Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak określa się szerokie narzędzia rolnicze z długimi zębami, których końce mają postać kulek i służą do przerzucania plonów okopowych?

A. Gable
B. Grabki
C. Płozy
D. Widły
Prowadzenie działalności tury…

Planując jednodniową wycieczkę z Kołobrzegu na Bornholm, należy zarezerwować u dostawców

A. przejazd pociągiem, usługę informacyjną i opiekę animatora
B. wyżywienie, usługę pilotażu i rejs promem
C. transport autokarem, usługę ubezpieczenia i opiekę rezydenta
D. usługę przewodnicką, wyżywienie i przelot samolotem
HGT.10 Pytanie 844
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Bukaciarnia to przestrzeń inwentarska przystosowana do hodowli

A. trzody chlewnej
B. bydła rzeźnego
C. zwierząt futerkowych
D. brojlerów
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osobom z starszego pokolenia, które przebywają w agroturystyce, należy przede wszystkim zapewnić

A. możliwość świetnej zabawy na świeżym powietrzu
B. spokojny dom oraz ogród
C. menu z tradycyjnymi daniami regionalnymi
D. wzięcie udziału w pracach gospodarskich
Prowadzenie działalności tury…

Zgodnie z regulacją dotyczącą usług hotelowych oraz usług przewodników wycieczek i pilotów turystycznych, obiekt hotelowy dysponujący minimum 30 miejscami noclegowymi, przystosowany do samoobsługi i oferujący podstawowy zestaw usług związanych z pobytem gości, to

A. schronisko młodzieżowe
B. dom wycieczkowy
C. motel
D. kemping
HGT.09 Pytanie 850
Prowadzenie działalności tury…

Kaszubski Park Etnograficzny można zwiedzać podczas wizyty w miejscowości

A. Wdzydze Kiszewskie
B. Aleksandrów Kujawski
C. Kazimierz Dolny
D. Nowy Sącz
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Dipping to inny termin na

A. proces szybkiego odczulania źrebięcia po narodzinach
B. korekcja racic u bydła
C. kąpiel poudojowa strzyków u bydła
D. kastracja knurków po narodzinach
HGT.10 Pytanie 854
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rasa owiec hodowana z myślą o pozyskaniu cenionych skór używanych w branży futrzarskiej to

A. fryzyjska
B. olkuska
C. uhruska
D. karakuł
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej

A. tydzień przed porodem
B. dwa dni przed porodem
C. jeden dzień przed porodem
D. miesiąc przed porodem
HGT.10 Pytanie 857
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Najlepsze warunki do wzrostu i owocowania dla drzew oraz krzewów owocowych występują na glebach

A. gliniasto-piaszczystych
B. piaszczysto-ilastych
C. suchych
D. podmokłych
HGT.10 Pytanie 859
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką rasę bydła mięsnego się określa?

A. holsztyńska
B. jarosławska
C. limousine
D. angler
HGT.10 Pytanie 860
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rejestracji zwierząt hodowlanych oraz związanych z nimi zdarzeń dokonuje się

A. w Wojewódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
B. w powiatowym biurze ARiMR
C. w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
D. w powiatowym biurze weterynaryjnym
HGT.10 Pytanie 865
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Na rysunku przedstawiono źdźbła lnu ułożone w

Ilustracja do pytania 25
A. snopki.
B. bele.
C. stogi.
D. zwoje.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

System klasyfikacji Wiejskiej Bazy Noclegowej dzieli obiekty na kategorie Wypoczynek u rolnika oraz

A. Wypoczynek nad wodą
B. Wypoczynek na wsi
C. Wypoczynek na świeżym powietrzu
D. Wypoczynek w pobliżu lasu
HGT.10 Pytanie 869
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Krowy płci żeńskiej przed pierwszym porodem, w wieku od 6 do 24 miesięcy, to

A. lochy
B. tuczniki
C. klaczki
D. jałówki
Prowadzenie działalności tury…

Z którego zestawu dań kuchni regionalnej skorzystają goście w gospodarstwie agroturystycznym na Podhalu?

Kwaśnica

Duszona baranina

Pierogi z bryndzą

Polewka z ryb

Kotlety z gęsi

Śledzie w kapuście

Barszcz z uszkami

Bliny

Babka ziemniaczana

Żur

Karminadle

Smażone krupnioki

A.B.C.D.

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.10 Pytanie 872
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni

A. jest siano
B. jest kiszonka
C. są ziarna zbóż
D. są warzywa korzeniowe
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie są cele korekcji racic u bydła?

A. usunięcie zanieczyszczeń gromadzących się w racicach
B. stymulacja ukrwienia wspierającego procesy metaboliczne
C. zapewnienie bezpieczeństwa osobom pracującym z bydłem
D. nadanie racicom odpowiedniego kształtu
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Przedstawiona na rysunku maszyna rolnicza służy do

Ilustracja do pytania 37
A. przetrząsania siana, aby przyśpieszyć proces suszenia.
B. powierzchniowego nawadniania upraw polowych i warzywnych.
C. równomiernego rozsiewania nawozów sztucznych.
D. zbierania roślin uprawnych z pola.
HGT.10 Pytanie 879
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Głównym celem szczepienia drzew owocowych jest

A. dostarczanie soli mineralnych
B. ochrona przed szkodnikami
C. uzyskanie odmian o większym plonowaniu
D. zapobieganie chorobom grzybiczym