Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 161
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. wielkości żółtka wraz z błoną witelinową
B. zapachu białka i grubości skorupy
C. zapachu oraz wyglądu białka i żółtka
D. koloru skorupy oraz błon podskorupowych
SPC.02 Pytanie 162
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?
A. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
B. Zwiększenie kosztów produkcji
C. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
D. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
SPC.02 Pytanie 163
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego
A. miękisz zwarty
B. chrupiącą skórkę
C. lekko słony smak
D. symetryczny kształt
SPC.02 Pytanie 164
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. liczniki bułek drobnych
B. mieszacze-dozatory
C. dzielarko-zaokrąglarki
D. krajalnice
SPC.02 Pytanie 165
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kruszenie, wytłaczanie, wydobywanie i oczyszczanie to etapy, które zachodzą podczas produkcji
A. powideł z śliwek
B. oleju rafinowanego
C. serów podpuszczkowych
D. soków warzywnych
SPC.02 Pytanie 166
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wstępna obróbka ogórków w procesie produkcji marynat polega na
A. krojeniu
B. sortowaniu
C. obieraniu
D. blanszowaniu
SPC.02 Pytanie 167
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. wieprzowych
B. króliczych
C. bydlęcych
D. drobiowych
SPC.02 Pytanie 168
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. matecznik
B. kocioł warzelny
C. kadź fermentacyjną
D. wyparkę
SPC.02 Pytanie 169
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie przyprawy oraz dodatki są potrzebne do przygotowania ogórków konserwowych?
A. Pieprz, majeranek, sól, cukier, kwas mlekowy
B. Ziele angielskie, gorczyca, cukier, sól, ocet
C. Chrzan, czosnek, pieprz, sól, kwas sorbowy
D. Tymianek, estragon, cukier, kwas benzoesowy
SPC.02 Pytanie 170
Produkcja wyrobów spożywczych…
W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?
Magazyn | Asortyment |
---|---|
I | Jabłka, gruszki, pomidory |
II | Jogurt, kefir, mleko 2% |
III | Mięso mrożone, mrożonki owocowe |
IV | Przyprawy, susz, pieczywo trwałe |
A. W magazynie IV
B. W magazynie III
C. W magazynie I
D. W magazynie II
SPC.02 Pytanie 171
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?
A. wialnie
B. myjki
C. wirówki
D. żmijki
SPC.02 Pytanie 172
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem
A. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
B. połączyć je luzem taśmą klejącą
C. starannie owinąć folią termokurczliwą
D. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
SPC.02 Pytanie 173
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregowania materiału stałego na frakcje według rozmiaru?
A. przesiewacze
B. sortowniki
C. filtry
D. wirówki
SPC.02 Pytanie 174
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytwarzania pieczywa pszennego składa się z poniższych kroków:
A. smerowanie ciasta białkiem, formowanie kęsów, pieczenie
B. nakłuwanie, formowanie kęsów, pieczenie
C. przygotowywanie ciasta, formowanie kęsów, pieczenie
D. dzielenie ciasta na kawałki, nakłuwanie kęsów, pieczenie
SPC.02 Pytanie 175
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gorzelnictwo wykorzystuje jako główny składnik do wytwarzania spirytusu
A. ziemniaki
B. rzepak
C. jęczmień
D. soję
SPC.02 Pytanie 176
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być
A. oferowane po obniżonej cenie
B. wrzucone do pojemnika na odpady
C. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
D. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
SPC.02 Pytanie 177
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zagrożenie zdrowotne związane z żywnością można wykryć przy pomocy badań organoleptycznych?
A. Metale ciężkie w mleku
B. Muszki w dżemie
C. Azotany w warzywach
D. Mykotoksyny w grzybach
SPC.02 Pytanie 178
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kegi to rodzaj pojemników, do których wlewa się
A. brandy.
B. alkohol.
C. piwo.
D. wino.
SPC.02 Pytanie 179
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?
A. 1 280 kg
B. 1 920 kg
C. 2 400 kg
D. 2 000 kg
SPC.02 Pytanie 180
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. smalcu domowego
B. czekolady gorzkiej
C. margaryny mlecznej
D. oleju rzepakowego
SPC.02 Pytanie 181
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas produkcji konserw mięsnych, aby zlikwidować bakterie przetrwalnikujące i uzyskać produkt zdrowotnie bezpieczny?
A. Pasteryzacja
B. Kgotowanie
C. Sterylizacja
D. Termizacja
SPC.02 Pytanie 182
Produkcja wyrobów spożywczych…
Parametr opisujący działanie suszarki fluidyzacyjnej to
A. ciśnienie pary wodnej znajdującej się wewnątrz urządzenia
B. prędkość obrotowa dysku rozpyłowego
C. natężenie przepływu wody
D. temperatura powietrza wlotowego
SPC.02 Pytanie 183
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z poniższych procesów jest kluczowy w produkcji piwa?
A. Mikrofiltracja końcowa
B. Dodawanie cukru
C. Dodawanie konserwantów
D. Fermentacja alkoholowa
SPC.02 Pytanie 184
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaki produkt powstaje w rezultacie chemicznego utwardzania tłuszczu?
A. Smalec
B. Margaryna
C. Oliwa
D. Majonez
SPC.02 Pytanie 185
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. kalibrownik
B. odziemniacz
C. wialnia
D. myjka
SPC.02 Pytanie 186
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który proces technologiczny jest niezbędny do produkcji serów dojrzewających?
A. Szybkie gotowanie
B. Dojrzewanie w odpowiednich warunkach
C. Intensywne mieszanie
D. Mrożenie i odmrażanie
SPC.02 Pytanie 187
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czyszczenie i dezynfekcję maszyn oraz sprzętu w piekarni należy przeprowadzać zgodnie
A. z instrukcją GMP i GHP
B. z normami zakładowymi
C. z procedurą zarządzania produkcją
D. z systemem technologicznym
SPC.02 Pytanie 188
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność
A. kurzu
B. myszy
C. muszek
D. pleśni
SPC.02 Pytanie 189
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas produkcji soku pomarańczowego kluczowym etapem jest klarowanie soku w celu:
A. usunięcia zawiesin i osadów
B. obniżenia poziomu cukru
C. zwiększenia zawartości witamin
D. poprawy smaku
SPC.02 Pytanie 190
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?
A. Witamina B
B. Witamina K
C. Witamina D
D. Witamina C
SPC.02 Pytanie 191
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
C. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
SPC.02 Pytanie 192
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jaki sposób uzyskuje się dziesięciokrotne zwiększenie objętości ziarna?
A. prażenia
B. smażenia
C. ekstrudowania
D. ekspandowania
SPC.02 Pytanie 193
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia mogą być wykorzystane do suszenia grzybów?
A. suszarkach na podczerwień
B. kotłach otwartych
C. parownikach elektrycznych
D. autoklawach poziomych
SPC.02 Pytanie 194
Produkcja wyrobów spożywczych…
Istotnym parametrem podczas fermentacji ciasta na chleb jest
A. czas fermentacji
B. ilość dodanej soli
C. kolor naczynia fermentacyjnego
D. rodzaj użytej mąki
SPC.02 Pytanie 195
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do wytwarzania kaszy jaglanej używa się ziarna
A. jęczmienia
B. gryki
C. prosa
D. pszenicy
SPC.02 Pytanie 196
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia powinny zostać wykorzystane do wytwarzania zakwasu, który jest używany przy produkcji masła i serów?
A. Mateczniki
B. Mieszalniki
C. Frezery
D. Granulatory
SPC.02 Pytanie 197
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem
A. PS
B. PP
C. PE
D. PET
SPC.02 Pytanie 198
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji śmietanki UHT nie zachodzi etap
A. normalizacji
B. chłodzenia
C. zakwaszania
D. sterylizacji
SPC.02 Pytanie 199
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?
A. Przesiewacz
B. Dozator
C. Waga
D. Miesiarka
SPC.02 Pytanie 200
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?
A. 15 500 kg
B. 20 000 kg
C. 10 000 kg
D. 5 000 kg