Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.

Receptura na 1 kg babki piaskowej
SurowiecIlość w g
Mąka pszenna160
Mąka ziemniaczana150
Cukier kryształ280
Margaryna300
Jaja224
Cukier wanilinowy20
Proszek do pieczenia6

A. 28 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 14 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?

A. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
SPC.01 Pytanie 332
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, składanie tortów może być przeprowadzane przez osoby, które posiadają

A. niewielkie, ropiejące rany na przedramionach
B. czyste, białe ubranie robocze, włosy schowane pod czapką
C. białe odzież roboczą, jasne, nieuczesane, długie włosy
D. czyste dłonie oraz paznokcie pomalowane na biało
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wyprodukować l kg paluszków z ciasta parzonego, potrzebne jest 30 g kminku. Jaką ilość kminku trzeba zastosować do zrobienia 20 kg takich paluszków?

A. 6000 g
B. 60 g
C. 600 g
D. 6 g
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kokosanki przygotowuje się z następujących składników:

A. mączki kokosowej, margaryny i cukru
B. wiórków kokosowych, mąki pszennej i cukru
C. wiórków kokosowych, cukru i białek
D. mączki kokosowej, cukru i śmietany kremowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest

A. temperówka.
B. konsza.
C. frezer.
D. krystalizator.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przygotowanie świeżych jaj do zastosowania w cukiernictwie polega na

A. wybiciu i napowietrzeniu z margaryną
B. zdezynfekowaniu i następnie wybiciu
C. wybiciu i napowietrzeniu z cukrem
D. wybiciu i następnie zdezynfekowaniu
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile gramów jaj należy użyć do produkcji 60 sztuk muffinek.

Receptura na 12 sztuk muffinek
SurowceIlość [g]
mąka pszenna320
mleko200
jajo60
olej100
cukier kryształ40
proszek do pieczenia20
sól5

A. 150 g
B. 300 g
C. 200 g
D. 230 g
SPC.01 Pytanie 342
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Typowymi ozdobami, wykonanymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na święta Bożego Narodzenia, są:

A. gwiazdki, choinki, poinsecja
B. jajka, baranki, choinki
C. serduszka, misiaczki, różyczki
D. hostia, kielich, gwiazdki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie składniki, oprócz masła i mąki, są konieczne do przygotowania ciasta na faworki?

A. Śmietana, jaja, drożdże
B. Żółtka, śmietana, spirytus
C. Bakalie, jaja, amoniak
D. Jaja, śmietana, spirytus
SPC.01 Pytanie 347
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Udostępnienie pierwszej pomocy cukiernikowi, który przy pracy doznał zwichnięcia nogi, powinno obejmować

A. unieruchomienie kończyny
B. nastawienie zwichniętego stawu
C. wykonanie masażu kończyny
D. założenie opatrunku na nogę
SPC.01 Pytanie 349
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Produkty pieczone w wydłużonych formach, wytwarzane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem orzechów i kandyzowanych owoców, określa się mianem

A. stefankami
B. sękaczami
C. miodownikami
D. keksami
SPC.01 Pytanie 352
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Składniki używane w cukiernictwie to:

A. kawa, kakao, spirytus
B. żelatyna, sztuczny miód, kawa zbożowa
C. przyprawy, orzechy, rodzynki
D. rum, wanilia, cynamon
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie składniki stosuje się do spulchniania ciast piernikowych?

A. drożdże w postaci prasowanej
B. intensywne napowietrzanie
C. ubijanie przy użyciu wałka przez 15 minut
D. chemiczne środki spulchniające
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy

A. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
B. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
C. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
D. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem