Filtrowanie pytań
Obsługa gości w obiekcie świa…
A. Herbatę z cytryną
B. Kawę z podgrzaną śmietanką
C. Herbatę z mlekiem
D. Kawę z zimnym mlekiem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Napój kawowy przygotowany na podstawie podwójnej porcji klasycznego espresso z dodatkiem mleka, przyozdobiony małym kleksem mlecznej piany, to
A. cappuccino
B. melange
C. latte macchiato
D. espresso
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podaj właściwą temperaturę wody do przygotowania czarnej herbaty?
A. Między 90 a 95°C
B. Między 85 a 90°C
C. Między 80 a 85°C
D. Między 75 a 80°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Klient zamówił zorganizowanie popołudniowego przyjęcia na stojąco, które ma trwać około 2 godzin. Tego rodzaju wydarzenie nazywa się
A. toast.
B. aperitif.
C. garden party.
D. cocktail party.
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich warunkach temperaturowych powinno się przechowywać surowe, świeże mięso?
A. Od -4ºC do 0ºC
B. Od 0ºC do 4ºC
C. Od -18ºC do -5ºC
D. Od 5ºC do 8ºC
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowej restauracji część dania została przyrządzona na oczach gości, używając wózka serwisowego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Rosyjską
B. Francuską
C. Angielską
D. Niemiecką
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką czynność należy wykonać najpierw podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?
A. Zaproponować gościowi nalanie napoju
B. Poprawić układ potraw na stole
C. Ustalić miejsce podania śniadania gościowi
D. Podać gościowi menu room service
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?
A. Zwiedzanie lokalnych miejsc o znaczeniu historycznym
B. Wycieczkę do sąsiedniego rezerwatu przyrody
C. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych
D. Drukowanie materiałów na papierze z recyklingu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dodatki powinny być podawane do herbaty po angielsku?
A. Rum oraz dżem
B. Cukier i mleko
C. Cukier i cytrynę
D. Śmietanę i arak
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?
A. Metoda rosyjska
B. Metoda francuska
C. Metoda niemiecka
D. Metoda angielska
Obsługa gości w obiekcie świa…
Mięso, wędliny oraz ryby podawane na ciepło lub zimno to między innymi składniki, które dopełniają śniadanie
A. francuskiego
B. polskiego
C. angielskiego wzmocnionego
D. wiedeńskiego wzmocnionego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do naczyń stosowanych do serwowania potraw w bufecie śniadaniowym zaliczają się:
A. półmiski, bulionówki, salaterki
B. półmiski, misy, salaterki
C. cukiernice, mleczniki, dzbanki
D. talerzyki zakąskowe, talerze płaskie, miseczki
Obsługa gości w obiekcie świa…
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
A. angielskiego
B. amerykańskiego
C. francuskiego
D. wiedeńskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?
|
|
| Zestaw 1. | Zestaw 2. |
|
|
| Zestaw 3. | Zestaw 4. |
A. Zestaw 4.
B. Zestaw 2.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 3.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu powinno się gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?
A. 8-10 minut
B. 6 minut
C. 4-5 minut
D. 3 minuty
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie śniadanie powinno być zaserwowane grupie turystycznej, jeżeli na voucherze wskazana jest opcja wyżywienia Bermuda Plan (BP)?
A. Rosyjskie
B. Amerykańskie
C. Angielskie
D. Greckie
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakich rodzajach hoteli najczęściej oferowane jest śniadanie kontynentalne?
A. Butikowych
B. Ekonomicznych
C. Luksusowych
D. Kongresowych
Obsługa gości w obiekcie świa…
Co powinno znaleźć się w nakryciu do serwisu płatków z mlekiem?
A. talerz zakąskowy oraz łyżka
B. miseczka na podstawce, łyżka
C. talerz głęboki i łyżeczka
D. filiżanka, mlecznik oraz łyżeczka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny pracy, gorące zupy mleczne serwowane podczas śniadań gościom, powinny osiągać co najmniej temperaturę
A. 40°C
B. 75°C
C. 85°C
D. 63°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?
A. Banany oraz winogrona
B. Napoje gazowane oraz nektary
C. Mięso wieprzowe i podroby
D. Twaróg i jogurt naturalny
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze powinno się przechowywać świeże, surowe mięso?
A. Od 5°C do 8°C
B. Od -4°C do 0°C
C. Od -18°C do -5°C
D. Od 0°C do 4°C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?
A. con panna
B. espresso
C. au lait
D. macchiato
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jakiej temperaturze zaleca się rozmrażanie produktów spożywczych?
A. W zakresie od +15 °C do +20 °C
B. W przedziale od +5 °C do +10 °C
C. W zakresie od +30 °C do +40 °C
D. W granicach od 0 °C do +4 °C
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?
A. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
B. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
C. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
D. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z podanych urządzeń przeznaczone jest do rozmrażania, zapiekania oraz grillowania tostów, kanapek i bułek?
A. Kocioł warzelny
B. Salamander
C. Dyspenser
D. Bemar
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:
A. mleko, śmietanka, cukier
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
C. whisky, brązowy cukier, śmietankę
D. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Którego z elementów zastawy stołowej nie powinno znaleźć się na stole podczas przygotowywania śniadania – poranna herbata?
A. Talerzyka do pieczywa
B. Cukiernicy
C. Łyżeczki
D. Filiżanki ze spodkiem
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na stole śniadaniowym, obok deski i noża do krojenia chleba, co jeszcze powinno się znaleźć?
A. naczynie z wodą
B. podkłady pod talerze
C. sztućce do podawania
D. białą serwetę
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:
A. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. mleko, śmietankę, cukier
D. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?
A. 4-5 minut
B. 2-3 minuty
C. 3-4 minuty
D. 8-10 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowej restauracji część dań śniadaniowych serwowano w obecności gości, korzystając z stołu pomocniczego. Jaką metodę obsługi zastosowano?
A. Rosyjską
B. Niemiecką
C. Francuską
D. Angielską
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż prawidłowy sposób serwowania zimnych serów oraz wędlin na bufecie śniadaniowym?
A. W bemarach, sztućce serwisowe na osobnym talerzyku
B. Na półmiskach, na każdym półmisku widelec do serwowania
C. W salaterkach ze szczypcami do serwowania
D. Na dużych talerzach, sztućce serwisowe na oddzielnych talerzykach
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?
A. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
B. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie danie podawane na śniadanie wymaga przygotowania na patelni?
A. Grzanki z serem
B. Pasztet z ciecierzycy
C. Fasolka w pomidorach
D. Jajecznica na bekonie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?
A. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
B. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
C. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
D. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?
A. talerz zakąskowy, widelec i nóż
B. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
C. talerz głęboki, widelec i nóż
D. talerz głęboki, widelec i łyżkę
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są potrzebne do stworzenia omletu biszkoptowego?
A. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
B. Mąka, jajko, drożdże
C. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jajko, cukier
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?
A. Olej
B. Majonez
C. Kefir
D. Maślanka
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakiego typu śniadanie zawiera kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło i dżem?
A. Polskie
B. Angielskie
C. Francuskie
D. Wiedeńskie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?
A. Od +6°C do +10°C
B. Od - 2°C do 0°C
C. Od 0°C do +5°C
D. Od - 5°C do - 2°C