Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?

A. W wirówce
B. W wyparce
C. W autoklawie
D. W prasie
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem

A. PE
B. PP
C. PS
D. PET
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zadanie przesiewania mąki podczas produkcji pieczywa?

A. Podwyższenie zawartości glutenu
B. Zwiększenie poziomu wilgoci
C. Spulchnienie i napowietrzenie
D. Zmniejszenie kwasowości
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kto sprawuje nadzór nad przestrzeganiem przepisów sanitarno-higienicznych w rzeźni?

A. Inspekcja Handlowa
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Centralny Inspektorat Standaryzacji
D. Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji margaryny kluczową operacją technologiczną stanowi

A. homogenizacja
B. uwodornienie
C. ekstrakcja
D. bielenie
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…

Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić

A. - 6°C ÷ -2°C
B. + 5°C ÷ +25°C
C. -18°C ÷ -12°C
D. +30°C ÷ +40°C
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kryterium oceny organoleptycznej dżemu nie stanowi ocena

A. smaku
B. pH
C. wyglądu
D. zapachu
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się

A. termiczne obieranie
B. obieranie chemiczno-termiczne
C. mechaniczne obieranie
D. opalenie powierzchni
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki

A. komorowej
B. immersyjnej
C. fluidyzacyjnej
D. płytowej
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec

A. komorowy
B. wrzutowy
C. tunelowy
D. obrotowy
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur

A. od 80ºC do 90ºC
B. od 100ºC do 110ºC
C. od 120ºC do 130ºC
D. od 30ºC do 50ºC
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?

A. przenośnik rolkowy
B. paleta drewniana
C. wózek widłowy
D. podnośnik łańcuchowy
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…

W zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbóż dopuszcza się ziarna

A. zainfekowane
B. kiełkujące
C. połamane
D. nawilżone
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia

A. czystości mikrobiologicznej mleka
B. przydatności technologicznej truskawek
C. składu chemicznego jogurtu owocowego
D. efektywności wyparki
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. charakterystyczny zapach
B. smak zbyt słodki
C. kryształów sypkość
D. lekko brązowa barwa
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?

A. Inspekcja Dozoru Technicznego
B. Inspekcja Transportu Drogowego
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Państwowa Inspekcja Sanitarna
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?

A. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
C. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
D. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…

W wytwarzaniu jakiego produktu ma miejsce proces długotrwałego dojrzewania?

A. Wina wytrawnego
B. Ryb wędzonych
C. Sera twarogowego
D. Miodu sztucznego
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?

A. ciśnienie
B. prędkość obrotowa
C. temperatura
D. natężenie przepływu
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak powinien smakować dobrze ukiszony ogórek?

A. mocno cierpki
B. lekko słodki
C. czysto kwaśny
D. dosyć gorzki
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowych produktów stosowanych w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?

A. Kostkownicę
B. Nadziewarkę
C. Masownicę
D. Nastrzykiwarkę
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna surowego mleka dotyczy analizy

A. procentu tłuszczu i białka
B. czystości mikrobiologicznej
C. poziomu kwasowości i gęstości
D. odcienia i aromatu
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest

A. pomiar temperatury magazynowania
B. ocena wizualna wyrobu
C. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
D. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zasady należy przestrzegać podczas sterylizacji konserw o masie 340 g mięsa?

A. 90-94°C przez około 120 min
B. 138-142°C przez około 2 min
C. 118-121°C przez około 55 min
D. 68-72°C przez około 280 min
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?

A. mateczniku
B. homogenizatorze
C. pasteryzatorze
D. blanszowniku
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…

Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się

A. wyroby cukiernicze
B. świeże owoce
C. napoje alkoholowe
D. konserwy mięsne
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?

A. zdobione.
B. chłodzone.
C. pakowane.
D. krojone.
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces homogenizacji
B. proces pasteryzacji
C. proces dekantacji
D. proces termizacji
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…

W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego

A. mąki
B. oleju
C. mleka
D. jabłek
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?

A. Aby dodać smaku
B. Aby zwiększyć zawartość białka
C. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
D. Aby zmniejszyć kwasowość
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?

A. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
B. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
C. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
D. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…

Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. pączków
B. croissantów
C. naleśników
D. wafli
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego

A. lekko słony smak
B. chrupiącą skórkę
C. miękisz zwarty
D. symetryczny kształt
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przed usunięciem piór z tuszek drobiowych, powinny one zostać poddane procesowi

A. oparzania
B. opalania
C. schłodzenia
D. patroszenia
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?

A. Witamina K
B. Witamina C
C. Witamina B
D. Witamina D
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie maszyny wykorzystuje się do produkcji mąki w piekarstwie?

A. Miesiarki
B. Silosy
C. Przesiewacze
D. Dzielarki
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…

Fermentacja kapusty powinna trwać do momentu osiągnięcia kwasowości w przedziale pH

A. od 5,5 do 7,5
B. od 7,6 do 9,0
C. od 0,5 do 1,5
D. od 3,5 do 4,0
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?

A. kontener
B. puszka
C. beczka
D. butelka
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?

A. cyklon
B. wialnia
C. wirówka
D. sortownik
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przy produkcji margaryny istotnym etapem jest uwodornienie tłuszczów, które ma na celu:

A. zmianę konsystencji na stałą
B. podniesienie poziomu kwasowości
C. dodanie aromatu
D. zwiększenie zawartości tłuszczu