Filtrowanie pytań
SPC.07 Pytanie 201
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
B. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
C. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
SPC.07 Pytanie 202
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?
A. sacharozy
B. tłuszczów
C. białek
D. skrobi
SPC.07 Pytanie 203
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką temperaturę powinny mieć mrożonki w cukierni?
A. 0 °C
B. -22 °C
C. 4 °C
D. -10 °C
SPC.07 Pytanie 204
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do jakiego transportu wykorzystywany jest przenośnik pneumatyczny?
A. cebuli
B. buraków
C. ziemniaków
D. zboża
SPC.07 Pytanie 205
Organizacja i nadzorowanie pr…
W spopielonej próbce jedzenia da się oznaczyć ilość
A. białka
B. tłuszczu
C. minerałów
D. węglowodanów
SPC.07 Pytanie 206
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który proces technologiczny realizuje się w zakresie temperatury 160-180°C?
A. Tyndalizację
B. Blanszowanie
C. Suszenie
D. Pasteryzację
SPC.07 Pytanie 207
Organizacja i nadzorowanie pr…
Główne składniki używane do wytwarzania marcepanu to
A. pistacje i lukier
B. migdały i cukier
C. orzechy oraz karmel
D. sezam oraz miód
SPC.07 Pytanie 208
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oznaczenie zawartości chlorku sodu według metody Mohra polega na miareczkowaniu próbki analizowanego roztworu?
A. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika
B. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika
C. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika
D. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika
SPC.07 Pytanie 209
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby wytworzyć kefir, konieczne jest zastosowanie starannie dobranych szczepów drożdży oraz bakterii fermentacyjnych?
A. mlekowej
B. masłowej
C. alkoholowej
D. propionowej
SPC.07 Pytanie 210
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się
A. chmiel oraz jęczmień
B. ziemniaki i żyto
C. jabłka oraz wiśnie
D. kasze oraz płatki
SPC.07 Pytanie 211
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na etapie pasteryzacji mleka surowego ustalono Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP). Który z parametrów technologicznych wymaga szczególnej obserwacji?
A. Wilgotność
B. Temperaturę
C. Lepkość
D. Ciśnienie
SPC.07 Pytanie 212
Organizacja i nadzorowanie pr…
Piknometr to urządzenie laboratoryjne służące do pomiaru
A. cukrów redukujących
B. gęstości
C. pH
D. suchej masy