Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 1
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. bryja
B. zalewajka
C. kwaśnica
D. solanka
HGT.10 Pytanie 2
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.
A. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
B. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
C. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
D. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
HGT.10 Pytanie 3
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca warsztaty rymarskie w gospodarstwie agroturystycznym powinna dysponować narzędziami do produkcji
A. siodeł.
B. sieci.
C. beczek.
D. serów.
HGT.10 Pytanie 4
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego rodzaju sprzątanie powinno być przeprowadzone w nadmorskim pensjonacie przygotowującym się na przyjęcie letnich gości?
A. Specjalne
B. Sezonowe
C. Okolicznościowe
D. Gruntowne
HGT.09 Pytanie 5
Prowadzenie działalności tury…
Gdzie znajduje się obszar o największej depresji?
A. Żuławy Wiślane
B. Beskid Sądecki
C. Podlasie
D. Pomorze
HGT.09 Pytanie 6
Prowadzenie działalności tury…
Wyznacz całkowitą kwotę za zakwaterowanie dla 20 osób w pokojach dwuosobowych w gospodarstwie agroturystycznym, przy założeniu, że cena za jeden pokój wynosi 100 zł + 8% VAT.
A. 1000,00 zł
B. 1074,07 zł
C. 1174,07 zł
D. 1080,00 zł
HGT.10 Pytanie 7
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką liczbę posiłków na dzień otrzyma gość, jeśli wybiera ofertę HB?
A. 1
B. 4
C. 2
D. 3
HGT.10 Pytanie 8
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w
A. przedpokój
B. kuchnię
C. altanę
D. łazienkę
HGT.10 Pytanie 9
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Którego gatunku zwierząt każdy pojedynczy osobnik ma przypisany numer identyfikacyjny odpowiadający numerowi siedziby stada?
A. Owca.
B. Koń.
C. Bawół.
D. Świnia.
HGT.10 Pytanie 10
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu
A. niosek.
B. jajek.
C. mięsa.
D. piór.
HGT.10 Pytanie 11
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dwa oddzielne łóżka bliźniacze (element wyposażenia pokoju gościnnego) to łóżka klasy
A. twin
B. roll-bed
C. double
D. soft-bed
HGT.10 Pytanie 12
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?
A. 1 080,00 zł
B. 21 600,00 zł
C. 180,00 zł
D. 3 6000,00 zł
HGT.10 Pytanie 13
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?
A. 60%
B. 50%
C. 80%
D. 25%
HGT.09 Pytanie 14
Prowadzenie działalności tury…
Który z wymienionych dokumentów, używanych w obsłudze turystyki, zawiera takie dane jak: liczba uczestników wydarzenia, szczegóły dotyczące świadczeń, cena oraz potwierdzenie akceptacji warunków umowy przez klienta?
A. Zamówienie usług.
B. Zgłoszenie uczestnictwa w wycieczce.
C. Kalkulacja wydatków na wycieczkę.
D. Voucher
HGT.10 Pytanie 15
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według angielskiej tradycji herbatę należy serwować
A. w filiżankach
B. w kubkach
C. w szklankach
D. w czarkach
HGT.10 Pytanie 16
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w dzbankach
B. w szklankach
C. w karafkach
D. w gobletach
HGT.10 Pytanie 17
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi klasyfikacji, w kwestii wiejskiej bazy namiotowej w typie samodzielnych jednostek mieszkalnych określa się
A. 3 kategorie oznaczone gwiazdkami
B. 5 kategorii oznaczonych gwiazdkami
C. 3 kategorie oznaczone słoneczkami
D. 4 kategorie oznaczone słoneczkami
HGT.09 Pytanie 18
Prowadzenie działalności tury…
Najpóźniej o której godzinie grupa powinna opuścić hotel, aby rozpocząć zwiedzanie skansenu w Wasilkowie o 1030, zakładając, że autokar musi pokonać 90 km przy średniej prędkości 60 km/godz.?
A. O godzinie 730
B. O godzinie 800
C. O godzinie 900
D. O godzinie 930
HGT.10 Pytanie 19
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować soki z owoców pochodzących z własnej uprawy, gospodyni korzysta z
A. warnika
B. młynka do mielenia
C. wyciskarkę
D. ekspresu ciśnieniowego
HGT.09 Pytanie 20
Prowadzenie działalności tury…
Jakiego dokumentu używa pracownik biura podróży, aby ustalić jednostkową cenę organizowanej wycieczki?
A. Arkusz kalkulacyjny kosztów wycieczki turystycznej
B. Zestawienie faktur za usługi wycieczki turystycznej
C. Sprawozdanie finansowe dotyczące wycieczki turystycznej
D. Kartę rozliczenia wycieczki turystycznej
HGT.09 Pytanie 21
Prowadzenie działalności tury…
Brama Brandenburska to jedna z najbardziej znanych atrakcji turystycznych
A. Berlina
B. Paryża
C. Wiednia
D. Rzymu
HGT.09 Pytanie 22
Prowadzenie działalności tury…
Kto jest stroną umowy agencyjnej w kontekście turystyki?
A. Klient oraz organizator turystyki
B. Organizator turystyki i agent turystyczny
C. Agent turystyczny oraz przewodnik turystyczny
D. Pilot wycieczek oraz klient
HGT.09 Pytanie 23
Prowadzenie działalności tury…
Jaki obiekt przystosowany do samoobsługi gości warto zaproponować studentowi, który szuka niedrogiego noclegu?
A. Hotel
B. Dom wczasowy
C. Schronisko młodzieżowe
D. Pensjonat
HGT.09 Pytanie 24
Prowadzenie działalności tury…
Grupa uczniów ze szkoły podstawowej, pod opieką nauczyciela, odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne w celu edukacji ekologicznej. Jaką nazwę nosi taka impreza?
A. Zielona Szkoła
B. Wesoła Wieś
C. Zielona Łąka
D. Wesoła Szkoła
HGT.09 Pytanie 25
Prowadzenie działalności tury…
Osoba pragnąca zobaczyć najgłębsze jezioro na naszej planecie powinna udać się na wycieczkę w okolice
A. Niasę
B. Bajkał
C. Matanę
D. Tanganikę
HGT.10 Pytanie 26
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Pensjonaty
B. Domy wycieczkowe
C. Hotele
D. Schroniska młodzieżowe
HGT.10 Pytanie 27
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez
A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
B. Główną Inspekcję Weterynaryjną
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 28
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?
A. peklowanie
B. liofilizacja
C. apertyzacja
D. fermentacja
HGT.09 Pytanie 29
Prowadzenie działalności tury…
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, innym obiektem, w którym świadczone są usługi hotelarskie na obszarze wiejskim, jest
A. pensjonaty
B. pokoje gościnne
C. kempingi
D. pola biwakowe
HGT.09 Pytanie 30
Prowadzenie działalności tury…
Który dokument nie jest tworzony w trakcie organizacji imprez turystycznych przez touroperatora?
A. Polisa ubezpieczeniowa
B. Zestawienie przychodów i kosztów
C. Umowa dotycząca organizacji imprezy
D. Zlecenie na usługę pilotażu
HGT.09 Pytanie 31
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz całkowity koszt wycieczki, jeśli suma wydatków związanych z świadczeniami wynosi 27 500,00 zł, a przewidywana marża bez VAT to 8% wydatków na świadczenia.
A. 28 006,00 zł
B. 30 206,00 zł
C. 29 700,00 zł
D. 36 531,00 zł
HGT.10 Pytanie 32
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się
A. lizawkę
B. zielonkę
C. siano
D. śrutę
HGT.10 Pytanie 33
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?
A. Krycie z ręki
B. Krycie naturalne
C. Embriotransfer
D. Inseminacja
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej
A. śniadania
B. śniadania, obiadu i kolacji
C. śniadania i luncha
D. śniadania oraz obiadokolacji
HGT.09 Pytanie 35
Prowadzenie działalności tury…
Dokument, który zawiera nazwiska turystów oraz szczegóły dotyczące ich zakwaterowania w hotelu, to
A. lista uczestników
B. rooming list
C. zlecenie obsługi imprezy
D. voucher
HGT.09 Pytanie 36
Prowadzenie działalności tury…
Jaki dokument jest niezbędny do przeprowadzenia usług w trakcie wydarzenia turystycznego?
A. Dokument rozliczeniowy
B. Umowa agencji
C. Rachunek
D. Voucher
HGT.10 Pytanie 37
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W wiejskiej kwaterze przeznaczonej do organizacji warsztatów rzeźbiarskich właściciel gospodarstwa zapewni uczestnikom odpowiednie narzędzia?
A. ślusarskie
B. rzeźbiarskie
C. tokarskie
D. malarskie
HGT.10 Pytanie 38
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując aromaterapię dla gości w agroturystyce, rolnik zastosuje
A. tytoń
B. olejki eteryczne
C. zboża
D. chmiel zwyczajny
HGT.10 Pytanie 39
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami ustawy z 2011 roku o utrzymaniu czystości, kto odpowiada za organizację wywozu nieczystości z gospodarstw?
A. inspekcja sanitarna
B. zakład oczyszczania
C. urząd gminy
D. firma usług komunalnych
HGT.09 Pytanie 40
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz całkowity koszt usługi cateringowej dla 120 osób przy cenie brutto 30,00 zł za posiłek na osobę, biorąc pod uwagę zniżkę równą pięciu darmowym posiłkom.
A. 3 600,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 3 450,00 zł
D. 3 540,00 zł