Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 481
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. przeciwutleniacze
B. emulgatory
C. regulatory kwasowości
D. substancje żelujące
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ofercie letniej pensjonatu gościom zaproponowano zniżkę na usługę noclegową, która jest uzależniona od długości pobytu, tj. 1 noc 1% zniżki, 2 noce 2% zniżki, 3 noce 3% zniżki, itd. Jaką kwotę zapłaci para za noclegi w okresie od 1 do 14 lipca, jeśli koszt wynajęcia pokoju dwuosobowego wynosi 200,00 zł za noc?
A. 2 938,00 zł
B. 2 600,00 zł
C. 2 262,00 zł
D. 2 574,00 zł
HGT.10 Pytanie 483
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju
A. feta
B. gouda
C. gorgonzola
D. parmezan
HGT.09 Pytanie 484
Prowadzenie działalności tury…
Pracownik agencji turystycznej pomija w zamówieniu usługę transportu dla wycieczki autokarowej?
A. struktury wiekowej grupy
B. terminu wycieczki
C. miejsca podstawienia autokaru
D. liczby uczestników
HGT.10 Pytanie 485
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany
A. z jogurtu
B. z lodów
C. z owoców
D. z sera twarogowego
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz miesięczną ilość owsa w styczniu, którą trzeba przygotować dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dzienna dawka owsa wynosi 5 kg?
A. 155 kg
B. 165 kg
C. 145 kg
D. 135 kg
HGT.09 Pytanie 487
Prowadzenie działalności tury…
Kto jest stroną umowy agencyjnej w kontekście turystyki?
A. Organizator turystyki i agent turystyczny
B. Agent turystyczny oraz przewodnik turystyczny
C. Pilot wycieczek oraz klient
D. Klient oraz organizator turystyki
HGT.09 Pytanie 488
Prowadzenie działalności tury…
Zgłębianie jaskiń stanowi w głównej mierze element turystyki
A. kulturowej
B. specjalistycznej
C. rekreacyjnej
D. wiejskiej
HGT.09 Pytanie 489
Prowadzenie działalności tury…
Grupa uczniów ze szkoły podstawowej, pod opieką nauczyciela, odwiedzi gospodarstwo agroturystyczne w celu edukacji ekologicznej. Jaką nazwę nosi taka impreza?
A. Wesoła Wieś
B. Zielona Łąka
C. Zielona Szkoła
D. Wesoła Szkoła
HGT.10 Pytanie 490
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które śniadanie obejmuje kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło oraz dżem?
A. Francuskie
B. Angielskie
C. Polskie
D. Wiedeńskie
HGT.09 Pytanie 491
Prowadzenie działalności tury…
Cruise to termin
A. rejsu
B. spływu
C. zlotu
D. złazu
HGT.09 Pytanie 492
Prowadzenie działalności tury…
W którym wierszu tabeli przedstawiono poprawne obliczenie podatku VAT przy stawce 23%?
A. | (cena brutto x 23): 23 = wartość podatku |
B. | cena brutto x (123:23) = wartość podatku |
C. | (cena brutto x 23): 123 = wartość podatku |
D. | (cena brutto x 23) x 123 = wartość podatku |
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Odmiany Łutówka, Groniasta, Nefris oraz Koral to przykład
A. gruszy
B. wiśni
C. śliwy
D. czereśni
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pole namiotowe przyzagrodowe powinno być wyposażone w
A. możliwość podłączenia do prądu
B. punkt dostępu do wody pitnej
C. budynek stołówki
D. miejsca na parking
HGT.09 Pytanie 495
Prowadzenie działalności tury…
Usługa o nazwie 3 x S (słońce, piasek, morze) dotyczy branży turystycznej?
A. wypoczynkowej
B. alternatywnej
C. inspiracyjnej
D. specjalistycznej
HGT.09 Pytanie 496
Prowadzenie działalności tury…
Osoba prowadząca pensjonat, organizując wyprawę dla miłośników kajakarstwa górskiego, powinna zaaranżować tę wycieczkę w ramach turystyki
A. krajowej
B. kwalifikowanej
C. alternatywnej
D. krajoznawczej
HGT.10 Pytanie 497
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. bobik i fasola zwykła
B. ciecierzyca i soczewica
C. peluszka i lędźwian
D. groch i łubin
HGT.09 Pytanie 498
Prowadzenie działalności tury…
Korzystając z fragmentu faktury za świadczone usługi turystyczne, oblicz wartość usługi netto.
Lp. | Nazwa towaru/usługi | J.m. | Ilość | Cena jednostkowa netto (w zł) | Wartość usługi netto (w zł) | VAT (w %) | Wartość podatku (w zł) | Wartość usługi brutto (w zł) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1. | usługa noclegowa | szt. | 25 | 274,07 | ...... | 8% | 548,15 | 7 400,00 |
A. 7 125,93 zł
B. 6 851,85 zł
C. 7 400,00 zł
D. 6 577,78 zł
HGT.10 Pytanie 499
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych, pole biwakowe powinno być
A. ogrodzone
B. oświetlone
C. strzeżone
D. zadrzewione
HGT.09 Pytanie 500
Prowadzenie działalności tury…
Jakiego narzędzia marketingowego użył właściciel pensjonatu na wsi, instalując tablicę informacyjną o swoim obiekcie przy drodze gminnej w pobliżu gospodarstwa?
A. Dystrybucję.
B. Promocję.
C. Towar.
D. Cenę.
HGT.10 Pytanie 501
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?
A. Słoneczka
B. Liczby arabskie
C. Gwiazdki
D. Liczby rzymskie
HGT.09 Pytanie 502
Prowadzenie działalności tury…
Osoba pracująca w biurze podróży spodziewa się, że w potwierdzeniu rezerwacji noclegu z hotelu znajdą się informacje dotyczące:
A. daty przyjazdu gościa, układu pokoju.
B. wyposażenie pokoju, daty wyjazdu.
C. imię gościa, miejsce pobytu.
D. nazwisko gościa, daty przybycia i wyjazdu
HGT.09 Pytanie 503
Prowadzenie działalności tury…
Który z dokumentów w teczce pilota wycieczek potwierdza rezerwację usług hotelowych?
A. Lista roomingowa
B. Eurolista
C. Faktura proforma
D. Voucher
HGT.09 Pytanie 504
Prowadzenie działalności tury…
Osobom preferującym wędrówki po trasach winnic warto zaproponować uczestnictwo w wydarzeniu
A. enoturystyki
B. turystyki ornitologicznej
C. turystyki speleologicznej
D. fani turystyki
HGT.10 Pytanie 505
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wyznacz nadwyżkę bezpośrednią bez uwzględnienia dopłat, gdy całkowita wartość produkcji ziemniaków wyniosła
5 016,00 zł, a całkowite koszty bezpośrednie to 2 796,00 zł, natomiast dopłaty to 1 320,00 zł?
A. 7 812,00 zł
B. 4 116,00 zł
C. 1 476,00 zł
D. 2 220,00 zł
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę
A. sery i warzywa
B. ryby oraz warzywa
C. owoce oraz sery
D. warzywa i owoce
HGT.09 Pytanie 507
Prowadzenie działalności tury…
Jaką kwotę uiści klient za wczasy w Grecji, jeżeli skorzystał z 5% zniżki, a cena według katalogu wynosi
2 550,00 zł?
A. 2 350,50 zł
B. 2 295,00 zł
C. 2 167,50 zł
D. 2 422,50 zł
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku określonych wymogów łącznie, może być zwolniony z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli wynajmie gościom maksymalnie
A. 10 pokoi
B. 7 pokoi
C. 5 pokoi
D. 15 pokoi
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. czterech osób
B. jednej osoby
C. dwóch osób
D. trzech osób
HGT.10 Pytanie 510
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera
A. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
B. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
C. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
D. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
HGT.09 Pytanie 511
Prowadzenie działalności tury…
Osobom podróżującym pociągiem Pendolino, które pragną doświadczyć ciszy i przestrzegają zasady cichego zachowania, warto zasugerować zakup biletów do wagonu Strefy
A. Wypoczynku
B. Spokoju
C. Ciszy
D. Relaksu
HGT.09 Pytanie 512
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz całkowitą wartość opłat za noclegi 9 osób w pokojach dla 3 gości w dniach od 11 do 13 lipca, zakładając, że koszt za dobę wynosi 100 zł za pokój?
A. 300,00 zł
B. 600,00 zł
C. 200,00 zł
D. 900,00 zł
HGT.10 Pytanie 513
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kóz, głównie hodowaną ze względu na mleko, warto utrzymywać w gospodarstwie zajmującym się produkcją serów koźlich?
A. Saaneńską
B. Burską
C. Hiszpańską
D. Angorską
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wyrównać glebę natychmiast po orce, trzeba użyć
A. śrutownika
B. kultywatora
C. bronę
D. głębosza
HGT.09 Pytanie 515
Prowadzenie działalności tury…
Koszt zmienny to opłata za usługę
A. pilotażu wycieczek
B. transportową zakupioną w czarterze
C. przewodnictwa turystycznego
D. wyżywienia uczestników
HGT.09 Pytanie 516
Prowadzenie działalności tury…
Aby móc wejść na pokład samolotu po zrealizowaniu odprawy on-line w Internecie lub w terminalu, należy mieć
A. bilet elektroniczny
B. potwierdzenie rezerwacji
C. kartę pokładową
D. dowód zapłaty za bilet
HGT.09 Pytanie 517
Prowadzenie działalności tury…
Jakie dane powinno zawierać zamówienie cateringowe w restauracji dla grupy turystycznej?
A. Układ grupy oraz usługi opcjonalne.
B. Liczbę uczestników oraz czas posiłków.
C. Liczbę potraw oraz usługi dodatkowe.
D. Zestaw dań oraz atrakcje programowe.
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać kategorię dla obiektu agroturystycznego, rolnik musi złożyć wniosek w
A. Urzędzie Gminy
B. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Urzędzie Marszałkowskim
D. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
HGT.09 Pytanie 519
Prowadzenie działalności tury…
W jakim dokumencie można znaleźć informacje o czasie trwania doby hotelowej w danym obiekcie?
A. W regulaminie gospodarstwa agroturystycznego
B. W ustawie o usługach turystycznych
C. W rozporządzeniu w sprawie obiektów hotelarskich
D. W regulaminie kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
HGT.09 Pytanie 520
Prowadzenie działalności tury…
Podczas zamawiania jedzenia w lokalnej karczmie poproszono o potrawy dla osoby z cukrzycą. Czym charakteryzuje się diabetyk?
A. cukrzycą
B. nietolerancją cytrusów
C. refluks
D. skazą białkową