Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz wydajność pracy linii do rozbioru trzody chlewnej, jeśli w ciągu 8 godzin zrealizowano rozbiór
2000 sztuk tusz wieprzowych.

A. 200 szt./godz.
B. 160 szt./godz.
C. 360 szt./godz.
D. 250 szt./godz.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie fermentacji leżakowej piwa w dużych, szczelnych zbiornikach z syfonem zachodzi proces karbonizacji, który polega na

A. nasyceniu piwa SO2
B. oddzieleniu nierozpuszczalnych elementów chmielu
C. nasyceniu piwa CO2
D. oddzieleniu wytrąconego osadu białkowo-garbnikowego
SPC.07 Pytanie 131
Organizacja i nadzorowanie pr…

Cechą charakteryzującą ocenę organoleptyczną produktów mlecznych nie jest

A. barwa
B. kwasowość
C. struktura
D. konsystencja
Organizacja i nadzorowanie pr…

Laborant przeprowadził badania dotyczące wodochłonności, wydajności, elastyczności oraz rozpływalności jednego ze składników dania spożywczego. Te badania odnoszą się do

A. kazeiny w mleku spożywczym
B. glutenu w mące pszennej
C. skrobi w ziarnach jęczmienia
D. tłuszczu w mięsie mielonym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Ile ton dżemu truskawkowego wytworzy zakład w ciągu 5 dni, funkcjonując po dwie 8-godzinne zmiany na dobę?

A. 4,8 t
B. 0,4 t
C. 0,6 t
D. 9,6 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w instrukcji laboratoryjnej, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.

Instrukcja laboratoryjna (fragment)
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek
lub
jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek

A. 1 próbka.
B. 5 próbek.
C. 3 próbki.
D. 10 próbek.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podaj właściwą sekwencję działań przy oznaczaniu ilości białka w mięsie metodą Kjeldahla.

A. Mineralizacja "na sucho", miareczkowanie, destylacja
B. Mineralizacja "na sucho", destylacja, miareczkowanie
C. Mineralizacja ,,na mokro", destylacja, miareczkowanie
D. Mineralizacja ,,na mokro", miareczkowanie, destylacja
SPC.07 Pytanie 142
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?

A. gryki
B. pszenicy
C. jęczmienia
D. prosa
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zdefiniuj według technologii poprawną sekwencję wybranych kroków w procesie warzenia piwa.

A. Warzenie brzeczki, przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
B. Przygotowanie słodu, warzenie brzeczki, fermentacja piwa, filtracja, rozlew piwa
C. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, filtracja, warzenie brzeczki, rozlew piwa
D. Przygotowanie słodu, fermentacja piwa, warzenie brzeczki, filtracja, rozlew piwa
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?

A. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
B. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
C. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
D. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.

Warunki magazynowania surowców
Nazwa pomieszczeniaTemperaturaWilgotność powietrza
Magazyn artykułów alkoholowych10°C ÷ 18°C60 ÷ 80%
Magazyn artykułów suchych15°C ÷ 18°C56 ÷ 60%
Magazyn kiszonek6°C ÷ 15°C70 ÷ 80%

A. Temperatura 18°C, wilgotność powietrza 70%
B. Temperatura 10°C, wilgotność powietrza 56%
C. Temperatura 15°C, wilgotność powietrza 80%
D. Temperatura 16°C, wilgotność powietrza 58%
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?

A. w instrukcji technologicznej
B. w specyfikacji materiałowej
C. w normie technicznej
D. w dokumentacji technicznej
SPC.07 Pytanie 153
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak określa się procedurę, która polega na krótkim zanurzeniu owoców w wodzie o temperaturze 80–100 °C lub w parze, a następnie ich błyskawicznym schłodzeniu do temperatury otoczenia?

A. Zaparzanie
B. Podgrzewanie
C. Blanszowanie
D. Gotowanie
SPC.07 Pytanie 154
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?

A. 20,0%
B. 9,5%
C. 4,8%
D. 10,0%
SPC.07 Pytanie 156
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak należy ocenić kolor napoju owocowego?

A. w świetle lampy promiennikowej
B. w zestawieniu z czarnym tłem
C. w świetle lampy ultrafioletowej
D. w zestawieniu z białym tłem
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.

Wyróżniki jakościWymaganiaWyniki badań piwa
Partia IPartia IIPartia IIIPartia IV
Zawartość ekstraktu %12,0±0,511,013,012,511,5
Zawartość alkoholu %4,0±0,54,53,54,03,0
Zawartość dwutlenku węgla %0,35±0,050,400,350,300,45

A. Partia II.
B. Partia III.
C. Partia I.
D. Partia IV.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:

A. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
B. wialnia, odsiewacz płaski
C. młynek udarowy, waga automatyczna
D. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny