Filtrowanie pytań
Klient złożył rezerwację w hotelu na organizację wydarzenia z okazji podpisania kontraktu handlowego. Poprosił o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki rodzaj przyjęcia recepcjonista powinien zaproponować klientowi?
Naczynie do wody to
Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł. 
 
| Lp. | Oferta usługi | Cena | 
|---|---|---|
| 1. | Menu na 1 osobę | 110,00 zł | 
| 2. | Kamerzysta | 1 500,00 zł | 
| 3. | Fotograf | 800,00 zł | 
| 4. | DJ | 600,00 zł | 
| 5. | Pokaz sztucznych ogni | 300,00 zł | 
Kelner dostarczając zamówienie na śniadanie kontynentalne w room-service dla gościa skorzysta z
Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?
Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?
Osoba pracująca w hotelu, realizując zamówienie na room-service dotyczące śniadania kontynentalnego dla gościa, powinna skorzystać z
Jakie składniki są potrzebne do sporządzenia tradycyjnego omletu biszkoptowego?
Kawa z mlekiem, herbata, czekolada lub kakao, pieczywo jasne i ciemne, masło, dżem, miód, konfitury oraz jaja w szklance, gotowane w kąpieli wodnej, stanowią przykład jedzenia na śniadanie?
Dla osób z grupy turystycznej, które na voucherze mają wybraną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy zorganizować śniadanie
Który pracownik obsługuje zamówienie na dostarczenie śniadania do pokoju gościa?
W jakiej temperaturze należy przechowywać jaja?
Jaki napój należy przyrządzić na śniadanie wiedeńskie?
Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?
Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego? 
 
- talerz śniadaniowy - nóż do masła - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką  | - talerz śniadaniowy - nóż i widelec zakąskowy - podstawka pod kieliszek do jaj - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką  | 
| A. | B. | 
- talerz śniadaniowy - serwetka - nóż zakąskowy - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką  | - talerz śniadaniowy - serwetka - talerzyk do pieczywa - nóż do masła - mlecznik  | 
| C. | D. | 
Która z reguł dotyczących nakrywania stołu jest niewłaściwa?
Jakiego typu śniadanie zawiera kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło i dżem?
Na podstawie zamieszczonej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Polanicy-Zdroju. 
 
| Oferta hotelu w Polanicy-Zdroju | ||
| Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa. | ||
| Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie wykonywane rytuały w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu. | 
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?
Podaj właściwą temperaturę wody do przygotowania czarnej herbaty?
Jak długo powinno się gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się
Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?
Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego? 
 
| Propozycja menu śniadania amerykańskiego kawa, sok owocowy zupa mleczna pieczywo dżem, miód jajka smażone na boczku  | 
Jaką czynność należy przeprowadzić, aby zdezynfekować jaja w hotelowej restauracji, gdy będą one wykorzystane w potrawach na surowo?
Jakie elementy, oprócz deski oraz noża, powinny znaleźć się na stole śniadaniowym w obszarze do krojenia chleba?
Jaką kawę uzyskuje się, wypełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając ją gęstą bitą śmietaną?
Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?
Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
Hotel zyskał zlecenie na przygotowanie konferencji. Najlepszym sposobem podawania posiłków podczas konferencji jest zaproponowanie gościom stołu
Jaką ilość wody powinna dodać osoba w pokoju, przygotowując roztwór z 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w proporcji 1:4?
Który z wymienionych serów nadaje się do przygotowania dania dla gościa, który nie preferuje serów z pleśnią?
Jakie obiekty, według zasad kategoryzacji, muszą zapewniać realizację zamówień na potrawy oraz napoje do pokoju przez co najmniej 18 godzin dziennie?
Której z wymienionych potraw nie da się przygotować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?
Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?
Jaką czynność należy wykonać w trakcie wstępnej obróbki jaj, aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?
Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?
Na podstawie zamieszczonej karty menu określ, który rodzaj śniadania jest serwowany w restauracji hotelowej. 
 
| KARTA MENU – ŚNIADANIE | |
| – Pieczywo – Konfitury, dżem – Miód – Napoje gorące (herbata, kawa) – Masło, margaryna  | |