Filtrowanie pytań
HGT.09 Pytanie 441
Prowadzenie działalności tury…
A. noclegi i śniadania
B. śniadania i obiadokolacje
C. noclegi i obiady
D. śniadania, obiady i kolacje
HGT.09 Pytanie 442
Prowadzenie działalności tury…
Który z wymienionych elementów jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości usług w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Minimalizowanie kosztów za wszelką cenę
B. Profesjonalna obsługa i dostosowanie oferty do potrzeb gości
C. Stała oferta bez względu na sezon
D. Wyłącznie promocja internetowa
HGT.09 Pytanie 443
Prowadzenie działalności tury…
Kluczowym elementem umowy o wycieczkę, który jest zawierany przez organizatora z turystą, jest
A. informator o atrakcjach miejsca docelowego
B. program imprezy
C. broszura promocyjna biura
D. polisa ubezpieczeniowa od ryzyka
HGT.09 Pytanie 444
Prowadzenie działalności tury…
Udzielając informacji miłośnikom przyrody na temat Dolnego Śląska, jakie miejsca powinno się wziąć pod uwagę?
A. Park Narodowy Gór Stołowych i Karkonoski Park Narodowy
B. Białowieski Park Narodowy oraz Biebrzański Park Narodowy
C. Park Narodowy Borów Tucholskich oraz Słowiński Park Narodowy
D. Gorczański Park Narodowy i Pieniński Park Narodowy
HGT.10 Pytanie 445
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Nieodłącznym elementem zamówienia na usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym jest zawarcie umowy z turystą na
A. uczestnictwo w imprezie turystycznej
B. wczasy pod gruszą
C. świadczenie usług turystycznych
D. wynajem kwatery wiejskiej
HGT.09 Pytanie 446
Prowadzenie działalności tury…
Dokładnie przygotowane zamówienie na usługę transportową powinno przede wszystkim zawierać informację
A. o strukturze grupy
B. o biletach wstępu
C. o dobie hotelowej
D. o trasie przejazdu
HGT.10 Pytanie 447
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z ras bydła od dawna występuje na obszarze Polski, cechując się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością, odpornością na choroby oraz wysoką wartością biologiczną mleka?
A. Polska czerwona.
B. Dexter.
C. Czerwono-biała.
D. Highland.
HGT.09 Pytanie 448
Prowadzenie działalności tury…
Zdolności kondycyjne, umiejętność obsługi specjalistycznego sprzętu oraz zachowanie w danym środowisku geograficznym są kluczowe dla uprawiania turystyki?
A. kwalifikowanej
B. motywacyjnej
C. poznawczej
D. wiejskiej
HGT.10 Pytanie 449
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie osiągnąć wysoką roczną nieśność, wynoszącą około 280 jaj z białą skorupą?
A. Plymouth Rock
B. Zielononóżka kuropatwiana
C. Żółtonóżka kuropatwiana
D. White Leghorn
HGT.10 Pytanie 450
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli
A. brojlerów
B. bydła rzeźnego
C. trzody chlewnej
D. zwierząt futerkowych
HGT.09 Pytanie 451
Prowadzenie działalności tury…
Czym nie jest usługa hotelarska?
A. nocleg w namiocie
B. udzielanie informacji turystycznej
C. serwowanie śniadań
D. ubezpieczenie bagażu gościa
HGT.10 Pytanie 452
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Najbardziej odpowiednią polską rasą kur, która sprawdzi się w niewielkich hodowlach, jest
A. Bantamka
B. Czubata polska
C. Brabant zagrodowy
D. Zielononożka kuropatwiana
HGT.10 Pytanie 453
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Część robocza dolnej strony korpusu pługa, która oddziela skibę od gleby to
A. płoza.
B. ścięcie.
C. zgarniacz.
D. lemiesz.
HGT.10 Pytanie 454
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym jest kultywatorowanie?
A. spulchnianiem gruntu oraz przykrywaniem resztek po żniwach
B. rozdrabnianiem i mieszaniem gleby nawożonej obornikiem bez jej odwracania
C. kruszeniem brył oraz ugniataniem warstw podpowierzchniowych
D. niskim koszeniem i rozdrabnianiem siana
HGT.09 Pytanie 455
Prowadzenie działalności tury…
W związku z kompleksowym zorganizowaniem wydarzenia turystycznego, biuro podróży wystawia klientowi
A. polecenie przelewu
B. fakturę
C. fakturę procedura marży dla biur podróży
D. rachunek uproszczony
HGT.10 Pytanie 456
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić
A. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
B. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
C. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
D. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
HGT.09 Pytanie 457
Prowadzenie działalności tury…
Jakie posiłki omówi pilot grupy z przedstawicielem hotelu, jeśli biuro podróży zarezerwowało dla grupy turystycznej wyżywienie HB?
A. Tylko kolacje
B. Śniadania, obiady, kolacje
C. Tylko śniadania
D. Śniadania, obiadokolacje
HGT.09 Pytanie 458
Prowadzenie działalności tury…
Kosztem zmiennym, który dotyczy organizacji trzydniowej wycieczki z Torunia do Warszawy, jest wydatak
A. zakupu biletów do muzeum
B. przewodnika turystycznego w mieście
C. kosztu transportu wynajętym autokarem
D. wynagrodzenia pilota wycieczek
HGT.10 Pytanie 459
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
D. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
HGT.09 Pytanie 460
Prowadzenie działalności tury…
Na podstawie danych w tabeli stanowiącej fragment umowy, wskaż karę umowną, którą zapłaci biuro podróży do hotelu, jeżeli zarezerwowało miejsca noclegowe w terminie 12-15.09.2020 r. i musiało z nich zrezygnować w dniu 01.09.2020 r.
Termin anulacji | Kara umowna |
---|---|
> 60 dni | bezkosztowo |
60-30 dni | 30% wartości usługi |
29-15 dni | 50% wartości usługi |
14-7 dni | 80% wartości usługi |
< 6 dni | 90% wartości usługi |
A. 90% wartości usługi.
B. 80% wartości usługi.
C. 50% wartości usługi.
D. 30% wartości usługi.
HGT.10 Pytanie 461
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zupę w formie kremu należy podać w
A. bulionówkach
B. imbrykach
C. kokilkach
D. gerydonach
HGT.10 Pytanie 462
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak określa się młodą samicę bydła domowego, która jeszcze nie miała wycielenia?
A. Jałówka
B. Maciorka
C. Klacz
D. Locha
HGT.09 Pytanie 463
Prowadzenie działalności tury…
Grupie turystów poszukujących emocji związanych z wspinaczka i odkrywaniem jaskiń należy zorganizować pobyt w rejonie
A. Pojezierza Chełmińsko-Dobrzyńskiego
B. Dolina Nidy
C. Pobrzeża Słowińskiego
D. Jury Krakowsko-Częstochowskiej
HGT.09 Pytanie 464
Prowadzenie działalności tury…
W programie atrakcji turystycznych dla dzieci spędzających czas w okolicach Gniezna powinny znaleźć się
A. Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
B. Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach
C. Skansen-Muzeum Przemysłu Naftowego w Bóbrce k. Krosna
D. Muzeum-Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich
HGT.09 Pytanie 465
Prowadzenie działalności tury…
Jakie są kluczowe czynniki wpływające na atrakcyjność oferty agroturystycznej?
A. Niskie ceny i minimalizacja kosztów
B. Wyłącznie bogata oferta kulinarna
C. Duża liczba pokoi gościnnych
D. Lokalizacja, autentyczność doświadczeń i jakość obsługi
HGT.09 Pytanie 466
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz koszt wypożyczenia autokaru dla gości agroturystyki na dystansie 600 km, jeśli stawka wynosi 3zł/km?
A. 180zł
B. 1500zł
C. 1800zł
D. 750zł
HGT.10 Pytanie 467
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?
A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
B. Agencja Rynku Rolnego
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
HGT.10 Pytanie 468
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako
A. zalewajka
B. bryja
C. solanka
D. kwaśnica
HGT.09 Pytanie 469
Prowadzenie działalności tury…
Jakie narzędzie marketingowe wykorzystano, organizując dla dziennikarzy wizytę studyjną w agroturystyce?
A. Marketing bezpośredni
B. Promocję sprzedaży
C. Sprzedaż indywidualną
D. Public relations
HGT.09 Pytanie 470
Prowadzenie działalności tury…
W organizacji atrakcji dla gości podczas ich pobytu w hotelu należy uwzględnić usługi
A. pracownika concierge
B. animatorów czasu wolnego
C. pilotów wycieczek
D. rezydenta biura podróży
HGT.09 Pytanie 471
Prowadzenie działalności tury…
Wyrażenie first minute w propozycji biura podróży oznacza
A. atrakcyjną ofertę cenową dla wybranych klientów
B. ofertę cieszącą się największym uznaniem w danym momencie wśród klientów
C. przedsprzedaż katalogowych ofert na nadchodzący sezon
D. sprzedaż produktu turystycznego na ostatnią chwilę
HGT.09 Pytanie 472
Prowadzenie działalności tury…
Który szczyt jest najwyższy w Beskidzie Żywieckim?
A. Trzy Korony
B. Śnieżka
C. Turbacz
D. Babia Góra
HGT.10 Pytanie 473
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przestrzeganie zasad właściwej kultury rolnej podczas ubiegania się o płatności bezpośrednie jest
A. dobrowolne do końca 2013 roku
B. obowiązkowe od 2013 roku
C. obowiązkowe
D. dobrowolne
HGT.10 Pytanie 474
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować
A. skypark
B. skatepark
C. lunapark
D. padok
HGT.10 Pytanie 475
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z podanych gatunków roślin nie jest zaliczany do warzyw cebulowych?
A. Seler.
B. Szczypiorek.
C. Por.
D. Czosnek.
HGT.09 Pytanie 476
Prowadzenie działalności tury…
Obliczenie kosztów wycieczki turystycznej uwzględnia zysk dla
A. hotelu.
B. linii lotniczych.
C. przewoźnika.
D. biura podróży.
HGT.09 Pytanie 477
Prowadzenie działalności tury…
Podróż pana Jana Kowalskiego w celu zacieśnienia współpracy pomiędzy agencjami turystycznymi odbywa się w ramach turystyki
A. krajoznawczej
B. socjalnej
C. biznesowej
D. motywacyjnej
HGT.09 Pytanie 478
Prowadzenie działalności tury…
Podawane przez pilotów wycieczek informacje o atrakcjach turystycznych Kaszub dotyczą
A. walorów przyrodniczych w okolicach Koszalina
B. walorów przyrody Giżycka
C. zabytków w Toruniu
D. szlaków kajakowych w Borach Tucholskich
HGT.10 Pytanie 479
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować
A. pierogi.
B. kugel.
C. kluski.
D. kindziuk.
HGT.10 Pytanie 480
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak należy dbać o urządzenia elektryczne?
A. czyścić mokrą ściereczką z octem
B. odkurzać na sucho
C. polerować suchą ligniną
D. czyścić wilgotną mikrofibrą