Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.10 Pytanie 801
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ile posiłków dziennie otrzyma gość, jeżeli korzysta z oferty typu HB?

A. 2
B. 4
C. 1
D. 3
HGT.10 Pytanie 802
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dochód brutto gospodarza dysponującego 4 pokojami dwuosobowymi i 2 pokojami czteroosobowymi przy pełnym obłożeniu i cenie noclegu 45,00 zł/osobę wyniósł w sierpniu

A. 1 395,00 zł
B. 21 600,00 zł
C. 22 320,00 zł
D. 8 370,00 zł
HGT.10 Pytanie 803
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Oznaczenia poszczególnych kategorii gospodarstw agroturystycznych różnią się liczbą

A. kluczy.
B. słoneczek.
C. liści.
D. gwiazdek.
HGT.10 Pytanie 804
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić po zakończeniu malowania ścian oraz cyklinowania podłóg w pokojach w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Sezonowe.
B. Gruntowne.
C. Specjalne.
D. Codzienne.
HGT.10 Pytanie 805
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, samodzielnie wynajmowany pokój musi być wyposażony w

A. stolik nocny lub półkę przy każdym łóżku.
B. biurko i bagażnik.
C. fotel i stolik okolicznościowy.
D. minibar lub lodówkę.
HGT.10 Pytanie 806
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Z zamieszczonego planu obiektu wynika, że właściciel gospodarstwa agroturystycznego dysponuje:

Ilustracja do pytania 6
A. 2 kuchniami, 2 łazienkami, 6 pokojami gościnnymi.
B. 1 kuchnią, 2 łazienkami, 3 pokojami gościnnymi.
C. 1 kuchnią, 1 łazienką, 3 pokojami gościnnymi.
D. 1 kuchnią, 2 łazienkami, 6 pokojami gościnnymi.
HGT.10 Pytanie 807
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.

Ilustracja do pytania 7
A. 708,00 zł
B. 472,00 zł
C. 532,00 zł
D. 798,00 zł
HGT.10 Pytanie 808
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Odpady kuchenne, np. obierki po ziemniakach, skórki po owocach, resztki żywności, skorupki po jajkach należy umieszczać w pojemniku koloru

A. żółtego.
B. niebieskiego.
C. zielonego.
D. brązowego.
HGT.10 Pytanie 809
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Środki myjące i dezynfekujące stosowane w gospodarstwie agroturystycznym należy przechowywać

A. rozcieńczone zimną wodą.
B. wymieszane z innym środkiem czyszczącym.
C. w opakowaniach po innych środkach.
D. w oryginalnych opakowaniach.
HGT.10 Pytanie 810
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które potrawy powinien gospodarz podać gościom, którzy zamówili obiad wegetariański?

A. Zupę jarzynową, kotlet z kurczaka w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia.
B. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody.
C. Rosół domowy, filet z łososia w bursztynowej panierce, frytki, surówkę z kiszonej kapusty.
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille nadziewany serem, sos koperkowy, kluski śląskie, surówkę wiosenną.
HGT.10 Pytanie 811
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Określ typ pokoju na przedstawionym rysunku.

Ilustracja do pytania 11
A. Twin.
B. Double.
C. Triple.
D. Single.
HGT.10 Pytanie 812
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W którym naczyniu gospodarz powinien podać gościowi czwórniak sporządzony na bazie miodu z własnej pasieki?

A. Glinianym kubku.
B. Goblecie.
C. Szklanym kuflu.
D. Tumblerze.
HGT.10 Pytanie 813
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który napój powinien gospodarz podać gościom zamawiającym napój z największą zawartością witaminy C?

A. Coca colę.
B. Sok z czarnej porzeczki.
C. Wodę niegazowaną.
D. Sok pomidorowy.
HGT.10 Pytanie 814
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Usługi gastronomiczne świadczone w obiekcie agroturystycznym nie zagrażają zdrowiu gości, jeżeli zachowane są procedury systemu HACCP, czyli

A. Dobrej Praktyki Produkcyjnej.
B. Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
C. Punktów Kontrolnych Zapewniania Jakości.
D. Dobrej Praktyki Higienicznej.
HGT.10 Pytanie 815
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 15
A. Rzepak.
B. Wrzos.
C. Facelię.
D. Grykę.
HGT.10 Pytanie 816
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pierwszy zabieg wykonywany na łąkach w nowym sezonie wegetacyjnym to

A. bronowanie, aby pobudzić krzewienie i wyrównać kretowiska.
B. talerzowanie w celu napowietrzenia runi pastwiskowej.
C. wsiewki nasion traw.
D. oprysk przeciwko chwastom w runi.
HGT.10 Pytanie 817
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Materiałem wykorzystywanym do ściółkowania pod borówki i żurawinę, jest

A. torf kwaśny.
B. kora sosnowa.
C. podłoże do siewek.
D. ziemia do warzyw.
HGT.10 Pytanie 818
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych roślin nie należy do warzyw cebulowych?

A. Por.
B. Szczypiorek.
C. Czosnek.
D. Seler.
HGT.10 Pytanie 819
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na czym polega zabieg przerywania marchwi uprawianej w przydomowym warzywniku?

A. Na przerzedzaniu roślin posianych za gęsto na grządce.
B. Na rozsadzaniu roślin wzdłuż grządek.
C. Na przesadzaniu roślin na sąsiednią grządkę.
D. Na skracaniu pnączy przy samej nasadzie.
HGT.10 Pytanie 820
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Opisany zabieg to

Ilustracja do pytania 20
A. talerzowanie.
B. wałowanie.
C. bronowanie.
D. kultywatorowanie.
HGT.10 Pytanie 821
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kóz użytkowaną przede wszystkim w kierunku mlecznym, należy hodować w gospodarstwie produkującym sery kozie?

A. Burską.
B. Hiszpańską.
C. Saaneńską.
D. Angorską.
HGT.10 Pytanie 822
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z wymienionych ras bydła należy do typu mięsnego?

A. Limousine.
B. Polska holsztyńsko-fryzyjska.
C. Jersey.
D. Polska czerwona.
HGT.10 Pytanie 823
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które rośliny ozdobne przedstawiono na zamieszczonym zdjęciu?

Ilustracja do pytania 23
A. Szafirki i krokusy.
B. Hiacynty i żonkile.
C. Nasturcje i aksamitki.
D. Hortensje i frezje.
HGT.10 Pytanie 824
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Który element nie stanowi wyposażenia kurnika?

A. Karmidła.
B. Paszociągi.
C. Poidła.
D. Lizawki.
HGT.10 Pytanie 825
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż paszę suchą stosowaną w żywieniu zwierząt.

A. Siano.
B. Melasa.
C. Ziemniak.
D. Zielonka.
HGT.10 Pytanie 826
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Którą rasę kur powinien hodować rolnik, jeżeli chce uzyskać rocznie wysoką nieśność, tj. około 280 jaj o białej skorupie?

A. Zielononóżka kuropatwiana.
B. White Leghorn.
C. Plymouth Rock.
D. Żółtonóżka kuropatwiana.
HGT.10 Pytanie 827
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Poprawie smakowitości i zapachu paszy oraz dostarczaniu energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych, służy

A. melasa.
B. śruta sojowa.
C. kiszonka.
D. siano łąkowe.
HGT.10 Pytanie 828
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zwalczanie szkodników za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu to

A. sanityzacja.
B. deratyzacja.
C. sterylizacja.
D. fumigacja.
HGT.10 Pytanie 829
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Temperatura powierzchni odkażanych w chlewni preparatami zawierającymi formaldehydy, musi osiągnąć w zimie co najmniej

A. 20°C
B. 15°C
C. 25°C
D. 10°C
HGT.10 Pytanie 830
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na zdjęciu przedstawiono

Ilustracja do pytania 30
A. przyczepę samozbierającą do siana.
B. sieczkarnię polową zaczepianą.
C. wóz paszowy.
D. rozrzutnik obornika z adapterem poziomym.
HGT.10 Pytanie 831
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Właściciel gospodarstwa agroturystycznego, który planuje udostępnić turystom 2 pokoje jednoosobowe i 3 pokoje dwuosobowe typu double, powinien wyposażyć je łącznie

A. w 6 pojedynczych łóżek.
B. w 2 łóżka pojedyncze i 3 łóżka małżeńskie.
C. w 2 łóżka pojedyncze i 6 łóżek małżeńskich.
D. w 6 podwójnych łóżek.
HGT.10 Pytanie 832
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Z zamieszczonego planu obiektu wynika, że właściciel gospodarstwa agroturystycznego dysponuje

Ilustracja do pytania 32
A. 1 kuchnią, 2 łazienkami i 3 pokojami.
B. 2 kuchniami, 2 łazienkami i 6 pokojami.
C. 1 kuchnią, 1 łazienką i 3 pokojami.
D. 1 kuchnią, 2 łazienkami i 6 pokojami.
HGT.10 Pytanie 833
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W bemary należy wyposażyć w gospodarstwie agroturystycznym przede wszystkim

A. łazienkę.
B. altanę.
C. kuchnię.
D. przedpokój.
HGT.10 Pytanie 834
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wymagania dla węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym (fragment) Które urządzenia stanowią podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego w gospodarstwie agroturystycznym, zgodnie z zamieszczonymi wymaganiami kategoryzacyjnymi?

Ilustracja do pytania 34
A. Wanna i lustro z bocznym oświetleniem.
B. Wanna i kabina prysznicowa.
C. Kabina prysznicowa i półka przy wannie.
D. Bidet i pojemnik na śmieci.
HGT.10 Pytanie 835
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które potrawy są zalecane dla osób na diecie niskokalorycznej i lekkostrawnej?

A. Warzywa gotowane na parze.
B. Grillowane kiełbaski.
C. Mączne z serowymi sosami.
D. Smażone ryby.
HGT.10 Pytanie 836
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które produkty można pokroić za pomocą urządzenia przedstawionego na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 36
A. Sery.
B. Ogórki.
C. Wędliny.
D. Pieczywo.
HGT.10 Pytanie 837
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na podstawie zamieszczonego cennika usług noclegowych oblicz cenę za pobyt przez 5 dób w trzyosobowym pokoju w gospodarstwie agroturystycznym.

Ilustracja do pytania 37
A. 2 500,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 750,00 zł
D. 3 500,00 zł
HGT.10 Pytanie 838
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wskaż minimalny wymiar materaca łóżka jednoosobowego w pokoju gościnnym w gospodarstwie agroturystycznym kategorii 2 słoneczka.

Ilustracja do pytania 38
A. 80 cm x 190 cm
B. 120 cm x 190 cm
C. 90 cm x 200 cm
D. 140 cm x 200 cm
HGT.10 Pytanie 839
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawione na rysunku rolady śląskie, kluski i modra kapusta to tradycyjne danie kuchni

Ilustracja do pytania 39
A. małopolskiej.
B. dolnośląskiej.
C. podlaskiej.
D. śląskiej.
HGT.10 Pytanie 840
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiony na zdjęciu dzbanek jest odpowiedni do podania

Ilustracja do pytania 40
A. wody.
B. herbaty.
C. mleka.
D. kawy.