Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 641
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. Mycie okien
B. Odkurzanie półek
C. Odkurzanie parapetów
D. Mycie luster
HGT.10 Pytanie 642
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciel farmy, w stadzie bydła hodowlanego, wyznaczył do rozrodu dorosłego samca, czyli
A. buhaja
B. wieprza
C. woła
D. tryka
HGT.09 Pytanie 643
Prowadzenie działalności tury…
Podczas organizacji wycieczki przez touroperatorów nie bierze się pod uwagę
A. zamierzonego celu imprezy
B. osobistych preferencji pilota wycieczki
C. typy transportu
D. oczekiwań klientów planujących wyjazd
HGT.10 Pytanie 644
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do grupy użytków zielonych wlicza się
A. bagna
B. sady
C. pastwiska
D. wydmy
HGT.09 Pytanie 645
Prowadzenie działalności tury…
Jak długo powinien trwać przejazd rowerem trasą nizinnej wycieczki młodzieżowej liczącą 30 km?
A. 360 minut
B. 240 minut
C. 120 minut
D. 60 minut
HGT.10 Pytanie 646
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie jest główne założenie zabiegu przycinania kiełków u małych prosiąt?
A. zapobieganie chorobie obrzękowej u prosiąt
B. pozyskanie wartościowego materiału do produkcji dekoracji
C. zminimalizowanie bólu oraz ryzyka poważnych zakażeń u karmiących loch
D. zahamowanie instynktu obronnego u prosiąt
HGT.09 Pytanie 647
Prowadzenie działalności tury…
Incentive to typ turystyki, który polega na podróżach w celach
A. integracyjnych
B. motywacyjnych
C. zarobkowych
D. poznawczych
HGT.10 Pytanie 648
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy projektowaniu części zielonej w gospodarstwie agroturystycznym, właściciel nie weźmie pod uwagę
A. kompostownika
B. ogrodu warzywnego
C. stodoły
D. sadu
HGT.10 Pytanie 649
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym dla gości przygotuje tradycyjny mazurek wielkanocny z ciasta
A. francuskiego z masą kremową
B. piernikowego ze śliwkami
C. drożdżowego z makiem
D. kruchego z masą i z bakaliami
HGT.10 Pytanie 650
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, do identyfikacji owiec i kóz stosuje się kolczyki, na których umieszczany jest
A. numer identyfikacyjny zwierzęcia
B. regon działalności
C. nazwisko posiadacza
D. akt zwierzęcia w UE
HGT.10 Pytanie 651
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Agroturystyka, która pragnie przyjmować turystów korzystających z noclegów w namiotach, powinna zapewniać noclegi
A. w przyzagrodowych pole namiotowym
B. w pokojach dla gości
C. w niezależnych obiektach mieszkalnych
D. w zakwaterowaniach grupowych
HGT.10 Pytanie 652
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie są cele korekcji racic u bydła?
A. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
B. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
C. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
D. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
HGT.10 Pytanie 653
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie inne urządzenia, poza umywalką i toaletą, są niezbędnym wyposażeniem węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi dla wiejskiej bazy noclegowej?
A. Kabina prysznicowa i wanna
B. Bidet i pojemnik na śmieci
C. Natrysk lub wanna i lustro z oświetleniem
D. Wanna oraz wieszak na ręcznik
HGT.10 Pytanie 654
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"
A. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
HGT.10 Pytanie 655
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czynnością agrotechniczną nie jest
A. bronowanie
B. zastosowanie herbicydu
C. nawożenie gleby
D. korekcja racic
HGT.10 Pytanie 656
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:
A. majonez, maślankę, musztardę
B. śmietanę, majonez, mąkę
C. masło, mleko, mąkę
D. masło, musztardę, ocet
HGT.10 Pytanie 657
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W przypadku, gdy ogień zostanie zaprószony przez iskrę pochodzącą z ciągnika rolniczego, gospodarz powinien od razu skontaktować się z numerem 112 lub
A. 996
B. 999
C. 998
D. 997
HGT.09 Pytanie 658
Prowadzenie działalności tury…
Jakie wydatki mają charakter stały w przypadku organizacji imprezy turystycznej?
A. opłata za bilety wstępu
B. wyżywienie
C. usługa pilotażu
D. ubezpieczenie uczestników
HGT.10 Pytanie 659
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Obiekt, w którym można wynająć nie więcej niż 5 pokoi, jest zwolniony z obowiązku uiszczania podatku
A. dochodowego
B. rolnego
C. od czynności cywilnoprawnych
D. od towarów i usług
HGT.10 Pytanie 660
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W procedurze kategoryzacyjnej PFTW Gospodarstwa Gościnne, jakie obiekty noclegowe są oceniane?
A. pola biwakowe i pokoje prywatne
B. samodzielne jednostki mieszkalne i pokoje gościnne
C. kwatery prywatne i jednostki rezydencjonalne
D. mieszkania i domki turystyczne
HGT.10 Pytanie 661
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podaj zabieg pielęgnacyjny, który powinien być przeprowadzony w celu eliminacji zawiązków rogów u cieląt?
A. Inseminacja
B. Dekornizacja
C. Kastracja
D. Kurtyzacja
HGT.10 Pytanie 662
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zagwarantować kontynuację hodowli zwierząt, konieczne jest zastosowanie sztucznego zapłodnienia (unasienianie zwierząt hodowlanych), co oznacza
A. inkubację
B. inseminację
C. in vitro
D. abrazję
HGT.10 Pytanie 663
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaź mięsną odmianę bydła.
A. Jersey
B. Polska holsztyńsko-fryzyjska
C. Limousine
D. Polska czerwona
HGT.10 Pytanie 664
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podaj najmniejszy rozmiar łóżka w jednostce mieszkalnej typu DBL w hotelu.
A. 140 cm x 200 cm
B. 153 cm x 203 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 90 cm x 200 cm
HGT.10 Pytanie 665
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie środki zapobiegawcze powinny być stosowane w celu ochrony przed chorobami w rolnictwie ekologicznym?
A. Peptydowe antybiotyki
B. Zioła i produkty ziołowe
C. Ogólnie dostępne leki weterynaryjne
D. Farmaceutyki rekomendowane przez weterynarzy
HGT.10 Pytanie 666
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania regionalne Podhala powinny być przygotowane dla gości?
A. kartacze, babkę ziemniaczaną i sękacz
B. moskole, kwaśnicę i hałuski
C. zylc, czerninę i ferkase
D. pyry z gzikiem, szagówki i pampuchy
HGT.10 Pytanie 667
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie zasady dotyczące palenia roślinności są zgodne z aktualnymi przepisami obowiązującymi w Polsce?
A. Obowiązuje całkowity zakaz wypalania roślinności, bez żadnych wyjątków
B. Można palić nieużytki, roślinność w rowach przydrożnych oraz na torach kolejowych
C. Zakaz palenia roślinności nie dotyczy terenów łąk i pastwisk
D. Zakaz palenia roślinności nie odnosi się do ściernisk, słomy oraz pozostałości pożniwnych
HGT.09 Pytanie 668
Prowadzenie działalności tury…
Który dokument nie jest tworzony w trakcie organizacji imprez turystycznych przez touroperatora?
A. Polisa ubezpieczeniowa
B. Umowa dotycząca organizacji imprezy
C. Zestawienie przychodów i kosztów
D. Zlecenie na usługę pilotażu
HGT.10 Pytanie 669
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wskaż suchą paszę objętościową, która znajduje zastosowanie w żywieniu zwierząt?
A. Kartofel
B. Siano
C. Zielona masa
D. Cukiernia
HGT.10 Pytanie 670
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z wymienionych rodzajów zbóż ma największą odporność na niskie temperatury?
A. Pszenica
B. Żyto
C. Owies
D. Jęczmień
HGT.10 Pytanie 671
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Właściciele agroturystyki, pragnąc wzbogacić ofertę pobytu o aromaterapię zgodnie z wymaganiami gości, powinni
A. zakupić ptaki ozdobne
B. przygotować zajęcia z końmi
C. zwiększyć uprawy ziół
D. przeszkolić psy terapeutyczne
HGT.10 Pytanie 672
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką metodę używaną w rozmnażaniu zwierząt zabrania się w gospodarstwie prowadzącym ekologiczną produkcję zwierzęcą?
A. Embriotransfer
B. Krycie z ręki
C. Inseminacja
D. Krycie naturalne
HGT.09 Pytanie 673
Prowadzenie działalności tury…
Piątym, ważnym elementem marketingu mix, który występuje w działalności usługowej, jest
A. cena, ponieważ klient zadowolony z towaru, szybko o niej zapomina
B. promocja, czyli informowanie o firmie oraz jej produktach
C. produkt bądź zestaw produktów
D. personel, gdyż ma istotny wpływ na jakość świadczonych usług
HGT.10 Pytanie 674
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Śruta sojowa poekstrakcyjna jest wykorzystywana w żywieniu zwierząt hodowlanych z uwagi na wysoką zawartość
A. tłuszczu
B. białka
C. węglowodanów
D. wody
HGT.10 Pytanie 675
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wykorzystanie pożytecznych insektów do zwalczania szkodników zalicza się do metod
A. mechanicznych
B. biologicznych
C. chemicznych
D. fizycznych
HGT.10 Pytanie 676
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rezerwując nocleg w pensjonacie wiejskim w systemie FB, klient otrzymuje dodatkowo
A. śniadanie i obiadokolację
B. śniadanie
C. śniadanie, obiad i kolację
D. Śniadanie oraz lunch
HGT.10 Pytanie 677
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W kontekście gospodarstwa agroturystycznego system HACCP koncentruje się głównie na
A. zarządzaniu nowoczesnymi metodami hodowli
B. zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
C. wdrażaniu ekologicznych technik upraw
D. analizie ekonomicznej działalności rolniczej
HGT.09 Pytanie 678
Prowadzenie działalności tury…
Biuro podróży zarezerwowało nocleg dla gości w obiekcie agroturystycznym. W dniu przybycia właściciel przeprowadził rejestrację przybyłych. Jaką umowę zawarł z gośćmi hotelowymi?
A. Dzierżawy
B. Hotelową
C. Allotmentu
D. Czarteru
HGT.10 Pytanie 679
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne zwiększyło hodowlę owiec oraz uprawę ziemniaków, ponieważ znacząco wzrosło zainteresowanie produktami regionalnymi takimi jak
A. pikle oraz oscypek
B. moskole oraz bryndza
C. paprykarz oraz dzionie rakowskie
D. kindziuk oraz kiszka ziemniaczana
HGT.10 Pytanie 680
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do aplikacji środków ochrony roślin podczas prac na polu?
A. siewnika
B. sadzarki
C. opryskiwacza
D. posypywarki