Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 801
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. produkcję ryb
B. założenie winnicy
C. hodowlę ziół
D. uprawę wikliny
HGT.10 Pytanie 802
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pługi, które odwracają skiby tylko w jednym kierunku, a przejazd w odwrotną stronę musi odbywać się z przeciwnej krawędzi fragmentu pola (zagonu), to plugi
A. bezzagonowe wahadłowe
B. zagonowe
C. zrzutowe
D. bezzagonowe odwracalne
HGT.10 Pytanie 803
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Nieodłącznym elementem zamówienia na usługi noclegowe w gospodarstwie agroturystycznym jest zawarcie umowy z turystą na
A. świadczenie usług turystycznych
B. wczasy pod gruszą
C. uczestnictwo w imprezie turystycznej
D. wynajem kwatery wiejskiej
HGT.09 Pytanie 804
Prowadzenie działalności tury…
Klifowe wybrzeże, Jezioro Turkusowe oraz ostoja orła bielika to atrakcje turystyczne w jakim parku?
A. Słowińskiego Parku Narodowego
B. Biebrzańskiego Parku Narodowego
C. Roztoczańskiego Parku Narodowego
D. Wolińskiego Parku Narodowego
HGT.09 Pytanie 805
Prowadzenie działalności tury…
Jak nazywa się taryfa hotelowa, która zapewnia nocleg oraz dwa posiłki dziennie?
A. OB
B. HB
C. FB
D. BB
HGT.09 Pytanie 806
Prowadzenie działalności tury…
Po 4,5 godziny nieprzerwanego prowadzenia pojazdu, kierujący autokarem powinien skorzystać z przerwy, która powinna wynosić minimum
A. 50 minut
B. 60 minut + czas na korzystanie z toalety i kawy
C. 60 minut
D. 45 minut
HGT.10 Pytanie 807
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ustalenie norm dla pokoi gościnnych według wytycznych oceny wiejskich obiektów noclegowych, przygotowanych przez PFTW "GG", polega na nadaniu
A. klasy
B. certyfikatu
C. kategorii
D. profilu
HGT.10 Pytanie 808
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie zajmującym się produkcją mąki orkiszowej należy wysiać
A. owies
B. pszenicę
C. żyto
D. proso
HGT.09 Pytanie 809
Prowadzenie działalności tury…
Właściciel obiektu agroturystycznego, przyjmując zaliczkę w gotówce za nocleg, powinien wystawić klientowi
A. raport kasowy
B. voucher hotelowy
C. dowód KW
D. dowód KP
HGT.09 Pytanie 810
Prowadzenie działalności tury…
Zaświadczenie potwierdzające wpis do rejestru organizatorów i pośredników turystycznych jest wydawane przez organ odpowiedzialny za miejsce siedziby firmy
A. prezydent miasta
B. burmistrz
C. wojewoda
D. marszałek województwa
HGT.10 Pytanie 811
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując decyzję o rozbudowie oraz przekształceniu zabytkowego folwarku na miejsca noclegowe, konieczne jest uzyskanie zezwolenia od
A. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Urzędu Marszałkowskiego
C. Urzędu Gminy
D. Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
HGT.10 Pytanie 812
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wymień elementy wyposażenia sali do degustacji win w agroturystyce specjalizującej się w produkcji win.
A. Stoły detaszerskie, cysterny, separatory
B. Słoje, gąsiorki, pipety
C. Kotły warzelne, kadzie, kielichy
D. Odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
HGT.09 Pytanie 813
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz, jaki będzie koszt wynajmu autokaru na jednego uczestnika wycieczki dla 48 osób, w tym 1 pilota oraz 1 kierowcy, jeżeli całkowity koszt usługi wynosi 2 438,00 zł?
A. 51,87 zł
B. 53,00 zł
C. 54,00 zł
D. 50,79 zł
HGT.09 Pytanie 814
Prowadzenie działalności tury…
Etap wprowadzenia nowej usługi turystycznej na rynek odznacza się
A. wysokimi wydatkami i niską sprzedażą
B. wysokimi wydatkami i wysoką sprzedażą
C. niskimi wydatkami i wysoką sprzedażą
D. niskimi wydatkami i niską sprzedażą
HGT.10 Pytanie 815
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzia powinien zapewnić gospodarz dla odwiedzających w wiejskiej kwaterze przeznaczonej na organizację warsztatów snycerskich?
A. Narzędzia rzeźbiarskie
B. Narzędzia tokarskie
C. Narzędzia ślusarskie
D. Narzędzia malarskie
HGT.09 Pytanie 816
Prowadzenie działalności tury…
Umowa dotycząca świadczenia usług turystycznych związanych z organizowaniem wydarzeń turystycznych powinna być zawarta w formie
A. pisemnej
B. notarialnej
C. zdalnej
D. ustnej
HGT.10 Pytanie 817
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznym gospodarstwie do żywienia owiec powinno się stosować
A. pokarm wspomagający wzrost i wydajność zwierząt
B. pasze zmieszane z nawozami organicznymi
C. zielonki uzyskane z naturalnych łąk i pastwisk
D. pasze pochodzące z roślin modyfikowanych genetycznie
HGT.10 Pytanie 818
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, w którym planuje się hodowlę świń przeznaczonych do uboju, trzeba przygotować
A. bukaciarnię
B. oborę
C. tuczarnię
D. cieletnik
HGT.09 Pytanie 819
Prowadzenie działalności tury…
W którym z polskich województw turysta ma możliwość zobaczenia największej liczby obiektów umieszczonych na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?
A. Małopolskim
B. Wielkopolskim
C. Podlaskim
D. Mazowieckim
HGT.10 Pytanie 820
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dzikie pędy usuwane podczas pielęgnacji drzew owocowych to
A. rózgi
B. witki
C. wilki
D. rozłogi
HGT.10 Pytanie 821
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces agrotechniczny, który polega na umieszczaniu roślin lub ich fragmentów (bulwy, kłącza) w starannie przygotowanej glebie w celu zapewnienia sprzyjających warunków do wzrostu, nazywany jest
A. nawadnianiem
B. nawożeniem
C. sadzeniem
D. siewem
HGT.09 Pytanie 822
Prowadzenie działalności tury…
Osobom podróżującym pociągiem Pendolino, które pragną doświadczyć ciszy i przestrzegają zasady cichego zachowania, warto zasugerować zakup biletów do wagonu Strefy
A. Relaksu
B. Ciszy
C. Spokoju
D. Wypoczynku
HGT.10 Pytanie 823
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoby prowadzące działalność agroturystyczną mają obowiązek zarejestrowania swoich gości na czas pobytu. W chwili przybycia czteroosobowej rodziny (dwie dorosłe osoby oraz sześcioletnie i czteroletnie dziecko) właściciel gospodarstwa agroturystycznego powinien przeprowadzić rejestrację
A. trzech osób
B. czterech osób
C. dwóch osób
D. jednej osoby
HGT.09 Pytanie 824
Prowadzenie działalności tury…
Wskaż rodzaj umowy, która umożliwia rezerwację miejsc noclegowych z opcją anulowania w wyznaczonym terminie?
A. Timesharing
B. Czarter
C. Allotment
D. Dumping
HGT.10 Pytanie 825
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podstawowe normy gospodarowania, które uwzględniają ochronę środowiska i które powinien stosować każdy rozsądnie działający rolnik, to
A. Zasady Rolnictwa Ekologicznego
B. Zasada Wzajemnej Zgodności
C. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza
D. System Zarządzania Jakością
HGT.09 Pytanie 826
Prowadzenie działalności tury…
Dokumentem, który potwierdza zakup imprezy turystycznej przez klienta w biurze podróży, jest
A. potwierdzenie przyjęcia zamówienia
B. faktura - procedura marży dla biur podróży
C. arkusz kalkulacyjny wydatków na imprezę turystyczną
D. karta rozliczeniowa wyjazdu turystycznego
HGT.09 Pytanie 827
Prowadzenie działalności tury…
Cechą charakterystyczną krajobrazu rolniczego Toskanii są
A. gaje korkowe
B. drewniane wiatraki
C. drzewa cyprysowe
D. rozległe torfowiska
HGT.10 Pytanie 828
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie będzie średnie obłożenie agroturystyki w kwietniu, gdy właściciel wynajmie codziennie 10 pokoi do 15 kwietnia oraz 5 pokoi do 30 kwietnia, mając do dyspozycji 10 pokoi gościnnych?
A. 40%
B. 65%
C. 75%
D. 50%
HGT.09 Pytanie 829
Prowadzenie działalności tury…
Który element bagażu podręcznego według zasad obowiązujących w liniach lotniczych należy usunąć przed wejściem na pokład samolotu?
A. Szampon o pojemności 50 ml
B. Wodę mineralną o pojemności większej niż 100 ml
C. Szczotkę do włosów
D. Telefon komórkowy
HGT.10 Pytanie 830
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką funkcję pełni podkurzacz w pszczelarstwie?
A. pozyskiwania miodu z ramek
B. dymienia zdenerwowanych pszczół
C. oddzielania pszczół od matki
D. osuszania uli
HGT.09 Pytanie 831
Prowadzenie działalności tury…
Oblicz łączny koszt wyjazdu turystycznego dla 20 uczestników oraz przewodnika, zakładając, że cena jednostkowa wynosi 320,00 zł?
A. 6 080,00 zł
B. 6 400,00 zł
C. 6 720,00 zł
D. 7 040,00 zł
HGT.09 Pytanie 832
Prowadzenie działalności tury…
Przygotowując szczegółowy plan imprezy turystycznej dla klienta, należy wziąć pod uwagę
A. dokładny opis miejscowości na trasie do miejsca docelowego
B. elementy procedury rejestracji grupy w obiekcie noclegowym
C. termin rozliczenia za przeprowadzenie imprezy turystycznej
D. daty oraz godziny realizacji usług związanych z imprezą turystyczną
HGT.09 Pytanie 833
Prowadzenie działalności tury…
Który z podanych dokumentów jest kluczowy do dokonania rozliczenia finansowego związku z imprezą turystyczną?
A. Kontrakt z partnerem
B. Faktura od usługodawcy
C. Zestawienie kasowe
D. Umowa z hotelem
HGT.10 Pytanie 834
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ekologiczne rolnictwo podlega ocenie i certyfikacji przynajmniej
A. co dwa lata
B. co rok
C. co kwartał
D. co trzy lata
HGT.10 Pytanie 835
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Pokój grupowy to przestrzeń noclegowa z dostępem do łazienki, WC oraz pomieszczeń wspólnych, przeznaczona dla więcej niż
A. 10 osób
B. 4 osób
C. 5 osób
D. 6 osób
HGT.10 Pytanie 836
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Głównym celem szczepienia drzew owocowych jest
A. dostarczanie soli mineralnych
B. zapobieganie chorobom grzybiczym
C. ochrona przed szkodnikami
D. uzyskanie odmian o większym plonowaniu
HGT.10 Pytanie 837
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W agroturystyce o profilu winiarskim stworzono dedykowaną przestrzeń do degustacji win. Jakie wyposażenie powinno znaleźć się w tym pomieszczeniu?
A. w słoje, gąsiorki, pipety
B. w odsączacze, bańki, rurki fermentacyjne
C. w stoły detaszerskie, cysterny, separatory
D. w kotły warzelne, kadzie, kielichy
HGT.10 Pytanie 838
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mniszek lekarski, wykorzystywany w ziołolecznictwie oraz jako składnik zdrowych sałatek, jest potocznie nazywany
A. babka
B. dziurawiec
C. mlecz
D. hibiskus
HGT.10 Pytanie 839
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby właściwie przechować i przewieźć siano, formuje się je w bele nazywane
A. balot
B. snopek
C. kopa
D. mendel
HGT.09 Pytanie 840
Prowadzenie działalności tury…
Gospodarz agroturystyki po raz pierwszy przyjął rodzinę składającą się z 6 osób. Przyznając jej 20-procentową zniżkę na noclegi, nałożył rabat
A. ilościowy
B. lojalnościowy
C. sezonowy
D. handlowy