Filtrowanie pytań
Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?
Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
Podaj metodę serwowania śniadania do pokoju dla dwóch osób.
Która kategoria gości hotelowych najlepiej skorzysta z zestawów śniadaniowych, oferowanych w przystępnej cenie?
Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?
Podaj właściwą sekwencję nakrycia stołu bielizną stołową.
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm jest potrzebnych do ułożenia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na bankiecie siedzącym?
Do rosyjskiej herbaty, serwuje się
Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?
Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?
Aby zabezpieczyć powierzchnię blatu przed zarysowaniami oraz zredukować hałas związany z odkładaniem zastawy, pod obrus należy umieścić
Jak nazywa się przedstawione na zdjęciu urządzenie stosowane w gastronomii?

Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?
Na ilustracji przedstawiono

Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?
Jakie urządzenie jest stosowane do gotowania potraw w parze?
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?
Serwis, w którym gościom przy pojedynczych stolikach podawane jest to samo menu śniadaniowe o ustalonej porze to
Jaką metodę serwowania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który decyduje się na dania z menu?
Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa. 
 
| Minibar w Hotelu | ||||
|---|---|---|---|---|
| Minibar oferuje/ Minibar offers:  | Stan/ Quantity  | Cena za sztukę/ Price  | Wykorzystana ilość/ Amount  | Suma/ Amount  | 
| 1. Pepsi | 2 | 18,00 | 1 | |
| 2. Sok 0,2 l/Juice 0,2 l | 2 | 20,00 | 2 | |
| 3. Piwo Lech 0,3l/ Beer Lech 0,3 l  | 2 | 35,00 | 0 | |
| 4. Wódka/Vodka | 1 | 80,00 | 0 | |
| 5. Whisky | 1 | 120,00 | 0 | |
| 6. Red Bull | 2 | 21,00 | 0 | |
| 7. Orzeszki/Peanuts | 2 | 17,00 | 1 | |
| 8. Baton Mars | 3 | 9,00 | 2 | |
| Razem/Total amount | ||||
Jaką metodę podawania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który zamawia dania z menu?
Jaja mollet powinny być gotowane
W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?
Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?
Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00. 
 
| Rodzaj usługi | Informacje dodatkowe | 
|---|---|
Apartament - 620 zł/dobę Śniadanie – w cenie noclegu Obiad – 70 zł/os Kolacja – 80 zł/os Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 130 zł/os Strefa Spa – w cenie noclegu Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców – 20%  | doba hotelowa trwa od 13.00 do 10.00 wydawane w godz. 7.00 – 10.00 wydawany w godz. 13.00 – 16.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 dostępna w godz. 7.00 – 21.00  | 
W trakcie przygotowań do organizacji przyjęcia okolicznościowego w hotelu, ważne jest, aby ustalić z klientem
Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż która z podanych usług jest obowiązkowa ze względu na wymagania kategoryzacyjne dla hotelu czterogwiazdkowego, natomiast dla hotelu trzygwiazdkowego jest usługą podwyższającą standard obiektu. 
 
| Oferta usług podstawowych i uzupełniających | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wymagania | Kategorie hoteli | ||||
| ***** | **** | *** | ** | * | |
| Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości – czynne całą dobę | o | o | o | o | o | 
| Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej | o | o | o | ||
| Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej | o | o | |||
| Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach – możliwość skorzystania z apteczki i przywołania pomocy medycznej, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej | o | o | o | o | o | 
| Usługi gastronomiczne: aperitif-bar lub bar kawowy  | o | o | o | o | |
| o - usługa obowiązkowa | |||||