Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. 140 cm x 140 cm
B. 140 cm x 180 cm
C. 200 cm x 200 cm
D. 180 cm x 200 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…
Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego?
| Propozycja menu śniadania amerykańskiego kawa, sok owocowy zupa mleczna pieczywo dżem, miód jajka smażone na boczku |
A. Ryba smażona na gorąco.
B. Pasztet z zająca.
C. Pieczarki w śmietanie.
D. Naleśniki z dodatkami.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Serwowanie gościom hotelowym podczas śniadania wielu potraw i napojów bez ograniczeń nazywa się bufetem
A. francuski
B. polski
C. czeski
D. szwedzki
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką opcję śniadania warto zaproponować nowożeńcom, którzy planują pobyt w apartamencie po zakończeniu przyjęcia weselnego?
A. Zestaw śniadaniowy
B. A'la carte
C. Room service
D. Bufet śniadaniowy
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co to jest jajko po wiedeńsku?
A. jajko ugotowane na twardo, serwowane z masłem
B. jajko w szklance, gotowane w gorącej wodzie, z dodatkiem masła
C. jajko ugotowane na miękko, podawane w kieliszku, z dodatkiem soli
D. jajko ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
HGT.03 Pytanie 46
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby dostarczyć do pokoju dla jednego gościa śniadanie kontynentalne, konieczne jest użycie
A. półmiska
B. talerza
C. tacy
D. gerydonu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 8+10 minut
B. 3 minuty
C. 6 minut
D. 4+5 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jajko po wiedeńsku to jajko
A. ugotowane na miękko, podane w kieliszku, z dodatkiem soli
B. ugotowane na twardo, serwowane z masłem
C. ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
D. w szklance, gotowane w gorącej kąpieli, z masłem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Opcja zakupu czekoladek w hotelowej cukierni, które są produkowane na terenie obiektu, jest przykładem usługi
A. fakultatywnej
B. podstawowej
C. towarzyszącej
D. uzupełniającej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy przeprowadzić, aby zdezynfekować jaja w hotelowej restauracji, gdy będą one wykorzystane w potrawach na surowo?
A. Zanurzyć w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund
B. Zanurzyć w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund
C. Umyć roztworem wodnym octu
D. Umyć dokładnie w zimnej wodzie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie należałoby wykorzystać w hotelowej restauracji do serwowania jajecznicy w wielu porcjach?
A. Podgrzewacz
B. Dekanter
C. Warnik
D. Kociołek
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź, jaka metoda obsługi rodzinnego śniadania świątecznego została użyta wobec gości, gdy kelnerzy przygotowali zastawienie przed ich przybyciem oraz umieścili na stole wszystkie dania?
A. Niemiecka
B. Angielska
C. Francuska
D. Rosyjska
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do rosyjskiej herbaty, serwuje się
A. konfitury, cukier i whisky
B. cukier, mleko i śmietankę
C. cytrynę, konfitury i rum
D. miód, sok malinowy i koniak
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient złożył zamówienie w hotelu na urządzenie imprezy z okazji podpisania umowy handlowej. Zwrócił się z prośbą o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki typ przyjęcia powinien zaproponować recepcjonista gościowi?
A. Lampkę wina
B. Coctail party
C. Przyjęcie bufetowe
D. Garden party
Obsługa gości w obiekcie świa…
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
A. łaźnię suchą
B. grę w bilard
C. zajęcia fitness
D. jazdę konno
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak powinno się przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej cechy organoleptyczne?
A. W papierowym opakowaniu laminowanym, w miejscu nasłonecznionym
B. W metalowej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym miejscu
C. W torbie papierowej, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
D. W aluminiowej puszce, w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakich grup produktów powinny unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu w swoim menu?
A. Masła, jaj
B. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych
C. Orzechów, owoców
D. Oliw, ryb
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę serwowania śniadań najlepiej wprowadzić w hotelu, gdzie każdego dnia z noclegu korzysta ponad 60 gości?
A. Bufet śniadaniowy
B. Podawanie do pokoju
C. Śniadanie à la carte
D. Paczki śniadaniowe
HGT.03 Pytanie 59
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
| Fragment 1. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny. |
| Fragment 2. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia. |
| Fragment 3. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy. |
| Fragment 4. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana. |
A. Fragment 4.
B. Fragment 1.
C. Fragment 3.
D. Fragment 2.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Oblicz całkowity koszt usługi zamówionej przez gościa, czyli dostarczenie kolacji do pokoju dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a opłata za room service wynosi 20% wartości zamówienia?
A. 60,00 zł
B. 120,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
HGT.03 Pytanie 61
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?
A. Pensjonaty 1*-3*
B. Hotele l*-3*
C. Hotele 3*-5*
D. Pensjonaty 3*-5*
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?
A. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
B. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
C. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
D. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Kawa z kremową, orzechowo-brązową pianką określaną jako crema, to
A. au lait
B. con panna
C. macchiato
D. espresso
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego rodzaju bielizna stołowa jest wykorzystywana do ozdabiania boków stołów bankietowych?
A. Moltony
B. Napperony
C. Laufry
D. Skirtingi
Obsługa gości w obiekcie świa…
Sałatkę owocową powinno się serwować
A. w kompotierce
B. na gerydonie
C. na paterze
D. w kokilku
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie analizy oferty hotelu wskaż grupę usług świadczonych przez obiekt.
| Oferta hotelu |
|---|
| W trakcie pobytu uzupełnionego dedykowanymi zabiegami, zapewniamy opiekę pielęgniarską oraz szeroki zakres usług medycznych. Uzyskanie optymalnego efektu terapeutycznego możliwe jest dzięki wstępnym badaniom przeprowadzanym przez lekarzy specjalistów na początku każdego z pobytu. |
A. Turystyczne.
B. Kosmetyczne.
C. Wypoczynkowe.
D. Medyczne.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej znajduje się w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom do stolików o ustalonych porach i po wcześniej ustalonej cenie?
A. A la carte
B. Wstawki śniadaniowej
C. Table d’hóte
D. Bufetu śniadaniowego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką ilość wody powinna dodać osoba w pokoju, przygotowując roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
A. 0,5 l
B. 2,0 l
C. 4,0 l
D. 1,0 l
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?
A. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
B. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
C. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
D. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką formę przyjmuje kilkudaniowy posiłek, który najczęściej spotykany jest w sanatoriach oraz ośrodkach wypoczynkowych, serwowany wszystkim gościom przy stolikach o ustalonych porach i za z góry określoną cenę?
A. Table d`hôte
B. A la carte
C. Wstawki śniadaniowej
D. Bufetu śniadaniowego
HGT.03 Pytanie 72
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
A. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
B. Otwieranie okien.
C. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
D. Czyszczenie stolików.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zupa mleczna, jajka smażone na boczku oraz fasolka w sosie pomidorowym są typowymi potrawami śniadaniowymi w jakiej kuchni?
A. wiedeńskiego
B. rosyjskiego
C. angielskiego
D. amerykańskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych grup przedstawia najczęściej spotykane sposoby serwowania śniadań dla gości hotelowych przyjeżdżających w celach rekreacyjnych?
A. Obsługa bufetowa, obsługa bankietowa, room service
B. Room service, à la carte, obsługa bankietowa
C. Obsługa bankietowa, obsługa bufetowa, à la carte
D. À la carte, room service, obsługa bufetowa
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?
A. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
B. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
C. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
D. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie
A. angielskie
B. kontynentalne
C. amerykańskie
D. wiedeńskie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadań powinien wybrać hotel, który ma wielu gości, a niewielu pracowników?
A. Bufet śniadaniowy
B. Room serwis
C. Serwis talerzowy
D. Serwis a'la carte
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?
A. Kasza manna, jaja, mleko
B. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
C. Bułka tarta, jaja, woda
D. Mąka pszenna, jaja, woda
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który decyduje się na dania z menu?
A. Bufetową
B. A’ la carte
C. Bankietową
D. A part
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zbiorów składa się jedynie z potraw i napojów typowych dla amerykańskiego śniadania?
A. Soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym
B. Owsianka na mleku, fasola w sosie pomidorowym
C. Kawa ze śmietanką, jajka w szklance, wędliny, sery
D. Herbata, kawa, świeże rogaliki, masło, dżem