Filtrowanie pytań
HGT.09 Pytanie 481
Prowadzenie działalności tury…
A. MerlinX
B. Profitroom
C. Trivago
D. E-podróżnik
HGT.10 Pytanie 482
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:
A. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
B. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
C. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
D. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
HGT.09 Pytanie 483
Prowadzenie działalności tury…
Do jakiej miejscowości w Beskidzie Śląskim pilot wycieczek zaprowadzi grupę turystów, aby zaprezentować im regionalne koronkarskie wyroby?
A. Do Szczyrku
B. Do Ustronia
C. Do Wisły
D. Do Koniakowa
HGT.10 Pytanie 484
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego
A. zeskrobanką
B. kolczakiem
C. tarką
D. czochradłem
HGT.09 Pytanie 485
Prowadzenie działalności tury…
Jaki dokument definiuje prawa oraz obowiązki gości w obiekcie agroturystycznym?
A. Regulamin gospodarstwa agroturystycznego
B. Regulamin opłat i prowizji
C. Regulamin bhp
D. Regulamin pracy
HGT.10 Pytanie 486
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto odpowiada za nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w obiektach gospodarskich?
A. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
B. lekarz Powiatowego Inspektoratu Weterynarii
C. lekarz Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii
D. Inspektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
HGT.10 Pytanie 487
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Eliminacja szkodników z użyciem substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu to
A. sanityzacja
B. fumigacja
C. deratyzacja
D. sterylizacja
HGT.10 Pytanie 488
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia
A. książkę zdrowia
B. paszport
C. metrykę
D. certyfikat hodowlany konia
HGT.10 Pytanie 489
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni
A. jest kiszonka
B. są ziarna zbóż
C. są warzywa korzeniowe
D. jest siano
HGT.09 Pytanie 490
Prowadzenie działalności tury…
Osoba, która zarezerwowała pobyt z opcją wyżywienia BB w hotelu w Zieleńcu, otrzymuje
A. noclegi i obiady
B. śniadania i obiadokolacje
C. śniadania, obiady i kolacje
D. noclegi i śniadania
HGT.09 Pytanie 491
Prowadzenie działalności tury…
Uczestnikom wycieczki Szlakiem Orlich Gniazd warto zasugerować zwiedzanie którego z zamków?
A. Książ
B. Krzyżtopór
C. Ogrodzieniec
D. Chojnik
HGT.10 Pytanie 492
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną realizowaną przez farmera w uprawie roślin jest
A. ciosanie łąki.
B. zbieranie zbóż.
C. spryskiwanie roślin.
D. orka ścierniska.
HGT.10 Pytanie 493
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określ sekwencję działań, jakie rolnik podejmie w związku z uprawą ziemniaka na wcześniejszy zbiór?
A. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
B. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
C. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
D. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
HGT.10 Pytanie 494
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie pożywienie powinno się podawać cielętom w ciągu pierwszych 3-4 dni życia?
A. Zielonką
B. Siarą
C. Kiszonką
D. Śrutą
HGT.09 Pytanie 495
Prowadzenie działalności tury…
Lądek Zdrój, Duszniki Zdrój, Polanica Zdrój oraz Kudowa Zdrój to miejscowości uzdrowiskowe zlokalizowane w Kotlinie
A. Krośnieńskiej
B. Oświęcimskiej
C. Sandomierskiej
D. Kłodzkiej
HGT.09 Pytanie 496
Prowadzenie działalności tury…
Na mapie reprezentuje się małe nachylenie terenu
A. rzadką siecią poziomic.
B. gęstą siecią izobar.
C. gęstą siecią izohalin.
D. rzadką siecią izobat.
HGT.10 Pytanie 497
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli
A. krów
B. świnek
C. owiec
D. koni
HGT.09 Pytanie 498
Prowadzenie działalności tury…
Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych, pilot wycieczek to osoba, która między innymi
A. zaopiekuje się uczestnikami imprezy turystycznej, troszcząc się o podstawowe potrzeby w odwiedzanych lokalizacjach
B. zaopiekuje się uczestnikami imprezy turystycznej, dbając o jakość usług świadczonych na ich rzecz
C. zapewni organizację świadczeń w odwiedzanych miejscowościach dla uczestników imprezy turystycznej
D. przekaże uczestnikom imprezy turystycznej wyczerpujące i szczegółowe informacje o miejscach, które będą odwiedzane
HGT.09 Pytanie 499
Prowadzenie działalności tury…
Podczas organizacji wycieczki przez touroperatorów nie bierze się pod uwagę
A. typy transportu
B. oczekiwań klientów planujących wyjazd
C. zamierzonego celu imprezy
D. osobistych preferencji pilota wycieczki
HGT.10 Pytanie 500
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę bydła mięsnego się określa?
A. limousine
B. holsztyńska
C. angler
D. jarosławska
HGT.09 Pytanie 501
Prowadzenie działalności tury…
Pracownik biura podróży, tworząc program wyjazdu dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego, uwzględnił w nim dwa zasoby naturalne, czyli
A. Pieniny i Dunajec
B. Wybrzeże Bałtyckie i Sopot
C. Wieżycę i Sulecin
D. Wodospad Szklarki i Szklarską Porębę
HGT.10 Pytanie 502
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?
A. z ziemniaków, mleka i boczku
B. z ziemniaków, mąki i jajek
C. z wody, mąki i jajek
D. z twarogu, mąki i wody
HGT.09 Pytanie 503
Prowadzenie działalności tury…
W programie obozu jeździeckiego nie ma potrzeby uwzględniania
A. samodzielnej jazdy kłusem
B. nauki przygotowania konia do jazdy
C. zajęć z zakresu speleologii
D. zajęć z lekarzem weterynarii
HGT.09 Pytanie 504
Prowadzenie działalności tury…
Kluczowym aktem prawnym regulującym kwestie turystyki w Polsce jest
A. ustawa z 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych
B. uchwała Polskiej Organizacji Turystycznej z 13.11.1999 r.
C. rozporządzenie Ministra Kultury dotyczące turystyki z 21.09.1959 r.
D. zarządzenie wojewody dotyczące organizacji grup turystów z 21.03.2004 r.
HGT.09 Pytanie 505
Prowadzenie działalności tury…
W związku z kompleksowym zorganizowaniem wydarzenia turystycznego, biuro podróży wystawia klientowi
A. polecenie przelewu
B. rachunek uproszczony
C. fakturę
D. fakturę procedura marży dla biur podróży
HGT.10 Pytanie 506
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
B. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
C. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
D. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
HGT.10 Pytanie 507
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakich obiektach, zgodnie z wymaganiami klasyfikacyjnymi, sprzątanie pokoi odbywa się codziennie lub na prośbę gościa?
A. Pensjonaty
B. Hotele
C. Domy wycieczkowe
D. Schroniska młodzieżowe
HGT.10 Pytanie 508
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowym składnikiem klasycznego koktajlu mojito jest
A. gin
B. rum
C. whisky
D. tequila
HGT.10 Pytanie 509
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
B. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
C. chłodnik litewski i bliny
D. szagówki i rogal świętomarciński
HGT.09 Pytanie 510
Prowadzenie działalności tury…
W planowaniu wydarzeń turystycznych bierze się pod uwagę tzw. "miejsce bezpłatne", które tradycyjnie przypisane jest dla
A. najmłodszego dziecka
B. klienta obchodzącego urodziny
C. pilota wycieczek
D. stałego klienta
HGT.09 Pytanie 511
Prowadzenie działalności tury…
W programie turystycznym "półkolonie w siodle", organizowanym przez agroturystykę, muszą być zapewnione
A. śniadanie i kolację
B. pełne wyżywienie na cały dzień
C. obiad oraz kolacja
D. drugie śniadanie oraz obiad
HGT.10 Pytanie 512
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W wiejskiej kwaterze przeznaczonej do organizacji warsztatów rzeźbiarskich właściciel gospodarstwa zapewni uczestnikom odpowiednie narzędzia?
A. ślusarskie
B. rzeźbiarskie
C. tokarskie
D. malarskie
HGT.09 Pytanie 513
Prowadzenie działalności tury…
Jakie działania podejmuje przedsiębiorstwo agroturystyczne w ramach strategii dystrybucji?
A. Pokazywanie oferty klientom na targach turystyki wiejskiej
B. Przesyłanie biurom podróży ulotek z ofertą wczasów w gospodarstwie
C. Zawarcie umowy na współpracę z biurami podróży
D. Zorganizowanie wizyty studyjnej dla przedstawicieli branży turystycznej
HGT.10 Pytanie 514
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką ilość owsa należy przygotować na styczeń dla ogiera, jeśli przeciętna zimowa dawka może wynosić 5 kg na dzień?
A. 165 kg
B. 135 kg
C. 145 kg
D. 155 kg
HGT.09 Pytanie 515
Prowadzenie działalności tury…
Który z podanych dokumentów jest kluczowy do dokonania rozliczenia finansowego związku z imprezą turystyczną?
A. Umowa z hotelem
B. Kontrakt z partnerem
C. Zestawienie kasowe
D. Faktura od usługodawcy
HGT.09 Pytanie 516
Prowadzenie działalności tury…
Z kim skontaktowałby się właściciel agroturystyki, aby zamówić usługę wynajmu samochodu dla swoich gości?
A. galeria samochodów
B. teatr samochodowy
C. ośrodek nauki jazdy
D. wypożyczalnia samochodów
HGT.09 Pytanie 517
Prowadzenie działalności tury…
Koszt zmienny to opłata za usługę
A. wyżywienia uczestników
B. transportową zakupioną w czarterze
C. przewodnictwa turystycznego
D. pilotażu wycieczek
HGT.10 Pytanie 518
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Produkt uboczny wytwarzania cukru, który wspomaga poprawę smakowitości i aromatu paszy oraz dostarcza energii w dietach dla krów mlecznych, to
A. kiszonki
B. melasy
C. siana łąkowego
D. śruty sojowej
HGT.10 Pytanie 519
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym jest balotowanie?
A. pakowaniem siana w bele
B. układaniem siana w stosy
C. suszeniem słomy
D. oczyszczaniem słomy z chwastów
HGT.10 Pytanie 520
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania
A. skór licowych anilinowych
B. wełny owiec rasy wrzosówka
C. skór bydlęcych licowych
D. futra królików rasy hermelin