Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów piekarskich

Do składników piekarskich, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, zalicza się

A. drożdże suche
B. miód naturalny i sztuczny
C. śmietana oraz śmietanka
D. oleje roślinne
Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie są podstawowe funkcje drożdży w procesie produkcji pieczywa?

A. Poprawa koloru miąższu
B. Obniżenie pH ciasta
C. Fermentacja cukrów i spulchnienie ciasta
D. Zwiększenie trwałości pieczywa
Produkcja wyrobów piekarskich

Jaką ilość miodu w kg należy wykorzystać do wytworzenia 40 kg chleba tureckiego, jeśli przy produkcji 100 kg tego chleba używa się 15 kg miodu?

A. 4,00 kg
B. 37,50 kg
C. 6,00 kg
D. 0,25 kg
Produkcja wyrobów piekarskich

Bułki serduszka przygotowuje się ręcznie z

A. dwóch spiralnie skręconych linek
B. jednej długiej linki o równej grubości
C. jednego spłaszczonego kawałka ciasta
D. dwóch kawałków ciasta zwijanych w wałek
SPC.03 Pytanie 87
Produkcja wyrobów piekarskich

Główne surowce wykorzystywane do produkcji ciast żytnich to mąka żytnia oraz

A. tłuszcz i drożdże
B. jaja oraz sól
C. woda i olej
D. woda i sól
SPC.03 Pytanie 89
Produkcja wyrobów piekarskich

Chleb turecki swoją kolorystykę oraz aromat zawdzięcza dodatkom

A. kakao i suszonymi winogronami
B. barwnikowi i syropowi klonowemu
C. karmelowi i orzechom
D. kawie zbożowej i miodowi
Produkcja wyrobów piekarskich

Korzystając z receptury przedstawionej w tabeli, oblicz zużycie cukru kryształu potrzebnego do wyprodukowania 20 sztuk wyrobu.

Receptura na 10 sztuk chałek
Surowce na ciastoIlość [g]
mąka pszenna typ 6502 500
drożdże150
mleko odtłuszczone1 250
cukier kryształ300
sól30
margaryna175
Surowce na kruszonkęIlość [g]
mąka pszenna typ 650100
masło50
cukier kryształ50

A. 100 g
B. 600 g
C. 350 g
D. 700 g
Produkcja wyrobów piekarskich

Korzystając z zamieszczonej w tabeli receptury na chałki oblicz, ile cukru zużywa się do produkcji 50 sztuk wyrobu.

Surowce
podstawowe - ciasto
Ilość w g
na 10 sztuk
mąka pszenna typ 6502500
drożdże150
mleko odtłuszczone1250
cukier300
sól30
margaryna175
Surowce
podstawowe – kruszonka
Ilość w g
na 10 sztuk
mąka pszenna typ 650100
masło50
cukier50

A. 1250 g
B. 1750 g
C. 350 g
D. 600 g
SPC.03 Pytanie 95
Produkcja wyrobów piekarskich

Zawartość tłuszczu oraz substancji słodzących w przedziale 15÷30% występuje w pieczywie pszennym

A. wyborowym
B. półcukierniczym
C. cukierniczym
D. zwyczajnym
Produkcja wyrobów piekarskich

Aby uzyskać płynną formę tłuszczów stałych używanych do przygotowania ciast pszennych, powinno się je podgrzać w temperaturze

A. 55*65°C
B. 5*10°C
C. 30*40°C
D. 70*80°C
Produkcja wyrobów piekarskich

W magazynie znajduje się 8 ton mąki żytniej typ 720. Jak długo wystarczy mąki do produkcji, jeśli codzienne zużycie wynosi 2 000 kg?

A. Na 4 dni
B. Na 8 dni
C. Na 6 dni
D. Na 3 dni
SPC.03 Pytanie 98
Produkcja wyrobów piekarskich

Cechą charakterystyczną mąki pszennej pochodzącej z ziaren porośniętych jest

A. niska zawartość wody
B. słodki aromat
C. rdzawe zabarwienie
D. obecność insektów
Produkcja wyrobów piekarskich

Podczas produkcji ciasta, jaka jest funkcja dodania tłuszczu?

A. Poprawia elastyczność ciasta
B. Zwiększa gęstość ciasta
C. Niweluje smak drożdży
D. Zmniejsza czas pieczenia