Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.09 Pytanie 441
Prowadzenie działalności tury…

Biuro podróży organizuje wycieczki, nabywając usługi od różnych dostawców dla dobra klienta. Po rozliczeniu imprezy stwierdzono, że marża wyniosła 203,25 zł. Jaka jest wysokość należnego podatku VAT od tej marży?

A. 46,75 zł
B. 45,08 zł
C. 55,00 zł
D. 57,50 zł
HGT.09 Pytanie 442
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wartość zaliczki za noclegi z wyżywieniem, jeśli jej wysokość wynosi 30%, a całkowita kwota za usługi to 16 200,00 zł?

A. 5 720,00 zł
B. 9 360,00 zł
C. 8 460,00 zł
D. 4 860,00 zł
HGT.09 Pytanie 443
Prowadzenie działalności tury…

Osobom planującym wypoczynek na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej warto zasugerować zwiedzanie

A. Biebrzańskiego Parku Narodowego
B. Roztoczańskiego Parku Narodowego
C. Ojcowskiego Parku Narodowego
D. Magurskiego Parku Narodowego
HGT.10 Pytanie 444
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację

A. czterech osób
B. dwóch osób
C. jednej osoby
D. trzech osób
HGT.10 Pytanie 445
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie miejsce noclegowe nie jest sklasyfikowane według ustawy o usługach turystycznych?

A. dom wycieczkowy
B. pensjonat
C. pole biwakowe
D. gościniec
HGT.09 Pytanie 446
Prowadzenie działalności tury…

W planie wycieczki autokarowej należy uwzględnić średnią prędkość pojazdu, która wynosi

A. od 30 do 40 km/h
B. od 60 do 80 km/h
C. od 50 do 60 km/h
D. od 30 do 50 km/h
HGT.10 Pytanie 447
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby połączyć powierzchnię gleby z nawozem mineralnym przed zasiewem, używa się

A. bronowania
B. orki
C. wałowania
D. włókowania
HGT.09 Pytanie 448
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz całkowity koszt wycieczki, jeśli suma wydatków związanych z świadczeniami wynosi 27 500,00 zł, a przewidywana marża bez VAT to 8% wydatków na świadczenia.

A. 30 206,00 zł
B. 36 531,00 zł
C. 28 006,00 zł
D. 29 700,00 zł
HGT.10 Pytanie 449
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czas trwania ciąży u bydła szacuje się na około

A. 10 miesięcy
B. 9 miesięcy
C. 11 miesięcy
D. 8 miesięcy
HGT.10 Pytanie 450
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla

A. małżeństwa z dziećmi
B. gościa z niepełnosprawnością
C. młodej pary
D. gościa biznesowego
HGT.09 Pytanie 451
Prowadzenie działalności tury…

Najważniejszym elementem zapewniającym letni wypoczynek dla rodzin z niskimi dochodami jest

A. zabawa.
B. komfort.
C. cena.
D. położenie.
HGT.09 Pytanie 452
Prowadzenie działalności tury…

W programie wydarzenia turystycznego dla entuzjastów myślistwa, które odbędzie się w dniach 3-4 listopada, nie może zabraknąć

A. wyjazdu do sklepu myśliwskiego
B. obchodów święta "Hubertus"
C. pieczenia prosiaka
D. przejażdżki bryczkami
HGT.10 Pytanie 453
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przestrzeganie zasad właściwej kultury rolnej podczas ubiegania się o płatności bezpośrednie jest

A. dobrowolne
B. obowiązkowe
C. dobrowolne do końca 2013 roku
D. obowiązkowe od 2013 roku
HGT.10 Pytanie 454
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?

A. białe słodkie
B. czerwone słodkie
C. białe wytrawne
D. czerwone wytrawne
HGT.10 Pytanie 455
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie są cele korekcji racic u bydła?

A. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
B. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
C. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
D. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
HGT.09 Pytanie 456
Prowadzenie działalności tury…

Wprowadzenie innowacyjnej usługi turystycznej cechuje się

A. niskimi kosztami i niską sprzedażą
B. niskimi kosztami i dużą sprzedażą
C. wysokimi kosztami i dużą sprzedażą
D. wysokimi kosztami i niską sprzedażą
HGT.10 Pytanie 457
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować

A. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
B. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
C. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
D. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
HGT.10 Pytanie 458
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Środki czyszczące i dezynfekujące wykorzystywane w agroturystyce powinny być przechowywane

A. zmieszane z innym środkiem czyszczącym.
B. w oryginalnych opakowaniach.
C. w pojemnikach po innych produktach.
D. w rozcieńczeniu z zimną wodą.
HGT.10 Pytanie 459
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W potwierdzeniu rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinny być przede wszystkim zawarte informacje

A. o wyposażeniu miejsc noclegowych
B. o atrakcjach turystycznych w regionie
C. o zasadach płatności
D. o porach serwowania posiłków
HGT.10 Pytanie 460
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki będzie poziom wykorzystania miejsc noclegowych, jeśli w agroturystyce, która dysponuje 20 miejscami, na czerwiec zaplanowano sprzedaż 300 miejsc noclegowych?

A. 60%
B. 80%
C. 25%
D. 50%
HGT.10 Pytanie 461
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Melioracje wodne w rolnictwie to procesy, które mają na celu

A. zmieleniu i przewróceniu uprawianej warstwy ziemi
B. zapewnienie lub zwiększenie stężenia składników odżywczych w glebie niezbędnych dla roślin
C. wdrożenie w branży rolniczej maszyn oraz sprzętu mechanicznego
D. trwałe polepszenie zdolności produkcyjnych gleb w rolnictwie poprzez nawadnianie lub odwadnianie gruntów
HGT.09 Pytanie 462
Prowadzenie działalności tury…

Który element bagażu podręcznego według zasad obowiązujących w liniach lotniczych należy usunąć przed wejściem na pokład samolotu?

A. Telefon komórkowy
B. Szczotkę do włosów
C. Szampon o pojemności 50 ml
D. Wodę mineralną o pojemności większej niż 100 ml
HGT.10 Pytanie 463
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami kategoryzacyjnymi PFTW "Gospodarstwa Gościnne" standard wiejskiego noclegu definiuje się

A. cyframi arabskimi
B. słoneczkami
C. gwiazdkami
D. cyframi rzymskimi
HGT.09 Pytanie 464
Prowadzenie działalności tury…

Dokument kredytowy, który pozwala na realizację usług zamówionych przez biuro podróży u dostawcy, to

A. warrant
B. list zastawny
C. voucher
D. kwit depozytowy
HGT.09 Pytanie 465
Prowadzenie działalności tury…

Który z wymienionych obiektów został umieszczony na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?

A. Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
B. Zabytkowa Kopalnia Srebra w Tarnowskich Górach
C. Radiostacja Gliwice
D. Bazylika Mariacka w Gdańsku
HGT.10 Pytanie 466
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organem zajmującym się kontrolą w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, bezpieczeństwa żywności oraz pasz w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dobrostanu zwierząt jest

A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Centrum Doradztwa Rolniczego
D. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
HGT.10 Pytanie 467
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki proces powinien zostać zastosowany w celu złagodzenia struktury gleby w trawniku oraz zwiększenia penetracji wody?

A. Defoliację
B. Bronowanie
C. Mulczowanie
D. Aerację
HGT.09 Pytanie 468
Prowadzenie działalności tury…

Folder reklamujący uzdrowiska w Kotlinie Kłodzkiej powinien zawierać dane o sanatoriach usytuowanych

A. w Ciechocinku oraz Inowrocławiu
B. w Lądku-Zdroju i Polanicy-Zdroju
C. w Solcu-Zdroju oraz Busku-Zdroju
D. w Szczawnicy oraz Muszynie
HGT.09 Pytanie 469
Prowadzenie działalności tury…

Zgodnie z klasyfikacją Światowej Organizacji Turystyki ONZ, podróże osób zamieszkujących Mazowsze w regionie Mazur określa się jako turystykę

A. krajową
B. międzynarodową
C. przyjazdową
D. wyjazdową
HGT.10 Pytanie 470
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrekompensować brak soli i minerałów, bydłu dostarcza się

A. śrutę
B. siano
C. lizawkę
D. zielonkę
HGT.10 Pytanie 471
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu

A. pomorskiego
B. podkarpackiego
C. wielkopolskiego
D. kaszubskiego
HGT.09 Pytanie 472
Prowadzenie działalności tury…

Jakiego elementu brakuje w umowie z biurem podróży?

A. Informacji o adresie zamieszkania właściciela biura podróży
B. Miejsce pobytu lub przebieg wycieczki
C. Plan imprezy turystycznej
D. Nazwa organizatora turystyki oraz numer jego wpisu do rejestru
HGT.10 Pytanie 473
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwsza czynność wykonywana na łąkach na początku nowego sezonu wegetacyjnego to

A. wsiewki nasion traw
B. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej
C. zabieg chemiczny na chwasty w runi
D. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska
HGT.10 Pytanie 474
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zwiększyć plony warzyw w ogródku, najefektywniejszym ekologicznym nawozem, który należy wykorzystać, jest

A. gnojowica
B. obornik
C. florovita
D. saletrzak
HGT.10 Pytanie 475
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką minimalną powierzchnię powinien mieć 2-osobowy pokój w agroturystyce oznaczonej kategorią 1 słoneczko?

A. 12 m2
B. 8 m2
C. 10 m2
D. 6 m2
HGT.09 Pytanie 476
Prowadzenie działalności tury…

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, innym obiektem, w którym świadczone są usługi hotelarskie na obszarze wiejskim, jest

A. pensjonaty
B. pokoje gościnne
C. pola biwakowe
D. kempingi
HGT.10 Pytanie 477
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dzikie pędy usuwane podczas pielęgnacji drzew owocowych to

A. wilki
B. rozłogi
C. witki
D. rózgi
HGT.10 Pytanie 478
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła, które jeszcze nie miały wycielenia, określane są mianem

A. jałówkami
B. krowami
C. buhajami
D. byczkami
HGT.10 Pytanie 479
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Męskie cielaki bydła domowego, które mają więcej niż 2 lata, określane są jako

A. ogierami
B. warchlakami
C. wałachami
D. byczkami
HGT.09 Pytanie 480
Prowadzenie działalności tury…

Jaką kwotę zaliczki musi uiścić klient za 3 doby w pensjonacie, jeżeli cena za dobę wynosi 200 zł, a właściciel w potwierdzeniu rezerwacji prosi o wpłatę 50% tej sumy?

A. 300zł
B. 100zł
C. 250zł
D. 200zł