Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.06 Pytanie 681
Realizacja usług w recepcji

Skrót organizacji Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej to

A. IHRA
B. HoReCa
C. IYHF
D. HOTREC
HGT.06 Pytanie 682
Realizacja usług w recepcji

Czynny wypoczynek, wymagający przygotowania kondycyjnego, sprzętu i umiejętności, to turystyka

A. pielgrzymkowa.
B. krajoznawcza.
C. kwalifikowana.
D. biznesowa.
HGT.06 Pytanie 683
Realizacja usług w recepcji

Wstawka w hotelu to uzupełnienie wyposażenia pokoju

A. w artykuły stanowiące gest kurtuazji w stosunku do gości.
B. w dodatkowe miejsce do spania dla gościa.
C. w elementy wyposażenia wskazane w zamówieniu przez gościa.
D. w minibarek z napojami wyłącznie dla wyjątkowych gości.
HGT.06 Pytanie 684
Realizacja usług w recepcji

Organizacja, która w 2004 roku opublikowała Kodeks Etyki Hotelarza, to

A. Polska Izba Hotelarstwa.
B. Polskie Zrzeszenie Hoteli.
C. Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki.
D. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
HGT.06 Pytanie 685
Realizacja usług w recepcji

Jaka minimalna powierzchnia dla pokoju jednoosobowego jest wymagana w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. 12 m2
B. 8 m2
C. 10 m2
D. 14 m2
HGT.06 Pytanie 686
Realizacja usług w recepcji

Niezależnie od kategorii każdy hotel powinien posiadać

A. dostęp do Internetu we wszystkich jednostkach mieszkalnych.
B. sale wielofunkcyjne, dostosowane do charakteru obiektu.
C. zespół odnowy biologicznej.
D. wyznaczone jednostki mieszkalne dla palących.
HGT.06 Pytanie 687
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie danych w tabeli dotyczących instalacji i urządzeń technicznych wskaż, w którym hotelu wymagany jest awaryjny aparat prądotwórczy.

Ilustracja do pytania 7
A. W hotelu 4*, który posiada 300 j.m.
B. W hotelu 2*, który posiada 50 j.m.
C. W hotelu 3*, który posiada 200 j.m.
D. W hotelu 5*, który posiada 100 j.m.
HGT.06 Pytanie 688
Realizacja usług w recepcji

Przechowalnia bagażu to hotelowa usługa

A. fakultatywna.
B. towarzysząca.
C. podstawowa.
D. uzupełniająca.
HGT.06 Pytanie 689
Realizacja usług w recepcji

Obiekty z rozbudowanym zapleczem rekreacyjno-medycznym, biblioteką i świetlicą, oferujące zabiegi z wykorzystaniem m.in. wody i glonów morskich, to hotele

A. wypoczynkowe.
B. kongresowe.
C. tranzytowe.
D. uzdrowiskowe.
HGT.06 Pytanie 690
Realizacja usług w recepcji

Która z usług świadczonych w hotelu zalicza się do fakultatywnych?

A. Budzenie.
B. Obsługa bagażowa.
C. Informacja turystyczna.
D. Jacuzzi.
HGT.06 Pytanie 691
Realizacja usług w recepcji

Który z instrumentów marketingu zastosował hotel umieszczając usługę "rent a car" w swojej ofercie?

A. Promocję.
B. Produkt.
C. Cenę.
D. Dystrybucję.
HGT.06 Pytanie 692
Realizacja usług w recepcji

Do usług obligatoryjnie świadczonych w hotelu każdej kategorii nie zalicza się

A. podawania śniadań.
B. przechowywania bagażu gości.
C. sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej.
D. udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach.
HGT.06 Pytanie 693
Realizacja usług w recepcji

Hotel, który w okresach ferii i wakacji udostępnia bezpłatny wstęp na basen dzieciom z najuboższych rodzin, prowadzi działania marketingowe w zakresie

A. taktyki cenowej.
B. taktyki produktowej.
C. sales promotion.
D. public relations.
HGT.06 Pytanie 694
Realizacja usług w recepcji

Współpraca hotelu z agencją reklamową w celu zorganizowania kampanii reklamowej to działanie w ramach strategii

A. promocji.
B. ceny.
C. produktu.
D. dystrybucji.
HGT.06 Pytanie 695
Realizacja usług w recepcji

Co może być przyczyną ograniczenia przez pensjonat podaży dodatkowych usług bezpłatnych?

A. Obniżenie kosztów pracowniczych.
B. Wzrost kosztów pracowniczych.
C. Obniżenie dochodów klientów.
D. Wzrost dochodów klientów.
HGT.06 Pytanie 696
Realizacja usług w recepcji

Wielkość popytu na usługi hotelarskie nie zależy od

A. wzrostu liczby hoteli na danym terenie.
B. zmiany cen dóbr i usług komplementarnych.
C. zmiany gustów konsumentów.
D. spadku dochodów ludności.
HGT.06 Pytanie 697
Realizacja usług w recepcji

Techniką podawania śniadań, stosowaną podczas obsługi dużej konferencji, jest

A. serwis pokojowy.
B. pakiet śniadaniowy.
C. bufet śniadaniowy.
D. a'la carte w restauracji.
HGT.06 Pytanie 698
Realizacja usług w recepcji

Który rodzaj sprzątania jednostki mieszkalnej stosuje pokojowa po wyjeździe gościa?

A. "Przy gościu".
B. "Okresowe".
C. "Na czysto".
D. "Gruntowne".
HGT.06 Pytanie 699
Realizacja usług w recepcji

Który dokument powinien wypełnić pracownik recepcji, przyjmując gościa do hotelu?

A. Kartę pobytu.
B. Kartę rezerwacji.
C. Kartę zamówienia.
D. Kartę rozliczeń.
HGT.06 Pytanie 700
Realizacja usług w recepcji

Które działanie hotelu realizowane jest w ramach strategii dystrybucji?

A. Organizacja szkoleń dla pracowników.
B. Współpraca z biurami podróży.
C. Zmiana aranżacji jednostek mieszkalnych.
D. Wdrożenie systemu zarządzania jakością usług.
HGT.06 Pytanie 701
Realizacja usług w recepcji

Gość hotelowy oddał klucze do pokoju i chce zapłacić za pobyt. W tej sytuacji recepcjonista przystąpi do realizacji procedury

A. check-out grupy turystycznej.
B. check-in grupy turystycznej.
C. check-out gościa indywidualnego.
D. check-in gościa indywidualnego.
HGT.06 Pytanie 702
Realizacja usług w recepcji

Jak powinien zachować się recepcjonista, jeżeli klient jest zbyt ciekawski, wścibski?

A. Dać po sobie poznać, że gość go irytuje,
B. Zaprosić gościa na pogawędkę w czasie przerwy na lunch.
C. Pouczyć gościa, że zbytnia ciekawość to cecha ludzi prymitywnych.
D. Nie dać po sobie poznać, że gość go irytuje.
HGT.06 Pytanie 703
Realizacja usług w recepcji

Brak stabilności władzy i napięcia społeczne w państwie spowodują

A. brak zmian w popycie na usługi hotelarskie.
B. wzrost popytu i wzrost podaży usług hotelarskich.
C. wzrost popytu na usługi hotelarskie.
D. spadek popytu na usługi hotelarskie.
HGT.06 Pytanie 704
Realizacja usług w recepcji

Jaką ilość dób hotelowych powinien wpisać recepcjonista w przedstawionym fragmencie faktury?

Ilustracja do pytania 24
A. 5
B. 3
C. 4
D. 6
HGT.06 Pytanie 705
Realizacja usług w recepcji

Dokument, w którym recepcjonista informuje klienta o wysokości i terminie wpłaty zaliczki za zamówione usługi, to

A. formularz rezerwacji.
B. potwierdzenie rezerwacji.
C. grafik rezerwacji.
D. karta rezerwacji.
HGT.06 Pytanie 706
Realizacja usług w recepcji

Którego z dokumentów nie sporządza recepcjonista w celu dobowego zamknięcia rozliczenia finansowego?

A. Wykazu gości.
B. Szczegółowego wykazu płatności.
C. Fiskalnego raportu dobowego.
D. Raportu kasowego.
HGT.06 Pytanie 707
Realizacja usług w recepcji

Do obsługi gości niepełnosprawnych należy wyposażyć recepcję w przynajmniej jedno stanowisko z ladą o wysokości nieprzekraczającej

A. 110 cm, z podjazdem o wysokości min. 69 cm.
B. 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm.
C. 130 cm, z podjazdem o wysokości min. 70 cm.
D. 70 cm, z podjazdem o wysokości min. 65 cm.
HGT.06 Pytanie 708
Realizacja usług w recepcji

Stanowisko pracy recepcjonisty - concierge powinno być wyposażone przede wszystkim

A. w sejf depozytowy.
B. w informatory.
C. w kasę fiskalną.
D. w klucznicę.
HGT.06 Pytanie 709
Realizacja usług w recepcji

Aby gość hotelowy mógł zapłacić za pobyt kartą płatniczą, recepcja powinna być wyposażona

A. w komputer drukarką.
B. w urządzenie do imbusowania.
C. w kasę fiskalną.
D. w terminal POS.
HGT.06 Pytanie 710
Realizacja usług w recepcji

Menu dla kuracjuszy przebywających na turnusie odchudzającym powinno zawierać:

A. rybę w galarecie, sałatkę warzywną, jabłko pieczone.
B. kotlet schabowy, sałatkę nicejską, koktajl owocowy,
C. tartinki z łososiem, rostbef po angielsku, pomarańcze.
D. galantynę z dzika, jajecznicę na bekonie, truskawki.
HGT.06 Pytanie 711
Realizacja usług w recepcji

Którego z zestawów śniadaniowych powinni spodziewać się klienci, jeżeli biuro turystyczne zarezerwowało dla nich śniadania kontynentalne?

A. Mleko z płatkami, sok ze świeżych owoców, tosty, jaja na bekonie, kawa z mlekiem.
B. Sok, zupa mleczna, jaja na szynce, kawa, herbata, mleko.
C. Pieczywo, masło, dżem lub miód, kawa lub herbata.
D. Pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku, kawa ze śmietanką.
HGT.06 Pytanie 712
Realizacja usług w recepcji

Które z działań spowoduje wzrost zainteresowania ofertą nadmorskiego hotelu poza sezonem?

A. Wprowadzenie programu lojalnościowego dla gości hotelowych.
B. Organizowanie pobytów dla uczniów w ramach tzw. zielonych szkół.
C. Obniżenie ceny doby hotelowej dla lokalnej ludności.
D. Umieszczenie reklamy o ofercie hotelu w prasie branżowej.
HGT.06 Pytanie 713
Realizacja usług w recepcji

W którym miejscu umieszczenie reklamy informującej o ofercie hotelu jest najmniej skuteczne?

A. Na drodze dojazdowej do miasta.
B. Na dworcu kolejowym.
C. W centrum miasta.
D. W Internecie.
HGT.06 Pytanie 714
Realizacja usług w recepcji

Ile wynosi stopień wykorzystania miejsc hotelowych w kwietniu, jeżeli hotel posiada 80 miejsc noclegowych, a w kwietniu sprzedano 600 miejsc?

A. 60%
B. 80%
C. 50%
D. 25%
HGT.06 Pytanie 715
Realizacja usług w recepcji

Hotel posiada 300 miejsc noclegowych. Aby jego działalność była rentowna powinien miesięcznie osiągnąć obłożenie na poziomie 50%. Ile miejsc noclegowych powinien miesięcznie sprzedać ten hotel?

A. 4 500
B. 1 500
C. 2000
D. 6 000
HGT.06 Pytanie 716
Realizacja usług w recepcji

Oznaczenie dróg ewakuacyjnych w hotelu 2* jest wymagane

A. tylko w części gastronomicznej.
B. tylko w części noclegowej.
C. w całym obiekcie.
D. tylko na korytarzach.
HGT.06 Pytanie 717
Realizacja usług w recepcji

Rzeczą wniesioną do hotelu jest

A. rower osoby odwiedzającej gościa.
B. bagaż gościa.
C. samochód gościa.
D. rasowy pies gościa.
HGT.06 Pytanie 718
Realizacja usług w recepcji

Bagażowy, który przed hotelem znalazł podejrzanie wyglądającą walizkę, powinien

A. ostrożnie ją otworzyć i sprawdzić zawartość.
B. oddać ją do przechowalni bagażu.
C. postawić ją w recepcji, na wypadek gdyby ktoś jej szukał.
D. powiadomić o tym fakcie bezpośrednich przełożonych.
HGT.06 Pytanie 719
Realizacja usług w recepcji

W przypadku zagrożenia pożarowego, szybki dostęp do pokoi gości umożliwia

A. awaryjny system oświetlenia.
B. system klucza centralnego.
C. oznaczona droga ewakuacyjna.
D. sprawny dźwig osobowy.
HGT.06 Pytanie 720
Realizacja usług w recepcji

Wskaż, w jakiej odległości od oczu pracownika, wykonującego pracę w pozycji siedzącej, powinien być ustawiony monitor na biurku.

A. Od 30 do 65 cm
B. Od 50 do 80 cm
C. Od 20 do 50 cm
D. Od 40 do 75 cm