Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 281
Produkcja wyrobów spożywczych…

Mycie w obiegu zamkniętym bez potrzeby demontażu nazywane jest systemem

A. CIP
B. COP
C. CCP
D. CP
SPC.02 Pytanie 282
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?

A. inaktywacji enzymów
B. fermentacji mlekowej
C. zagęszczania miąższu
D. wyciągania skrobi
SPC.02 Pytanie 283
Produkcja wyrobów spożywczych…

W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się

A. wózki widłowe
B. przenośniki taśmowe
C. przenośniki podwieszone
D. wózki ręczne
SPC.02 Pytanie 284
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?

A. myjka
B. wialnia
C. odziemniacz
D. kalibrownik
SPC.02 Pytanie 285
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?

A. Poliester
B. Aluminium
C. Blacha czarna
D. Polietylen
SPC.02 Pytanie 286
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby wykonać temperowanie masy czekoladowej, jakie kroki należy podjąć?

A. utrzymać wstęgę czekolady w temperaturze 30-31°C
B. uformować czekoladę w nadciśnieniu
C. uformować czekoladę w podciśnieniu
D. schłodzić masę po konszowaniu do temperatury 5-7°C
SPC.02 Pytanie 287
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji żywności, według systemu HACCP, etap, który usuwa zagrożenie fizyczne, to

A. pakowanie
B. prażenie
C. pasteryzacja
D. przesiewanie
SPC.02 Pytanie 288
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas procesu suszenia warzyw parametry technologiczne, które należy kontrolować, to temperatura oraz

A. wilgotność
B. stężenie
C. ciśnienie
D. gęstość
SPC.02 Pytanie 289
Produkcja wyrobów spożywczych…

Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto

A. wyborowe
B. pszenne
C. mieszane
D. cukiernicze
SPC.02 Pytanie 290
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?

A. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
B. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
C. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
D. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło