Filtrowanie pytań
Prowadzenie działalności tury…
A. Podlaskim
B. Małopolskim
C. Wielkopolskim
D. Mazowieckim
Prowadzenie działalności tury…
Kosztem stałym w obliczaniu ceny wyjazdu turystycznego jest koszt
A. wyżywienia
B. ubezpieczenia
C. biletów do muzeów
D. przewodnika turystycznego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokój grupowy to przestrzeń noclegowa z dostępem do łazienki, WC oraz pomieszczeń wspólnych, przeznaczona dla więcej niż
A. 10 osób
B. 6 osób
C. 4 osób
D. 5 osób
Prowadzenie działalności tury…
Który teren jest najbardziej przydatny do prowadzenia agroturystyki?
| Teren | Użytki rolne [%] | Tereny podmokłe [%] | Wody [%] | Lesistość terenu [%] |
|---|---|---|---|---|
| A. | 0 | 22 | 17 | 60 |
| B. | 30 | 2 | 18 | 50 |
| C. | 0 | 30 | 42 | 28 |
| D. | 10 | 26 | 50 | 14 |
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Od kiedy zaczyna się ważność nadanej kategorii Wiejskiej Bazy Noclegowej?
A. od daty wizyty inspektora w gospodarstwie
B. od momentu złożenia wniosku o kategorię
C. od pierwszego dnia miesiąca następnego po przyznaniu kategorii
D. od dnia nadania kategorii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kto zarządza Systemem Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt?
A. Agencja Rynku Rolnego
B. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Prowadzenie działalności tury…
Wybierz prawidłową treść rezerwacji dokonanej przez pracownika biura podróży drogą elektroniczną dla
2 osób w terminie od 11 do 13.05. w pokoju 2-osobowym w hotelu w systemie HB.
| Treść rezerwacji elektronicznej (e-mail) | |
| A. | Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu pokoju 2-osobowego z pełnym wyżywieniem dla 2 osób. Pozdrawiam, Jan Nowak |
| B. | Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu jednego pokoju 2-osobowego dla 2 osób ze śniadaniami i obiadokolacjami w terminie od 11 do 13.05. na 2 doby. Pozdrawiam, Jan Nowak |
| C. | Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu jednego pokoju 2-osobowego dla 2 osób w terminie od 11 do 13.05 na 2 doby ze śniadaniami. Pozdrawiam, Jan Nowak |
| D. | Proszę o zarezerwowanie w Waszym hotelu pokoju 2-osobowego z pełnym wyżywieniem w terminie od 11 do 13.05 dla 2 osób. Pozdrawiam, Jan Nowak |
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
Prowadzenie działalności tury…
Jaki typ rabatu przyznano stałym klientom, którzy otrzymali 10% zniżki na oferowane usługi?
A. Gotówkowy
B. Lojalnościowy
C. Sezonowy
D. Ilościowy
Prowadzenie działalności tury…
Dokument, który jest kluczowy do rozliczenia wyjazdu turystycznego, to
A. karta rozliczeniowa
B. lista pasażerów
C. propozycja usługodawcy
D. rezerwacja noclegu
HGT.09 Pytanie 650
Prowadzenie działalności tury…
Podczas organizacji imprezy turystycznej na obszarze wiejskim, na co organizator powinien zwrócić szczególną uwagę?
A. Zapewnienie luksusowych warunków zakwaterowania
B. Dostosowanie programu do lokalnych warunków i atrakcji
C. Skupienie się wyłącznie na promocji w mediach społecznościowych
D. Redukcja kosztów poprzez minimalizację liczby atrakcji
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować
A. padok
B. skatepark
C. skypark
D. lunapark
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ruja to okres
A. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
B. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
C. zgrupowania komórek płciowych.
D. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do rozdrabniania pasz dla świń?
A. kultywatory oraz separatory kamieniowe
B. separatory kamieni oraz silosy tkaninowe
C. gniotowniki i rozdrabniacze kiszonki
D. śrutowniki i maszyny do zaparzania paszy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 250 kg malin klasy extra, 180 kg malin klasy pierwszej oraz 160 kg malin klasy drugiej, zgodnie z przedstawionym cennikiem skupu owoców.
| Cennik skupu (w zł/kg) | ||
|---|---|---|
| Maliny klasa extra | Maliny pierwsza klasa | Maliny druga klasa |
| 4,80 | 4,50 | 4,10 |
A. 2 609,00 zł
B. 2 666,00 zł
C. 2 603,00 zł
D. 2 645,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tryk to dorosły samiec zdolny do rozmnażania
A. owcy
B. kozy
C. bydła
D. świni
Prowadzenie działalności tury…
Podczas zagranicznej wycieczki jeden z turystów potrzebuje pomocy medycznej. W takiej sytuacji pilot wycieczki
A. zapisuje incydent w zeszycie skarg i uwag
B. informuje ambasadę o zaistniałym zdarzeniu
C. nie musi podejmować żadnych działań, ponieważ sytuacja nie stanowi zagrożenia dla życia turysty
D. sporządza notatkę służbową z tego zdarzenia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wodę mineralną niegazowaną dla grupy kilkunastu osób serwuje się podczas obiadu
A. w karafkach
B. w gobletach
C. w dzbankach
D. w szklankach
Prowadzenie działalności tury…
W jakim mieście mogą odwiedzić turyści Bazylikę Świętego Stefana, Basztę Rybacką oraz muzeum Aquincum?
A. W Bratysławie
B. W Pradze
C. W Budapeszcie
D. W Wiedniu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiej rasy koni dotyczy program ochrony zasobów genetycznych?
A. angielskich
B. trakeńskich
C. huculskich
D. arabskich
Prowadzenie działalności tury…
Jaki dokument definiuje prawa oraz obowiązki gości w obiekcie agroturystycznym?
A. Regulamin pracy
B. Regulamin gospodarstwa agroturystycznego
C. Regulamin opłat i prowizji
D. Regulamin bhp
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego materiału używa się do ściółkowania borówek oraz żurawiny?
A. podłoże do siewek
B. kora sosnowa
C. gleba do warzyw
D. kwaśny torf
Prowadzenie działalności tury…
W planie wycieczki przeznaczonej dla osoby zajmującej się turystyką pieszą powinno się uwzględnić
A. scuba diving
B. nordic walking
C. parachuting
D. surfing
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik, który posiada zwierzęta hodowlane, w celu ich zarejestrowania oraz oznakowania, zgłasza je do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt, który jest zarządzany przez
A. Główną Inspekcję Weterynaryjną
B. Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Metoda zwalczania szkodników przy wykorzystaniu substancji chemicznych w postaci dymu, pary lub gazu określana jest jako
A. pielęgnacją
B. bonitacją
C. fumigacją
D. deratyzacją
Prowadzenie działalności tury…
Której kategorii odbiorców nie powinno się sugerować odwiedzania miejsc martyrologicznych, takich jak Muzeum Stutthof w Sztutowie?
A. Osobom w podeszłym wieku.
B. Studentom.
C. Młodzieży z liceum.
D. Uczniom klas I-IV szkoły podstawowej.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przeciętna długość laktacji u krów mlecznych w czarnobiałym ubarwieniu wynosi
A. 150 dni
B. 205 dni
C. 250 dni
D. 305 dni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowymi wymaganiami w hodowli koni są przede wszystkim
A. naturalne światło w stajni oraz sprzyjająca pogoda.
B. odpowiednie żywienie oraz zapewnienie im możliwości ruchu.
C. gwarancja dostępu do wody oraz okresowa wentylacja stajni.
D. zapewnienie higieny oraz odpowiednie oświetlenie stajni.
Prowadzenie działalności tury…
Który z wymienionych elementów jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości usług w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Profesjonalna obsługa i dostosowanie oferty do potrzeb gości
B. Minimalizowanie kosztów za wszelką cenę
C. Stała oferta bez względu na sezon
D. Wyłącznie promocja internetowa
Prowadzenie działalności tury…
Jaką wartość podatku VAT należy wziąć pod uwagę przy obliczaniu kosztów usług noclegowych, jeśli dla 20 osób zarezerwowano 2-osobowe pokoje na jedną dobę, a cena pokoju 2-osobowego bez VAT wynosi 120,00 zł na dobę, przy stawce VAT 8%?
A. 84,00 zł
B. 106,00 zł
C. 124,00 zł
D. 96,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację
A. trzech osób
B. czterech osób
C. dwóch osób
D. jednej osoby
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim naczyniu gospodarz powinien serwować czwórniak wykonany na bazie miodu z własnej pasieki?
A. Goblecie
B. Szklanym kuflu
C. Glinianym kubku
D. Tumblerze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?
A. czerwone wytrawne
B. czerwone słodkie
C. białe słodkie
D. białe wytrawne
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz całkowitą wartość opłat za noclegi 9 osób w pokojach dla 3 gości w dniach od 11 do 13 lipca, zakładając, że koszt za dobę wynosi 100 zł za pokój?
A. 300,00 zł
B. 200,00 zł
C. 600,00 zł
D. 900,00 zł
Prowadzenie działalności tury…
Który z polskich obiektów kulturowych znalazł się na Liście UNESCO?
A. Stare Miasto w Poznaniu
B. Trasy podziemne w Tarnowskich Górach
C. Zespół pałacowy Zamoyskich w Kozłówce
D. Średniowieczny zespół miejski Torunia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zrealizować identyfikację oraz rejestrację zwierząt zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, hodowca powinien posiadać dla każdego konia
A. paszport
B. książkę zdrowia
C. certyfikat hodowlany konia
D. metrykę
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz wartość marży biura podróży, gdy całkowity wydatek na usługi związane z imprezą turystyczną wynosi 2 000,00 zł, a marża biura oscyluje na poziomie 12%?
A. 24,00 zł
B. 48,00 zł
C. 240,00 zł
D. 480,00 zł
Prowadzenie działalności tury…
Rodzaj grupowej podróży o profilu edukacyjnym, realizowanej przy minimalnych kosztach, to
A. trekking
B. karawaning
C. tramping
D. bumping
Prowadzenie działalności tury…
W programie wydarzenia turystycznego dla entuzjastów myślistwa, które odbędzie się w dniach 3-4 listopada, nie może zabraknąć
A. pieczenia prosiaka
B. obchodów święta "Hubertus"
C. wyjazdu do sklepu myśliwskiego
D. przejażdżki bryczkami
Prowadzenie działalności tury…
Osoba prowadząca wycieczkę musi dbać o realizację usługi FB dla uczestników, która obejmuje nocleg, śniadanie oraz
A. brunch i obiadokolację
B. brunch
C. obiad
D. obiad i kolację
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako
A. solanka
B. zalewajka
C. bryja
D. kwaśnica