Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. pokój gościnny lub stanica
B. apartament wakacyjny lub dom
C. domki turystyczne lub kemping
D. pole namiotowe bądź kwatera
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 roku w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej Korzystając z zamieszczonego fragmentu rozporządzenia, oblicz minimalną powierzchnię kojca dla 6 cieląt o masie ciała 180 kg każde.
| Powierzchnia kojca w przypadku, gdy cielęta, utrzymuje się w tym kojcu grupowo, w przeliczeniu na 1 sztukę powinna wynosić co najmniej: 1,5 m2 – dla cieląt o masie ciała do 150 kg, 1,7 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 150 kg do 220 kg, 1,8 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg. |
A. 10,8 m2
B. 10,2 m2
C. 1,7 m2
D. 9,0 m2
Prowadzenie działalności tury…
Jakiego dokumentu używa pracownik biura podróży, aby ustalić jednostkową cenę organizowanej wycieczki?
A. Kartę rozliczenia wycieczki turystycznej
B. Arkusz kalkulacyjny kosztów wycieczki turystycznej
C. Sprawozdanie finansowe dotyczące wycieczki turystycznej
D. Zestawienie faktur za usługi wycieczki turystycznej
Prowadzenie działalności tury…
Jaka jest główna korzyść dla lokalnej społeczności z rozwoju agroturystyki na obszarach wiejskich?
A. Zwiększenie bezrobocia
B. Zmniejszenie liczby turystów odwiedzających miasto
C. Zwiększenie dochodów lokalnych mieszkańców
D. Zmniejszenie lokalnych inwestycji
Prowadzenie działalności tury…
Na mapie reprezentuje się małe nachylenie terenu
A. gęstą siecią izobar.
B. rzadką siecią izobat.
C. gęstą siecią izohalin.
D. rzadką siecią poziomic.
HGT.10 Pytanie 646
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie korzyści dla gospodarstwa agroturystycznego oraz wsi płyną z turystyki wiejskiej?
A. bezpośredni kontakt z naturą
B. aktywny relaks na wsi
C. świeże produkty spożywcze
D. aktywacja społeczności wiejskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu
A. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
B. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
C. kwarantanny sadzonek w winnicy
D. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
Prowadzenie działalności tury…
Osoba prowadząca wycieczkę musi dbać o realizację usługi FB dla uczestników, która obejmuje nocleg, śniadanie oraz
A. brunch i obiadokolację
B. obiad
C. brunch
D. obiad i kolację
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pierwszy zabieg wykonywany na łąkach w rozpoczynającym się sezonie wegetacyjnym to
A. oprysk na chwasty w runi.
B. płytkie przykrycie darni.
C. wsiewki nasion ziół.
D. usuwanie kretowisk.
Prowadzenie działalności tury…
Jakie działania podejmuje touroperator w ramach strategii produktu?
A. Umieszcza w okolicy plakaty informujące o dostępnej ofercie
B. Poszerza ofertę o usługi rekreacyjne i sportowe
C. Wprowadza niższe ceny dla klientów lojalnych
D. Dostarcza informacje o ofercie do biur podróży działających w systemie agencyjnym
Prowadzenie działalności tury…
Kiedy po wystawieniu faktury przyznano rabaty lub zauważono błąd w obliczeniach, powinno się wystawić fakturę
A. RR
B. korygującą
C. proforma
D. zaliczkową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do gatunków ryb łososiowatych hodowanych w stawach należy
A. tołpygę białą
B. pstrąga tęczowego
C. karasia
D. karpia
Prowadzenie działalności tury…
Rezerwacja noclegu wykonana telefonicznie, która nie wymaga ani wpłaty, ani pisemnego potwierdzenia, jest określana jako
A. zrealizowana
B. zaplanowana
C. zagwarantowana
D. niegwarantowana
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaja pochodzące z hodowli ekologicznej, które są sprzedawane, mają oznaczenie składające się z 11 cyfr, zaczynające się od cyfry
A. 0
B. 1
C. 3
D. 2
Prowadzenie działalności tury…
Która z poniższych metod promocji jest najbardziej efektywna dla małego gospodarstwa agroturystycznego?
A. Współpraca z lokalnymi organizacjami turystycznymi
B. Reklamy radiowe w dużych miastach
C. Codzienne reklamy telewizyjne
D. Wydrukowanie ulotek w lokalnej drukarni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ilość miejsc maksymalnych w kwaterze typu Wypoczynek u rolnika wynosi
A. 30
B. 10
C. 5
D. 7
HGT.09 Pytanie 657
Prowadzenie działalności tury…
Zgodnie z klasyfikacją Światowej Organizacji Turystyki ONZ, podróże osób zamieszkujących Mazowsze w regionie Mazur określa się jako turystykę
A. międzynarodową
B. przyjazdową
C. krajową
D. wyjazdową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Znak jakości regionalnej Kraina Żubra nadawany jest usługom związanym z turystyką wiejską
A. Podhala
B. Warmii
C. Roztocza
D. Podlasia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie
A. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. w 8 pojedynczych łóżek
C. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
D. w 8 podwójnych łóżek
Prowadzenie działalności tury…
Po czasie prowadzenia autokaru turystycznego trwającym cztery i pół godziny, kierowca powinien zrobić nieprzerwaną przerwę (odpoczynek) trwającą minimum
A. 20 minut
B. 10 minut
C. 35 minut
D. 45 minut
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką formę relaksu warto zasugerować grupie seniorów spędzających czas na Kaszubach?
A. Marsz z kijkami
B. Wspinaczkę ściankową
C. Jazdę na rolkach
D. Pływanie dystansowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując herbatę dla gości według tradycji rosyjskiej, gospodyni skorzysta z
A. tygielka
B. dzbanka
C. samowaru
D. czajniczka
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz koszt wypożyczenia autokaru dla gości agroturystyki na dystansie 600 km, jeśli stawka wynosi 3zł/km?
A. 750zł
B. 180zł
C. 1500zł
D. 1800zł
HGT.10 Pytanie 664
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pensjonat powinien oferować wyżywienie przez cały dzień oraz mieć przynajmniej
A. 30 miejsc noclegowych
B. 7 pokojów
C. 7 miejsc noclegowych
D. 10 pokojów
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jednoroczne, wzrastające w pionie pędy, przycinane podczas pielęgnacji drzew owocowych, określa się mianem
A. wilki
B. witki
C. rozłogi
D. rózgi
Prowadzenie działalności tury…
Który z wymienionych elementów jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości usług w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Wyłącznie promocja internetowa
B. Profesjonalna obsługa i dostosowanie oferty do potrzeb gości
C. Stała oferta bez względu na sezon
D. Minimalizowanie kosztów za wszelką cenę
Prowadzenie działalności tury…
Jakie są koszty udziału jednej osoby w ekowycieczce zorganizowanej przez biuro podróży, zakładając, że całkowity koszt uczestnictwa w wycieczce dla 50 osób, uwzględniając marżę biura podróży, VAT oraz wszystkie inne wydatki, wynosi 15 000 zł?
A. 2 500 zł
B. 250 zł
C. 3 000 zł
D. 300 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach
A. programu zgodności rolnej
B. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
C. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
D. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie będzie średnie obłożenie agroturystyki w kwietniu, gdy właściciel wynajmie codziennie 10 pokoi do 15 kwietnia oraz 5 pokoi do 30 kwietnia, mając do dyspozycji 10 pokoi gościnnych?
A. 65%
B. 50%
C. 75%
D. 40%
Prowadzenie działalności tury…
Osoba, która zarezerwowała pobyt z opcją wyżywienia BB w hotelu w Zieleńcu, otrzymuje
A. śniadania, obiady i kolacje
B. noclegi i śniadania
C. noclegi i obiady
D. śniadania i obiadokolacje
Prowadzenie działalności tury…
W planie wycieczki szlakiem etnograficznym po Kaszubach powinno się uwzględnić
A. skansen we Wdzydzach Kiszewskich
B. zamek krzyżacki w Gniewie
C. alpinarium w Rogowie
D. arboretum w Kórniku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzajem suchej paszy używanej w żywieniu zwierząt jest
A. ziemniak
B. kiszonka
C. siano
D. zielonka
Prowadzenie działalności tury…
Aby zarezerwować bilety na prom, korzysta się z wyszukiwarki dostępnej na stronie
A. skyscanner.pl
B. stenaline.pl
C. esky.pl
D. kayak.pl
HGT.09 Pytanie 674
Prowadzenie działalności tury…
W programie wycieczki turystycznej na Kurpiach, organizowanej przez agroturystykę, powinno się uwzględnić wizytę
A. planetarium w Olsztynie
B. skansenu budownictwa ludowego w Olsztynku
C. ośrodka sztuki ludowej we wsi Łyse
D. arboretum w Bydgoszczy
HGT.09 Pytanie 675
Prowadzenie działalności tury…
Jaki dokument, poza egzemplarzem podpisanej umowy, powinien być dostarczony klientowi w trakcie sprzedaży imprezy turystycznej?
A. Warunki uczestnictwa
B. Rezerwację noclegu
C. Umowę z dostawcą usług
D. Potwierdzenie złożenia zamówienia
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Roślina, którą w Polsce nazywa się cytryną, a z jej owoców przygotowuje się domowe syropy, nalewki oraz konfitury, to
A. pigwa
B. jeżyna
C. aronia
D. żurawina
Prowadzenie działalności tury…
Który z wymienionych dokumentów, używanych w obsłudze turystyki, zawiera takie dane jak: liczba uczestników wydarzenia, szczegóły dotyczące świadczeń, cena oraz potwierdzenie akceptacji warunków umowy przez klienta?
A. Voucher
B. Kalkulacja wydatków na wycieczkę.
C. Zgłoszenie uczestnictwa w wycieczce.
D. Zamówienie usług.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Śląsku
B. Mazowszu
C. Pomorzu
D. Warmii
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?
A. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
C. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?
A. fermentacja
B. liofilizacja
C. peklowanie
D. apertyzacja