Według ustawy o usługach turystycznych, obiektami niestrzeżonymi umożliwiającymi nocleg w namiotach są
A. pola biwakowe.
B. karawaningi.
C. pola namiotowe.
D. kempingi.
HGT.06Pytanie 122
Realizacja usług w recepcji
Schronisko jest obiektem noclegowym
A. przeznaczonym do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, świadczącym całodzienne wyżywienie.
B. zlokalizowanym poza obszarem zabudowanym, świadczącym minimalny zakres usług.
C. posiadającym co najmniej 30 miejsc noclegowych, dostosowanym do samoobsługi klientów.
D. przeznaczonym do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, dostosowanym do samoobsługi klientów.
HGT.06Pytanie 123
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, do obiektów hotelarskich zalicza się
A. ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy.
B. ośrodek kolonijny.
C. dom wczasowy.
D. dom wycieczkowy.
HGT.06Pytanie 124
Realizacja usług w recepcji
Która ze światowych organizacji hotelarskich wyrażana jest skrótem HoReCa?
A. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli.
B. Międzynarodowa Federacja Campingu i Karawaningu.
C. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych.
D. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji.
HGT.06Pytanie 125
Realizacja usług w recepcji
Które działanie nie jest realizowane przez Polskie Zrzeszenie Hoteli?
A. Utrwalanie polskiej gościnności.
B. Rekomendowanie zakładów hotelarskich i gastronomicznych.
C. Rozwijanie usług hotelarskich na świecie.
D. Przestrzeganie i rozwijanie etyki zawodowej hotelarzy.
HGT.06Pytanie 126
Realizacja usług w recepcji
Oddzielne wejście dla gości oraz wydzielona droga ich bagażu są obowiązkowe
A. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5*.
B. w hotelach kategorii 4* i 5*.
C. tylko w hotelach kategorii 5*.
D. we wszystkich hotelach.
HGT.06Pytanie 127
Realizacja usług w recepcji
Wniosek o zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do jednej z kategorii właściciel składa do
A. ministra gospodarki.
B. burmistrza.
C. marszałka województwa.
D. wojewody.
HGT.06Pytanie 128
Realizacja usług w recepcji
Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej obowiązuje w hotelach kategorii
A. 4*i5*
B. 3*, 4* i 5*
C. 2*, 3*, 4* i 5*
D. 1 *, 2*, 3*, 4* i 5*
HGT.06Pytanie 129
Realizacja usług w recepcji
Dźwigi osobowe powinny być instalowane w hotelach 4* posiadających więcej kondygnacji niż
A. dwie.
B. trzy.
C. pięć.
D. cztery.
HGT.06Pytanie 130
Realizacja usług w recepcji
Śniadanie wiedeńskie wzmocnione składa się:
A. z kawy, mleka do kawy, pieczywa, masła, dżemu, miodu, jaj po wiedeńsku, serów, wędlin.
B. z soku, zupy mlecznej, jaj po wiedeńsku, wędlin, serów.
C. z kawy, mleka do kawy, jaj po wiedeńsku, ciasta drożdżowego, dżemu, miodu.
D. z kawy, pieczywa pszennego, masła, dżemu, jaj po wiedeńsku.
HGT.06Pytanie 131
Realizacja usług w recepcji
Skrót CB oznacza taryfę hotelową obejmującą
A. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem i dwoma posiłkami.
B. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem angielskim.
C. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym.
D. tylko cenę za pokój.
HGT.06Pytanie 132
Realizacja usług w recepcji
Informacja przekazana do lokalnej prasy o zakończeniu modernizacji hotelu jest działaniem w ramach
A. dystrybucji.
B. sprzedaży osobistej.
C. sponsoringu.
D. public relations.
HGT.06Pytanie 133
Realizacja usług w recepcji
W komunikacji międzyludzkiej sprzężenie zwrotne oznacza
A. tworzenie bariery językowej.
B. przekazywanie komunikatu.
C. potwierdzenie odebrania komunikatu zgodnie z intencją nadawcy.
D. zewnętrzne zakłócenia komunikacyjne.
HGT.06Pytanie 134
Realizacja usług w recepcji
Człowiek słabo i powoli reagujący na bodźce zewnętrzne, opanowany, dokładny, systematyczny i chłodny to
A. flegmatyk.
B. sangwinik.
C. melancholik.
D. choleryk.
HGT.06Pytanie 135
Realizacja usług w recepcji
Zmiana wyposażenia i wystroju wnętrzna zakładu gastronomicznego w hotelu jest elementem strategii
A. produktu.
B. ceny.
C. promocji.
D. dystrybucji.
HGT.06Pytanie 136
Realizacja usług w recepcji
Jakie działania powinien podjąć pracownik służby pięter, gdy zdenerwowany gość hotelowy opowiada o swoich problemach rodzinnych?
A. Wysłuchać gościa i wrócić do swoich zajęć.
B. Wysłuchać gościa i zaproponować wspólny spacer.
C. Pocieszyć gościa i odesłać do psychologa.
D. Pocieszyć gościa i odesłać do kierownika obiektu.
HGT.06Pytanie 137
Realizacja usług w recepcji
Mediacja to metoda rozwiązywania konfliktów polegająca na
A. narzuceniu rozwiązania przez jedną ze skonfliktowanych, posiadających władzę stron.
B. poszukiwaniu obiektywności za pomocą osób trzecich, które mają pomóc w rozstrzygnięciu sporu.
C. zdefiniowaniu problemu, poszukiwaniu różnych rozwiązań i wyborze rozwiązania najlepszego.
D. poszukiwaniu bezstronności za pomocą osób trzecich, które mają podjąć decyzję, kto wygrał.
HGT.06Pytanie 138
Realizacja usług w recepcji
Hotel 5* może planować wzrost cen, licząc jednocześnie na wzrost sprzedaży, gdy występuje paradoks
A. spekulacyjny.
B. mieszany.
C. Giffena.
D. Veblena.
HGT.06Pytanie 139
Realizacja usług w recepcji
Czynnikiem wpływającym na spadek popytu na usługi turystyczne jest
A. przyzwyczajenie.
B. terroryzm.
C. dostępność komunikacyjna.
D. atrakcyjność regionu.
HGT.06Pytanie 140
Realizacja usług w recepcji
Komunikacją werbalną jest przekazywanie informacji za pomocą
A. postawy ciała.
B. mimiki twarzy.
C. wypowiadanych słów.
D. gestykulacji.
HGT.06Pytanie 141
Realizacja usług w recepcji
Voucher to
A. materiał informacyjno-reklamowy promujący organizatora imprezy turystycznej.
B. dokument kredytowego zlecenia, wystawionego przez organizatora imprezy turystycznej.
C. umowa turystyczna zawarta pomiędzy organizatorem imprezy turystycznej a turystą.
D. nieduża kwota pieniężna zabierana i wykorzystywana przez pilota w nadzwyczajnych sytuacjach.
HGT.06Pytanie 142
Realizacja usług w recepcji
Jaki rodzaj obsługi zastosowała restauracja hotelowa dla grupy gości, serwując jednakowe dania?
A. A la carte.
B. Obsługę bufetową.
C. Room service.
D. Obsługę bankietową.
HGT.06Pytanie 143
Realizacja usług w recepcji
Zamówienie klamkowe powinno zawierać
A. numer pokoju, treść zamówienia, podpis gościa.
B. wyłącznie wywieszkę z napisem: "proszę mnie obsłużyć."
C. imię i nazwisko gościa zamawiającego, treść zamówienia.
D. numer pokoju, treść zamówienia, czas podania, podpis gościa.
HGT.06Pytanie 144
Realizacja usług w recepcji
Bezpośrednią obsługą gości w zakresie udzielania informacji hotelowej i turystycznej, rozwiązywaniem ich problemów oraz opieką nad nimi zajmuje się
A. recepcjonista - kasjer.
B. kierownik służby pięter.
C. concierge.
D. bagażowy.
HGT.06Pytanie 145
Realizacja usług w recepcji
Dokument hotelowy dotyczący ustalenia warunków rezerwacji przesyłany zamawiającemu do akceptacji to
A. voucher.
B. potwierdzenie rezerwacji.
C. karta pobytu.
D. formularz rezerwacyjny.
HGT.06Pytanie 146
Realizacja usług w recepcji
Biuro podróży Relaks przekaże należność za świadczone usługi poleceniem przelewu dla hotelu. W rubryce "nazwa odbiorcy" należy wpisać nazwę
A. wierzyciela.
B. dłużnika.
C. banku dłużnika.
D. banku wierzyciela.
HGT.06Pytanie 147
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista wydaje gościowi klucze do pokoju na podstawie
A. karty pobytu.
B. paszportu.
C. dowodu osobistego.
D. karty meldunkowej.
HGT.06Pytanie 148
Realizacja usług w recepcji
Wstawka to
A. posiłek podawany między śniadaniem i lunchem.
B. zorganizowany w pokoju hotelowym odpłatny i samoobsługowy punkt handlowy.
C. składane i ruchome łóżko dostawiane w pokoju 1-osobowym.
D. upominek dla gościa umieszczany w jednostce mieszkalnej.
HGT.06Pytanie 149
Realizacja usług w recepcji
Przedstawiony wzór dokumentu to
A. voucher.
B. kwit bagażowy.
C. kontrolka sejfu depozytowego.
D. kontrolka potwierdzająca.
HGT.06Pytanie 150
Realizacja usług w recepcji
Stanowisko recepcjonisty, który dokonuje procedury check-out, powinno być wyposażone
A. w kartę meldunkową.
B. w grafik obłożenia hotelu.
C. w formularz rezerwacyjny.
D. w kasę fiskalną.
HGT.06Pytanie 151
Realizacja usług w recepcji
Stanowisko recepcjonisty dostosowane do obsługi osób niepełnosprawnych powinno dysponować ladą recepcyjną o wysokości nieprzekraczającej
A. 100 cm
B. 105 cm
C. 95 cm
D. 90 cm
HGT.06Pytanie 152
Realizacja usług w recepcji
Zupa śledziowa, stek z łosia, frikadele z mielonego mięsa to typowe dania kuchni
A. arabskiej.
B. węgierskiej.
C. skandynawskiej.
D. niemieckiej.
HGT.06Pytanie 153
Realizacja usług w recepcji
Charakterystycznymi składnikami potraw podawanych gościom zamawiającym posiłki kuchni meksykańskiej są:
A. awokado, trufle, orzechy.
B. liście winorośli, fasola, makarony.
C. kukurydza, jogurt, małże.
D. fasola, kukurydza, awokado.
HGT.06Pytanie 154
Realizacja usług w recepcji
Uchą w kuchni rosyjskiej nazywa się
A. zupę z kilku gatunków ryb.
B. uszy świńskie wędzone.
C. szaszłyki wykonane z kilku gatunków mięs.
D. tłustą zupę z kilku gatunków mięs.
HGT.06Pytanie 155
Realizacja usług w recepcji
Karta menu dla seniorów i kierowców powinna zawierać potrawy
A. pikantne oraz smażone.
B. lekkie, nie powodujące wzdęć.
C. tylko z warzyw, owoców oraz jaj.
D. lekkostrawne, fantazyjnie udekorowane.
HGT.06Pytanie 156
Realizacja usług w recepcji
W karcie win i wódek należy podać następujące informacje:
A. nazwę trunku, rocznik, smak, pojemność butelki, cenę butelki, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka, temperaturę podania.
B. nazwę trunku, jego pochodzenie, rocznik, smak, pojemność butelki, cenę butelki, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka.
C. nazwę trunku, pojemność i cenę kieliszka.
D. nazwę trunku, jego pochodzenie, rocznik, smak, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka.
HGT.06Pytanie 157
Realizacja usług w recepcji
Celem zwiększenia popytu turystów wakacyjnych na usługi noclegowe, od piątego dnia pobytu w hotelu wprowadzono niższe o 40% ceny. Który instrument promocji zastosowano?
A. Sprzedaż osobistą.
B. Promocję sprzedaży.
C. Public relations.
D. Reklamę.
HGT.06Pytanie 158
Realizacja usług w recepcji
Wskaż wartość wskaźnika YELD przy średniej cenie za dobę w hotelu wynoszącej 220 zł oraz średniej frekwencji równej 60%.
A. 52 zł
B. 6 600 zł
C. 132 zł
D. 13 200 zł
HGT.06Pytanie 159
Realizacja usług w recepcji
HACCP to system
A. dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
B. kontroli weterynaryjnej mięsa zwierząt rzeźnych.
C. identyfikacji, oceny i kontroli zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
D. zapewnienia wysokiej jakości.
HGT.06Pytanie 160
Realizacja usług w recepcji
W hotelu "Saturn" posiadającym 50 miejsc noclegowych w kwietniu sprzedano 500 miejsc. Stopień wykorzystania miejsc noclegowych wynosił