Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. strusi
B. kóz
C. koni
D. psów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakim narzędziem dokonuje się czyszczenia sierści konia?
A. zgrzebła
B. tarnika
C. kopystki
D. cęgów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien je wyposażyć łącznie w
A. 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
B. 8 podwójnych łóżek
C. 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
D. 8 pojedynczych łóżek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować
A. lunapark
B. padok
C. skypark
D. skatepark
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych obiektów noclegowych nie podlega klasyfikacji?
A. Motel.
B. Pensjonat.
C. Pole biwakowe.
D. Schronisko młodzieżowe.
HGT.10 Pytanie 166
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. dotyczącym obiektów hotelarskich oraz innych miejsc, w których oferowane są usługi hotelarskie, pokój wynajmowany na własność powinien być wyposażony w
A. fotel oraz stolik okolicznościowy
B. minibar albo lodówkę
C. biurko oraz bagażnik
D. stolik nocny lub półkę przy każdym łóżku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować klasyczny bigos wiejski, należy wykorzystać kapustę
A. kwaszoną
B. kiszoną
C. słodką
D. duszoną
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta
A. francuskiego z masą kremową
B. kruchego z masą i z bakaliami
C. drożdżowego z makiem
D. piernikowego ze śliwkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę świń przeznaczonych do uboju, trzeba przygotować
A. cieletnik
B. tuczarnię
C. oborę
D. bukaciarnię
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. nawożenie
B. pielęgnowanie
C. zachwaszczanie
D. nawadnianie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie z wymienionych gatunków ryb słodkowodnych może hodować gospodarstwo rybackie zlokalizowane przy jeziorze?
A. Dorady
B. Czerniaka
C. Morszczuka
D. Sandacza
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel musi zarejestrować gospodarstwo agroturystyczne w ewidencji innych obiektów?
A. obowiązkowo w urzędzie gminy, który jest właściwy ze względu na lokalizację obiektu
B. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za rejestr obiektów noclegowych
C. obowiązkowo u sołtysa danej wsi
D. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
HGT.10 Pytanie 173
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na koszty uprawy nie ma wpływu
A. wartość sprzętu rolniczego
B. liczba wczasowiczów
C. cena paliwa
D. koszt przechowywania
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na śniadanie gościom podaje się świeże soki owocowe, wodę, kawę, herbatę, rogaliki, masło, miód oraz dżem
A. wiedeńskie
B. angielskie
C. amerykańskie
D. francuskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zmniejszyć liczbę ślimaków w ogrodzie, rolnik powinien zasadzić
A. aastry
B. aksamitki
C. macierzanki
D. hortensje
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekt, w którym można wynająć nie więcej niż 5 pokoi, jest zwolniony z obowiązku uiszczania podatku
A. rolnego
B. od towarów i usług
C. dochodowego
D. od czynności cywilnoprawnych
HGT.10 Pytanie 177
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną ilość punktów na 3-punktowej skali powinien osiągnąć stan urządzeń i wyposażenia, aby gospodarstwo agroturystyczne mogło uzyskać kategorię "trzy słoneczka"?
A. 0
B. 3
C. 1
D. 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przyzagrodowym polom namiotowym według przepisów klasyfikacyjnych PFTW "GG" można nadać jedynie kategorię
A. standard.
B. komfort.
C. III.
D. I.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane
A. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
B. w pojemnikach po innych produktach.
C. w oryginalnych opakowaniach.
D. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie wykorzystywaną do produkcji mleka, powinniśmy hodować w gospodarstwie, które zajmuje się wytwarzaniem serów kozim?
A. Burską
B. Angorską
C. Saaneńską
D. Hiszpańską
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z wymienionych czynności nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?
A. Mycie luster
B. Mycie okien
C. Odkurzanie parapetów
D. Odkurzanie półek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W myśl zasad klasyfikacji wiejskiej bazy noclegowej, kategorie przyznawane są obiektom, które zostały już wpisane do rejestru obiektów noclegowych?
A. Urzędu Miasta/Gminy
B. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Ministerstwa Sportu i Turystyki
D. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podaj najmniejszy rozmiar łóżka w jednostce mieszkalnej typu DBL w hotelu.
A. 140 cm x 200 cm
B. 90 cm x 200 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 153 cm x 203 cm
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?
A. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
B. odkurzanie w razie potrzeby
C. wymiana pościeli
D. opróżnianie koszy na śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując herbatę dla gości według tradycji rosyjskiej, gospodyni skorzysta z
A. tygielka
B. samowaru
C. czajniczka
D. dzbanka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie
A. w 8 pojedynczych łóżek
B. w 8 podwójnych łóżek
C. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
D. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie
A. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
B. noclegu jedynie w namiotach
C. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
D. całodobowego wyżywienia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przystosować wyposażenie agroturystyki do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, obiekt powinien być zaopatrzony
A. w poręcze i uchwyty w łazience
B. w rolety w oknach
C. w dodatkowe podwójne łóżka
D. w boisko do koszykówki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując klasyczny sos bolognese do spaghetti, gospodyni sięgnie po mięso mielone oraz
A. oliwki i bakłażana.
B. pieczarki i seler.
C. paprykę i ananasa.
D. pomidory i cebulę.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu
A. pomorskiego
B. wielkopolskiego
C. kaszubskiego
D. podkarpackiego
HGT.10 Pytanie 191
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pensjonat powinien oferować wyżywienie przez cały dzień oraz mieć przynajmniej
A. 10 pokojów
B. 30 miejsc noclegowych
C. 7 pokojów
D. 7 miejsc noclegowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych pensjonat oznacza obiekt hotelowy
A. posiadający co najmniej 10 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
B. posiadający co najmniej 7 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
C. posiadający co najmniej 10 pokoi, w tym przeważającą liczbę miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
D. usytuowany w pobliżu szlaków turystycznych, dysponujący co najmniej 7 pokojami, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino najczęściej podaje się do potraw z cielęciny?
A. czerwone wytrawne
B. białe słodkie
C. czerwone ciężkie słodkie
D. białe lekkie wytrawne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz całkowitą liczbę osobonoclegów w kwietniu, przy założeniu, że do dyspozycji gości są 3 pokoje dwuosobowe, a obłożenie wynosi 50%?
A. 180
B. 90
C. 30
D. 45
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.
| Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g | |||
|---|---|---|---|
| Mleko | 51 | Dżem truskawkowy | 252 |
| Jogurt | 60 | Chleb zwykły | 245 |
| Ser gouda | 288 | Chleb żytni razowy | 223 |
| Twaróg chudy | 99 | Graham | 226 |
| Jaja | 133 | Pomidor | 14 |
| Parówka | 301 | Sałata | 10 |
| Polędwica sopocka | 165 | Ogórek | 10 |
| Szynka z kurczaka | 199 | Rzodkiewka | 9 |
| Szynka wieprzowa | 223 | Masło | 735 |
| Cukier | 405 | Margaryna „Flora" | 531 |
A. 435 kcal
B. 447 kcal
C. 535 kcal
D. 324 kcal
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka na Kaszubach oferuje słodkie drożdżowe placki, nazywane
A. ruchankami
B. cepelinami
C. moskolami
D. fafernuchami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w
A. przedpokój
B. kuchnię
C. altanę
D. łazienkę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to
A. wsiewki nasion traw
B. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
C. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
D. zabieg chemiczny na chwasty w runi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz roczny przychód dla gospodarstwa agroturystycznego z wynajmu 3 boksów dla koni, zakładając, że koszt wynajmu jednego boksu wynosi 400,00 zł za miesiąc?
A. 1 200,00 zł
B. 4 800,00 zł
C. 14 400,00 zł
D. 10 800,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód
A. spadziowy
B. lipowy
C. mniszkowy
D. wielokwiatowy