Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Zamiatanie podłogi
B. Czyszczenie wnętrza muszli klozetowej
C. Polerowanie armatury nad umywalką
D. Mycie glazury nad wanną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zajmuje się klasyfikowaniem obiektów noclegowych na terenach wiejskich?
A. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
C. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to
A. jeżyna
B. pigwa
C. aronia
D. żurawina
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do czyszczenia koni stosuje się zgrzebło
A. sierści
B. kopyt
C. zębów
D. uszu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zwierzęta powinien wprowadzić do hodowli właściciel gospodarstwa agroturystycznego, aby uzyskać mleko o najniższej zawartości laktozy?
A. Krowy
B. Owce
C. Konie
D. Kozy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pole namiotowe przyzagrodowe powinno być wyposażone w
A. miejsca na parking
B. punkt dostępu do wody pitnej
C. budynek stołówki
D. możliwość podłączenia do prądu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zwierzęta hodowlane obejmują takie rasy jak merynos polski oraz białogłowa?
A. Kozy
B. Owce
C. Krowy
D. Świnie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu
A. kwarantanny sadzonek w winnicy
B. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
C. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
D. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzia powinien zapewnić gospodarz dla odwiedzających w wiejskiej kwaterze przeznaczonej na organizację warsztatów snycerskich?
A. Narzędzia tokarskie
B. Narzędzia malarskie
C. Narzędzia ślusarskie
D. Narzędzia rzeźbiarskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania są polecane dla osób stosujących dietę niskokaloryczną i lekkostrawną?
A. Warzywa gotowane na parze
B. Mączne potrawy z serowymi sosami
C. Grillowane kiełbaski
D. Smażone ryby
HGT.10 Pytanie 251
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która zamierza oferować noclegi, pełne wyżywienie oraz zajęcia wzmacniające mięśnie i poprawiające postawę, powinna stworzyć ofertę pod nazwą
A. OB + streaching
B. FB + pilates
C. BB + step
D. HB + joga
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi klasyfikacji, w kwestii wiejskiej bazy namiotowej w typie samodzielnych jednostek mieszkalnych określa się
A. 3 kategorie oznaczone słoneczkami
B. 3 kategorie oznaczone gwiazdkami
C. 4 kategorie oznaczone słoneczkami
D. 5 kategorii oznaczonych gwiazdkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku określonych wymogów łącznie, może być zwolniony z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli wynajmie gościom maksymalnie
A. 7 pokoi
B. 5 pokoi
C. 15 pokoi
D. 10 pokoi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodzionka, karminadle, modra kapusta oraz makówki to dania typowe dla kuchni
A. góralskiej
B. wielkopolskiej
C. śląskiej
D. kaszubskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi związane z noclegiem mogą być realizowane na podstawie vouchera, który stanowi dokument
A. reklamującym ofertę organizatora turystyki
B. potwierdzającym finansowanie na przedsięwzięcie turystyczne
C. kredytowego zlecenia, umożliwiającym korzystanie ze świadczeń
D. potwierdzającym zawarcie umowy między klientem a biurem podróży
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właścicielka agroturystyki, która zajmuje się hodowlą kotów rasy Ragdoll, może zaoferować gościom w ramach pobytu
A. dogoterapię
B. onoterapię
C. felinoterapię
D. hipoterapię
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, aby promować produkt o tradycyjnej jakości, będący częścią dziedzictwa kulturowego, powinien złożyć wniosek do odpowiedniego urzędu marszałkowskiego o wpis na Listę Produktów
A. Wiejskich
B. Chronionych
C. Tradycyjnych
D. Rolnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania regionalne Podhala powinny być przygotowane dla gości?
A. kartacze, babkę ziemniaczaną i sękacz
B. moskole, kwaśnicę i hałuski
C. pyry z gzikiem, szagówki i pampuchy
D. zylc, czerninę i ferkase
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W zimowym okresie temperatura powierzchni poddawanych dezynfekcji za pomocą preparatów z formaldehydem powinna wynosić przynajmniej
A. 25°C
B. 20°C
C. 10°C
D. 15°C
HGT.10 Pytanie 260
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekty, które dysponują minimum 7 pokojami i zapewniają swoim gościom całodzienne posiłki to
A. hotele
B. pensjonaty
C. motele
D. domy wycieczkowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?
A. z twarogu, mąki i wody
B. z wody, mąki i jajek
C. z ziemniaków, mąki i jajek
D. z ziemniaków, mleka i boczku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zakryć obornik rozsypany na polu, konieczne jest zastosowanie orki
A. podorywkę
B. odwrotkę
C. specjalną
D. siewną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
B. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
C. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
D. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź najwyższą klasę w systemie klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dla kwater gościnnych?
A. 3 słoneczka
B. III kategoria
C. 5 gwiazdek
D. I kategoria
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę koni warto hodować w gospodarstwie agroturystycznym, które przyjmuje rodziny z dziećmi?
A. Konik polski
B. Koń huculski
C. Koń arabski
D. Koń Przewalskiego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto przeprowadza klasyfikację agroturystycznych gospodarstw?
A. Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi
B. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
C. Polskiego Związku Gospodarstw Agroturystycznych
D. Polskiego Zrzeszenia Agroturyzmu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę, organizując warsztaty dla uczestników zainteresowanych szkutnictwem, udostępni narzędzia do produkcji
A. łodzi
B. beczek
C. witraży
D. koszyków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?
A. czerwone słodkie
B. białe słodkie
C. białe wytrawne
D. czerwone wytrawne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja pochodzące z ekologicznego chowu i przeznaczone do sprzedaży mają przypisany kod składający się z 11 znaków, który zaczyna się cyfrą
A. 2
B. 0
C. 3
D. 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca agroturystykę zamierzająca dodać do swojej oferty usługę aromaterapii, powinna
A. posadzić brzozy oraz wiklinę
B. założyć plantację aronii
C. wprowadzić hodowlę egzotycznych zwierząt
D. rozpocząć hodowlę różnych ziół
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę
A. owoce oraz sery
B. warzywa i owoce
C. sery i warzywa
D. ryby oraz warzywa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
O uzyskanie zgody na przekształcenie byłego siedliska wiejskiego na cele agroturystyki, które zostało wpisane do rejestru zabytków, gospodarz powinien starać się
A. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
B. u Generalnego Konserwatora Zabytków
C. w Urzędzie Gminy
D. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z ustawą o usługach hotelarskich oraz o usługach przewodników turystycznych i pilotów wycieczek, obiektem noclegowym, który jest sklasyfikowany, jest
A. dom letniskowy
B. pensjonat
C. pole namiotowe
D. gościniec
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?
A. 2
B. 3
C. 1
D. 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna
A. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
B. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
C. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
D. oferować możliwość korzystania z basenu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację
A. jednej osoby
B. czterech osób
C. trzech osób
D. dwóch osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w szklankach
B. w gobletach
C. w dzbankach
D. w karafkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ogrodzie warzywnym należy zaniechać hodowli
A. cebuli
B. karczochów
C. buraków
D. chmielu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie rodzaje aktywności rekreacyjnej można zaproponować turystom agroturystyki na Mazurach, którzy preferują wypoczynek nad wodą?
A. Biegi na orientację i kąpiele
B. Nordic walking oraz jazda na rolkach
C. Żeglarstwo i wędkarstwo
D. Opalanie się i zbieranie grzybów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zajmuje się kategoryzacją pokoi gościnnych na terenach wiejskich?
A. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
D. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne