Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Organizacja turnieju piłki nożnej
B. Umożliwienie gry w szachy na świeżym powietrzu
C. Wprowadzenie zajęć z jogi dla gości
D. Prezentacja lokalnych technik plecionkarstwa i haftu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ilość miejsc maksymalnych w kwaterze typu Wypoczynek u rolnika wynosi
A. 5
B. 30
C. 10
D. 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?
A. Rokpol
B. Roquefort
C. Gorgonzolę
D. Bryndzę
HGT.10 Pytanie 124
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej
A. śniadania oraz obiadokolacji
B. śniadania
C. śniadania, obiadu i kolacji
D. śniadania i luncha
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tabela zawiera cennik usług czterech gospodarstw agroturystycznych. W którym gospodarstwie najtaniej będzie mogła spędzić czas grupa 10-osobowa w terminie od 22.04 do 24.04.?
| Gospodarstwo | Cena | |||
|---|---|---|---|---|
| Sezon niski (1.01-30.04) | Sezon wysoki (1.05-31.08) | |||
| indywidualni | grupa | indywidualni | grupa | |
| A. | 30 zł/os. | 15 zł/os. | 40 zł/os. | 30 zł/os. |
| B. | 40 zł/os. | 20 zł/os. | 60 zł/os. | 40 zł/os. |
| C. | 45 zł/os. | 28 zł/os. | 70 zł/os. | 50 zł/os. |
| D. | 50 zł/os. | 25 zł/os. | 80 zł/os. | 60 zł/os. |
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?
A. 50%
B. 25%
C. 80%
D. 60%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć pomieszczenia mieszkalne w gospodarstwach agroturystycznych?
A. 21°C
B. 19°C
C. 20°C
D. 18°C
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarz, który rozpoczął współpracę z lokalnym rymarzem, ma możliwość uwzględnienia w ofercie swojego gospodarstwa agroturystycznego zajęć
A. pokrywania dachów dachówkami, kamieniem i strzechą.
B. naprawiania pieców oraz kominków.
C. wytwarzania uprzęży konnych i siodeł.
D. rzeźbienia w drewnie i kamieniu.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
System klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dzieli obiekty na kategorie Wypoczynek u rolnika oraz
A. Wypoczynek na wsi
B. Wypoczynek na świeżym powietrzu
C. Wypoczynek w pobliżu lasu
D. Wypoczynek nad wodą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy planowaniu nawożenia naturalnego warto uwzględnić zastosowanie
A. saletry
B. polifoski
C. mocznika
D. kompostu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera
A. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
B. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
C. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
D. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rezerwując nocleg w pensjonacie wiejskim w systemie FB, klient otrzymuje dodatkowo
A. śniadanie i obiadokolację
B. śniadanie, obiad i kolację
C. śniadanie
D. Śniadanie oraz lunch
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie powinny być minimalne wymiary materaca w łóżku dwuosobowym w pokoju gościnnym najwyższej klasy w gospodarstwie agroturystycznym?
A. 80/180 cm
B. 90/190 cm
C. 140/200 cm
D. 120/200 cm
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kiedy rodzina poszukuje miejsca do wynajęcia z opcją korzystania z kuchni, co powinien zaproponować właściciel obiektu agroturystycznego?
A. pokój dla gości
B. pole namiotowe w przydomowym ogrodzie
C. samodzielną jednostkę mieszkalną
D. pokój dla grupy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W wiejskiej kwaterze przeznaczonej do organizacji warsztatów rzeźbiarskich właściciel gospodarstwa zapewni uczestnikom odpowiednie narzędzia?
A. tokarskie
B. ślusarskie
C. rzeźbiarskie
D. malarskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. bronowanie
B. zastosowanie herbicydu
C. korekcja racic
D. nawożenie gleby
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie zajmującym się produkcją mąki orkiszowej należy wysiać
A. pszenicę
B. proso
C. owies
D. żyto
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ostateczne ustalenie klasyfikacji pokoi gościnnych w procesie kategoryzacji PFTW "GG" może mieć miejsce po
A. zgłoszeniu do Urzędu Gminy
B. wizytacji inspektora
C. złożeniu aplikacji
D. uiszczeniu opłaty kategoryzacyjnej
HGT.10 Pytanie 139
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Łączny dochód brutto właściciela dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi oraz 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i stawce za nocleg wynoszącej 45,00 zł/osobę w miesiącu sierpniu wyniósł
A. 8 370,00 zł
B. 22 320,00 zł
C. 21 600,00 zł
D. 1 395,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami prawnymi, obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami i zapewnia całodzienne wyżywienie dla swoich gości, to
A. turystyczny schron
B. hotel
C. pensjonat
D. motel
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokój grupowy to przestrzeń noclegowa z dostępem do łazienki, WC oraz pomieszczeń wspólnych, przeznaczona dla więcej niż
A. 6 osób
B. 5 osób
C. 4 osób
D. 10 osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Prowadzenie tradycyjnej, zrównoważonej działalności w rolnictwie ułatwiają głównie zasady Kodeksu
A. Tradycyjnej Produkcji Rolniczej
B. Naturalnej Produkcji Rolniczej
C. Dobrej Praktyki Rolniczej
D. Ekologicznych Praktyk Rolnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę koni stosuje się w gospodarstwach rolnych znajdujących się w górzystych regionach?
A. Hucuły
B. Mustangi
C. Morgany
D. Huntery
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz, jaki jest stopień wykorzystania miejsc noclegowych w lipcu, jeżeli w obiekcie agroturystycznym z 22 miejscami sprzedano w tym miesiącu 512 miejsc.
A. 80%
B. 82%
C. 77%
D. 75%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych dla osób podróżujących samochodami, parking jest obowiązkowo wymagany w
A. schronisku.
B. gościńcu.
C. karczmie.
D. motelu.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. maślanka
B. bryndza
C. żentyca
D. kefir
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces przyjmowania gościa do agroturystyki rozpoczyna się w momencie
A. dokonywania rezerwacji zamówionych usług
B. przybycia gościa do gospodarstwa agroturystycznego
C. złożenia przez gościa podpisu na karcie rejestracyjnej
D. sporządzenia potwierdzenia rezerwacji usług
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. szagówki i rogal świętomarciński
B. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
D. chłodnik litewski i bliny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Pomorzu
B. Śląsku
C. Mazowszu
D. Warmii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla
A. małżeństwa z dziećmi
B. gościa z niepełnosprawnością
C. młodej pary
D. gościa biznesowego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określenie czasu trwania doby hotelowej w obiekcie agroturystycznym od 1400 do 1200 ma na celu umożliwienie
A. wypoczynku gości
B. posprzątania pokojów
C. rozpakowania się gości
D. przygotowania posiłków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim
A. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
B. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
C. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
D. udział w wiejskich zabawach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego
A. tarką
B. zeskrobanką
C. czochradłem
D. kolczakiem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?
A. Liczby rzymskie
B. Słoneczka
C. Liczby arabskie
D. Gwiazdki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?
A. dyspenser
B. kokilka
C. shaker
D. goblet
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako
A. kwaśnica
B. bryja
C. zalewajka
D. solanka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Co powinno się znaleźć, oprócz deski i noża, na stole śniadaniowym gości w obszarze do krojenia chleba?
A. Podkładki pod talerze
B. Sztućce do serwowania
C. Białą serwetę
D. Naczynie wypełnione wodą
Prowadzenie gospodarstwa agro…
PFTW "Gospodarstwa Gościnne" nadając rekomendację tradycyjnemu gospodarstwu rolnemu, przyznaje znak firmowy?
A. Wypoczynek u rolnika.
B. Wieś wita.
C. Wczasy pod gruszą.
D. Nocleg pod dachem.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z U ustawą o usługach turystycznych, miejsce parkingowe dla gości powinno być dostępne przy
A. schronisku
B. karczmie
C. motelu
D. gościńcu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej ekologiczną metodą hodowli kur w gospodarstwie jest chów
A. fermowy
B. klatkowy
C. wolnowybiegowy
D. ściółkowy