Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 641
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W gospodarstwie, które specjalizuje się w produkcji buncu, rolnik hoduje

A. kozy
B. lamy
C. owce
D. krowy
HGT.10 Pytanie 642
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym zamierzeniem stosowania wałów Campbella jest

A. ograniczenie parowania wody z gleby
B. rozbijanie zbyt mocno zbrylonej gleby
C. powierzchniowe ugniatanie gleby
D. głębokie ugniatanie gleby
HGT.09 Pytanie 643
Prowadzenie działalności tury…

Rodzaj grupowej podróży o profilu edukacyjnym, realizowanej przy minimalnych kosztach, to

A. tramping
B. trekking
C. bumping
D. karawaning
HGT.09 Pytanie 644
Prowadzenie działalności tury…

Właściciel agroturystyki rejestruje zajętość pokoi w jakim dokumencie?

A. w karcie ewidencji obiektu
B. w grafiku pokoi
C. w karcie rejestracyjnej
D. w rachunku uproszczonym
HGT.10 Pytanie 645
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby uzyskać melasę, rolnik powinien zasadzić

A. groszek cukrowy
B. pomidory malinowe
C. fasolę zwykłą
D. buraki cukrowe
HGT.09 Pytanie 646
Prowadzenie działalności tury…

Wyznacz całkowitą kwotę za zakwaterowanie dla 20 osób w pokojach dwuosobowych w gospodarstwie agroturystycznym, przy założeniu, że cena za jeden pokój wynosi 100 zł + 8% VAT.

A. 1080,00 zł
B. 1000,00 zł
C. 1074,07 zł
D. 1174,07 zł
HGT.10 Pytanie 647
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednoroczne, wzrastające w pionie pędy, przycinane podczas pielęgnacji drzew owocowych, określa się mianem

A. wilki
B. rózgi
C. witki
D. rozłogi
HGT.10 Pytanie 648
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do mleczno-mięsnego typu krów należy zaliczyć rasy

A. wietnamską zwisłobrzuchą, czarno-białą
B. simentalską, czerwono-białą
C. kunekune, simentalską
D. białą zwisłouchą, czarno-białą
HGT.09 Pytanie 649
Prowadzenie działalności tury…

Po 4,5 godziny nieprzerwanego prowadzenia pojazdu, kierujący autokarem powinien skorzystać z przerwy, która powinna wynosić minimum

A. 45 minut
B. 60 minut + czas na korzystanie z toalety i kawy
C. 60 minut
D. 50 minut
HGT.10 Pytanie 650
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który asortyment produkcji rolnej będzie najbardziej opłacalny dla rolnika w 2019 roku?

Tabela. Opłacalność produkcji rolnej
Asortymenty
produkcji rolnej
Średnia cena
za 1 tonę
w 2018 roku w zł
Średni koszt
uzyskania 1 tony
w 2018 roku w zł
Przewidywany wzrost
ceny za 1 tonę
w % w 2019 roku
Pszenica580,00280,00+10%
Buraki cukrowe330,00130,00+20%
Jabłka480,00280,00+ 30%
Rzepak750,00450,00+ 5%

A. Buraki cukrowe.
B. Rzepak.
C. Jabłka.
D. Pszenica.
HGT.10 Pytanie 651
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?

A. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
B. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
C. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
HGT.09 Pytanie 652
Prowadzenie działalności tury…

Kluczowym aktem prawnym regulującym kwestie turystyki w Polsce jest

A. zarządzenie wojewody dotyczące organizacji grup turystów z 21.03.2004 r.
B. ustawa z 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych
C. rozporządzenie Ministra Kultury dotyczące turystyki z 21.09.1959 r.
D. uchwała Polskiej Organizacji Turystycznej z 13.11.1999 r.
HGT.09 Pytanie 653
Prowadzenie działalności tury…

Jakie są kluczowe czynniki wpływające na atrakcyjność oferty agroturystycznej?

A. Lokalizacja, autentyczność doświadczeń i jakość obsługi
B. Wyłącznie bogata oferta kulinarna
C. Duża liczba pokoi gościnnych
D. Niskie ceny i minimalizacja kosztów
HGT.09 Pytanie 654
Prowadzenie działalności tury…

Podczas obliczania kosztu krajowej wycieczki, biuro podróży ustaliło marżę bez VAT na kwotę 203,25 zł. Jaką wartość ma podatek VAT?

A. 45,08 zł
B. 46,75 zł
C. 57,50 zł
D. 55,23 zł
HGT.09 Pytanie 655
Prowadzenie działalności tury…

Planując program błękitnej szkoły dla dzieci, powinno się uwzględnić zwiedzanie

A. skansenu w Biskupinie
B. muzeum w Sandomierzu
C. zamku w Łańcucie
D. portu w Gdańsku
HGT.10 Pytanie 656
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednym z najczęstszych powodów wypadków podczas użytkowania maszyn rolniczych jest

A. niedostatek sprzętu ochronnego
B. wdrażanie innowacji technologicznych
C. brak katalizatorów w samochodach
D. stosowanie sztucznych nawozów
HGT.10 Pytanie 657
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie oferuje pensjonat w ramach usługi FB?

A. Trzy
B. Dwa
C. Cztery
D. Jedna
HGT.09 Pytanie 658
Prowadzenie działalności tury…

Jakiego typu turystyką zajmują się osoby, które interesują się wartościami natury?

A. Tanatoturystykę
B. Lipoturystykę
C. Fanoturystykę
D. Ekoturystykę
HGT.09 Pytanie 659
Prowadzenie działalności tury…

Termin incentive tourism odnosi się do turystyki

A. kwalifikowanej
B. motywacyjnej
C. alternatywnej
D. biznesowej
HGT.09 Pytanie 660
Prowadzenie działalności tury…

Jak długo powinien trwać przejazd rowerem trasą nizinnej wycieczki młodzieżowej liczącą 30 km?

A. 360 minut
B. 120 minut
C. 60 minut
D. 240 minut
HGT.10 Pytanie 661
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?

A. Roquefort
B. Rokpol
C. Gorgonzolę
D. Bryndzę
HGT.09 Pytanie 662
Prowadzenie działalności tury…

Gospodarz obiektu agroturystycznego po raz pierwszy przyjął 6-osobową rodzinę. Dając tej rodzinie
20-procentową zniżkę na nocleg, zastosował rabat

A. ilościowy
B. sezonowy
C. handlowy
D. lojalnościowy
HGT.10 Pytanie 663
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z U ustawą o usługach turystycznych, miejsce parkingowe dla gości powinno być dostępne przy

A. karczmie
B. gościńcu
C. schronisku
D. motelu
HGT.09 Pytanie 664
Prowadzenie działalności tury…

Który z poniższych elementów marketingowych zostały użyte przez biuro turystyczne, umieszczając wzdłuż drogi billboard z informacjami o ofercie pobytu?

A. Dystrybucję
B. Promocję
C. Cenę
D. Produkt
HGT.10 Pytanie 665
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura w pokojach dla gości w obiektach agroturystycznych nie powinna być niższa niż

A. 17°C
B. 18°C
C. 19°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 666
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie zwierzęta powinien wprowadzić do hodowli właściciel gospodarstwa agroturystycznego, aby uzyskać mleko o najniższej zawartości laktozy?

A. Owce
B. Kozy
C. Konie
D. Krowy
HGT.10 Pytanie 667
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie lokalne dania może zaproponować gościom właściciel agroturystyki w Wielkopolsce?

A. Karmuszkę, dzyndzałki, plince z pomoćką
B. Siemieniotkę, karminadle, żymlok
C. Ruchanki, zylc ze śledzia, ferkase
D. Szagówki, pyry z gzikiem, plendze ziemniaczane
HGT.10 Pytanie 668
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W jakim naczyniu gospodarz powinien serwować czwórniak wykonany na bazie miodu z własnej pasieki?

A. Goblecie
B. Glinianym kubku
C. Tumblerze
D. Szklanym kuflu
HGT.10 Pytanie 669
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podstawowe zasady gospodarowania z uwzględnieniem ochrony środowiska, których powinien przestrzegać każdy odpowiedzialny rolnik, nazywa się

A. Praktyką Dopuszczania Płodów Rolnych
B. Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą
C. Standardami Wytwarzania Produktów Rolnych
D. Standardami Działalności Produkcji Rolniczej
HGT.09 Pytanie 670
Prowadzenie działalności tury…

Jakie dokumenty pozwalają na realizację usług w trakcie wycieczki turystycznej?

A. umowa agencyjna
B. voucher
C. faktura
D. karta rozliczeniowa
HGT.09 Pytanie 671
Prowadzenie działalności tury…

Jaka wartość podatku VAT powinna znaleźć się na fakturze za 3 godziny pracy przewodnika turystycznego, jeśli cena jednostkowa brutto tej usługi to 123,00 zł/godz.?

A. 69,00 zł
B. 23,00 zł
C. 81,99 zł
D. 27,33 zł
HGT.10 Pytanie 672
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Gable to narzędzie ręczne, które wykorzystuje się do przerzucania roślin korzeniowych. Są one także nazywane

A. chwastownik
B. graca
C. widły
D. pikownik
HGT.09 Pytanie 673
Prowadzenie działalności tury…

Co określamy mianem imprezy raftingowej?

A. spływ kajakami po górskich rzekach
B. jazda na desce na przybrzeżnych wodach
C. lot balonem nad morzem
D. rejs żaglówką po jeziorach
HGT.09 Pytanie 674
Prowadzenie działalności tury…

Zagłębianie się w jaskinie stanowi w głównej mierze aspekt turystyki

A. kulturowej
B. wiejskiej
C. kwalifikowanej
D. wypoczynkowej
HGT.09 Pytanie 675
Prowadzenie działalności tury…

Gotyckie świątynie wzniesione na Warmii są przykładem dziedzictwa kulturowego

A. z piaskowca
B. z cegły
C. z granitu
D. z drewna
HGT.09 Pytanie 676
Prowadzenie działalności tury…

Jaką długość w centymetrach ma odległość pomiędzy dwiema lokalizacjami na mapie w skali 1: 300 000, jeśli w rzeczywistości wynosi 24 kilometry?

A. 1,8 cm
B. 8,0 cm
C. 18,0 cm
D. 8,8 cm
HGT.09 Pytanie 677
Prowadzenie działalności tury…

Jakiego dokumentu używa pracownik biura podróży, aby ustalić jednostkową cenę organizowanej wycieczki?

A. Zestawienie faktur za usługi wycieczki turystycznej
B. Kartę rozliczenia wycieczki turystycznej
C. Arkusz kalkulacyjny kosztów wycieczki turystycznej
D. Sprawozdanie finansowe dotyczące wycieczki turystycznej
HGT.10 Pytanie 678
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych rolnik, który zamierza prowadzić agroturystykę, ma obowiązek zarejestrować obiekt w ewidencji

A. osób zajmujących się działalnością turystyczną na wsi
B. działalności gospodarczej w urzędzie wojewódzkim
C. innych obiektów oferujących usługi hotelarskie
D. ludzi wynajmujących pokoje gościnne
HGT.09 Pytanie 679
Prowadzenie działalności tury…

Co oznacza stawka akwizycyjna w branży turystycznej?

A. kwota dodawana do ceny, którą płaci klient, przeznaczona dla agenta
B. opłata akwizycyjna dla pracowników lotniskowych
C. kwota akwizycyjna, ustalona na zasadzie ryczałtu, za przyjazdy turystów z Polski
D. opłata za przekroczenie limitu bagażu przez turystów
HGT.10 Pytanie 680
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
C. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
D. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata