Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 481
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wodzionka, karminadle, modro kapusta i makówki to potrawy charakterystyczne dla kuchni

A. góralskiej.
B. wielkopolskiej.
C. śląskiej.
D. kaszubskiej.
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do jadłospisu kuchni litewskiej należy

A. kwaśnica.
B. czarnina.
C. czulent.
D. kindziuk.
HGT.10 Pytanie 483
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rodzinom z małymi dziećmi w gospodarstwie agroturystycznym należy zaproponować przede wszystkim

A. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych.
B. obserwację zwierząt i prac gospodarskich.
C. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych.
D. udział w wiejskich zabawach.
HGT.10 Pytanie 484
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gościom reprezentującym starsze pokolenie, podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym, należy zapewnić przede wszystkim

A. jadłospis z typowo regionalnymi daniami.
B. zaciszny dom i ogród.
C. udział w czynnościach gospodarskich.
D. możliwość dobrej zabawy w plenerze.
HGT.10 Pytanie 485
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych zbóż jest najbardziej odporne na temperatury ujemne?

A. Owies.
B. Żyto.
C. Jęczmień.
D. Pszenica.
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu wymieszania wierzchniej warstwy gleby z nawozem mineralnym przed siewem stosuje się

A. włókowanie.
B. wałowanie.
C. orkę.
D. bronowanie.
HGT.10 Pytanie 487
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą orkę wykonuje się na koniec lata w celu przygotowania gleby pod rośliny ozime?

A. Przykrywającą.
B. Przedzimową.
C. Siewną.
D. Wiosenną.
HGT.10 Pytanie 488
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę koni wykorzystuje się w gospodarstwach rolnych położonych na terenach górskich?

A. Morgany.
B. Mustangi.
C. Huntery.
D. Hucuły.
HGT.10 Pytanie 489
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż mięsną rasę bydła.

A. Polska czerwona.
B. Jersey.
C. Limousine.
D. Polska holsztyńsko-fryzyjska.
HGT.10 Pytanie 490
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Młode samice bydła domowego, będące przed pierwszym wycieleniem, nazywane są

A. buhajami.
B. byczkami.
C. krowami.
D. jałówkami.
HGT.10 Pytanie 491
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kur powinien hodować rolnik, jeżeli chce w swojej produkcji uzyskać rocznie około 280 jaj o białej skorupie?

A. Leghorn.
B. Żółtonóżka kuropatwiana.
C. Zielononóżka kuropatwiana.
D. Polbar.
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż zabieg pielęgnacyjny, który należy wykonać w celu usunięcia zawiązków rogów u cieląt.

A. Kurtyzacja.
B. Dekornizacja.
C. Inseminacja.
D. Kastracja.
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korekcję racic u kóz i owiec należy wykonywać

A. dwa razy na kwartał.
B. raz na kwartał.
C. raz na miesiąc.
D. dwa razy w roku.
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który zabieg należy zastosować, aby maksymalnie zmniejszyć liczbę wszystkich drobnoustrojów chorobotwórczych w środowisku fermy drobiu?

A. Deratyzację.
B. Dezynfekcję.
C. Bioasekurację.
D. Dezynsekcję.
HGT.10 Pytanie 495
Prowadzenie gospodarstwa agro…

System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt nie dotyczy

A. bydła.
B. kóz.
C. koni.
D. świń.
HGT.10 Pytanie 496
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z przedstawionych na ilustracjach maszyn służy do formowania ziemi w rzędy w uprawie truskawek na folii?

Ilustracja do pytania 16
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.10 Pytanie 497
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która informacja dotycząca wypalania roślinności jest zgodna z obowiązującymi w Polsce przepisami?

A. Wolno wypalać nieużytki, roślinność w rowach przydrożnych i na szlakach kolejowych.
B. Obowiązuje bezwzględny zakaz wypalania roślinności, bez żadnych wyjątków.
C. Zakaz wypalania roślinności nie obejmuje ściernisk, słomy oraz resztek pożniwnych.
D. Zakaz wypalania roślinności nie obejmuje obszarów łąk i pastwisk.
HGT.10 Pytanie 498
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która technika stosowana w rozrodzie zwierząt jest zabroniona w gospodarstwie prowadzącym produkcję zwierzęcą metodami ekologicznymi?

A. Inseminacja.
B. Embriotransfer.
C. Krycie naturalne.
D. Krycie z ręki.
HGT.10 Pytanie 499
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Organizując imprezy agroturystyczne dla miłośników jazdy wierzchem, należy skorzystać z usług gospodarstw

A. wypożyczających konie.
B. organizujących kuligi.
C. prowadzących hipoterapię.
D. najmujących bryczki.
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 50 sztuk tucznika o wadze 120 kg każdy, zgodnie z obowiązującym cennikiem skupu.

Ilustracja do pytania 20
A. 28 800,00 zł
B. 27 600,00 zł
C. 25 200,00 zł
D. 26 400,00 zł
HGT.10 Pytanie 501
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 250 kg malin klasy extra, 180 kg malin klasy pierwszej oraz 160 kg malin klasy drugiej, zgodnie z przedstawionym cennikiem skupu owoców.

Ilustracja do pytania 21
A. 2 645,00 zł
B. 2 666,00 zł
C. 2 603,00 zł
D. 2 609,00 zł
HGT.10 Pytanie 502
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą formę wypoczynku należy zaproponować w czasie wolnym grupie seniorów wypoczywających na Kaszubach?

A. Pływanie dystansowe.
B. Jazdę na rolkach.
C. Wspinaczkę ściankową.
D. Marsz z kijkami.
HGT.10 Pytanie 503
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które urządzenia, oprócz umywalki i toalety, stanowią podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Wanna i wieszak na ręcznik.
B. Natrysk i lustro z oświetleniem.
C. Kabina prysznicowa i wanna.
D. Bidet i pojemnik na śmieci.
HGT.10 Pytanie 504
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gospodarstwo agroturystyczne planuje serwować swoim gościom śniadania w formie bufetu. Do podgrzewania różnych potraw należy kuchnię wyposażyć w

A. kuter.
B. blender.
C. bemar.
D. opiekacz.
HGT.10 Pytanie 505
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przyzagrodowe pole namiotowe powinno być wyposażone w

A. stołówkę murowaną.
B. miejsca parkingowe.
C. dostęp do prądu.
D. punkt poboru wody pitnej.
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który chce zaoferować gościom zajęcia z hipoterapii, powinien na terenie gospodarstwa wybudować

A. kurnik.
B. oborę.
C. stajnię.
D. chlewnię.
HGT.10 Pytanie 507
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Minimalna powierzchnia 2-osobowego pokoju w gospodarstwie agroturystycznym kategorii 1 słoneczko wynosi

A. 8 m2
B. 10 m2
C. 12 m2
D. 6 m2
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura w pokojach gościnnych w gospodarstwach agroturystycznych nie może być niższa niż

A. 19°C
B. 20°C
C. 18°C
D. 17°C
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z wymienionych obiektów noclegowych nie podlega kategoryzacji?

A. Schronisko młodzieżowe.
B. Pole biwakowe.
C. Pensjonat.
D. Motel.
HGT.10 Pytanie 510
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Procedura przyjęcia gościa do gospodarstwa agroturystycznego rozpoczyna się w chwili

A. podpisania przez gościa karty rejestracyjnej.
B. przygotowania potwierdzenia zamówienia świadczeń.
C. pojawienia się gościa w gospodarstwie agroturystycznym.
D. rezerwacji zamówionych świadczeń.
HGT.10 Pytanie 511
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kategorie którego z przedstawionych obiektów hotelarskich należy oznaczyć cyfrą rzymską?

Ilustracja do pytania 31
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.10 Pytanie 512
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mycia lad, stołów i krajalnic w kuchni hotelowej należy zastosować środki

A. konserwujące.
B. dezynfekujące.
C. neutralizujące.
D. nabłyszczające.
HGT.10 Pytanie 513
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Których produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?

A. Orzechów i owoców.
B. Oliwy i mięsa drobiowego.
C. Ryb morskich i warzyw.
D. Masła i sera żółtego.
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolada z kluskami i modrą kapustą to regionalne danie przygotowywane w gospodarstwie agroturystycznym na

A. Mazowszu.
B. Śląsku.
C. Warmii.
D. Pomorzu.
HGT.10 Pytanie 515
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Turystom przebywającym w okolicy Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym wyrabiającym wędliny regionalne należy zaproponować

A. knedliki.
B. kołduny.
C. kugiel.
D. kindziuk.
HGT.10 Pytanie 516
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z wymienionych składników śniadania dla gości gospodarstwa agroturystycznego zawiera najwięcej błonnika?

A. Żółty ser.
B. Płatki kukurydziane.
C. Chuda wędlina.
D. Chleb razowy.
HGT.10 Pytanie 517
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Goblet to kieliszek, w którym serwuje się

A. wodę.
B. wino.
C. wermut.
D. whisky.
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Konferencja to odmiana

A. jabłoni.
B. czereśni.
C. gruszy.
D. śliwy.
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednoroczne rosnące pionowo pędy, obcinane w czasie pielęgnacji drzew owocowych, to

A. witki.
B. rózgi.
C. rozłogi.
D. wilki.
HGT.10 Pytanie 520
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W celu prawidłowego przechowywania i transportu siana zwija się je w bele o nazwie

A. balot.
B. mendel.
C. kopa.
D. snopek.