Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.09 Pytanie 521
Prowadzenie działalności tury…

W jakim mieście mogą odwiedzić turyści Bazylikę Świętego Stefana, Basztę Rybacką oraz muzeum Aquincum?

A. W Pradze
B. W Bratysławie
C. W Budapeszcie
D. W Wiedniu
HGT.10 Pytanie 522
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaki zabieg agrotechniczny polega na rozluźnianiu i wyrównywaniu powierzchni łąki, często obejmując usuwanie kretowisk, zazwyczaj ograniczając się do głębokości 5 centymetrów w wierzchniej warstwie gleby?

A. Włókowanie
B. Odwrotka
C. Rozdrabnianie
D. Podorywka
HGT.10 Pytanie 523
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na czym polega proces przerzedzania marchwi uprawianej w ogrodzie przydomowym?

A. Na skracaniu pnączy tuż przy korzeniu.
B. Na przerzedzaniu roślin posadzonych zbyt gęsto na grządce
C. Na przesadzaniu roślin do sąsiedniej rabaty.
D. Na rozsadzaniu roślin wzdłuż rabat.
HGT.09 Pytanie 524
Prowadzenie działalności tury…

Przygotowując program wycieczki dla osoby uprawiającej trekking, należy wziąć pod uwagę

A. bieganie
B. jazdę na nartach
C. chodzenie po górach
D. pływanie
HGT.10 Pytanie 525
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Obywatele UE mają możliwość transportowania zwierząt domowych po swoim terenie, posiadając dla nich europejski paszport, który jest wydawany tylko dla

A. psów i królików
B. psów i kotów
C. psów, kotów oraz fretek
D. psów, kotów, świnek morskich i królików
HGT.10 Pytanie 526
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z podanych grup to odmiany gruszek?

A. Klapsa, Licówka, Lukasówka
B. Węgierka, Opal, Polinka
C. Karina, Pola, Oktavia
D. Ligol, Rubin, Celeste
HGT.09 Pytanie 527
Prowadzenie działalności tury…

Umowa dotycząca świadczenia usług agroturystycznych nie jest zobowiązana do zawierania informacji odnoszących się do

A. okresu pobytu
B. przedmiotu umowy
C. liczby posiłków
D. środka transportu
HGT.10 Pytanie 528
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowe zasady gospodarowania z uwzględnieniem ochrony środowiska, których powinien przestrzegać każdy odpowiedzialny rolnik, nazywa się

A. Standardami Działalności Produkcji Rolniczej
B. Praktyką Dopuszczania Płodów Rolnych
C. Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą
D. Standardami Wytwarzania Produktów Rolnych
HGT.10 Pytanie 529
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określenie czasu trwania doby hotelowej w obiekcie agroturystycznym od 1400 do 1200 ma na celu umożliwienie

A. posprzątania pokojów
B. rozpakowania się gości
C. przygotowania posiłków
D. wypoczynku gości
HGT.10 Pytanie 530
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik prowadzący gospodarstwo agroturystyczne, po spełnieniu kilku określonych wymogów łącznie, może być zwolniony z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli wynajmie gościom maksymalnie

A. 5 pokoi
B. 10 pokoi
C. 15 pokoi
D. 7 pokoi
HGT.09 Pytanie 531
Prowadzenie działalności tury…

Wyznacz całkowity wydatek na krajową imprezę turystyczną, gdy łączna suma kosztów bezpośrednich to
5 500,00 zł, a marża wynosi 12%?

A. 6 160,00 zł
B. 6 311,80 zł
C. 6 916,80 zł
D. 6 206,00 zł
HGT.10 Pytanie 532
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaź, która rasa owiec dostarcza bardzo delikatną i puszystą wełnę najwyższej jakości, charakteryzującą się cienkimi włóknami o długości od 4 do 12 cm?

A. Texel
B. Beriszon
C. Merynos
D. Suffolk
HGT.10 Pytanie 533
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bydło przywożone do Polski z krajów spoza Unii Europejskiej powinno być oznaczone

A. opaską identyfikacyjną
B. numerem wytatuowanym na skórze zwierzęcia
C. polskim kolczykiem
D. kolczykiem z kraju pochodzenia
HGT.10 Pytanie 534
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. simentalską, czerwono-białą
B. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
C. białą zwisłouchą, czarno-białą
D. kunekune, simentalską
HGT.09 Pytanie 535
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz łączny koszt wyjazdu turystycznego dla 20 uczestników oraz przewodnika, zakładając, że cena jednostkowa wynosi 320,00 zł?

A. 6 720,00 zł
B. 6 400,00 zł
C. 7 040,00 zł
D. 6 080,00 zł
HGT.10 Pytanie 536
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W kontekście enoturystyki, gospodarstwo agroturystyczne może dodać do swojej oferty

A. uprawę wikliny
B. hodowlę ziół
C. produkcję ryb
D. założenie winnicy
HGT.09 Pytanie 537
Prowadzenie działalności tury…

Jakie usługi powinien zarezerwować touroperator, planując 2-dniową wycieczkę autokarową do Krakowa?

A. Transportową, handlową
B. Żywieniową, rzemieślniczą
C. Transportową, noclegową
D. Noclegową, przewodnika górskiego
HGT.10 Pytanie 538
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę trzody chlewnej na mięso, konieczne jest zaaranżowanie

A. obory
B. cielętnika
C. bukaciarni
D. tuczarni
HGT.09 Pytanie 539
Prowadzenie działalności tury…

Osobie, która interesuje się ornitologią, warto zaproponować pobyt w agroturystyce znajdującej się w okolicy przede wszystkim

A. Rajska Jaskinia
B. Dolina Kościeliska
C. Jezioro Łuknajno
D. Skały Błędne
HGT.10 Pytanie 540
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż podstawowy składnik używany do produkcji tradycyjnego salcesonu włoskiego?

A. Płuca baranie
B. Serduszka drobiowe
C. Żołądki indycze
D. Głowizna wieprzowa
HGT.10 Pytanie 541
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca agroturystykę, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna wyposażyć je łącznie

A. w 6 podwójnych łóżek
B. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
C. w 6 pojedynczych łóżek
D. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
HGT.10 Pytanie 542
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Mniszek lekarski, wykorzystywany w ziołolecznictwie oraz jako składnik zdrowych sałatek, jest potocznie nazywany

A. babka
B. mlecz
C. hibiskus
D. dziurawiec
HGT.09 Pytanie 543
Prowadzenie działalności tury…

Tabela przedstawia fragment niedokończonej kalkulacji imprezy turystycznej.
Określona na podstawie przedstawionej kalkulacji 15% marża biura wynosi

Lp.Rodzaj usługiJ. mIlośćCena jednostkowaRazem
1Bilety wstępuosoba1010 zł
2Obiadosoba1040 zł
3Usługa przewodnickagodzina5100 zł

A. 75 zł
B. 125 zł
C. 50 zł
D. 150 zł
HGT.10 Pytanie 544
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg wykonywany na łąkach w rozpoczynającym się sezonie wegetacyjnym to

A. oprysk na chwasty w runi.
B. płytkie przykrycie darni.
C. wsiewki nasion ziół.
D. usuwanie kretowisk.
HGT.10 Pytanie 545
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Żyzność gleby to zespół cech gleby, które umożliwiają roślinom korzystne warunki do wzrostu, na przykład dzięki wysokiej zawartości próchnicy oraz substancji mineralnych?

A. zespół procesów oraz zjawisk, które prowadzą do pogorszenia cech fizycznych gleby
B. proces niszczenia gleby wywołany przez wiatr oraz wodę
C. zbior właściwości gleby, które gwarantują roślinom sprzyjające warunki do wzrostu, m.in. przez dużą ilość próchnicy i związków mineralnych
D. ilość plonów uzyskanych w wyniku prawidłowej uprawy terenu
HGT.09 Pytanie 546
Prowadzenie działalności tury…

W organizacji wydarzeń często bierze się pod uwagę bezpłatne miejsce, które zazwyczaj przeznaczone jest dla

A. pilota wycieczki
B. organizatora wyjazdu
C. najmłodszego dziecka
D. najstarszego klienta
HGT.10 Pytanie 547
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów

A. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
B. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
C. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
D. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
HGT.10 Pytanie 548
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kto zajmuje się klasyfikowaniem obiektów noclegowych na terenach wiejskich?

A. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
B. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej Gospodarstwa Gościnne
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Polskie Stowarzyszenie Agroturystyczne
HGT.10 Pytanie 549
Prowadzenie gospodarstwa agro…

"Czarna polewka" to specjał kulinarny w gospodarstwie agroturystycznym, znany również pod inną nazwą

A. czernina
B. flaczki
C. solanka
D. śliwianka
HGT.09 Pytanie 550
Prowadzenie działalności tury…

Właściciel obiektu agroturystycznego, oferując zniżkę 15% na noclegi dla powracających gości, zastosował typ rabatu

A. jakościowy
B. lojalnościowy
C. usługowy
D. ilościowy
HGT.10 Pytanie 551
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to

A. jeżyna
B. żurawina
C. pigwa
D. aronia
HGT.09 Pytanie 552
Prowadzenie działalności tury…

Dla osób podróżujących, które pasjonują się speleologią, należy stworzyć propozycję zawierającą

A. poszukiwanie złota w górskich strumieniach.
B. zwiedzanie jaskiń.
C. wspinaczkę na strome ściany.
D. nurkowanie z akwalungiem.
HGT.10 Pytanie 553
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Śruta sojowa poekstrakcyjna jest wykorzystywana w żywieniu zwierząt hodowlanych z uwagi na wysoką zawartość

A. węglowodanów
B. wody
C. tłuszczu
D. białka
HGT.09 Pytanie 554
Prowadzenie działalności tury…

Oblicz wydatki na uczestnictwo jednej osoby w krajowej podróży, zakładając, że całkowity koszt jednostkowy obejmuje koszty świadczeń wynoszące 2 000,00 zł, marżę biura na poziomie 15% oraz podatek VAT?

A. 2 200,00 zł
B. 2 050,00 zł
C. 2 369,00 zł
D. 2 300,00 zł
HGT.09 Pytanie 555
Prowadzenie działalności tury…

Wyznacz całkowity koszt 3 nocy dla grupy turystów liczącej 10 osób, zakładając cenę 40 zł za osobodobę oraz zniżkę wynoszącą 10% od całkowitej wartości usługi?

A. 1080 zł
B. 1320 zł
C. 1500 zł
D. 1200 zł
HGT.10 Pytanie 556
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel agroturystyki, organizujący salę konferencyjną dla swoich gości, będzie musiał nabyć

A. hokerów
B. bemarów
C. flipchartów
D. coolerów
HGT.09 Pytanie 557
Prowadzenie działalności tury…

Przewodnik turystyczny wystawił rachunek za usługi na kwotę 220,00 zł. Kwota netto usługi wynosiła

A. 41,14 zł
B. 203,70 zł
C. 178,86 zł
D. 16,30 zł
HGT.10 Pytanie 558
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia

A. paszport
B. metrykę
C. książkę zdrowia
D. certyfikat hodowlany konia
HGT.10 Pytanie 559
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Miód produkowany przez pszczoły z wydzieliny zbieranej z drzew, wytwarzanej przez mszyce oraz czerwce, określany jest jako miód

A. mniszkowy.
B. lipowy
C. wielokwiatowy.
D. spadziowy.
HGT.09 Pytanie 560
Prowadzenie działalności tury…

Jaka jest główna korzyść dla lokalnej społeczności z rozwoju agroturystyki na obszarach wiejskich?

A. Zwiększenie bezrobocia
B. Zmniejszenie lokalnych inwestycji
C. Zmniejszenie liczby turystów odwiedzających miasto
D. Zwiększenie dochodów lokalnych mieszkańców