Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien je wyposażyć łącznie w

A. 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
B. 8 podwójnych łóżek
C. 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
D. 8 pojedynczych łóżek
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. dotyczącym obiektów hotelarskich oraz innych miejsc, w których oferowane są usługi hotelarskie, pokój wynajmowany na własność powinien być wyposażony w

A. fotel oraz stolik okolicznościowy
B. minibar albo lodówkę
C. biurko oraz bagażnik
D. stolik nocny lub półkę przy każdym łóżku
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta

A. francuskiego z masą kremową
B. kruchego z masą i z bakaliami
C. drożdżowego z makiem
D. piernikowego ze śliwkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel musi zarejestrować gospodarstwo agroturystyczne w ewidencji innych obiektów?

A. obowiązkowo w urzędzie gminy, który jest właściwy ze względu na lokalizację obiektu
B. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za rejestr obiektów noclegowych
C. obowiązkowo u sołtysa danej wsi
D. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane

A. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
B. w pojemnikach po innych produktach.
C. w oryginalnych opakowaniach.
D. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę kóz, głównie wykorzystywaną do produkcji mleka, powinniśmy hodować w gospodarstwie, które zajmuje się wytwarzaniem serów kozim?

A. Burską
B. Angorską
C. Saaneńską
D. Hiszpańską
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W myśl zasad klasyfikacji wiejskiej bazy noclegowej, kategorie przyznawane są obiektom, które zostały już wpisane do rejestru obiektów noclegowych?

A. Urzędu Miasta/Gminy
B. Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Ministerstwa Sportu i Turystyki
D. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?

A. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
B. odkurzanie w razie potrzeby
C. wymiana pościeli
D. opróżnianie koszy na śmieci
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie

A. w 8 pojedynczych łóżek
B. w 8 podwójnych łóżek
C. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
D. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Według definicji kempingu, turyści otrzymują usługi w formie

A. możliwości przyjęcia do obiektu w każdej chwili
B. noclegu jedynie w namiotach
C. oferowania miejsca do przygotowywania posiłków
D. całodobowego wyżywienia
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przystosować wyposażenie agroturystyki do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, obiekt powinien być zaopatrzony

A. w poręcze i uchwyty w łazience
B. w rolety w oknach
C. w dodatkowe podwójne łóżka
D. w boisko do koszykówki
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych pensjonat oznacza obiekt hotelowy

A. posiadający co najmniej 10 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
B. posiadający co najmniej 7 pokoi, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
C. posiadający co najmniej 10 pokoi, w tym przeważającą liczbę miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
D. usytuowany w pobliżu szlaków turystycznych, dysponujący co najmniej 7 pokojami, oferujący swoim gościom całodzienne wyżywienie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Wartość energetyczna wybranych produktów spożywczych w kcal/100g
Mleko51Dżem truskawkowy252
Jogurt60Chleb zwykły245
Ser gouda288Chleb żytni razowy223
Twaróg chudy99Graham226
Jaja133Pomidor14
Parówka301Sałata10
Polędwica sopocka165Ogórek10
Szynka z kurczaka199Rzodkiewka9
Szynka wieprzowa223Masło735
Cukier405Margaryna „Flora"531

A. 435 kcal
B. 447 kcal
C. 535 kcal
D. 324 kcal
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to

A. wsiewki nasion traw
B. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
C. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
D. zabieg chemiczny na chwasty w runi
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz roczny przychód dla gospodarstwa agroturystycznego z wynajmu 3 boksów dla koni, zakładając, że koszt wynajmu jednego boksu wynosi 400,00 zł za miesiąc?

A. 1 200,00 zł
B. 4 800,00 zł
C. 14 400,00 zł
D. 10 800,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właścicielka obiektu agroturystycznego przygotowuje napoje dla gości, wykorzystując miód pozyskiwany przez pszczoły z wydzielin drzew, które są wytwarzane przez mszyce i czerwce, znany ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych, czyli miód

A. spadziowy
B. lipowy
C. mniszkowy
D. wielokwiatowy