Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 122
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?

A. Maślanka
B. Olej
C. Majonez
D. Kefir
HGT.03 Pytanie 123
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 4-5 min
B. 3-4 min
C. 8-10 min
D. 2-3 min
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania

A. amerykańskiego
B. angielskiego
C. wiedeńskiego
D. francuskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu na posiłki dla grupy turystów wybrano śniadania kontynentalne. Jaki zestaw śniadaniowy powinien być przygotowany?

A. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem
B. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor
C. Kawa/sok, bagietka, wędliny
D. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?

A. Napoje zimne oraz gorące, alkoholowe i bezalkoholowe, przekąski, ryby i mięsa smażone lub grillowane, dania na bazie jaj lub mąki, potrawy słodkie, sery.
B. Sok pomarańczowy, filiżanka kawy lub herbaty, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury.
C. Sok z świeżych owoców lub warzyw oraz owoce cytrusowe, herbata po angielsku lub kawa, owsianka na mleku, tosty, jaja sadzone na szynce, naleśniki z dodatkami, ryby podawane na zimno, wędliny.
D. Ciepły napój, chleb, masło, jajo po wiedeńsku, miód, dżem, słodka bułka drożdżowa, ser żółty, wędlina.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinien zaserwować kelner podczas podawania francuskiego śniadania?

A. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
B. Biała kawa lub herbata, bułki pełnoziarniste, masło, jajka na twardo
C. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
D. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
HGT.03 Pytanie 139
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są konieczne do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Bułka tarta, jaja, woda
B. Kasza manna, jaja, mleko
C. Mąka pszenna, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o rezerwację noclegu ze śniadaniem w formie kontynentalnej. Którą kategorię usług powinno się zaznaczyć przy realizacji tego zamówienia?

A. CB
B. OB
C. BB
D. AP
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa.

Minibar w Hotelu
Minibar oferuje/
Minibar offers:
Stan/
Quantity
Cena za sztukę/
Price
Wykorzystana
ilość/
Amount
Suma/
Amount
1. Pepsi218,001
2. Sok 0,2 l/Juice 0,2 l220,002
3. Piwo Lech 0,3l/
Beer Lech 0,3 l
235,000
4. Wódka/Vodka180,000
5. Whisky1120,000
6. Red Bull221,000
7. Orzeszki/Peanuts217,001
8. Baton Mars39,002
Razem/Total amount

A. 111,00 zł
B. 64,00 zł
C. 93,00 zł
D. 84,00 zł
HGT.03 Pytanie 148
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia powinien wykorzystać kelner, organizując nakrycie do serwowania jajka na miękko?

A. Płaskiego talerzyka, małego noża oraz widelca
B. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki
C. Podgrzanego talerza zakąskowego, noża oraz widelca
D. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.

Rodzaj usługiInformacje dodatkowe

Apartament - 620 zł/dobę

Śniadanie – w cenie noclegu

Obiad – 70 zł/os

Kolacja – 80 zł/os

Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 130 zł/os

Strefa Spa – w cenie noclegu

Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców – 20%

doba hotelowa trwa od 13.00 do 10.00

wydawane w godz. 7.00 – 10.00

wydawany w godz. 13.00 – 16.00

wydawana w godz. 17.00 – 21.00

wydawana w godz. 17.00 – 21.00

dostępna w godz. 7.00 – 21.00

A. 1 232,00 zł
B. 1 440,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 1 752,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?

A. Wycieczkę do sąsiedniego rezerwatu przyrody
B. Drukowanie materiałów na papierze z recyklingu
C. Zwiedzanie lokalnych miejsc o znaczeniu historycznym
D. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż która z podanych usług jest obowiązkowa ze względu na wymagania kategoryzacyjne dla hotelu czterogwiazdkowego, natomiast dla hotelu trzygwiazdkowego jest usługą podwyższającą standard obiektu.

Oferta usług podstawowych i uzupełniających
WymaganiaKategorie hoteli
***************
Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości – czynne całą dobęooooo
Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistejooo
Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennejoo
Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach – możliwość skorzystania z apteczki i przywołania pomocy medycznej, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiejooooo
Usługi gastronomiczne:
aperitif-bar lub bar kawowy
oooo
o - usługa obowiązkowa

A. Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej.
B. Przechowanie bagażu i depozyt.
C. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej.
D. Aperitif-bar lub bar kawowy.
HGT.03 Pytanie 154
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 6 minut
B. 3 minuty
C. 8+10 minut
D. 4+5 minut
HGT.03 Pytanie 155
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z jakiego rodzaju ciasta przygotowuje się rogaliki śniadaniowe w stylu croissant?

A. Kruche
B. Półkruche
C. Biszkoptowe
D. Francuskie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?

A. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
B. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
C. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
D. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do naczyń stosowanych do serwowania potraw w bufecie śniadaniowym zaliczają się:

A. półmiski, misy, salaterki
B. półmiski, bulionówki, salaterki
C. talerzyki zakąskowe, talerze płaskie, miseczki
D. cukiernice, mleczniki, dzbanki