Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Zarządzanie aktualnym harmonogramem wynajmu sal przez dział obsługi konferencji przede wszystkim umożliwia

A. wyeliminowanie przypadków podwójnych rezerwacji
B. organizację wyposażenia sali
C. pokazanie saly klientowi
D. wprowadzenie różnych układów stołów
HGT.03 Pytanie 5
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wymień usługi, które są zawarte w pakiecie typu SPA?

A. Basen, saunę, jacuzzi
B. Saunę fińską, masaż, peelingi
C. Kręgle, piłkę wodną
D. Kort tenisowy, aerobik w wodzie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę przyjmuje posiłek składający się z kilku dań, często oferowany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i za wcześniej ustaloną cenę?

A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Table d`hóte
D. Bufetu śniadaniowego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie działania podejmie hotel w dniu poprzedzającym konferencję zamówioną przez firmę zewnętrzną, która obejmuje obsługę techniczną?

A. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów
B. Umieści tablice informacyjne, które będą wskazywać drogę do sali konferencyjnej
C. Przygotuje mini bufet z napojami i przekąskami
D. Zrealizuje rejestrację uczestników oraz powita gości
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności

A. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
B. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
C. ofertę na zorganizowanie usługi
D. umowę na przeprowadzenie imprezy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
B. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
C. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
D. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przytoczonego art.846 Kodeksu cywilnego wskaż, na jakiej podstawie hotel ponosi odpowiedzialność za samochód gościa pozostawiony na hotelowym parkingu?

A. Regulaminu hotelowego
B. Umowy o świadczenie usług hotelarskich
C. Warunków korzystania z depozytu
D. Umowy przechowania
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką odpowiedzialność ponosi hotel za przedmioty wniesione przez gościa?

A. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza obszarem hotelowym
B. torbę podróżną, zostawioną na parkingu hotelu
C. walizkę, powierzoną pracownikowi hotelowemu
D. neseser, umieszczony w samochodzie gościa hotelowego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.

Wymagania dla kategorii
Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.):***************
pokój 1-osobowy14121098
pokój 2-osobowy1816141210
pokój 3-osobowy--161514
pokój 4-osobowy---1816
pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę4,54,0

A. 22,5 m2
B. 18,5 m2
C. 24,0 m2
D. 16,0 m2
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić

A. łaźnię suchą
B. jazdę konno
C. grę w bilard
D. zajęcia fitness
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Zrobić porządek z ułożeniem potraw na stoliku
B. Wręczyć gościowi menu room-service
C. Określić miejsce, w którym zostanie podane śniadanie
D. Zasugerować gościowi nalanie kawy
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pisemne zlecenie otrzymane od kontrahenta dotyczące wykonania usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesowego

A. ustnego potwierdzenia wykonania usług
B. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
C. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta
D. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?

A. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
B. talerz głęboki, widelec i łyżkę
C. talerz zakąskowy, widelec i nóż
D. talerz głęboki, widelec i nóż
HGT.03 Pytanie 19
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych dostępnych w hotelu niesie ze sobą opłatę?

A. Zamówienie taksówki.
B. Przechowywanie bagażu.
C. Udzielanie wskazówek.
D. Prasowanie odzieży.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?

A. 50,00 zł
B. 120,00 zł
C. 100,00 zł
D. 60,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument dotyczący minibaru jest skierowany do

A. osoby sprzątającej, aby mogła uzupełnić asortyment minibaru po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. osoby sprzątającej, która po dostrzeżeniu braków w minibarze przekazuje kwit do recepcji w celu obciążenia konta gościa
C. gościa, który korzysta z minibaru w swoim lokalu mieszkalnym
D. gościa, który zamawia napój alkoholowy w gastronomii hotelowej do swojego pokoju
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:

A. mleko, śmietankę, cukier
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
D. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?

A. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
B. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
C. Rogaliki, konfitury, kawa
D. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, oferowana w ekskluzywnych hotelach, polega na

A. dodaniu łóżeczka dla dziecka
B. uzupełnieniu pokoju o dodatkową poduszkę
C. przygotowaniu pokoju do nocnego wypoczynku
D. przewietrzeniu wnętrza i ustawieniu klimatyzacji
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

  • kawa, herbata, kakao
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy
  • pieczywo jasne pszenne
  • masło, dżem, miód
  • jajka po wiedeńsku
Zestaw 1.Zestaw 2.
  • kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe
  • tosty, grzanki
  • masło, dżem, miód
  • musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane
  • omlety, jajka sadzone
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • świeże owoce cytrusowe
  • kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • płatki kukurydziane, musli
  • płatki jęczmienne
  • omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon
  • naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego
  • świeże owoce cytrusowe
  • suszone owoce
Zestaw 3.Zestaw 4.

A. Zestaw 3.
B. Zestaw 4.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 2.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes placówki medycznej złożył prośbę do hotelu o zorganizowanie konferencji, której zakończeniem, około godziny 2000, ma być uroczyste przyjęcie w formie stoiska dla około 100 gości. Jaki typ przyjęcia powinien być zaproponowany klientowi?

A. Brunch
B. Aperitif
C. Lampka wina
D. Przyjęcie bufetowe
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?

A. Paczki śniadaniowe
B. Śniadanie à la carte
C. Bufet śniadaniowy
D. Podawanie do pokoju