Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 121
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces nazywany uwodornieniem, znany też jako utwardzanie, znajduje zastosowanie w wytwarzaniu

A. chleba pełnoziarnistego
B. piwa pszennego
C. kefiru naturalnego
D. tłuszczu cukierniczego
SPC.07 Pytanie 122
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby uzyskać odpowiednią konsystencję sernika na zimno, potrzebne jest

A. glutenu
B. agaru
C. beta-karotenu
D. syropu skrobiowego
SPC.07 Pytanie 123
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych produktów spożywczych można przechowywać w temperaturze około 20°C oraz przy wilgotności 60% bez utraty jakości?

A. Cukier kryształ.
B. Szynka gotowana.
C. Masło śmietankowe.
D. Sałata lodowa.
SPC.07 Pytanie 124
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie produkty otrzymuje się z serwatki?

A. makaron z orkiszu
B. fermentowane napoje
C. soki owocowe w formie zagęszczonej
D. instantowa kawa
SPC.07 Pytanie 125
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?

A. 3 zmiany
B. 6 zmian
C. 2 zmiany
D. 4 zmiany
SPC.07 Pytanie 126
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z podanych składników nie jest stosowany podczas produkcji jogurtów owocowych?

A. olej palmowy
B. cukier
C. stabilizator
D. proszek mleczny
SPC.07 Pytanie 127
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces pozyskiwania oleju z wytłoków rzepaku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego to

A. destylacja
B. rafinacja
C. emulgacja
D. ekstrakcja
SPC.07 Pytanie 128
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. zapewnienie higieny pracowników
B. utrzymanie maszyn i urządzeń
C. dezynfekcję pomieszczeń
D. rozliczanie surowców i materiałów
SPC.07 Pytanie 129
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?

A. 100 g
B. 200 g
C. 800 g
D. 400 g
SPC.07 Pytanie 130
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile wody trzeba połączyć z 2 g substancji chemicznej, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% masowych?

A. 80 g
B. 100 g
C. 102 g
D. 98 g
SPC.07 Pytanie 131
Organizacja i nadzorowanie pr…

Tankosilosy służą do przechowywania

A. mięsa
B. masła
C. ryb
D. mleka
SPC.07 Pytanie 132
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co oznacza system całościowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie spożywczym?

A. ISO
B. HACCP
C. TQM
D. GHP
SPC.07 Pytanie 133
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?

A. skrobi
B. białek
C. sacharozy
D. tłuszczów
SPC.07 Pytanie 134
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do wytwarzania kaszy manny używa się ziarna

A. jęczmienia
B. prosa
C. żyta
D. pszenicy
SPC.07 Pytanie 135
Organizacja i nadzorowanie pr…

W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość

A. tłuszczu
B. białka
C. węglowodanów
D. minerałów
SPC.07 Pytanie 136
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 6.45
B. O godzinie 7.30
C. O godzinie 6.30
D. O godzinie 7.00
SPC.07 Pytanie 137
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepszym naczyniem do odmierzenia 2 cm3 odczynnika chemicznego jest

A. pipety
B. probówki
C. erlenmajerki
D. zlewki
SPC.07 Pytanie 138
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko surowe, w którym wykryto antybiotyki, powinno być skierowane do

A. skarmienia cieląt
B. produkcji mleka w proszku
C. utylizacji
D. produkcji mleka spożywczego
SPC.07 Pytanie 139
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki procent wyniesie strata wypiekowa, jeśli masa surowego ciasta wynosi 1,16 kg, a masa świeżego chleba 1,03 kg?

A. 9,0%
B. 14,0%
C. 11,2%
D. 16,0%
SPC.07 Pytanie 140
Organizacja i nadzorowanie pr…

Emulgowanie to kluczowy proces w produkcji

A. majonezu
B. dżemu
C. makaronu
D. cukru
SPC.07 Pytanie 141
Organizacja i nadzorowanie pr…

Sopstok – produkt powstający jako efekt uboczny w czasie rafinacji oleju, znajduje zastosowanie w produkcji

A. mydeł
B. margaryny
C. czekolady
D. benzyń
SPC.07 Pytanie 142
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki reagent służy jako titrant w argentometrii do określania ilości chlorków w produktach spożywczych?

A. Azotan srebra
B. Chlorek baru
C. Wersenian sodu
D. Kwas solny
SPC.07 Pytanie 143
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.

Wielkość partii [kg]do 50005001 - 1000010001 - 2000020001 - 50000
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych10152025

A. 20 próbek.
B. 10 próbek.
C. 15 próbek.
D. 25 próbek.
SPC.07 Pytanie 144
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas inspekcji partii kompotu truskawkowego stwierdzono obecność much w kilku słoikach. W takiej sytuacji co należy zrobić?

A. wykluczyć całą partię wyrobu z dystrybucji
B. przecedzić kompoty aby usunąć owady i wprowadzić je do sprzedaży
C. wprowadzić do sprzedaży część partii produkcyjnej, która jest wolna od owadów
D. usunąć owady oraz ponownie pasteryzować kompoty w opakowaniu
SPC.07 Pytanie 145
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizowania próbek żywności, które mają być analizowane pod kątem zawartości makroelementów oraz mikroelementów, stosuje się

A. destylarka
B. aparat Soxhleta
C. piec muflowy
D. wagosuszarka
SPC.07 Pytanie 146
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kluczowym procesem, który ma miejsce w trakcie wytwarzania kiszonych ogórków, jest fermentacja

A. propionowa
B. alkoholowa
C. octowa
D. mlekowa
SPC.07 Pytanie 147
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kto powinien sprawować kontrolę nad procesem realizacji sterylizacji konserw?

A. aparatowy
B. pakowacz
C. laborant
D. magazynier
SPC.07 Pytanie 148
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie stężenie uzyska roztwór, jeśli do 200 g wody zostanie dodane 10 g suchego odczynnika?

A. 10,0%
B. 4,8%
C. 9,5%
D. 20,0%
SPC.07 Pytanie 149
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie zabezpieczony przed światłem?

A. Konfitura
B. Cukier
C. Makaron
D. Olej
SPC.07 Pytanie 150
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są

A. antybiotyki oraz środki ochrony roślin
B. drobnoustroje oraz owady
C. owady i środki ochrony roślin
D. barwniki oraz pasożyty
SPC.07 Pytanie 151
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?

A. prosa
B. gryki
C. pszenicy
D. jęczmienia
SPC.07 Pytanie 152
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?

A. 175%
B. 60%
C. 75%
D. 150%
SPC.07 Pytanie 153
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie mielenia zbóż składnikiem pasażu przemiałowego są urządzenia:

A. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny
B. wialnia, odsiewacz płaski
C. młynek udarowy, waga automatyczna
D. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski
SPC.07 Pytanie 154
Organizacja i nadzorowanie pr…

Makuchy stanowią produkt uboczny, który jest wytwarzany

A. na skutek neutralizacji kwasów tłuszczowych
B. po tłoczeniu rozdrobnionych nasion roślin oleistych
C. w trakcie zagęszczania cukrzycy
D. w procesie ekstrakcji sacharozy z buraka cukrowego
SPC.07 Pytanie 155
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?

A. 16666 sztuk
B. 6250 sztuk
C. 5000 sztuk
D. 10000 sztuk
SPC.07 Pytanie 156
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przy użyciu zgłębnika wydobywa się próbkę

A. mleka
B. sera
C. ziarna
D. owoców
SPC.07 Pytanie 157
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki

A. komorowej
B. fluidyzacyjnej
C. rozpyłowej
D. taśmowej
SPC.07 Pytanie 158
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?

A. wykonać wstępną pasteryzację
B. odrzucić daną partię surowca
C. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
D. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
SPC.07 Pytanie 159
Organizacja i nadzorowanie pr…

Cyklon to urządzenie stanowiące część linii technologicznej do wytwarzania

A. wędzonej szynki
B. przecieru pomidorowego
C. serka topionego
D. mleka w proszku
SPC.07 Pytanie 160
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, nie należy do żywności

Skład jogurtu
mleko pasteryzowane
śmietanka pasteryzowana
odtłuszczone mleko w proszku
żywe kultury bakterii, w tym Bifidobacterium BB-12, Lactobacillus acidophilus La-5

A. wygodnej.
B. funkcjonalnej.
C. probiotycznej.
D. transgenicznej.