Filtrowanie pytań
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
A. Room service
B. Serwis talerzowy
C. Bufet śniadaniowy
D. Serwis a la carte
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką kwotę powinno się umieścić na fakturze w polu wartość netto, jeśli cena brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?
A. 201,79 zł
B. 138,21 zł
C. 130,90 zł
D. 157,41 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zarządzanie aktualnym harmonogramem wynajmu sal przez dział obsługi konferencji przede wszystkim umożliwia
A. wyeliminowanie przypadków podwójnych rezerwacji
B. organizację wyposażenia sali
C. pokazanie saly klientowi
D. wprowadzenie różnych układów stołów
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaki typ aranżacji krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
A. Podkowę
B. Bankietowe
C. Klasowe
D. Teatralne
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?
A. Basen, saunę, jacuzzi
B. Saunę fińską, masaż, peelingi
C. Kręgle, piłkę wodną
D. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?
A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Table d`hóte
D. Bufetu śniadaniowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?
A. W formie śniadaniowego zestawu
B. Przekazywane do pokoju hotelowego
C. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
D. W postaci bufetu śniadaniowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?
A. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
B. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
C. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
D. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności
A. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
B. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
C. ofertę na zorganizowanie usługi
D. umowę na przeprowadzenie imprezy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaki napój powinien być zaproponowany gościowi podczas śniadania wiedeńskiego?
A. Herbatę z cytryną lub imbirem
B. Kawę z mlekiem lub śmietanką
C. Kawę z bitą śmietaną
D. Herbatę z sokiem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
D. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie przytoczonego art.846 Kodeksu cywilnego wskaż, na jakiej podstawie hotel ponosi odpowiedzialność za samochód gościa pozostawiony na hotelowym parkingu?
A. Regulaminu hotelowego
B. Umowy o świadczenie usług hotelarskich
C. Warunków korzystania z depozytu
D. Umowy przechowania
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?
A. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
B. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
C. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
D. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym. 
 
| Wymagania dla kategorii | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | ***** | **** | *** | ** | * | 
| pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | 
| pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | 
| pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 | 
| pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 | 
| pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 | |||
A. 22,5 m2
B. 18,5 m2
C. 24,0 m2
D. 16,0 m2
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
A. łaźnię suchą
B. jazdę konno
C. grę w bilard
D. zajęcia fitness
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
B. Wręczyć gościowi menu room-service
C. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego
A. ustnego potwierdzenia wykonania usług
B. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
D. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?
A. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
B. talerz głęboki, widelec i łyżkę
C. talerz zakąskowy, widelec i nóż
D. talerz głęboki, widelec i nóż
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?
A. Zamówienie taksówki.
B. Przechowywanie bagażu.
C. Udzielanie wskazówek.
D. Prasowanie odzieży.
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
A. Śmietanę i arak
B. Cukier i cytrynę
C. Cukier i mleko
D. Rum oraz dżem
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie są wydatki na usługi dodatkowe dla rodziny liczącej 6 osób, jeśli cena pakietu usług wynosi 150 zł za osobę, a każda osoba powyżej 3. otrzymuje zniżkę w wysokości 10%?
A. 962 zł
B. 634 zł
C. 748 zł
D. 855 zł
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
A. 50,00 zł
B. 120,00 zł
C. 100,00 zł
D. 60,00 zł
 HGT.03  Pytanie 23 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Zarządzanie oraz kontrolowanie wszystkich działań związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to obowiązek
A. menedżera hotelu
B. szefa recepcji
C. kierownika służby pięter
D. pokojowej
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podejmując zlecenie na budzenie, powinno się ustalić z klientem hotelowym
A. koszt usługi
B. przyczynę wykonania usługi
C. metodę płatności za usługę
D. czas realizacji usługi
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Usługa przechowywania bagażu w hotelu jest
A. komplementarna, bezpłatna
B. towarzysząca, płatna
C. uzupełniająca, płatna
D. fakultatywna, bezpłatna
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
W trakcie przygotowywania bufetu na śniadanie, co powinno znajdować się w witrynach chłodniczych?
A. sery dojrzewające
B. napoje owocowe
C. zimne przekąski
D. wypieki
 HGT.03  Pytanie 27 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do
A. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
C. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:
A. mleko, śmietankę, cukier
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie śniadanie powinno być zaserwowane grupie turystycznej, jeżeli na voucherze wskazana jest opcja wyżywienia Bermuda Plan (BP)?
A. Amerykańskie
B. Angielskie
C. Greckie
D. Rosyjskie
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?
A. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
B. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
C. Rogaliki, konfitury, kawa
D. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
 HGT.03  Pytanie 31 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Pokojowa jest zobowiązana do zapewnienia wody butelkowanej w ilości adekwatnej do liczby gości w pokoju w hotelu kategorii
A. tylko 5*
B. wyłącznie 4* i 5*
C. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*
D. 3*, 4* i 5*
 HGT.03  Pytanie 32 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Z gościa odbiera wypełniony formularz zamówienia na usługę prania razem z brudnymi ubraniami
A. pokojowa
B. magazynier bielizny
C. inspektorka pięter
D. recepcjonista
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na
A. dodaniu łóżeczka dla dziecka
B. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
C. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
D. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Przetransportowanie pojazdu gościa na strzeżony parking w hotelu pięciogwiazdkowym jest usługą
A. bezpłatną, dodatkową
B. płatną, opcjonalną
C. płatną, dodatkową
D. bezpłatną, towarzyszącą
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego? 
 
  | 
  | 
| Zestaw 1. | Zestaw 2. | 
  | 
  | 
| Zestaw 3. | Zestaw 4. | 
A. Zestaw 3.
B. Zestaw 4.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 2.
 HGT.03  Pytanie 36 
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie
A. tacy
B. półmiska
C. gerydonu
D. talerza
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?
A. Brunch
B. Aperitif
C. Lampka wina
D. Przyjęcie bufetowe
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania cappuccino?
A. Espresso, czekoladę i śmietankę
B. Espresso i mleko
C. Espresso, mleko i whisky
D. Espresso i wodę
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Paczki śniadaniowe
B. Śniadanie à la carte
C. Bufet śniadaniowy
D. Podawanie do pokoju
 Obsługa gości w obiekcie świa… 
Podejmując zlecenie na przygotowanie wstawki powitalnej dla gościa VIP, pokojowa powinna w przygotowanej przestrzeni noclegowej umieścić
A. dodatkowe łóżko
B. drugą poduszkę
C. bukiet kwiatów
D. poranną gazetę