Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. zapewnienie higieny pracowników
B. rozliczanie surowców i materiałów
C. dezynfekcję pomieszczeń
D. utrzymanie maszyn i urządzeń
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
C. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
D. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. połączyć ze zużytymi reagentami
C. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
D. zlikwidować w kotłowni
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
B. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
C. rozcieńczone wodą
D. wylane do zlewozmywaka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Celem patroszenia ryb jest

A. usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni
B. eliminacja bakterii przetrwalnikowych
C. przecięcie gardła oraz usunięcie skrzeli
D. zapobieganie zanieczyszczeniu mięsa treściami pokarmowymi
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 20 ug/kg
B. 25 ug/kg
C. 15 ug/kg
D. 30 ug/kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie czynności, takie jak mycie, obieranie, blanszowanie oraz smażenie, są stosowane w procesie produkcji?

A. sera topionego
B. suszu buraczanego
C. frytek ziemniaczanych
D. pączków nadziewanych
Organizacja i nadzorowanie pr…

W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,

A. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów
B. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
C. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
D. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra

Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska.

A. należy przetrzymywać w butelce w pozycji poziomej.
B. wolno składować z każdym odczynnikiem chemicznym.
C. powinien znajdować się w opakowaniach szklanych.
D. można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?

A. w normie technicznej
B. w instrukcji technologicznej
C. w dokumentacji technicznej
D. w specyfikacji materiałowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie

Przyjęcie surowca?Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanieNapełnianie opakowań i konserwowanieZnakowanie opakowań i magazynowanie

A. Czyszczenie i sortowanie.
B. Gotowanie i oziębianie.
C. Rozdrabnianie i tłoczenie.
D. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?

A. wykonać wstępną pasteryzację
B. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
C. odrzucić daną partię surowca
D. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
Organizacja i nadzorowanie pr…

W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować

A. wydajność linii produkcyjnej
B. temperaturę nektaru oraz czas pasteryzacji
C. czas czyszczenia dyszy rozlewającej
D. datę pobrania próbek nektaru do analizy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż kolor pojemnika, w którym składować należy zużyte opakowania wielowarstwowe po mleku UHT.

Segregacja odpadów
Kolor pojemnikaRodzaj odpadów
Niebieskiopakowania z papieru i tektury, gazety, książki, zeszyty, papier, kartony, pudełka
Zielonyszklane kolorowe odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp.
Żółtyodpady opakowaniowe z tworzyw sztucznych i metali, opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności
Białyszklane, bezbarwne odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp.

A. Pojemnik żółty.
B. Pojemnik zielony.
C. Pojemnik biały.
D. Pojemnik niebieski.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie kontroli partii kompotu wiśniowego zauważono obecność muszek w kilku słoikach. Jakie działania należy podjąć w tej sytuacji?

A. przecedzić kompoty, aby usunąć insekty, a następnie wprowadzić je do sprzedaży
B. usunąć insekty i poddać kompoty ponownej pasteryzacji w oryginalnym opakowaniu
C. przeznaczyć do sprzedaży część partii produkcyjnej, w której nie ma insektów
D. wykluczyć całą partię produktu z dystrybucji