Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Brabant zagrodowy
B. Bantamka
C. Zielononożka kuropatwiana
D. Czubata polska
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznych uprawach powinno się używać nawozów
A. potasowych
B. azotowych
C. fosforowych
D. organicznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"
A. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces agrotechniczny, który polega na umieszczaniu roślin lub ich fragmentów (bulwy, kłącza) w starannie przygotowanej glebie w celu zapewnienia sprzyjających warunków do wzrostu, nazywany jest
A. nawożeniem
B. sadzeniem
C. nawadnianiem
D. siewem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną powierzchnię powinien mieć 2-osobowy pokój w agroturystyce oznaczonej kategorią 1 słoneczko?
A. 12 m2
B. 10 m2
C. 8 m2
D. 6 m2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?
A. Jedna
B. Dwa
C. Trzy
D. Cztery
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką typową potrawę narodową powinna zaserwować gospodyni podczas czeskiego wieczoru dla swoich gości?
A. Knedliki
B. Kartacze
C. Kopytka
D. Zeppeliny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Musaka to klasyczne danie kuchni greckiej, które jest przygotowywane w postaci
A. szaszłyka z baraniny
B. zapiekanki z bakłażana i mięsa
C. sałatki z oliwek i pomidorów
D. zupy z owoców morza
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki zabieg agrotechniczny polega na rozluźnianiu i wyrównywaniu powierzchni łąki, często obejmując usuwanie kretowisk, zazwyczaj ograniczając się do głębokości 5 centymetrów w wierzchniej warstwie gleby?
A. Włókowanie
B. Podorywka
C. Rozdrabnianie
D. Odwrotka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel obiektu agroturystycznego, który zamierza zapewnić gościom 2 jednoosobowe oraz 3 dwuosobowe pokoje typu double, powinien je wyposażyć w łączną liczbę
A. w 2 łóżka jednoosobowe i 6 łóżek małżeńskich
B. w 6 łóżek podwójnych
C. w 2 łóżka jednoosobowe i 3 łóżka małżeńskie
D. w 6 oddzielnych łóżek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż
A. 18°C
B. 19°C
C. 20°C
D. 17°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzina Kowalskich zarezerwowała 4 pokoje DBL na 2 doby. Jaka jest wartość netto tej usługi, jeśli jeden pokój DBL kosztuje 180,00 zł brutto za dobę?
A. 666,67 zł
B. 1 440,00 zł
C. 1 333,33 zł
D. 720,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?
A. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
B. o gospodarce nieruchomościami
C. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
D. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie miejsce do wypoczynku dla dzieci jest zaaranżowane w agroturystyce?
A. strefa na ognisko oraz do grillowania
B. ścieżka zdrowia oraz bieżnia wokół gospodarstwa
C. rozległa działka z warzywami
D. plac zabaw oraz szałas
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gościom agroturystyki cierpiącym na problemy żołądkowe i wątrobowe należy podać na obiad
A. leczo węgierskie z cukinią
B. kurczaka gotowanego z marchewką
C. bulion z domowej kury z kluskami
D. flaki z pieczywem
HGT.10 Pytanie 216
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
B. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
C. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
D. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi
A. w niezależnych obiektach mieszkalnych
B. w przyzagrodowych pole namiotowym
C. w pokojach dla gości
D. w zakwaterowaniach grupowych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz koszt 14-dniowego urlopu dla 2 dorosłych i 2 dzieci, jeśli cena 7-dniowego pobytu dla osoby dorosłej wynosi 1 300,00 zł, a dla dziecka 800,00 zł, przy czym rezerwując drugi tydzień, wszyscy otrzymują rabat w wysokości 10% na cały pobyt.
A. 7 980,00 zł
B. 7 560,00 zł
C. 8 400,00 zł
D. 8 080,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Nieodłącznym elementem zamówienia na usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym jest zawarcie umowy z turystą na
A. świadczenie usług turystycznych
B. wczasy pod gruszą
C. wynajem kwatery wiejskiej
D. uczestnictwo w imprezie turystycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można jednocześnie przyjąć maksymalnie
A. 10 gości
B. 19 gości
C. 13 gości
D. 16 gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych składników śniadaniowych dla gości agroturystyki ma największą zawartość błonnika?
A. Chleb razowy
B. Ser żółty
C. Chuda wędlina
D. Płatki kukurydziane
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Producent owoców jagodowych złoży ofertę zakupu surowców do wytwórców?
A. czarnego bzu, jarzębiny i śliwek
B. winogron, brzoskwiń i wiśni
C. jabłek, gruszek i moreli
D. truskawek, malin i borówek
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy projektowaniu części zielonej w gospodarstwie agroturystycznym, właściciel nie weźmie pod uwagę
A. sadu
B. stodoły
C. ogrodu warzywnego
D. kompostownika
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Umowa dotycząca czasowego udostępniania ustalonej liczby usług turystycznych w wyznaczonym okresie, bez możliwości rezygnacji, to
A. Charter
B. Franchising
C. Allotment
D. Timesharing
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz średnie planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym w miesiącach kwiecień – wrzesień.
| Planowane wykorzystanie miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| miesiąc | kwiecień | maj | czerwiec | lipiec | sierpień | wrzesień |
| wykorzystanie | 45% | 52% | 51% | 78% | 76% | 63% |
A. 50,33%
B. 53,33%
C. 60,40%
D. 60,83%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiekcie posiadającym 3 pokoje SGL, 2 pokoje DBL oraz 3 pokoje TWIN można równocześnie przyjąć maksymalnie
A. 16 gości
B. 10 gości
C. 19 gości
D. 13 gości
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie przychody uzyskało gospodarstwo agroturystyczne, jeśli w całym czerwcu gościło 10 osób, obłożenie wyniosło 50%, a koszt noclegu to 20 zł?
A. 1 500 zł
B. 2 000 zł
C. 1 000 zł
D. 3 000 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono tradycyjną kujawską zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem jajka i kiełbasy, czyli

A. gulasz.
B. bogracz.
C. kapuśniak.
D. żurek.
HGT.10 Pytanie 229
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Punktów Kontroli Jakości.
B. Właściwej Praktyki Higienicznej.
C. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
D. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w agroturystyce, która dysponuje
20 miejscami, biorąc pod uwagę, że w czerwcu sprzedano 300 miejsc?
A. 50%
B. 80%
C. 60%
D. 25%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sypialnie mieszkańców w agroturystyce powinny być
A. zlokalizowane w osobnym budynku
B. urządzone pomiędzy pokojami dla gości
C. oddzielone od strefy ogólnodostępnej
D. usytuowane jedynie na parterze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się
A. pola biwakowe oraz domki dla turystów
B. kwatery i domy do zamieszkania
C. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
D. pokoje oraz apartamenty
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie będzie średnie obłożenie agroturystyki w kwietniu, gdy właściciel wynajmie codziennie 10 pokoi do 15 kwietnia oraz 5 pokoi do 30 kwietnia, mając do dyspozycji 10 pokoi gościnnych?
A. 50%
B. 75%
C. 65%
D. 40%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Różnice w oznaczeniach różnych kategorii gospodarstw agroturystycznych polegają na liczbie
A. słoneczek.
B. gwiazdek.
C. liści.
D. kluczy.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:
A. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
B. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
C. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
D. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak brzmi nazwa aktu prawnego, który reguluje prawo turystyczne w Polsce?
A. Ustawa o turystyce
B. Ustawa o działalności turystycznej
C. Ustawa o świadczeniu usług dla turystów
D. Ustawa o usługach turystycznych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Prowadząc warsztaty kuśnierskie, gospodarz kwatery wiejskiej zaznajamia uczestników z metodą wytwarzania
A. beczek.
B. futer.
C. serów.
D. sieci.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując decyzję o rozbudowie oraz przekształceniu zabytkowego folwarku na miejsca noclegowe, konieczne jest uzyskanie zezwolenia od
A. Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
B. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Urzędu Gminy
D. Urzędu Marszałkowskiego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach
A. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
B. programu zgodności rolnej
C. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
D. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania
A. futra królików rasy hermelin
B. skór bydlęcych licowych
C. skór licowych anilinowych
D. wełny owiec rasy wrzosówka