Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby przygotować krem, należy zastosować śmietankę

A. schłodzoną do temperatury +10°C
B. o temperaturze pokojowej
C. dojrzałą, schłodzoną do temperatury +2°C
D. podgrzaną do temperatury wrzenia
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz, ile kilogramów jaj będzie potrzebnych do sporządzenia 20 kg kremu bezowego zgodnie z przedstawioną recepturą, jeżeli białko stanowi 60% jaja.

Receptura na krem bezowy na 1 kg
surowiecIlość w g
Cukier kryształ610
Woda200
Białka jaj240
Kwas cytrynowy6

A. 8,00 kg
B. 8,20 kg
C. 4,80 kg
D. 5,00 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz na podstawie receptury na 1000 g ciasta parzonego, ile sztuk jaj należy przygotować, aby wyprodukować 2,5 kg tego ciasta. Jedno jajo waży 50 g.

SurowceIlość
w g/ml
woda540
mąka pszenna450
margaryna220
jaja800
sól5

A. 100 sztuk.
B. 120 sztuk.
C. 40 sztuk.
D. 20 sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Czynnikiem powodującym wypływ tłuszczu z ciasta kruchego w trakcie pieczenia jest

A. użycie zbyt dużej ilości substancji słodzących
B. zastosowanie mąki z nadmiernym glutenem
C. niewłaściwa temperatura pieczenia
D. niedostateczne rozmieszczenie środków spulchniających
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przygotowując roztwór wodny cukru o stężeniu około 50% z dodatkiem alkoholu oraz aromatów, uzyskuje się

A. syrop do nasączania.
B. glazurę z białek.
C. płynny balsam.
D. syrop do dekoracji.
SPC.01 Pytanie 568
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Pracownik piekarni z ropiejącymi ranami na dłoniach

A. nie powinien mieć dostępu do produkcji
B. nie powinien pracować jedynie przy produkcji lodów
C. może wykonywać pracę tylko za zgodą przełożonego
D. może pracować po zabezpieczeniu rany plastrem
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Ciastka żurawinowe są pakowane w foliowe torebki po 200 g, a następnie układane w kartony o wadze 2 kg. Ile opakowań tego rodzaju trzeba przygotować do wysyłki 10 kg ciastek żurawinowych?

A. 50 torebek i 5 pudełek kartonowych
B. 25 torebek i 5 pudełek kartonowych
C. 50 torebek i 10 pudełek kartonowych
D. 40 torebek i 10 pudełek kartonowych
SPC.01 Pytanie 574
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przy przeprowadzaniu oceny organoleptycznej produktów z ciasta francuskiego należy szczególnie skupić się na

A. zapachu
B. kwaśności
C. listkowaniu
D. słodkości
SPC.01 Pytanie 576
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jaką metodą spulchniane są ciasta drożdżowe?

A. biologiczna
B. fizyczna
C. chemiczna
D. kombinowana
SPC.01 Pytanie 577
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie właściwości powinien mieć cukier puder wysokiej jakości?

A. Szeleści, gdy jest rozcierany w dłoniach
B. Miałki, gdy jest rozcierany w dłoniach
C. Zbrylony w znacznym stopniu
D. Staje się kleisty po procesie obróbki cieplnej
SPC.01 Pytanie 578
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Produkty z ciasta parzonego po pieczeniu odznaczają się

A. dużymi komorami powietrznymi
B. elastycznym, lekko zbitym miękiszem
C. równomiernym uwarstwieniem
D. drobnoporowatym miękiszem
SPC.01 Pytanie 581
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie właściwości jakościowe są brane pod uwagę przy odbiorze masła do magazynu bez użycia sprzętu pomiarowego?

A. Zawartość wody
B. Stan opakowań
C. Temperaturę topnienia
D. Zawartość tłuszczu
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W zakładzie produkcji cukierniczej przyjęto zamówienie na 40 kg ciastek kruchych krakowskich, sporządzonych wg receptury na 1 kg, zamieszczonej w tabeli poniżej. W magazynie znajduje się 1,80 kg jaj. Do realizacji zamówienia

SurowceIlość wg
receptury
w g na 1 kg
mąka pszenna650
margaryna380
cukier puder90
jaja60
wanilia0,2
marmolada50

A. wystarczy 1,20 kg jaj.
B. brakuje 1,20 kg jaj.
C. brakuje 0,60 kg jaj.
D. wystarczy 1,80 kg jaj.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W trakcie włączania urządzenia elektrycznego pracownik doznał porażenia prądem. Ustalono, że poszkodowany jest oswobodzony od prądu, świadomy i oddycha. Jakie powinno być pierwsze działanie przy udzielaniu mu pierwszej pomocy?

A. Podać wodę
B. Reanimować
C. Ułożyć w pozycji bezpiecznej
D. Wykonać sztuczne oddychanie
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania
20 sztuk babek biszkoptowo-tłuszczowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.

Receptura na babkę biszkoptowo - tłuszczową
SkładnikiIlość [g]
Mąka pszenna typ 500300
Cukier220
Jaja300
Margaryna250
Wydajność1 000

A. 2,20 kg
B. 1,10 kg
C. 5,50 kg
D. 4,40 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Koszty wytwarzania ciastek kruchych krakowskich wynoszą: 70 % kosztu surowców, zysk kalkulacyjny - 10% kosztu surowców, podatek VAT - 7% kosztu surowców. Cena 1 kg tych ciastek wynosi

SurowceIlość surowców na 4 kgCena jednostkowa (zł)
mąka pszenna2,60 kg1,80
margaryna1,52 kg5,50
cukier puder0,36 kg4,20
jaja4 sztuki0,27
wanilia0,008 kg50,00
marmolada0,20 kg9,80

A. 69,62 zł
B. 12,60 zł
C. 30,45 zł
D. 20,52 zł