Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką czynność należy wykonać najpierw podczas serwowania śniadania w pokoju gościa?

A. Zaproponować gościowi nalanie napoju
B. Poprawić układ potraw na stole
C. Ustalić miejsce podania śniadania gościowi
D. Podać gościowi menu room service
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?

A. Zwiedzanie lokalnych miejsc o znaczeniu historycznym
B. Wycieczkę do sąsiedniego rezerwatu przyrody
C. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych
D. Drukowanie materiałów na papierze z recyklingu
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania zastosowano w hotelowej restauracji, gdzie niektóre dania przygotowano przy gościach, używając wózka kelnerskiego?

A. Metoda rosyjska
B. Metoda francuska
C. Metoda niemiecka
D. Metoda angielska
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do naczyń stosowanych do serwowania potraw w bufecie śniadaniowym zaliczają się:

A. półmiski, bulionówki, salaterki
B. półmiski, misy, salaterki
C. cukiernice, mleczniki, dzbanki
D. talerzyki zakąskowe, talerze płaskie, miseczki
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania

A. angielskiego
B. amerykańskiego
C. francuskiego
D. wiedeńskiego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

  • kawa, herbata, kakao
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy
  • pieczywo jasne pszenne
  • masło, dżem, miód
  • jajka po wiedeńsku
Zestaw 1.Zestaw 2.
  • kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe
  • tosty, grzanki
  • masło, dżem, miód
  • musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane
  • omlety, jajka sadzone
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • świeże owoce cytrusowe
  • kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • płatki kukurydziane, musli
  • płatki jęczmienne
  • omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon
  • naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego
  • świeże owoce cytrusowe
  • suszone owoce
Zestaw 3.Zestaw 4.

A. Zestaw 4.
B. Zestaw 2.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 3.
HGT.03 Pytanie 215
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu powinno się gotować jajko mollet w osolonej, wrzącej wodzie?

A. 8-10 minut
B. 6 minut
C. 4-5 minut
D. 3 minuty
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie produkty warto uwzględnić przy planowaniu posiłków dla osób stosujących dietę odchudzającą?

A. Banany oraz winogrona
B. Napoje gazowane oraz nektary
C. Mięso wieprzowe i podroby
D. Twaróg i jogurt naturalny
HGT.03 Pytanie 222
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czekoladowo-brązowa pianka, znana jako crema, jest oznaką właściwego parzenia kawy?

A. con panna
B. espresso
C. au lait
D. macchiato
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?

A. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
B. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
C. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
D. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, potrzebne jest zrobienie naparu kawowego oraz:

A. mleko, śmietanka, cukier
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
C. whisky, brązowy cukier, śmietankę
D. skórka pomarańczowa, wrząca woda, cukier, śmietanka
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:

A. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. mleko, śmietankę, cukier
D. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
HGT.03 Pytanie 230
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko w wrzącej, osolonej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 4-5 minut
B. 2-3 minuty
C. 3-4 minuty
D. 8-10 minut
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłowy sposób serwowania zimnych serów oraz wędlin na bufecie śniadaniowym?

A. W bemarach, sztućce serwisowe na osobnym talerzyku
B. Na półmiskach, na każdym półmisku widelec do serwowania
C. W salaterkach ze szczypcami do serwowania
D. Na dużych talerzach, sztućce serwisowe na oddzielnych talerzykach
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są odpowiednie warunki przechowywania świeżych ryb w chłodni magazynowej w restauracji hotelowej?

A. W temperaturze 2 - 4°C, maksymalnie 4 dni
B. W temperaturze 10 - 14°C, maksymalnie 2 dni
C. W temperaturze 4 - 8°C, maksymalnie 4 dni
D. W temperaturze -1 - 2°C, maksymalnie 2 dni
HGT.03 Pytanie 234
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie danie podawane na śniadanie wymaga przygotowania na patelni?

A. Grzanki z serem
B. Pasztet z ciecierzycy
C. Fasolka w pomidorach
D. Jajecznica na bekonie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż propozycję menu śniadaniowego dostosowanego do potrzeb gościa będącego na diecie lekkostrawnej?

A. Chleb żytni, wędzone mięsa, ogórki
B. Chleb pełnoziarnisty, ser gouda, fasola
C. Chrupkie pieczywo, tłuste wędliny, gruszki
D. Chleb pszenny, chude wędliny, banany
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przy podaniu jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka na pieczywo, co jeszcze należy przygotować?

A. talerz zakąskowy, widelec i nóż
B. talerz zakąskowy, widelec i łyżkę
C. talerz głęboki, widelec i nóż
D. talerz głęboki, widelec i łyżkę
HGT.03 Pytanie 237
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do stworzenia omletu biszkoptowego?

A. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
B. Mąka, jajko, drożdże
C. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
D. Mąka, jajko, cukier
HGT.03 Pytanie 238
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki składnik stanowi podstawę sosu tatarskiego?

A. Olej
B. Majonez
C. Kefir
D. Maślanka