Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 45
Organizacja i nadzorowanie pr…

W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość

A. minerałów
B. węglowodanów
C. białka
D. tłuszczu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
C. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
D. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
SPC.07 Pytanie 49
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?

A. pektyna
B. kazeina
C. skrobia
D. żelatyna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.

Plan monitoringu CCP na etapie przyjęcia surowca w procesie produkcji soku jabłkowego
CCP nr 1KontrolaCzęstotliwośćWartość dopuszczalna
Przyjęcie surowcaBadania zawartości patulinyKażda partia produktu≤ 25 μg/kg

A. 25 ug/kg
B. 20 ug/kg
C. 30 ug/kg
D. 15 ug/kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie czynności, takie jak mycie, obieranie, blanszowanie oraz smażenie, są stosowane w procesie produkcji?

A. sera topionego
B. pączków nadziewanych
C. frytek ziemniaczanych
D. suszu buraczanego
SPC.07 Pytanie 59
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mąka żytnia o typie 2000 jest stosowana do wyrobu

A. chleba żytniego razowego
B. keksów
C. ciasta kruchego
D. spodni do tortów
Organizacja i nadzorowanie pr…

W miejscu, w którym dokonuje się chemicznej analizy produktów spożywczych,

A. można oceniać zapach reagentów nachylając się bezpośrednio nad kolbą reakcyjną
B. badania związane z wydzielaniem oparów powinny być przeprowadzane w pobliżu otwartego okna
C. nie można spożywać jedzenia ani pić napojów
D. zużytą mieszaninę chromową trzeba wylewać do kanalizacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?

A. wirówkę sedymentacyjną
B. kolumnę rektyfikacyjną
C. ekstraktor ślimakowy
D. wyparkę próżniową
SPC.07 Pytanie 65
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna

A. żyta
B. prosa
C. pszenicy
D. jęczmienia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w której partii kiszonej kapusty najintensywniej zachodziła niepożądana fermentacja octowa?

Wyniki badań partii kiszonej kapusty
Rodzaj badaniaWyniki badań dla partii
1234
Kwasowość pH3,54,64,02,3
Kwasowość miareczkowa w przeliczeniu na kwas mlekowy, %1,10,20,71,8
Kwasowość lotna w przeliczeniu na kwas octowy, %0,100,350,400,25

A. W 1 partii.
B. W 2 partii.
C. W 3 partii.
D. W 4 partii.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.

Receptura na 1 kg ciasta z owocami
SurowceIlość [g]
mąka pszenna typ 450250
mąka ziemniaczana100
cukier200
cukier puder50
masło125
jaja200
owoce250
proszek do pieczenia4

A. 300 sztuk.
B. 200 sztuk.
C. 400 sztuk.
D. 600 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile drożdży należy użyć do produkcji ciasta pszennego ze 120 kg mąki.

Receptura na ciasto drożdżowe
SurowceIlość
[kg]
Mąka pszenna100,0
Drożdże prasowane świeże3,0
Woda55,0
Sól1,5

A. 1,8 kg
B. 6,6 kg
C. 1,2 kg
D. 3,6 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z normą wilgotność mąki pszennej nie może przekraczać 15%, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 3 stopnie kwasowości. Która próbka mąki spełnia te wymagania?

PróbkaWilgotność
[%]
Kwasowość
[stopnie kwasowości]
I.145
II.154
III.153
IV.162

A. Próbka II.
B. Próbka III.
C. Próbka IV.
D. Próbka I.