Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.06 Pytanie 601
Realizacja usług w recepcji

Strategia "zbierania śmietanki" polega na wprowadzeniu na rynek usług

A. po niskiej cenie przy intensywnej promocji.
B. po niskiej cenie i słabej promocji.
C. po wysokiej cenie przy słabej promocji.
D. po wysokiej cenie przy intensywnej promocji.
HGT.06 Pytanie 602
Realizacja usług w recepcji

Każda płatna, masowa forma przekazywania przez określonego nadawcę informacji dotyczących produktu, to

A. pośrednictwo.
B. logistyka.
C. akwizycja.
D. reklama.
HGT.06 Pytanie 603
Realizacja usług w recepcji

Tworząc analizę portfelową hotel wykorzysta

A. macierz BCG
B. analizę SWOT
C. public relations
D. model AIDA
HGT.06 Pytanie 604
Realizacja usług w recepcji

Schizotymik to człowiek, który jest

A. powolny, słaby w reakcjach uczuciowych.
B. szybki w swoich reakcjach uczuciowych, wytrwały, gwałtowny.
C. żywy, porywczy, o zmiennym temperamencie.
D. zamknięty w sobie, oschły uczuciowo, nietowarzyski.
HGT.06 Pytanie 605
Realizacja usług w recepcji

Gość niezwykle uciążliwy, wszędzie dopatrujący się oszustw i krzywd, z ironicznym uśmiechem, to osoba

A. zdenerwowana, podniecona.
B. niepewna siebie, niezdecydowana.
C. nieufna i podejrzliwa.
D. zarozumiała, mająca potrzebę imponowania.
HGT.06 Pytanie 606
Realizacja usług w recepcji

Przyjęcie trwające od 15 do 30 minut, poprzedzające najczęściej inne przyjęcia, to

A. garden-party.
B. przyjęcie koktajlowe.
C. toast.
D. aperitif.
HGT.06 Pytanie 607
Realizacja usług w recepcji

Ekstrawersja to pojęcie określające:

A. uczuciowość, posiadanie idei i wartości oraz działanie.
B. powagę, solidność, łagodność.
C. serdeczność, towarzyskość, aktywność, asertywność.
D. szczerość, ufność, ustępliwość.
HGT.06 Pytanie 608
Realizacja usług w recepcji

Efekt "owczego pędu" polega na tym, że

A. kupujemy coraz mniejsze ilości produktów, bo cena jest wyższa.
B. my nie kupujemy dóbr, ponieważ kupują je inni.
C. kupujemy tym większe ilości dóbr, im są one droższe.
D. my kupujemy dobra, ponieważ inni też kupują.
HGT.06 Pytanie 609
Realizacja usług w recepcji

Umiejętność płynnego i prawidłowego wysławiania się to

A. ekstrawertyzm.
B. inteligencja.
C. elokwencja.
D. obycie.
HGT.06 Pytanie 610
Realizacja usług w recepcji

Gest "wzniesienie wieży" jest używany przez człowieka, który

Ilustracja do pytania 10
A. jest zdenerwowany i czuje się niepewnie.
B. chce okazać przewagę nad innymi.
C. wygłasza swoje idee lub opinie.
D. oczekuje pozytywnych korzyści dla siebie lub innych.
HGT.06 Pytanie 611
Realizacja usług w recepcji

W hotelach 1*, 2* oraz 3* zmiana pościeli i ręczników obowiązuje na życzenie gości, albo co

A. 4 dni.
B. 7 dni.
C. 2 dni.
D. 3 dni.
HGT.06 Pytanie 612
Realizacja usług w recepcji

Wina białe półwytrawne podaje się do

A. indyka w galarecie.
B. czarnej kawy.
C. pieczeni z dzika.
D. tłustych serów.
HGT.06 Pytanie 613
Realizacja usług w recepcji

Kwestie porządkowe oraz sposób świadczenia usług związanych z pobytem gościa w hotelu, zawarte są

A. w księdze meldunkowej.
B. w statucie hotelu.
C. w regulaminie bhp.
D. w regulaminie hotelu.
HGT.06 Pytanie 614
Realizacja usług w recepcji

Dokument hotelowy dotyczący ustalenia warunków rezerwacji, przesyłany zamawiającemu do akceptacji, to

A. karta pobytu.
B. formularz rezerwacyjny.
C. voucher.
D. potwierdzenie rezerwacji.
HGT.06 Pytanie 615
Realizacja usług w recepcji

Przedstawiony druk dokumentu, to

Ilustracja do pytania 15
A. pakiet turystyczny.
B. kwit żywieniowy.
C. voucher.
D. umowa zlecenie.
HGT.06 Pytanie 616
Realizacja usług w recepcji

W celu przetransportowania gotowych produktów lub półproduktów z zaplecza gastronomicznego do rozdzielni wykorzystuje się dźwig

A. osobowy.
B. towarowy.
C. towarowo-osobowy.
D. potrawowy.
HGT.06 Pytanie 617
Realizacja usług w recepcji

Karta menu standardowa, to

A. zestawienie potraw, które obowiązują przez dłuższy czas.
B. karta zawierająca czasowo obowiązujące oferty potraw z surowców sezonowych.
C. zestawienie potraw na specjalne okazje.
D. karta zawierająca asortyment potraw na cały dzień.
HGT.06 Pytanie 618
Realizacja usług w recepcji

Do najbardziej znanych potraw kuchni czeskiej należą

A. pyrżoły.
B. knedle z nadzieniem.
C. kotlety pożarskie.
D. holiszki.
HGT.06 Pytanie 619
Realizacja usług w recepcji

Karta do imbusowania służy do

A. dobierania kluczy do wind.
B. kodowania kart magnetycznych.
C. drukowania folderów reklamowych.
D. otwierania wind.
HGT.06 Pytanie 620
Realizacja usług w recepcji

Badanie statystyczne (klasyczne) polega na

A. rejestrowaniu osób, w tym turystów, w obiektach hotelarskich.
B. przeprowadzeniu badań ankietowych z osobami przekraczającymi granicę danego Państwa.
C. przeprowadzeniu ankiet z pytaniami dla reprezentantów danej grupy.
D. analizie np. liczby sprzedanych obiadów w hotelu.
HGT.06 Pytanie 621
Realizacja usług w recepcji

Prawo zastawu rzeczy wniesionych do hotelu przez gościa jest regulowane przepisami

A. Kodeksu karnego.
B. Kodeksu cywilnego.
C. regulaminu hotelowego.
D. Kodeksu administracyjnego.
HGT.06 Pytanie 622
Realizacja usług w recepcji

Wymioty, biegunki, znaczne osłabienie i wysoka temperatura, to objawy

A. zapalenia wątroby.
B. anoreksji.
C. włośnicy.
D. salmonellozy.
HGT.06 Pytanie 623
Realizacja usług w recepcji

Powodem zagrożenia zwarcia instalacji elektrycznej w hotelu może być

A. podłączenie urządzeń elektrycznych o wysokim napięciu.
B. zastosowanie uziemień gniazd w łazienkach i pokojach hotelowych.
C. podłączenie wielu urządzeń elektronicznych o napięciu 230W.
D. zastosowanie gniazd z klapką ochronną.
HGT.06 Pytanie 624
Realizacja usług w recepcji

W przypadku omdlenia gościa hotelowego w pierwszym momencie należy

A. wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze.
B. wykonać poszkodowanemu masaż serca oraz sztuczne oddychanie metodą usta-usta.
C. posadzić poszkodowanego na krześle i okryć kocem.
D. położyć poszkodowanego na plecach na podłodze i unieść jego nogi do góry.
HGT.06 Pytanie 625
Realizacja usług w recepcji

W razie wypadku należy dzwonić po pogotowie ratunkowe pod numer telefonu

A. 997 lub 112
B. 997 lub 998
C. 112 lub 113
D. 999 lub 112
HGT.06 Pytanie 626
Realizacja usług w recepcji

Wysokość pulpitu lady recepcyjnej dla obsługi gościa na stojąco powinna wynosić

A. od 80 od 90 cm
B. od 90 do 110 cm
C. od 110 do 120 cm
D. od 130 do 140 cm
HGT.06 Pytanie 627
Realizacja usług w recepcji

Nazwą rotel określa się

A. współczesny wagon sypialny
B. hotel na kółkach.
C. wędrowny hotel rodzinny.
D. kam per.
HGT.06 Pytanie 628
Realizacja usług w recepcji

Concierge to pracownik

A. ochrony.
B. do spraw marketingu.
C. służby pięter.
D. hotelu załatwiający sprawy gościa.
HGT.06 Pytanie 629
Realizacja usług w recepcji

Boarding pass to karta uprawniająca posiadacza do

A. wejścia do samolotu.
B. wejścia do restauracji hotelowej.
C. pobytu w hotelu.
D. pobytu w hallu recepcyjnym.
HGT.06 Pytanie 630
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi, świadczące całodzienne wyżywienie dla swoich klientów, to

A. schroniska młodzieżowe.
B. domy wycieczkowe.
C. pensjonaty.
D. motele.
HGT.06 Pytanie 631
Realizacja usług w recepcji

Obiekty niestrzeżone umożliwiające nocleg w namiotach według ustawy o usługach turystycznych, to

A. pola biwakowe.
B. motele.
C. domy wycieczkowe.
D. kempingi.
HGT.06 Pytanie 632
Realizacja usług w recepcji

Do obiektów hotelarskich według ustawy o usługach turystycznych nie zalicza się

A. schroniska młodzieżowego.
B. pola biwakowego.
C. domu wycieczkowego.
D. domu studenckiego.
HGT.06 Pytanie 633
Realizacja usług w recepcji

Która z wymienionych międzynarodowych organizacji hotelarskich przyjęła za dewizę hasło "Gość gospodarzowi świętym"?

A. AHMA
B. HOTREC
C. IHRA
D. HoReCa
HGT.06 Pytanie 634
Realizacja usług w recepcji

Organizacja zajmująca się schroniskami młodzieżowymi to

A. Powszechne Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych.
B. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych.
C. Powszechne Turystyczne Schroniska Młodzieżowe.
D. Polskie Turystyczne Schroniska Młodzieżowe.
HGT.06 Pytanie 635
Realizacja usług w recepcji

Który z przedstawionych skrótów organizacji odnosi się do Światowej Organizacji Turystyki?

A. HOTREC
B. PZH
C. UNWTO
D. PIT
HGT.06 Pytanie 636
Realizacja usług w recepcji

Co oznacza skrót PTTK?

A. Polskie Towarzystwo Turystyki Krajobrazowej.
B. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze.
C. Polskie Towarzystwo Turystyki Kwalifikowanej.
D. Polskie Towarzystwo Turystyki Krajoznawczej.
HGT.06 Pytanie 637
Realizacja usług w recepcji

Cztery kategorie oznaczone gwiazdkami ustala się dla

A. hoteli.
B. kempingów.
C. pensjonatów.
D. moteli.
HGT.06 Pytanie 638
Realizacja usług w recepcji

Na fotografii przedstawiono wyposażenie pokoju hotelowego. Dla której kategorii hoteli wyposażenie to jest obowiązkowo wymagane?

Ilustracja do pytania 38
A. 2*
B. 4*
C. 3*
D. 5*
HGT.06 Pytanie 639
Realizacja usług w recepcji

Informacja turystyczna w zakładzie hotelarskim to usługa

A. towarzysząca.
B. fakultatywna.
C. podstawowa.
D. komplementarna.
HGT.06 Pytanie 640
Realizacja usług w recepcji

Do usług uzupełniających, oferowanych przez hotel nie zalicza się

A. podawania śniadań.
B. przekazywania poczty.
C. udzielania informacji.
D. dostarczania gazety.