie
B. kontynentalne
C. angielskie
D. amerykańskie
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowym pokoju pana Nowaka zniknęła cyfrowa kamera o wartości 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania otrzyma gość w tej sytuacji?
A. 7000 zł
B. 2000 zł
C. 14000 zł
D. 4000 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, który ma wielu gości, a niewielu pracowników?
A. Room serwis
B. Serwis talerzowy
C. Bufet śniadaniowy
D. Serwis a'la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wymień usługi wchodzące w skład pakietu SPA.
A. Kort tenisowy, wodny aerobik
B. Bowling, wodny futbol
C. Basen, sauna, jacuzzi
D. Sauna fińska, masaż, peeling
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jednostki mieszkalne składające się z wielu pomieszczeń, zaprojektowane głównie do obsługi rodzinnego ruchu, to jednostki typu
A. specjalnego
B. rezydencyjnego
C. apartamentowego
D. standardowego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu usługą hotelową jest udostępnianie samochodu dla gości?
A. Usługą uzupełniającą
B. Usługą komplementarną
C. Usługą podstawową
D. Usługą fakultatywną
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie ustawienie krzeseł w sali konferencyjnej hotelu powinno być rekomendowane organizatorom kongresu dla 400 uczestników?
A. Klasowy
B. Owalny
C. Bankietowy
D. Teatralny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?
A. Umowę wstępną na realizację imprezy
B. Propozycję sal bankietowych oraz konferencyjnych
C. Wstępną wycenę przyjęcia
D. Propozycję menu bankietowego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który decyduje się na dania z menu?
A. Bufetową
B. A part
C. A’ la carte
D. Bankietową
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?
A. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
B. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
C. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem
D. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakim naczyniu powinno się serwować mleko do kawy?
A. W dzbanuszku
B. W nelsonce
C. W kokilce
D. W filiżance