Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
A. desulfitacja
B. dezynsekcja
C. deratyzacja
D. dezynfekcja
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do przewozu mąki w luzie?
A. Pojemnik.
B. Cysterna.
C. Wialnia.
D. Zimnia.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg. 
 
| Receptura na 1 kg babki piaskowej | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość w g | 
| Mąka pszenna | 160 | 
| Mąka ziemniaczana | 150 | 
| Cukier kryształ | 280 | 
| Margaryna | 300 | 
| Jaja | 224 | 
| Cukier wanilinowy | 20 | 
| Proszek do pieczenia | 6 | 
A. 28 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 14 kg
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przygotowując ciasto biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu w metodzie "na zimno", należy
A. napowietrzyć
B. zamrozić
C. upłynnić
D. schłodzić
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Z powodu niskiej temperatury rozkładu do przyrządzania faworków nie jest stosowne
A. ceres
B. frytura
C. masło
D. smalec
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?
A. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
B. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
A. drożdżowego
B. piernikowego
C. biszkoptowo-tłuszczowego
D. kruchego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
A. russel owocowy
B. szwedzki
C. śmietankowy
D. bezowy
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Woda o dużej twardości wyróżnia się podwyższoną obecnością jonów
A. sodu
B. manganu
C. wapnia
D. żelaza
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Wylicz, ile torebek celofanowych o pojemności 150 g trzeba wykorzystać do zapakowania 60 kg drażetek, biorąc pod uwagę straty opakowań na poziomie 2%
A. 400
B. 408
C. 250
D. 255
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W trakcie zdobienia wyrobu cynamonem, jak należy ustawić szablon?
A. lekko wcisnąć w polewę.
B. położyć na kremie.
C. oprzeć na dekoracji.
D. trzymać za wystający uchwyt, języczek.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, składanie tortów może być przeprowadzane przez osoby, które posiadają
A. niewielkie, ropiejące rany na przedramionach
B. czyste, białe ubranie robocze, włosy schowane pod czapką
C. białe odzież roboczą, jasne, nieuczesane, długie włosy
D. czyste dłonie oraz paznokcie pomalowane na biało
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby wyprodukować l kg paluszków z ciasta parzonego, potrzebne jest 30 g kminku. Jaką ilość kminku trzeba zastosować do zrobienia 20 kg takich paluszków?
A. 6000 g
B. 60 g
C. 600 g
D. 6 g
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Kokosanki przygotowuje się z następujących składników:
A. mączki kokosowej, margaryny i cukru
B. wiórków kokosowych, mąki pszennej i cukru
C. wiórków kokosowych, cukru i białek
D. mączki kokosowej, cukru i śmietany kremowej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jak nazywa się przetwór owocowy otrzymywany poprzez smażenie całych lub częściowo pokrojonych owoców z dodatkiem cukru?
A. konfitura
B. powidła
C. dżem
D. marmolada
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki składnik nadaje orzeźwiający smak galaretce wykonanej z agaru?
A. kwas cytrynowy
B. imbir
C. żelatyna spożywcza
D. lecytyna
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
A. temperówka.
B. konsza.
C. frezer.
D. krystalizator.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie są odpowiednie proporcje podstawowych składników (mąki, tłuszczu oraz cukru) wykorzystywanych w produkcji ciasta kruchego?
A. 3:2:1
B. 1:2:3
C. 3:1:2
D. 2:1:3
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Zarządzanie jakością w ujęciu kompleksowym jest skracane do
A. TQM
B. GMP
C. GHP
D. HACCP
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przygotowanie świeżych jaj do zastosowania w cukiernictwie polega na
A. wybiciu i napowietrzeniu z margaryną
B. zdezynfekowaniu i następnie wybiciu
C. wybiciu i napowietrzeniu z cukrem
D. wybiciu i następnie zdezynfekowaniu
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile gramów jaj należy użyć do produkcji 60 sztuk muffinek. 
 
| Receptura na 12 sztuk muffinek | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [g] | 
| mąka pszenna | 320 | 
| mleko | 200 | 
| jajo | 60 | 
| olej | 100 | 
| cukier kryształ | 40 | 
| proszek do pieczenia | 20 | 
| sól | 5 | 
A. 150 g
B. 300 g
C. 200 g
D. 230 g
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Typowymi ozdobami, wykonanymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na święta Bożego Narodzenia, są:
A. gwiazdki, choinki, poinsecja
B. jajka, baranki, choinki
C. serduszka, misiaczki, różyczki
D. hostia, kielich, gwiazdki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki wyrób powstaje z ciasta, które zostało obgotowane?
A. Buszejki
B. Makaroniki
C. Precle
D. Bajaderki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy przygotowywaniu kremu russel, jak należy postąpić z tłuszczem?
A. napowietrzyć
B. schłodzić
C. upłynnić
D. rozdrobnić
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Co przechowuje się w warunkach chłodniczych?
A. masło
B. nasiona sezamu
C. sacharoza
D. konfitura
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki, oprócz masła i mąki, są konieczne do przygotowania ciasta na faworki?
A. Śmietana, jaja, drożdże
B. Żółtka, śmietana, spirytus
C. Bakalie, jaja, amoniak
D. Jaja, śmietana, spirytus
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Udostępnienie pierwszej pomocy cukiernikowi, który przy pracy doznał zwichnięcia nogi, powinno obejmować
A. unieruchomienie kończyny
B. nastawienie zwichniętego stawu
C. wykonanie masażu kończyny
D. założenie opatrunku na nogę
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego typu rondel należy zastosować do przygotowania syropu cukrowego w celu uzyskania karmelu?
A. Emaliowanego
B. Miedzianego
C. Żeliwnego
D. Cynowego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Produkty pieczone w wydłużonych formach, wytwarzane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem orzechów i kandyzowanych owoców, określa się mianem
A. stefankami
B. sękaczami
C. miodownikami
D. keksami
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby przygotować ciasto beżowe, konieczne jest zastosowanie mieszadła w formie
A. spirali.
B. widelca.
C. rózg.
D. kotwicy.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Sękacze to produkty powstające z ciasta
A. drożdżowego
B. biszkoptowego
C. biszkoptowo-tłuszczowego
D. półfrancuskiego śmietanowego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Składniki używane w cukiernictwie to:
A. kawa, kakao, spirytus
B. żelatyna, sztuczny miód, kawa zbożowa
C. przyprawy, orzechy, rodzynki
D. rum, wanilia, cynamon
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Ciastka ponczowe należą do kategorii wyrobów z ciasta
A. drożdżowego
B. francuskiego
C. parzonego
D. kruchego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Drożdże prasowane, które są przeznaczone do krótkoterminowego przechowywania w magazynie surowców, powinny być przechowywane w temperaturze
A. +15°C
B. +4°C
C. -5°C
D. -18°C
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W magazynie surowców cukierniczych do ważenia worków z cukrem wykorzystuje się wagi
A. dziesiętne
B. pomostowe
C. szalkowe
D. uchylne
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aroma mąki ujawnia się po jej
A. suszeniu w piecu
B. wyrabianiu na ciasto
C. połączeniu z wodą
D. podgrzaniu w dłoni
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Proces żelowania galaretek wykonanych z żelatyny odbywa się w temperaturze maksymalnie
A. 20°C
B. 0°C
C. 50°C
D. 5°C
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki stosuje się do spulchniania ciast piernikowych?
A. drożdże w postaci prasowanej
B. intensywne napowietrzanie
C. ubijanie przy użyciu wałka przez 15 minut
D. chemiczne środki spulchniające
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy
A. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
B. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
C. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
D. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia są używane do długoterminowego przechowywania ciast?
A. witryny
B. lodówki
C. bemary
D. lady mroźnicze