Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

SJM, która została określona przez PFTW "GG", odnosi się do czynności związanych z agroturystyką?

A. pokój gościnny lub stanica
B. apartament wakacyjny lub dom
C. domki turystyczne lub kemping
D. pole namiotowe bądź kwatera
HGT.10 Pytanie 642
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 roku w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej Korzystając z zamieszczonego fragmentu rozporządzenia, oblicz minimalną powierzchnię kojca dla 6 cieląt o masie ciała 180 kg każde.

Powierzchnia kojca w przypadku, gdy cielęta, utrzymuje się w tym kojcu grupowo, w przeliczeniu na 1 sztukę powinna wynosić co najmniej:
1,5 m2 – dla cieląt o masie ciała do 150 kg,
1,7 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 150 kg do 220 kg,
1,8 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg.

A. 10,8 m2
B. 10,2 m2
C. 1,7 m2
D. 9,0 m2
Prowadzenie działalności tury…

Jakiego dokumentu używa pracownik biura podróży, aby ustalić jednostkową cenę organizowanej wycieczki?

A. Kartę rozliczenia wycieczki turystycznej
B. Arkusz kalkulacyjny kosztów wycieczki turystycznej
C. Sprawozdanie finansowe dotyczące wycieczki turystycznej
D. Zestawienie faktur za usługi wycieczki turystycznej
Prowadzenie działalności tury…

Jaka jest główna korzyść dla lokalnej społeczności z rozwoju agroturystyki na obszarach wiejskich?

A. Zwiększenie bezrobocia
B. Zmniejszenie liczby turystów odwiedzających miasto
C. Zwiększenie dochodów lokalnych mieszkańców
D. Zmniejszenie lokalnych inwestycji
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ekologiczna metoda zarządzania plantacjami winorośli polega na wykorzystaniu

A. syntetycznych preparatów do ochrony roślin
B. kompleksowej uprawy roślin zgodnie z naturą
C. kwarantanny sadzonek w winnicy
D. oprysków w celu poprawy jakości owoców winogron
HGT.10 Pytanie 649
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg wykonywany na łąkach w rozpoczynającym się sezonie wegetacyjnym to

A. oprysk na chwasty w runi.
B. płytkie przykrycie darni.
C. wsiewki nasion ziół.
D. usuwanie kretowisk.
Prowadzenie działalności tury…

Jakie działania podejmuje touroperator w ramach strategii produktu?

A. Umieszcza w okolicy plakaty informujące o dostępnej ofercie
B. Poszerza ofertę o usługi rekreacyjne i sportowe
C. Wprowadza niższe ceny dla klientów lojalnych
D. Dostarcza informacje o ofercie do biur podróży działających w systemie agencyjnym
HGT.09 Pytanie 655
Prowadzenie działalności tury…

Która z poniższych metod promocji jest najbardziej efektywna dla małego gospodarstwa agroturystycznego?

A. Współpraca z lokalnymi organizacjami turystycznymi
B. Reklamy radiowe w dużych miastach
C. Codzienne reklamy telewizyjne
D. Wydrukowanie ulotek w lokalnej drukarni
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, która zamierza zaoferować turystom 2 pokoje jednoosobowe oraz 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinna je zaopatrzyć łącznie

A. w 2 pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie
B. w 8 pojedynczych łóżek
C. w 2 pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich
D. w 8 podwójnych łóżek
Prowadzenie działalności tury…

Po czasie prowadzenia autokaru turystycznego trwającym cztery i pół godziny, kierowca powinien zrobić nieprzerwaną przerwę (odpoczynek) trwającą minimum

A. 20 minut
B. 10 minut
C. 35 minut
D. 45 minut
HGT.10 Pytanie 661
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką formę relaksu warto zasugerować grupie seniorów spędzających czas na Kaszubach?

A. Marsz z kijkami
B. Wspinaczkę ściankową
C. Jazdę na rolkach
D. Pływanie dystansowe
HGT.10 Pytanie 665
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jednoroczne, wzrastające w pionie pędy, przycinane podczas pielęgnacji drzew owocowych, określa się mianem

A. wilki
B. witki
C. rozłogi
D. rózgi
Prowadzenie działalności tury…

Który z wymienionych elementów jest kluczowy dla zapewnienia wysokiej jakości usług w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Wyłącznie promocja internetowa
B. Profesjonalna obsługa i dostosowanie oferty do potrzeb gości
C. Stała oferta bez względu na sezon
D. Minimalizowanie kosztów za wszelką cenę
Prowadzenie działalności tury…

Jakie są koszty udziału jednej osoby w ekowycieczce zorganizowanej przez biuro podróży, zakładając, że całkowity koszt uczestnictwa w wycieczce dla 50 osób, uwzględniając marżę biura podróży, VAT oraz wszystkie inne wydatki, wynosi 15 000 zł?

A. 2 500 zł
B. 250 zł
C. 3 000 zł
D. 300 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Sprzedaż bezpośrednia towarów pochodzenia zwierzęcego dla klienta jest dozwolona, jeśli rolnik prowadzi swoją działalność w ramach

A. programu zgodności rolnej
B. przepisów dotyczących dobrej praktyki w rolnictwie
C. działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
D. programu dotyczącego dobrostanu zwierząt
Prowadzenie działalności tury…

Który z wymienionych dokumentów, używanych w obsłudze turystyki, zawiera takie dane jak: liczba uczestników wydarzenia, szczegóły dotyczące świadczeń, cena oraz potwierdzenie akceptacji warunków umowy przez klienta?

A. Voucher
B. Kalkulacja wydatków na wycieczkę.
C. Zgłoszenie uczestnictwa w wycieczce.
D. Zamówienie usług.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?

A. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
C. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką metodę konserwacji stosuje się do suszenia owoców, warzyw, grzybów, ryb oraz mięsa przez zamrażanie?

A. fermentacja
B. liofilizacja
C. peklowanie
D. apertyzacja