Filtrowanie pytań
SPC.07 Pytanie 201
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Butelka PET
B. Torba papierowa
C. Butelka szklana
D. Torba polietylenowa
SPC.07 Pytanie 202
Organizacja i nadzorowanie pr…
Mąka żytnia o typie 2000 jest stosowana do wyrobu
A. chleba żytniego razowego
B. keksów
C. ciasta kruchego
D. spodni do tortów
SPC.07 Pytanie 203
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż kolor pojemnika, w którym składować należy zużyte opakowania wielowarstwowe po mleku UHT.
Segregacja odpadów | |
---|---|
Kolor pojemnika | Rodzaj odpadów |
Niebieski | opakowania z papieru i tektury, gazety, książki, zeszyty, papier, kartony, pudełka |
Zielony | szklane kolorowe odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
Żółty | odpady opakowaniowe z tworzyw sztucznych i metali, opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności |
Biały | szklane, bezbarwne odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
A. Pojemnik biały.
B. Pojemnik żółty.
C. Pojemnik zielony.
D. Pojemnik niebieski.
SPC.07 Pytanie 204
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
A. 4 °C
B. -10 °C
C. -22 °C
D. 0 °C
SPC.07 Pytanie 205
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką metodą należy zabezpieczyć przetwory z warzyw w zalewie octowej?
A. Termiczną
B. Osmoaktywną
C. Membranową
D. Biotechnologiczną
SPC.07 Pytanie 206
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oznaczenie zawartości chlorku sodu według metody Mohra polega na miareczkowaniu próbki analizowanego roztworu?
A. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika
B. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika
C. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika
D. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika
SPC.07 Pytanie 207
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na trudne warunki pracy w fermentowni oddziałuje
A. wysoka zawartość dwutlenku węgla w powietrzu
B. wysokie natężenie oświetlenia
C. niska temperatura
D. niska wilgotność
SPC.07 Pytanie 208
Organizacja i nadzorowanie pr…
Z analizy karty charakterystyki wynika, że azotan (V) srebra
Fragment karty charakterystyki azotanu (V) srebra |
---|
Azotan (V) srebra przechowywać w czystych, suchych i zaciemnionych pomieszczeniach, w temperaturze 5÷15°C i wilgotności 20÷60%, w naczyniach szklanych i kamionkowych zamkniętych szczelnymi korkami, oblanymi parafiną. Trzymać oddzielnie od środków redukujących i materiałów palnych. Pojemnik powinien pozostać zamknięty i szczelny do czasu użycia. Pojemniki, które zostały otwarte muszą być ponownie uszczelnione i przechowywane w położeniu pionowym, aby nie dopuścić do wycieku substancji. Nie przechowywać w nieoznakowanych pojemnikach. Używać odpowiednich pojemników zapobiegających skażeniu środowiska. |
A. można przechowywać w temperaturze pokojowej.
B. wolno składować z każdym odczynnikiem chemicznym.
C. należy przetrzymywać w butelce w pozycji poziomej.
D. powinien znajdować się w opakowaniach szklanych.
SPC.07 Pytanie 209
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wyznacz liczbę kartonów potrzebnych do zapakowania 8 000 tabliczek czekolady o wadze 200 g każda, jeśli jeden karton może pomieścić 25 kg.
A. 160 sztuk
B. 8 sztuk
C. 3 200 sztuk
D. 64 sztuki
SPC.07 Pytanie 210
Organizacja i nadzorowanie pr…
Analiza fizyczna mleka polega na wyznaczeniu
A. zawartości składników odżywczych
B. jego gęstości i temperatury
C. obecnej w nim mikroflory
D. jego koloru oraz konsystencji
SPC.07 Pytanie 211
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas planowania wytwarzania konfitury, konieczne jest uwzględnienie zamówienia na owoce oraz
A. cukru
B. glutaminianu sodu
C. karagenu
D. kwasu octowego
SPC.07 Pytanie 212
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?
A. w instrukcji technologicznej
B. w normie technicznej
C. w dokumentacji technicznej
D. w specyfikacji materiałowej
SPC.07 Pytanie 213
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregacji surowców na frakcje o różnych rozmiarach?
A. prasy
B. filtry
C. sortowniki
D. wirówki
SPC.07 Pytanie 214
Organizacja i nadzorowanie pr…
Polarymetr jest narzędziem do określania zawartości
A. cukrów
B. witamin
C. tłuszczów
D. białek
SPC.07 Pytanie 215
Organizacja i nadzorowanie pr…
Odpady powstałe z obróbki buraków ćwikłowych stosuje się do produkcji
A. betaniny
B. annato
C. chlorofilu
D. karotenu
SPC.07 Pytanie 216
Organizacja i nadzorowanie pr…
Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być
A. rozcieńczone wodą
B. wylane do zlewozmywaka
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
SPC.07 Pytanie 217
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z metod konserwacji w największym stopniu zachowuje właściwości odżywcze surowca?
A. Słodzenie
B. Solenie
C. Sterylizacja
D. Zamrażanie
SPC.07 Pytanie 218
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakim sektorze przemysłu znajduje zastosowanie transport pneumatyczny?
A. zbożowo-młynarskim
B. jajczarskim
C. mięsnym
D. owocowo-warzywnym
SPC.07 Pytanie 219
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ minimalną liczbę próbek, którą należy pobrać z partii produkcyjnej, liczącej 100 kg kiełbasy jałowcowej.
Instrukcja laboratoryjna (fragment) | |
---|---|
Minimalna liczba próbek pierwotnych, którą należy pobrać z partii | |
Jeżeli masa partii jest mniejsza od 50 kg, to liczba próbek wynosi 3, przy masie od 50 kg do 500 kg - 5 próbek, przy masie powyżej 500 kg - 10 próbek lub jeżeli liczba puszek, kartonów lub innych pojemników w partii wynosi od 1 do 25, to liczba próbek wynosi 1, od 26 do 100 - 5 próbek, powyżej 100 - 10 próbek |
A. 10 próbek.
B. 3 próbki.
C. 5 próbek.
D. 1 próbka.
SPC.07 Pytanie 220
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakiej metodzie separacji składników żywności wykorzystuje się siłę odśrodkową?
A. Sedymentacja
B. Wirowanie
C. Dyfuzja
D. Destylacja
SPC.07 Pytanie 221
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować
Fragment instrukcji laboratoryjnej |
---|
Metoda miareczkowa oznaczania witaminy C polega na jej ekstrakcji roztworem kwasu szczawiowego, a następnie utlenieniu kwasu askorbinowego do dehydroaskorbinowego w środowisku kwaśnym za pomocą mianowanego, niebieskiego barwnika 2,6-dichlorofenoloindofenolu (DCIP). Reakcja przebiega w sposób ilościowy, w stosunku 1:1 wynikającym z reakcji, a zawartość kwasu askorbinowego oblicza się z ilości zużytego mianowanego roztworu barwnika. Stosowany podczas oznaczenia niebieski barwnik 2,6-dichlorofenoloindofenol w środowisku kwaśnym w formie utlenionej przyjmuje zabarwienie różowe, natomiast w formie zredukowanej jest bezbarwny. Trwała barwa różowa podczas miareczkowania powstaje po całkowitym utlenieniu zawartego w próbie kwasu askorbinowego. |
A. kwasem szczawiowym.
B. dichlorofenoloindofenolem.
C. kwasem jabłkowym.
D. dehydroaskorbinianem.
SPC.07 Pytanie 222
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do jakiego celu stosuje się kriokoncentrację?
A. kandyzowania
B. zagęszczania
C. żelowania
D. suszenia
SPC.07 Pytanie 223
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?
Zestaw | Nazwa urządzenia | Zastosowanie |
---|---|---|
I. | Tryjer | Wydobycie oleju z nasion roślin oleistych |
II. | Autoklaw | Sterylizacja konserw |
III. | Ekstraktor | Zagęszczanie soku surowego |
IV. | Wyparka | Czyszczenie ziarna |
A. W zestawie IV.
B. W zestawie III.
C. W zestawie I.
D. W zestawie II.
SPC.07 Pytanie 224
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest stężenie roztworu uzyskanego po rozpuszczeniu 10 g cukru w 100 g wody?
A. 10,00%
B. 11,11%
C. 9,09%
D. 12,00%
SPC.07 Pytanie 225
Organizacja i nadzorowanie pr…
Lecytyna oraz śruta poekstrakcyjna to produkty, które powstają jako efekty uboczne w procesie przetwórstwa
A. ziemniaków
B. zbóż
C. owoców i warzyw
D. surowców olejarskich
SPC.07 Pytanie 226
Organizacja i nadzorowanie pr…
Temperatura, w jakiej należy przechowywać ryby mrożone, to około
A. -6°C
B. -20°C
C. -15°C
D. -1°C
SPC.07 Pytanie 227
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie z wymienionych urządzeń jest przeznaczone do sterylizacji konserw mięsnych?
A. Wyparka
B. Warnik
C. Parownik
D. Autoklaw
SPC.07 Pytanie 228
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki proces wytwarzania zupy instant pozwala na jej szybkie przygotowanie przez użytkownika?
A. Dekantacja
B. Aglomeracja
C. Tyndalizacja
D. Termizacja
SPC.07 Pytanie 229
Organizacja i nadzorowanie pr…
W ocenie sensorycznej defektem serka topionego będzie
A. lekko pleśniowy, stęchły zapach
B. łagodny, nieco słony smak
C. jednolita kolorystyka w całej masie
D. słaba, elastyczna struktura
SPC.07 Pytanie 230
Organizacja i nadzorowanie pr…
Częścią mieszanki peklującej, która utrwala mięso i jego kolor, jest
A. kwas cytrynowy
B. sorbinian potasu
C. azotan sodu
D. benzoesan sodu
SPC.07 Pytanie 231
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
A. połączyć ze zużytymi reagentami
B. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
C. zlikwidować w kotłowni
D. wrzucić do pojemnika na szkło