Filtrowanie pytań
Prowadzenie działalności tury…
A. personel, gdyż ma istotny wpływ na jakość świadczonych usług
B. promocja, czyli informowanie o firmie oraz jej produktach
C. produkt bądź zestaw produktów
D. cena, ponieważ klient zadowolony z towaru, szybko o niej zapomina
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne powinno wprowadzić do swojej oferty
A. wyjazdy na spotkania piłkarskie
B. wycieczki do dużych galerii handlowych
C. luksusowe kolacje w renomowanych restauracjach
D. grzybobrania w okolicznych lasach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby spulchnić glebę poprzez jej wzruszenie do głębokości od 5 do 20 cm i wymieszanie, bez zmian w układzie warstw, należy wykonać
A. orkę w rozgon
B. podorywkę
C. bronowanie
D. kultywatorowanie
HGT.10 Pytanie 564
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Usługi gastronomiczne oferowane w obiekcie agroturystycznym nie stanowią zagrożenia dla zdrowia gości, o ile przestrzegane są zasady systemu HACCP, czyli
A. Punktów Kontroli Jakości.
B. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
C. Właściwej Praktyki Higienicznej.
D. Właściwej Praktyki Produkcyjnej.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono, przeznaczony do precyzyjnego wysiewu warzyw, pneumatyczny siewnik

A. kombinowany.
B. zbożowy.
C. rzutowy.
D. punktowy.
Prowadzenie działalności tury…
Którego regionu Polski dotyczy zamieszczony opis?
| Jednym z najcenniejszych walorów kulturowych tego regionu jest piastowski zamek w Brzegu, zwany „śląskim Wawelem". Miejscem aktywnego wypoczynku i rekreacji są jeziora Nyskie i Otmuchowskie. |
A. Małopolskiego.
B. Opolskiego.
C. Świętokrzyskiego.
D. Pomorskiego.
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz całkowity koszt usługi cateringowej dla 120 osób przy cenie brutto 30,00 zł za posiłek na osobę, biorąc pod uwagę zniżkę równą pięciu darmowym posiłkom.
A. 3 450,00 zł
B. 3 000,00 zł
C. 3 540,00 zł
D. 3 600,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z definicją zawartą w ustawie o usługach turystycznych, pole biwakowe powinno być
A. oświetlone
B. strzeżone
C. zadrzewione
D. ogrodzone
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W obiektach agroturystycznych najważniejsze jest, aby wyposażyć bemary w
A. przedpokój
B. altanę
C. łazienkę
D. kuchnię
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na podstawie norm dotyczących pokojów gościnnych trzeciej kategorii w obiekcie agroturystycznym, konieczne jest zaprojektowanie łazienki, która będzie do dyspozycji maksymalnie dla
A. 4 gości, w pokoju
B. 6 gości.
C. 8 gości, wspólną z właścicielami.
D. 12 gości.
Prowadzenie działalności tury…
Wskaż miasto, którego dotyczy zamieszczony opis.
| Miasto położone nad Morzem Bałtyckim, u ujścia Motławy do Wisły, nad Zatoką Gdańską. Ośrodek gospodarki morskiej z dużym portem handlowym. |
A. Koszalin.
B. Szczecin.
C. Kołobrzeg.
D. Gdańsk.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki wykorzystuje się do produkcji pasz gospodarskich?
A. z koncentratów białkowych, premiksów oraz roślin okopowych
B. z mieszanki pasz treściwych, koncentratów białkowych oraz siana
C. z roślin okopowych, mieszanki pasz treściwych oraz premiksów
D. z roślin okopowych, zielonki oraz słomy
Prowadzenie działalności tury…
Długość trasy Wrocław-Praga odczytana z mapy wykonanej w skali 1:5 000 000 wynosi 5 cm.
Oblicz, ile kilometrów pokona autokar podróżując z Wrocławia do Pragi?
A. 250 km
B. 125 km
C. 500 km
D. 375 km
Prowadzenie działalności tury…
Jaką strategię powinien obrać właściciel gospodarstwa agroturystycznego w kontekście strategii produktowej?
A. Przyznanie rabatów dla stałych gości
B. Sezonowe obniżenie cen
C. Zamieszczenie oferty w sieci
D. Modernizację pokoi
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas porządkowania łazienki?
A. polerowanie płytek
B. wyczyszczenie lustra
C. oczyszczenie kabiny prysznicowej
D. zebranie brudnych ręczników
Prowadzenie działalności tury…
Gdzie zlokalizowany jest rezerwat Błędne Skały?
A. w Roztoczańskim Parku Narodowym
B. w Parku Narodowym Ujście Warty
C. w Karkonoskim Parku Narodowym
D. w Parku Narodowym Gór Stołowych
Prowadzenie działalności tury…
Rodzaj grupowej podróży o profilu edukacyjnym, realizowanej przy minimalnych kosztach, to
A. trekking
B. karawaning
C. bumping
D. tramping
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. zastosowanie herbicydu
B. korekcja racic
C. nawożenie gleby
D. bronowanie
Prowadzenie działalności tury…
Podczas remontu właściciel obiektu agroturystycznego zmienił aranżację jadalni. Jakie to działanie wchodzi w skład strategii
A. ceny
B. personelu
C. produktu
D. dystrybucji
HGT.09 Pytanie 580
Prowadzenie działalności tury…
Osoba zajmująca się organizowaniem wycieczek, planując 3-dniowy wyjazd pociągiem do Olsztyna, powinna koniecznie zarezerwować usługi
A. gastronomiczne i informacyjne
B. noclegowe i transportowe
C. transportowe i gastronomiczne
D. transportowe oraz przewodnika miejskiego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?
A. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
B. żur, karminadle, krupniok
C. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
D. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu stawów do hodowli ryb słodkowodnych, rolnik powinien nabyć narybek
A. morszczuka
B. bieługi
C. dorady
D. sandacza
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jak brzmi nazwa aktu prawnego, który reguluje prawo turystyczne w Polsce?
A. Ustawa o działalności turystycznej
B. Ustawa o turystyce
C. Ustawa o świadczeniu usług dla turystów
D. Ustawa o usługach turystycznych
HGT.09 Pytanie 584
Prowadzenie działalności tury…
W jakim dokumencie można znaleźć informacje o czasie trwania doby hotelowej w danym obiekcie?
A. W rozporządzeniu w sprawie obiektów hotelarskich
B. W regulaminie gospodarstwa agroturystycznego
C. W regulaminie kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
D. W ustawie o usługach turystycznych
Prowadzenie działalności tury…
Do cech wyróżniających architekturę romańską należą:
A. przepych, malarstwo iluzjonistyczne, ekspresja
B. grube mury, małe okna, surowość formy
C. kasetony, attyki, prostokątne okna
D. rozety, witraże, wertykalizm
Prowadzenie działalności tury…
Przedstawiony na rysunku znak oznacza teren zagrożony

A. powodzią.
B. pożarem.
C. huraganem.
D. lawinami.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach codziennych obowiązków związanych z porządkowaniem pokoi w agroturystyce, do czego nie trzeba przystępować?
A. wymiana pościeli
B. wymiana ręczników na nowe na życzenie gościa
C. opróżnianie koszy na śmieci
D. odkurzanie w razie potrzeby
HGT.10 Pytanie 588
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W którym pomieszczeniu w agroturystyce powinny znajdować się bemary?
A. Sypialnia
B. Pokój dzienny
C. Kuchnię
D. Toaleta
Prowadzenie działalności tury…
Termin określający ilość dóbr i usług, które mogą być proponowane przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych w danym czasie oraz za ustaloną cenę, to
A. pakiet usług.
B. ofertą handlową.
C. rynkiem agroturystycznym.
D. podażą turystyczną.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przed rozpoczęciem siewu warzyw w domowym ogródku trzeba przeprowadzić następujące czynności:
A. wytyczenie grządki, kopanie, nawożenie, grabienie
B. nawożenie, kopanie, wytyczenie grządki, grabienie
C. grabienie, kopanie, nawożenie, wytyczenie grządki
D. kopanie, nawożenie, grabienie, wytyczenie grządki
Prowadzenie działalności tury…
W jakim mieście mogą odwiedzić turyści Bazylikę Świętego Stefana, Basztę Rybacką oraz muzeum Aquincum?
A. W Budapeszcie
B. W Bratysławie
C. W Pradze
D. W Wiedniu
Prowadzenie działalności tury…
Przewodnik turystyczny wystawił rachunek za usługi na kwotę 220,00 zł. Kwota netto usługi wynosiła
A. 41,14 zł
B. 178,86 zł
C. 203,70 zł
D. 16,30 zł
HGT.09 Pytanie 593
Prowadzenie działalności tury…
Planując pieszą wycieczkę dla grupy czerwonym szlakiem z Szklarskiej Poręby na Szrenicę, jakie usługi należy zorganizować?
A. ratownika GOPR
B. pilota wycieczek
C. przewodnika terenowego
D. przewodnika wysokogórskiego
HGT.09 Pytanie 594
Prowadzenie działalności tury…
Jakie cechy wyróżniają imprezy trampingowe?
A. wykorzystywaniem lokalnych środków transportu
B. pełnym wyżywieniem w systemie all inclusive
C. dokładnym przestrzeganiem ustalonego programu
D. zakwaterowaniem w ekskluzywnych hotelach z szeroką ofertą SPA
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne, jakie obiekty noclegowe są oceniane?
A. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne
B. mieszkania i domki turystyczne
C. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne
D. pola biwakowe i pokoje prywatne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jaki sposób oznacza się standardy skategoryzowanych pokoi gościnnych?
A. Liczbami rzymskimi
B. Gwiazdkami
C. Liczbami arabskimi
D. Słoneczkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami dotyczącymi klasyfikacji, dla wiejskiej bazy noclegowej określa się samodzielne jednostki mieszkalne w ramach trzech kategorii.
A. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
B. trzy kategorie oznaczone słoneczkami
C. cztery kategorie oznaczone słoneczkami
D. trzy kategorie oznaczone gwiazdkami
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określ sekwencję działań, jakie rolnik podejmie w związku z uprawą ziemniaka na wcześniejszy zbiór?
A. Zwalczanie alternariozy ziemniaka, sadzenie, pielęgnacja roślin, nawożenie uprawy, zbiór
B. Przygotowanie sadzeniaków, podkiełkowanie, sadzenie, nawożenie, pielęgnacja uprawy, zbiór
C. Sadzenie, przygotowanie sadzeniaków, zbiór, pielęgnacja, zwalczanie stonki ziemniaczanej
D. Podkiełkowanie, przygotowanie sadzeniaków, zwalczanie chwastów, sadzenie, zwalczanie zarazy ziemniaczanej, zbiór
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel składa wniosek o wpisanie obiektu agroturystycznego do rejestru innych obiektów
A. dobrowolnie w urzędzie wojewódzkim odpowiedzialnym za ewidencję obiektów noclegowych
B. dobrowolnie, ponieważ jest to działalność dodatkowa
C. obowiązkowo w urzędzie gminy właściwym dla lokalizacji obiektu
D. koniecznie u sołtysa danej miejscowości
Prowadzenie działalności tury…
Jakie dane powinno zawierać zamówienie cateringowe w restauracji dla grupy turystycznej?
A. Liczbę potraw oraz usługi dodatkowe.
B. Zestaw dań oraz atrakcje programowe.
C. Układ grupy oraz usługi opcjonalne.
D. Liczbę uczestników oraz czas posiłków.