Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie, które zawiera gorący napój taki jak kawa lub herbata, jasne lub ciemne pieczywo, bułki, tosty lub rogaliki oraz dodatki takie jak masło, dżem, miód i konfitury, to śniadanie

A. angielskie
B. francuskie
C. wiedeńskie
D. amerykańskie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient złożył rezerwację w hotelu na organizację wydarzenia z okazji podpisania kontraktu handlowego. Poprosił o zorganizowanie przyjęcia w formie stojącej, które miałoby trwać około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jaki rodzaj przyjęcia recepcjonista powinien zaproponować klientowi?

A. Lampkę wina
B. Coctail Party
C. Przyjęcie bufetowe
D. Garden Party
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Lp.Oferta usługiCena
1.Menu na 1 osobę110,00 zł
2.Kamerzysta1 500,00 zł
3.Fotograf800,00 zł
4.DJ600,00 zł
5.Pokaz sztucznych ogni300,00 zł

A. 1 810,00 zł
B. 12 700,00 zł
C. 14 200,00 zł
D. 3 310,00 zł
HGT.03 Pytanie 166
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką potrawę na bazie jajek można włączyć do diety lekkostrawnej?

A. Zapiekane z pomidorami.
B. W koszulkach.
C. Smażone z pieczarkami.
D. Faszerowane.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z mlekiem, herbata, czekolada lub kakao, pieczywo jasne i ciemne, masło, dżem, miód, konfitury oraz jaja w szklance, gotowane w kąpieli wodnej, stanowią przykład jedzenia na śniadanie?

A. wiedeńskiego
B. amerykańskiego
C. myśliwskiego
D. angielskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie parametry powinny być zachowane w pomieszczeniach przeznaczonych do składowania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?

A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C
B. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C
C. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C
D. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

A.B.

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z reguł dotyczących nakrywania stołu jest niewłaściwa?

A. Liczba sztućców po lewej stronie nie powinna być większa niż trzy
B. Maksymalnie dwie łyżki można ułożyć obok siebie
C. Łyżki i widelce należy układać grzbietem do dołu
D. Ostrza noży powinny być zwrócone w lewą stronę
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Polanicy-Zdroju.

Oferta hotelu w Polanicy-Zdroju
Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa.
Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie wykonywane rytuały w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu.

A. Biznesowe.
B. Konferencyjne.
C. Cateringowe.
D. Spa & Wellness.
HGT.03 Pytanie 182
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo powinno się gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 8-10 min
B. 2-3 min
C. 4-5 min
D. 3-4 min
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się

A. bistro
B. lunch
C. brunch
D. rotiserrie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?

A. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką
C. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawką i łyżeczką, miseczka na miód i dżem
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego?

Propozycja menu śniadania amerykańskiego
kawa, sok owocowy
zupa mleczna
pieczywo
dżem, miód
jajka smażone na boczku

A. Pieczarki w śmietanie.
B. Pasztet z zająca.
C. Ryba smażona na gorąco.
D. Naleśniki z dodatkami.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy przeprowadzić, aby zdezynfekować jaja w hotelowej restauracji, gdy będą one wykorzystane w potrawach na surowo?

A. Zanurzyć w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund
B. Umyć roztworem wodnym octu
C. Umyć dokładnie w zimnej wodzie
D. Zanurzyć w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund
HGT.03 Pytanie 188
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką kawę uzyskuje się, wypełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając ją gęstą bitą śmietaną?

A. Irish coffee
B. Cappuccino
C. Murzynek
D. Melange
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

A. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
B. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
C. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
D. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?

A. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
B. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
D. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
B. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
C. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
D. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać w trakcie wstępnej obróbki jaj, aby zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą?

A. Naświetlanie promieniami UV
B. Moczenie w wodzie z dodatkiem octu
C. Podgrzanie w mikrofalówce
D. Płukanie pod bieżącą wodą
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonej karty menu określ, który rodzaj śniadania jest serwowany w restauracji hotelowej.

KARTA MENU – ŚNIADANIE
– Pieczywo
– Konfitury, dżem
– Miód
– Napoje gorące (herbata, kawa)
– Masło, margaryna

A. Wiedeńskie.
B. Amerykańskie.
C. Kontynentalne.
D. Angielskie.