Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. wyroby cukiernicze
B. napoje alkoholowe
C. konserwy mięsne
D. świeże owoce
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gorzelnictwo wykorzystuje jako główny składnik do wytwarzania spirytusu
A. rzepak
B. jęczmień
C. soję
D. ziemniaki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Faza w produkcji czekolady, która polega na długotrwałym i intensywnym mieszaniu (zwykle trwa od 24 do 72 godzin), to
A. schładzanie
B. konszowanie
C. mielenie ziarna kakao
D. temperowanie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność
A. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
B. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
C. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
D. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
B. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
C. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
D. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
Produkcja wyrobów spożywczych…
Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.
Tab. Receptura na 1000 g kremu russel | |
---|---|
Surowce | Ilość [g] |
Cukier puder | 276,0 |
Jaja | 220,0 |
Masło | 220,0 |
Margaryna | 331,0 |
Esencja rumowa | 4,7 |
Spirytus | 6,6 |
Razem | 1058,3 |
Straty | 58,3 |
Wydajność | 1000,0 |
A. 12 kg
B. 2,2 kg
C. 1,2 kg
D. 22 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur
A. od 80ºC do 90ºC
B. od 100ºC do 110ºC
C. od 120ºC do 130ºC
D. od 30ºC do 50ºC
Produkcja wyrobów spożywczych…
Analizę jakościową smalcu wybornego oraz popularnego, obejmującą ocenę barwy, konsystencji, struktury, a także smaku i zapachu, wykonuje się w temperaturze
A. 38÷40°C
B. 18÷20°C
C. 48÷50°C
D. 28÷30°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do usuwania ogonków czereśni, porzeczek oraz truskawek wykorzystywane są
A. odpestczarki
B. przyrządy do obcinania
C. narzędzia do obierania
D. obrywarki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być
A. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
B. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
C. oferowane po obniżonej cenie
D. wrzucone do pojemnika na odpady
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?
A. regulatora kwasowości
B. stabilizatora
C. przeciwutleniacza
D. środka konserwującego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaki produkt powstaje w rezultacie chemicznego utwardzania tłuszczu?
A. Smalec
B. Oliwa
C. Majonez
D. Margaryna
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas procesu suszenia warzyw parametry technologiczne, które należy kontrolować, to temperatura oraz
A. ciśnienie
B. wilgotność
C. gęstość
D. stężenie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. hydrauliczny
B. płytowy
C. wałkowy
D. pneumatyczny
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 1 000 sztuk
B. 4 000 sztuk
C. 400 sztuk
D. 100 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. dezynsekcję
B. dezynfekcję
C. apertyzację
D. sanityzację
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec
A. komorowy
B. tunelowy
C. obrotowy
D. wrzutowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. wózek widłowy
B. podnośnik łańcuchowy
C. przenośnik rolkowy
D. paleta drewniana