Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. dezynfekcję pomieszczeń
B. zapewnienie higieny pracowników
C. rozliczanie surowców i materiałów
D. utrzymanie maszyn i urządzeń
SPC.07 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakiego produktu ubocznego można użyć do wytwarzania żelatyny?

A. Obierki
B. Makuchy
C. Wytłoki
D. Kości
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się

A. destylarka
B. wagosuszarka
C. aparat Soxhleta
D. piec muflowy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania etap na fragmencie schematu procesu produkcji mleka w proszku?

PasteryzacjaZagęszczanie?Suszenie

A. Homogenizacja.
B. Lecytynizacja.
C. Chłodzenie.
D. Normalizacja.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?

A. usunięcie powietrza z nektaru
B. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
C. zagęszczenie elementów nektaru
D. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
C. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
D. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Kwasowość
B. Wyciąg
C. Temperatura
D. Granulacja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?

A. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
C. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
D. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. połączyć ze zużytymi reagentami
B. zlikwidować w kotłowni
C. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
D. wrzucić do pojemnika na szkło
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 7.30
B. O godzinie 6.45
C. O godzinie 6.30
D. O godzinie 7.00
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. rozcieńczone wodą
B. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
C. wylane do zlewozmywaka
D. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
Organizacja i nadzorowanie pr…

Celem patroszenia ryb jest

A. usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni
B. zapobieganie zanieczyszczeniu mięsa treściami pokarmowymi
C. eliminacja bakterii przetrwalnikowych
D. przecięcie gardła oraz usunięcie skrzeli