Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.06 Pytanie 881
Realizacja usług w recepcji

W motelach konieczne są dźwigi osobowe na kondygnacjach powyżej drugiego piętra w częściach przeznaczonych dla gości?

A. 4*
B. 2*
C. 3*
D. 5*
HGT.06 Pytanie 882
Realizacja usług w recepcji

Jakiego typu usługi świadczy hotel, jeśli pakiet usług dodatkowych oparty jest na zasadzie sanus per aquam?

A. Medyczne
B. Turystyczne
C. Rekreacyjne
D. Spa
HGT.06 Pytanie 883
Realizacja usług w recepcji

W trakcie najbliższego pobytu w Warszawie znany na całym świecie brytyjski zespół muzyczny zarezerwował noclegi w hotelu Imperia. Jakie mogą być przewidywane rezultaty tego wydarzenia?

A. wzrost zainteresowania ofertą hotelu Imperia
B. wzrost jakości świadczonych usług w hotelach w Polsce Środkowej
C. spadek zainteresowania usługami hotelarskimi w Warszawie
D. spadek jakości świadczonych usług w hotelu Imperia
HGT.06 Pytanie 884
Realizacja usług w recepcji

Zadania takie jak ochrona interesów członków PIH, wspólna promocja, zapewnienie wsparcia prawnego, podnoszenie kwalifikacji zawodowych, integracja sektora hotelarskiego oraz producentów dla dobra hotelarstwa, a także doradztwo inwestycyjne należą do:

A. Polskiej Instytucji Hotelarskiej
B. Polskiej Instytucji Hotelarzy
C. Polskiej Izby Hoteli
D. Polskiej Izby Hotelarstwa
HGT.06 Pytanie 885
Realizacja usług w recepcji

Jaką czynność powinien wykonać recepcjonista w trakcie przyjmowania gościa niewidomego do hotelu?

A. Oferować bezpłatny room service
B. Wypełnić kartę rejestracyjną w imieniu gościa
C. Zaproponować gościowi przyjście z opiekunem
D. Zasugerować pokój w pobliżu windy
HGT.06 Pytanie 886
Realizacja usług w recepcji

Schizotymik to osoba, która charakteryzuje się

A. zamknięciem w sobie, obojętnością emocjonalną, brakiem towarzyskości
B. szybkością w reakcjach emocjonalnych, uporem, impulsywnością
C. powolnością, brakiem emocjonalnych reakcji
D. żywością, gwałtownością, chwiejnością temperamentu
HGT.06 Pytanie 887
Realizacja usług w recepcji

W tabeli przedstawiono fragment oferty pensjonatu Eden. Jaki rodzaj wyżywienia proponuje gościom pensjonat?

Fragment oferty pensjonatu Eden.
Rodzaj pokojuNoclegiWyżywienieCena w zł
DBL3 dobyFB420
DBL5 dóbFB600
DBL7 dóbFB750
Dzieci do lat 3 – gratis
Dzieci od 3 lat do 12 lat – połowa cen

A. Śniadanie i obiadokolacja.
B. Śniadanie i obiad.
C. Obiad, podwieczorek i kolacja.
D. Śniadanie, obiad i kolacja.
HGT.06 Pytanie 888
Realizacja usług w recepcji

Jaka jest wartość wskaźnika Yeld, jeżeli średnia cena za noc w Hotelu Paradise wynosi 140 zł, a średnia frekwencja to 70%?

A. 200 zł
B. 50 zł
C. 42 zł
D. 98 zł
HGT.06 Pytanie 889
Realizacja usług w recepcji

W hotelu usługa informacji turystycznej jest

A. obowiązkowa i bezpłatna
B. obowiązkowa i odpłatna
C. nieobligatoryjna i bezpłatna
D. nieobligatoryjna i odpłatna
HGT.06 Pytanie 890
Realizacja usług w recepcji

Promowanie, wspieranie oraz rozwijanie turystyki na świecie stanowi główny cel

A. Polskiego Zrzeszenia Hoteli
B. Federacji Turystyki Wiejskiej
C. Światowej Organizacji Zdrowia
D. Światowej Organizacji Turystyki
HGT.06 Pytanie 891
Realizacja usług w recepcji

Procedura "Otwarcie konta" dla gości stanowi część

A. pobytu
B. rezerwacji
C. zameldowania
D. wymeldowania
HGT.06 Pytanie 892
Realizacja usług w recepcji

Jakie są zadania służby parterowej w hotelu?

A. organizacja oraz sprzedaż usług noclegowych
B. zapewnienie odpowiedniego stanu technicznego sprzętu w recepcji
C. dbanie o porządek w pomieszczeniach mieszkalnych
D. prowadzenie gości do ich pokoi
HGT.06 Pytanie 893
Realizacja usług w recepcji

Turystyka, która dotyczy podróży związanych z miejscem, w którym żyli, urodzili się lub zamieszkiwali przodkowie, nazywana jest turystyką

A. etniczną
B. alternatywną
C. polonijną
D. pielgrzymkową
HGT.06 Pytanie 894
Realizacja usług w recepcji

W trakcie uroczystości inauguracyjnej hotelu zorganizowano modowy pokaz renomowanego projektanta. Jakiego rodzaju narzędzie promocji wykorzystano w obiekcie?

A. Reklamę
B. Promocję sprzedaży
C. Public relations
D. Sprzedaż osobistą
HGT.06 Pytanie 895
Realizacja usług w recepcji

W jakim czasie od momentu przyjęcia zamówienia na usługi hotelowe, recepcja ma obowiązek wysłać klientowi pisemne potwierdzenie rezerwacji?

A. Do 36 godz
B. Do 24 godz
C. Do 48 godz
D. Do 12 godz
HGT.06 Pytanie 896
Realizacja usług w recepcji

Recepcjonista, sprawdzając kartę płatniczą gościa, powinien przede wszystkim zwrócić uwagę na

A. stan konta
B. termin ważności karty
C. typ karty
D. dzienny limit transakcji
HGT.06 Pytanie 897
Realizacja usług w recepcji

Czy ogrodzenie jest wymagane w campingach?

A. nieobowiązkowe dla wszystkich campingów niezależnie od kategorii
B. obowiązkowe dla wszystkich campingów niezależnie od kategorii
C. obowiązkowe jedynie w campingach kategorii 4*
D. nieobowiązkowe jedynie w campingach kategorii 1*
HGT.06 Pytanie 898
Realizacja usług w recepcji

Jakie urządzenia są wykorzystywane do przechowywania sztućców, nakryć i obrusów w pracy kelnera w danym rewirze?

A. pomocniki kelnerskie
B. wózki kelnerskie
C. szafki kelnerskie
D. regały kelnerskie
HGT.06 Pytanie 899
Realizacja usług w recepcji

Bliny gryczane to danie typowe dla kuchni:

A. włoskiej
B. niemieckiej
C. francuskiej
D. rosyjskiej
HGT.06 Pytanie 900
Realizacja usług w recepcji

Osoba planująca zorganizowanie szkolenia w hotelu wymaga od pracownika recepcji przede wszystkim informacji dotyczących

A. dodatkowych usług oferowanych przez hotel
B. wydatków związanych z korzystaniem z systemu tłumaczeń symultanicznych
C. oferty menu restauracji hotelowej dla grup biznesowych
D. cen wynajmu sal wielofunkcyjnych
HGT.06 Pytanie 901
Realizacja usług w recepcji

Która z wymienionych organizacji międzynarodowych związanych z hotelarstwem przyjęła jako motto hasło "Gość gospodarzowi świętym"?

A. AHMA
B. IHRA
C. HoReCa
D. HOTREC
HGT.06 Pytanie 902
Realizacja usług w recepcji

Co to jest standardowa karta menu?

A. to karta, na której znajduje się asortyment potraw dostępnych przez cały dzień
B. to zestawienie potraw, które są dostępne przez dłuższy okres
C. to karta, która zawiera tymczasowe oferty potraw z surowców sezonowych
D. to zestawienie potraw przygotowywanych na specjalne okazje
HGT.06 Pytanie 903
Realizacja usług w recepcji

Ile wynosi wartość brutto usługi gastronomicznej opisanej w przedstawionym fragmencie faktury?

Lp.Nazwa towaru
lub usługi
IlośćJedn.
miary
Cena
jednostkowa
netto w zł
Wartość
netto
w zł
Stawka
VAT
w %
Kwota
podatku
w zł
Wartość
brutto
w zł
1.Kolacja20sztuka80,001 600,008%

A. 368,00 zł
B. 299,00 zł
C. 1 600,00 zł
D. 1 728,00 zł
HGT.06 Pytanie 904
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania powinien podjąć recepcjonista, gdy niedowidzący klient hotelu ma trudności z uzupełnieniem karty rejestracyjnej?

A. Bez informowania gościa wypełnić dokument samodzielnie
B. Pominięcie tej czynności i przekazanie gościowi klucza
C. Zwrócić się do kierownika recepcji, aby wypełnił dokument w imieniu gościa
D. Zaoferować gościowi wsparcie oraz określić jego zakres
HGT.06 Pytanie 905
Realizacja usług w recepcji

W miesiącu maju przeciętna cena w hotelowym apartamencie wynosiła 300 zł, a wskaźnik obłożenia osiągnął 60%. Jaką wartość przyjmie wskaźnik RevPAR dla tego obiektu w analizowanym okresie?

A. 120
B. 180
C. 240
D. 300
HGT.06 Pytanie 906
Realizacja usług w recepcji

Który członek personelu hotelowego jest odpowiedzialny za bezpośrednią obsługę gości, udzielając informacji na temat hotelu, atrakcji turystycznych, kultury oraz realizując ich potrzeby i prośby?

A. Front Office Manager
B. Guest relations
C. Executive Housekeeper
D. Concierge
HGT.06 Pytanie 907
Realizacja usług w recepcji

W hotelowej restauracji do obsługi kelnerów w grupach turystycznych wykorzystuje się metodę

A. angielską
B. niemiecką
C. rosyjską
D. francuską
HGT.06 Pytanie 908
Realizacja usług w recepcji

Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista w sytuacji, gdy gość zgłasza ustną skargę?

A. Nie prowadzić rozmowy z gościem, lecz poprosić o sporządzenie skargi w formie pisemnej
B. Odesłać gościa do swojego przełożonego
C. Dokładnie wysłuchać gościa i rozwiązać problem w granicach posiadanych uprawnień
D. Przekonać gościa, że skarga jest nieuzasadniona oraz zaproponować zniżkę na zamówione usługi
HGT.06 Pytanie 909
Realizacja usług w recepcji

System HACCP w sektorze gastronomicznym hoteli pozwala na

A. nadzór mikrobiologiczny nad przygotowywanymi potrawami
B. identyfikację, analizę i zarządzanie ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności
C. identyfikację, ocenę oraz eliminację wyprodukowanej żywności
D. nadzór finansowy nad wytwarzanymi potrawami
HGT.06 Pytanie 910
Realizacja usług w recepcji

Jaką kwotę za nocleg uiści gość, który spędzi w hotelu 4 noce, jeśli cena za pierwszą noc wynosi 200,00 zł, a rabat na drugą oraz kolejne noce to 20%?

A. 680,00 zł
B. 840,00 zł
C. 640,00 zł
D. 760,00 zł
HGT.06 Pytanie 911
Realizacja usług w recepcji

Recepcjonista w hotelu, który dąży do okazywania empatii w stosunku do gości, powinien przede wszystkim wykorzystywać komunikację

A. krytyczną
B. pośrednią
C. hierarchiczną
D. bezpośrednią
HGT.06 Pytanie 912
Realizacja usług w recepcji

Jakim typem osobowości charakteryzuje się osoba, która jest towarzyska, rozmowna, spontaniczna, zapominalska oraz chaotyczna?

A. Sangwinik
B. Introwertyk
C. Melancholik
D. Choleryk
HGT.06 Pytanie 913
Realizacja usług w recepcji

Klient, któremu w hotelu uszkodzono bagaż, powinien swoje roszczenia oprzeć na przepisach:

A. regulaminu porządkowego hotelu
B. regulaminu wewnętrznego hotelu
C. Kodeksu karnego
D. Kodeksu cywilnego
HGT.06 Pytanie 914
Realizacja usług w recepcji

Jakim zwrotem grzecznościowym powinien być rozpoczynany list powitalny pozostawiony w pokoju dla gościa VIP, którym będzie rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie?

A. Jego Ekscelencja
B. Jego Świątobliwość
C. Jego Magnificencja
D. Jego Eminencja
HGT.06 Pytanie 915
Realizacja usług w recepcji

Gość hotelowy poinformował recepcję o zgubieniu klucza elektronicznego. Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista?

A. Wręczenie gościowi klucza tradycyjnego
B. Wydanie nowej karty elektronicznej
C. Niezwłoczne wezwanie policji
D. Zaproponowanie gościowi innego pokoju
HGT.06 Pytanie 916
Realizacja usług w recepcji

Usługi, które nie są zazwyczaj obowiązkowe dla hotelu, a które goście chętnie wykorzystują, takie jak basen, sauna czy jacuzzi, to przykład usług

A. uzupełniających
B. komplementarnych
C. fakultatywnych
D. towarzyszących
HGT.06 Pytanie 917
Realizacja usług w recepcji

Organizacja hotelarska propagująca stosowanie Kodeksu Etyki Hotelarza, którego fragment zamieszczono w tabeli, to

Kodeks Etyki Hotelarza propagowany przez naszą samorządową Organizację uwzględnia prawie wszystkie aspekty organizacji pracy, określa stosunki na styku „hotelarz – gość hotelowy", „personel – zarząd", „zarząd – personel", „personel – personel", „management – management", „hotel – współpracownicy zewnętrzni", „kontakty z konkurencją", „hotelarz – władze branżowe", hotelarz – instytucje zewnętrzne", „hotel a środowisko przyrodnicze".

A. Polskie Zrzeszenie Hoteli.
B. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
C. Polska Izba Hotelarstwa.
D. Małopolska Izba Hotelarska Gremium.
HGT.06 Pytanie 918
Realizacja usług w recepcji

Jakiego dokumentu potwierdzającego uiszczenie opłaty za zamówione i wykonane usługi powinien dostarczyć recepcjonista, gdy klientem jest osoba prawna?

A. Fakturę pro forma
B. Kosztorys usług
C. Fakturę
D. Paragon fiskalny
HGT.06 Pytanie 919
Realizacja usług w recepcji

Dlaczego pracownik hotelu powinien zapytać gościa o jego opinie na temat pobytu podczas wymeldowania?

A. W ten sposób utrwala w pamięci gościa jego pierwsze wrażenie z pobytu.
B. W ten sposób ocenia jakość świadczonych usług.
C. Jest to ostatnia szansa na wymianę grzeczności przed pożegnaniem gościa.
D. Podczas rozmowy recepcjonista ma możliwość załatwienia formalności.
HGT.06 Pytanie 920
Realizacja usług w recepcji

Podczas pobytu w obiekcie turystycznym goście poprosili recepcjonistę o przygotowanie propozycji spędzenia wolnego czasu. Pracownik recepcji stworzył listę głównych atrakcji oraz przekazał informacje o ich lokalizacji i godzinach otwarcia. Recepcjonista dostarczył turystom wiadomości

A. miejskiej
B. kulturalnej
C. turystycznej
D. hotelowej