Filtrowanie pytań
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
A. sól, kwas benzoesowy, czosnek
B. wodę, kwas octowy, przyprawy
C. cukier, kwas glutaminowy, goździki
D. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
W jakim sektorze przemysłu znajduje zastosowanie transport pneumatyczny?
A. mięsnym
B. jajczarskim
C. owocowo-warzywnym
D. zbożowo-młynarskim
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wskaż, jaki produkt uboczny powstaje podczas wytwarzania w zakładach przemysłu olejarskiego?
A. Makuchy
B. Otręby
C. Wysłodki
D. Serwatka
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie dodatki do żywności posiadają właściwości żelujące?
A. tokoferol oraz aspartam
B. ksylitol i karagen
C. agar oraz aspartam
D. agar i karagen
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Łaźnia butyrometryczna wykorzystywana jest do określenia zawartości
A. sacharozy w cukrze
B. soli w kiełbasie
C. kazeiny w mleku
D. tłuszczu w serze
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kruszonkę uzyskuje się przez zmieszanie mąki, masła oraz cukru pudru w stosunku 2:1:1. Ile gramów masła powinno się użyć do 400 g mąki oraz 200 g cukru pudru, aby zachować te proporcje?
A. 100 g
B. 800 g
C. 400 g
D. 200 g
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Wskaż brakujący etap oznaczony znakiem ? we fragmencie schematu technologicznego produkcji kiełbasy białej surowej. 
 
| Wykrawanie | ? | Napełnianie | Osadzanie | Chłodzenie | 
A. Wędzenie.
B. Suszenie.
C. Kutrowanie.
D. Peklowanie.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
A. 150%
B. 60%
C. 175%
D. 75%
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką rolę pełni podpuszczka w procesie produkcji?
A. kefiru naturalnego
B. masła serwatkowego
C. mleka zagęszczonego
D. sera dojrzewającego
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Ile słoików jest potrzebnych do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeśli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku to 500 g?
A. 16666 sztuk
B. 5000 sztuk
C. 6250 sztuk
D. 10000 sztuk
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie? 
 
| Zestaw | Nazwa urządzenia | Zastosowanie | 
|---|---|---|
| I. | Tryjer | Wydobycie oleju z nasion roślin oleistych | 
| II. | Autoklaw | Sterylizacja konserw | 
| III. | Ekstraktor | Zagęszczanie soku surowego | 
| IV. | Wyparka | Czyszczenie ziarna | 
A. W zestawie II.
B. W zestawie III.
C. W zestawie IV.
D. W zestawie I.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką kolorystykę zyskuje produkt żywnościowy po dodaniu kurkumy?
A. Żółtą
B. Fioletowo-niebieską
C. Ciemnoniebieską
D. Czerwoną
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką masę substancji zawiera 440 g roztworu o stężeniu 20%?
A. 42 g
B. 88 g
C. 420 g
D. 352 g
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Masownica jest częścią linii produkcyjnej do wytwarzania
A. masła
B. szynki
C. chleba
D. czekolady
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
W procesach wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych wykorzystuje się różne operacje i techniki
A. peklowania, rozdrabniania oraz wędzenia
B. przecierania, zagęszczania oraz filtrowania
C. ubijania, pieczenia oraz glazurowania
D. pasteryzacji, wirowania oraz fermentacji
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Gdy kęsy ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej rosną zbyt wolno, co należy zrobić?
A. zwiększyć temperaturę
B. zmniejszyć ciśnienie
C. zwiększyć ciśnienie
D. zmniejszyć temperaturę
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Na trudne warunki pracy w fermentowni oddziałuje
A. niska temperatura
B. niska wilgotność
C. wysoka zawartość dwutlenku węgla w powietrzu
D. wysokie natężenie oświetlenia
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta? 
 
| Zestaw | Wyrób cukierniczy | Technologia wytwarzania ciasta | 
|---|---|---|
| I. | pączki | ciasto parzone | 
| II. | gniazdka | ciasto biszkoptowe | 
| III. | sękacz | ciasto drożdżowe | 
| IV. | herbatniki | ciasto kruche | 
A. Zestaw II.
B. Zestaw IV.
C. Zestaw I.
D. Zestaw III.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kluczowym procesem, który ma miejsce w trakcie wytwarzania kiszonych ogórków, jest fermentacja
A. octowa
B. alkoholowa
C. propionowa
D. mlekowa
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jakie naczynie należy zastosować do spopielania próbki żywności w piecu muflowym?
A. szkiełko
B. tygiel
C. płytkę
D. kolbę
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Urządzenie do pomiaru ilości tłuszczu w produktach mlecznych nosi nazwę
A. higrometr
B. termometr
C. densymetr
D. butyrometr
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie 
 
| Przyjęcie surowca | ? | Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanie | Napełnianie opakowań i konserwowanie | Znakowanie opakowań i magazynowanie | 
A. Gotowanie i oziębianie.
B. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
C. Czyszczenie i sortowanie.
D. Rozdrabnianie i tłoczenie.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Podczas wytwarzania kefiru zachodzi proces fermentacji
A. alkoholowa oraz cytrynowa
B. mlekowa oraz masłowa
C. mlekowa oraz alkoholowa
D. propionowa oraz octowa
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Która z metod konserwacji w największym stopniu zachowuje właściwości odżywcze surowca?
A. Solenie
B. Słodzenie
C. Zamrażanie
D. Sterylizacja
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
A. taśmowej
B. rozpyłowej
C. fluidyzacyjnej
D. komorowej
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?
A. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
B. wykonać wstępną pasteryzację
C. odrzucić daną partię surowca
D. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Podczas planowania wytwarzania konfitury, konieczne jest uwzględnienie zamówienia na owoce oraz
A. kwasu octowego
B. cukru
C. glutaminianu sodu
D. karagenu
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który z podanych procesów umożliwia konserwację mleka w taki sposób, aby maksymalnie wydłużyć jego termin przydatności do spożycia?
A. Filtracja
B. Sterylizacja
C. Pasteryzacja
D. Homogenizacja
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Cyklon to urządzenie stanowiące część linii technologicznej do wytwarzania
A. przecieru pomidorowego
B. wędzonej szynki
C. serka topionego
D. mleka w proszku
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który proces technologiczny realizuje się w zakresie temperatury 160-180°C?
A. Pasteryzację
B. Tyndalizację
C. Blanszowanie
D. Suszenie
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie zabezpieczony przed światłem?
A. Cukier
B. Konfitura
C. Olej
D. Makaron
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Cukier kryształowy, przechowywany w zgodzie z Polską Normą, może być składowany
A. bezterminowo
B. 10 lat
C. 12 miesięcy
D. 25 lat
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Ile butelek o pojemności 250 ml będzie potrzebnych do spakowania 650 litrów soku pomarańczowego?
A. 800 butelek
B. 1625 butelek
C. 2600 butelek
D. 163 butelki
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Najlepszym naczyniem do odmierzenia 2 cm3 odczynnika chemicznego jest
A. zlewki
B. probówki
C. pipety
D. erlenmajerki
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaki reagent służy jako titrant w argentometrii do określania ilości chlorków w produktach spożywczych?
A. Wersenian sodu
B. Chlorek baru
C. Azotan srebra
D. Kwas solny
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej. 
 
| Instrukcja laboratoryjna (fragment) | |
|---|---|
| Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii | |
| Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek | |
A. 5 próbek.
B. 3 próbki.
C. 1 próbka.
D. 10 próbek.
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Odpady powstałe z obróbki buraków ćwikłowych stosuje się do produkcji
A. karotenu
B. chlorofilu
C. betaniny
D. annato
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaki odczynnik wykorzystuje się do kalibracji pehametru?
A. Bufor o pH 14
B. Woda utleniona
C. Bufor o pH 4
D. Woda destylowana
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Kupażowanie to metoda wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. przecierów
B. spirytusu
C. soków
D. wina
 Organizacja i nadzorowanie pr… 
Jaką ilość ton dżemu brzoskwiniowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, jeżeli wydajność linii produkcyjnej wynosi 240 kg na godzinę i pracuje w trybie dwóch 8-godzinnych zmian dziennie?
A. 19,2 t
B. 1,2 t
C. 0,8 t
D. 9,6 t