Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 41
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaź węglowodan, który nie może być oznaczony bezpośrednio w produktach spożywczych metodą Bertranda?

A. Glukoza
B. Laktoza
C. Fruktoza
D. Sacharoza
SPC.07 Pytanie 42
Organizacja i nadzorowanie pr…

Częścią mieszanki peklującej, która utrwala mięso i jego kolor, jest

A. kwas cytrynowy
B. sorbinian potasu
C. azotan sodu
D. benzoesan sodu
SPC.07 Pytanie 43
Organizacja i nadzorowanie pr…

W produkcji przemysłowej tradycyjnego makaronu 5-jajecznego nie wykorzystuje się

A. suszarni
B. blanszownika
C. matrycy do tłoczenia
D. wybijarki
SPC.07 Pytanie 44
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki

A. taśmowej
B. fluidyzacyjnej
C. komorowej
D. rozpyłowej
SPC.07 Pytanie 45
Organizacja i nadzorowanie pr…

Makuchy stanowią produkt uboczny, który jest wytwarzany

A. w procesie ekstrakcji sacharozy z buraka cukrowego
B. w trakcie zagęszczania cukrzycy
C. po tłoczeniu rozdrobnionych nasion roślin oleistych
D. na skutek neutralizacji kwasów tłuszczowych
SPC.07 Pytanie 46
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile procent wody znajduje się w mące pszennej, jeśli próbka mąki o wadze 3,000 g po procesie suszenia miała masę 2,580 g?

A. 88%
B. 12%
C. 84%
D. 14%
SPC.07 Pytanie 47
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wyznacz liczbę kartonów potrzebnych do zapakowania 8 000 tabliczek czekolady o wadze 200 g każda, jeśli jeden karton może pomieścić 25 kg.

A. 160 sztuk
B. 3 200 sztuk
C. 64 sztuki
D. 8 sztuk
SPC.07 Pytanie 48
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są

A. antybiotyki oraz środki ochrony roślin
B. barwniki oraz pasożyty
C. owady i środki ochrony roślin
D. drobnoustroje oraz owady
SPC.07 Pytanie 49
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces produkcji wiąże się z występowaniem zjawiska syntezy

A. mleka zagęszczonego
B. serów
C. mleka w proszku
D. masła
SPC.07 Pytanie 50
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile butelek o pojemności 250 ml będzie potrzebnych do spakowania 650 litrów soku pomarańczowego?

A. 163 butelki
B. 1625 butelek
C. 2600 butelek
D. 800 butelek
SPC.07 Pytanie 51
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Wyciąg
B. Granulacja
C. Kwasowość
D. Temperatura
SPC.07 Pytanie 52
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenie stosuje się do podgrzewania próbek żywności przeznaczonych do analizy?

A. wagosuszarkę
B. piec muflowy
C. autoklaw
D. łaźnię wodną
SPC.07 Pytanie 53
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie substancje chemiczne są używane do stabilizacji marmolady?

A. azotan potasu
B. kwas propionowy
C. mleczan wapnia
D. kwas sorbowy
SPC.07 Pytanie 54
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kluczowym momentem kontroli, który wymaga śledzenia temperatury podczas wytwarzania kiełbas, jest proces

A. napełniania
B. mielenia
C. parzenia
D. etykietowania
SPC.07 Pytanie 55
Organizacja i nadzorowanie pr…

Fuzle to produkt uboczny, który powstaje w procesie technologicznym podczas wytwarzania

A. drożdży
B. spirytusu
C. kawy
D. oleju
SPC.07 Pytanie 56
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?

A. Wyparka
B. Warnik
C. Autoklaw
D. Parownik
SPC.07 Pytanie 57
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przemyśle spożywczym woda używana do mycia stanowi

A. dodatek do żywności
B. surowiec
C. materiał pomocniczy
D. produkt uboczny
SPC.07 Pytanie 58
Organizacja i nadzorowanie pr…

Liofilizacja to metoda stosowana w produkcji

A. dżemów z owoców świeżych
B. nektarów i soków owocowych w kartonikach
C. suszy owocowych i warzywnych
D. koktajli mleczno-owocowych w kubeczkach
SPC.07 Pytanie 59
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?

A. 60 minut
B. 120 minut
C. 80 minut
D. 240 minut
SPC.07 Pytanie 60
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?

A. szkiełko
B. tygiel
C. kolbę
D. płytkę
SPC.07 Pytanie 61
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?

A. Ekstrakcję
B. Ekstruzję
C. Prażenie
D. Suszenie
SPC.07 Pytanie 62
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką zawartość w produktach spożywczych oznacza metoda Bertranda?

A. białka
B. popiołu
C. cukru
D. tłuszczu
SPC.07 Pytanie 63
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który typ przenośnika pozwala na transport wafelków zarówno w opakowaniach, jak i luzem?

A. Szczebelkowy
B. Czerpakowy
C. Ślimakowy
D. Taśmowy
SPC.07 Pytanie 64
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesach wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych wykorzystuje się różne operacje i techniki

A. pasteryzacji, wirowania oraz fermentacji
B. peklowania, rozdrabniania oraz wędzenia
C. przecierania, zagęszczania oraz filtrowania
D. ubijania, pieczenia oraz glazurowania
SPC.07 Pytanie 65
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 6.45
B. O godzinie 7.30
C. O godzinie 6.30
D. O godzinie 7.00
SPC.07 Pytanie 66
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość kg ciastek kokosanek wytworzy zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli efektywność produkcji wynosi 90%?

A. 18 kg
B. 45 kg
C. 20 kg
D. 38 kg
SPC.07 Pytanie 67
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż metodę monitorowania CCP w celu wykrywania okruchów szkła w dżemie truskawkowym?

A. Użycie detektora
B. Prześwietlenie za pomocą lampy
C. Inspekcja wzrokowa
D. Filtracja gorącego dżemu
SPC.07 Pytanie 68
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces produkcji obejmuje wykorzystywanie parowania ziarna zbóż

A. płatków owsianych
B. kaszy manny
C. mąki razowej
D. kasz łamanych
SPC.07 Pytanie 69
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancja higroskopijna, umieszczona w szafce wagi analitycznej, pozwala na zachowanie niezmiennej wartości

A. temperatury
B. ciśnienia
C. przepływu powietrza
D. wilgotności względnej
SPC.07 Pytanie 70
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zjawisko obecności bakterii Salmonella powinno być szczególnie obserwowane w

A. mące oraz kaszy
B. chmielu oraz piwie
C. jajkach i majonezie
D. pomidorkach i keczupie
SPC.07 Pytanie 71
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kolba Kjeldahla służąca do mineralizacji próbki przy zastosowaniu stężonego kwasu siarkowego jest kluczowa dla oznaczania w żywności zawartości

A. białka
B. cukru
C. tłuszczu
D. wody
SPC.07 Pytanie 72
Organizacja i nadzorowanie pr…

Roztwór NaOH o stężeniu 0,25 mol/dm3 oraz fenoloftaleina to substancje wykorzystywane do oznaczania

A. zawartości białka
B. zawartości tłuszczu
C. wilgotności mąki
D. kwasowości mleka
SPC.07 Pytanie 73
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?

A. w zestawieniu z białym tłem
B. w zestawieniu z czarnym tłem
C. w świetle lampy promiennikowej
D. w świetle lampy ultrafioletowej
SPC.07 Pytanie 74
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest

A. cyklon
B. wyparka
C. suszarka
D. warnik
SPC.07 Pytanie 75
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie zmiany zachodzą w jaju w trakcie przechowywania?

A. Powiększenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
B. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku kwaśnym
C. Powiększenie objętości komory powietrznej, rozrzedzenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
D. Zmniejszenie objętości komory powietrznej, zagęszczenie białka, zmiana odczynu w kierunku alkalicznym
SPC.07 Pytanie 76
Organizacja i nadzorowanie pr…

Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa

A. zbóż
B. owoców i warzyw
C. surowców olejarskich
D. ziemniaków
SPC.07 Pytanie 77
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość kg cukru trzeba zastosować do wyprodukowania 5 000 dm3 napoju owocowego, kiedy na 100 dm3 gotowego produktu potrzebne jest 8 kg tego składnika?

A. 800 kg
B. 500 kg
C. 400 kg
D. 620 kg
SPC.07 Pytanie 78
Organizacja i nadzorowanie pr…

Melasa jest produktem ubocznym, który powstaje w trakcie wytwarzania

A. cukru
B. dżemu
C. miodu
D. karmelu
SPC.07 Pytanie 79
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie aspekty obejmują badania sensoryczne żywności?

A. wyznaczenie liczby drobnoustrojów
B. wyznaczenie suchej masy
C. ustalenie cech organoleptycznych
D. ustalenie wartości odżywczej
SPC.07 Pytanie 80
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką metodę stosuje się do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do wyrobu kiełbasy?

A. zalewową
B. mieszaną
C. suchą
D. nastrzykową