Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 161
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oznaczenie zawartości chlorku sodu według metody Mohra polega na miareczkowaniu próbki analizowanego roztworu?

A. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika
B. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika
C. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika
D. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika
SPC.07 Pytanie 162
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie jest zadanie procesu homogenizacji nektaru owocowego?

A. usunięcie powietrza z nektaru
B. zagęszczenie elementów nektaru
C. zwiększenie skłonności nektaru do rozwarstwiania
D. redukcja skłonności nektaru do rozwarstwiania
SPC.07 Pytanie 163
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podaj właściwą sekwencję działań przy oznaczaniu ilości białka w mięsie metodą Kjeldahla.

A. Mineralizacja ,,na mokro", destylacja, miareczkowanie
B. Mineralizacja "na sucho", destylacja, miareczkowanie
C. Mineralizacja "na sucho", miareczkowanie, destylacja
D. Mineralizacja ,,na mokro", miareczkowanie, destylacja
SPC.07 Pytanie 164
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż metodę monitorowania CCP w celu wykrywania okruchów szkła w dżemie truskawkowym?

A. Użycie detektora
B. Prześwietlenie za pomocą lampy
C. Inspekcja wzrokowa
D. Filtracja gorącego dżemu
SPC.07 Pytanie 165
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesie wytwarzania szynki wędzonej peklowanej z użyciem metody nastrzykowej wykonuje się czynność

A. masowania
B. rektyfikacji
C. tranżerowania
D. konszowania
SPC.07 Pytanie 166
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki

A. taśmowej
B. komorowej
C. fluidyzacyjnej
D. rozpyłowej
SPC.07 Pytanie 167
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?

A. biuretę oraz wodorotlenek sodu
B. refraktometr oraz wodę
C. pipetę i kwas solny
D. pehametr oraz bufor amonowy
SPC.07 Pytanie 168
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co należy zrobić, jeśli podczas dostawy mleka do zakładu przetwórstwa zostanie wykryte skażenie chemiczne?

A. wykonać wstępną pasteryzację
B. zrealizować dodatkowe oczyszczanie
C. odrzucić daną partię surowca
D. przeprowadzić neutralizację za pomocą odpowiedniego środka chemicznego
SPC.07 Pytanie 169
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do jakiego oznaczania służy aparat Soxhleta?

A. białek
B. tłuszczów
C. soli
D. cukrów
SPC.07 Pytanie 170
Organizacja i nadzorowanie pr…

Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa

A. surowców olejarskich
B. ziemniaków
C. zbóż
D. owoców i warzyw
SPC.07 Pytanie 171
Organizacja i nadzorowanie pr…

Główne składniki używane do wytwarzania marcepanu to

A. orzechy oraz karmel
B. pistacje i lukier
C. sezam oraz miód
D. migdały i cukier
SPC.07 Pytanie 172
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?

A. 6 000 dm3
B. 72 000 dm3
C. 500 dm3
D. 20 000 dm3
SPC.07 Pytanie 173
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile zmian 8-godzinnych powinna zrealizować linia produkcyjna makaronu o wydajności 50 kg/h, jeśli złożono zamówienie na 1,6 tony makaronu?

A. 6 zmian
B. 4 zmiany
C. 3 zmiany
D. 2 zmiany
SPC.07 Pytanie 174
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką tematykę obejmuje dokumentacja zakładowa oznaczona skrótem DTR?

A. dezynfekcję pomieszczeń
B. utrzymanie maszyn i urządzeń
C. zapewnienie higieny pracowników
D. rozliczanie surowców i materiałów
SPC.07 Pytanie 175
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kości stanowiące odpad w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być wykorzystywane do wytwarzania

A. żelatyny
B. globuliny
C. kazeiny
D. prolamin
SPC.07 Pytanie 176
Organizacja i nadzorowanie pr…

Cechą charakteryzującą ocenę organoleptyczną produktów mlecznych nie jest

A. konsystencja
B. kwasowość
C. barwa
D. struktura
SPC.07 Pytanie 177
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się

A. jabłka oraz wiśnie
B. chmiel oraz jęczmień
C. kasze oraz płatki
D. ziemniaki i żyto
SPC.07 Pytanie 178
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie są wymagania konieczne, aby pracownik mógł obsługiwać wózek widłowy jezdniowy?

A. uzyskanie uprawnień do obsługi wózka
B. posiadanie co najmniej wykształcenia zawodowego
C. zapoznanie się z dokumentacją techniczną
D. ukończenie przynajmniej 21. roku życia
SPC.07 Pytanie 179
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
B. wylane do zlewozmywaka
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. rozcieńczone wodą
SPC.07 Pytanie 180
Organizacja i nadzorowanie pr…

Emulgowanie to kluczowy proces w produkcji

A. cukru
B. majonezu
C. makaronu
D. dżemu
SPC.07 Pytanie 181
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który wynik analizy kwasowości kiszonej kapusty jest błędny, jeśli pH gotowego produktu powinno wynosić 3,5-4,5?

A. 4,5
B. 4,0
C. 3,5
D. 3,0
SPC.07 Pytanie 182
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kluczowym urządzeniem do wytwarzania koncentratu pomidorowego jest

A. cyklon
B. warnik
C. wyparka
D. suszarka
SPC.07 Pytanie 183
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie urządzenia są niezbędne do uzyskania mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny
C. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka
D. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka
SPC.07 Pytanie 184
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?

A. 160,0 kg
B. 625,0 kg
C. 62,5 kg
D. 1600,0 kg
SPC.07 Pytanie 185
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile wody trzeba połączyć z 2 g substancji chemicznej, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% masowych?

A. 100 g
B. 102 g
C. 98 g
D. 80 g
SPC.07 Pytanie 186
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?

A. 240 minut
B. 80 minut
C. 60 minut
D. 120 minut
SPC.07 Pytanie 187
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz ilość surowców potrzebnych do produkcji 660 kg kaszanki wyborowej jęczmiennej przy efektywności wynoszącej 132%?

A. 87,12 kg
B. 50,00 kg
C. 500,00 kg
D. 871,20 kg
SPC.07 Pytanie 188
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces nazywany uwodornieniem, znany też jako utwardzanie, znajduje zastosowanie w wytwarzaniu

A. tłuszczu cukierniczego
B. kefiru naturalnego
C. chleba pełnoziarnistego
D. piwa pszennego
SPC.07 Pytanie 189
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby oddzielić powietrze od mąki w trakcie transportu pneumatycznego mąki luzem, należy użyć

A. cyklonu
B. wagi
C. przesiewacza
D. dmuchawy
SPC.07 Pytanie 190
Organizacja i nadzorowanie pr…

Urządzenie do pomiaru ilości tłuszczu w produktach mlecznych nosi nazwę

A. higrometr
B. butyrometr
C. densymetr
D. termometr
SPC.07 Pytanie 191
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?

A. 19 900 szt.
B. 19 000 szt.
C. 20 100 szt.
D. 21 000 szt.
SPC.07 Pytanie 192
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kolba Kjeldahla służąca do mineralizacji próbki przy zastosowaniu stężonego kwasu siarkowego jest kluczowa dla oznaczania w żywności zawartości

A. tłuszczu
B. cukru
C. wody
D. białka
SPC.07 Pytanie 193
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która metoda konserwacji warzyw zapewnia najdłuższy okres przydatności do spożycia?

A. Kiszenie
B. Suszenie
C. Pasteryzacja
D. Zamrażanie
SPC.07 Pytanie 194
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki zestaw gazów jest stosowany do utrwalania produktów poprzez ich pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze (MAP)?

A. Azot, tlen, dwutlenek węgla
B. Azot, tlen, dwutlenek siarki
C. Dwutlenek siarki, tlen, wodór
D. Siarkowodór, tlen, dwutlenek węgla
SPC.07 Pytanie 195
Organizacja i nadzorowanie pr…

Moc pieca do wypieku bułek drobnych wynosi 160 kg na godzinę. Kiedy zakończy się wypiek 400 kg bułek kajzerek, jeśli rozpoczęto go o godzinie 5.00 rano?

A. O godzinie 7.30
B. O godzinie 7.00
C. O godzinie 6.30
D. O godzinie 6.45
SPC.07 Pytanie 196
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką masę substancji zawiera 440 g roztworu o stężeniu 20%?

A. 88 g
B. 420 g
C. 352 g
D. 42 g
SPC.07 Pytanie 197
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką zawartość w produktach spożywczych oznacza metoda Bertranda?

A. białka
B. tłuszczu
C. cukru
D. popiołu
SPC.07 Pytanie 198
Organizacja i nadzorowanie pr…

W procesach wytwarzania fermentowanych napojów mlecznych wykorzystuje się różne operacje i techniki

A. ubijania, pieczenia oraz glazurowania
B. przecierania, zagęszczania oraz filtrowania
C. pasteryzacji, wirowania oraz fermentacji
D. peklowania, rozdrabniania oraz wędzenia
SPC.07 Pytanie 199
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby usunąć sacharozę z krajanki buraczanej w procesie produkcji cukru, należy wykorzystać

A. defekator
B. warnik
C. krystalizator
D. dyfuzor
SPC.07 Pytanie 200
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie produkty otrzymuje się z serwatki?

A. soki owocowe w formie zagęszczonej
B. makaron z orkiszu
C. fermentowane napoje
D. instantowa kawa